COMUNICAT DE PRESĂ nr. 8/25.04.2023

ATENŢIE LA ÎNŢEPĂTURILE DE CĂPUŞE

 

Odată cu încălzirea vremii, toată lumea evadează în mijlocul naturii, în grădini, parcuri cu multă verdeaţă, păduri sau la munte. Trebuie să ştim însă că ne expunem pericolului înţepăturilor de insecte care pot transmite variate boli (bacteriene, virale) unele dintre ele chiar cu evoluţie letală.

Căpuşele fac parte din categoria arahnoidelor şi pot fi un vector al unor boli variate, bacteriene (borelioza = boala Lyme, babesioza), virale, parazitare care pot evolua timp îndelungat.

Doar un procent redus de căpuşe între 10-20% (Ixodes ricinum, Ixodes dafni) este infectat cu Borrelia burgdorferi, bacteria răspunzătoare de apariţia bolii Lyme (borelioza).

Căpuşele sunt vizibile cu ochiul liber, înţepătura lor nu doare şi de aceea periodic pielea trebuie examinată, ideal seara la baie cu atât mai mult cu cât pot afecta zonele mai ascunse (pielea păroasă a capului, zona subraţului, ombilic, zona din spate, etc.) de care rămân ataşate până când sunt îndepărtate; ele nu zboară şi nu sar trecând direct pe tegument şi se întâlnesc cu predilecţie în iarba înaltă, zonele umede (păduri, tufişuri, poieniţe) dar pot exista şi în grădina casei, terenul de joacă sau chiar pe animale (câini, pisici).

Dacă la inspecţia tegumentului găsiţi căpuşe, este foarte important să nu încercaţi să le scoateţi, deoarece de foarte multe ori rămân părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras. Trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi se va recomanda tratamentul profilactic.

Boala Lyme este o boala infecţioasă determinată de Borrelia ce presupune o afectare multisistemică cu evoluţie insidioasă, frustă, înşelătoare. Foarte important este şi faptul că nu se transmite de la om la om nefiind boala contagioasă.

În funcţie de momentul infectării se disting 3 stadii evolutive,

a) stadiul I: (perioada de incubaţie cu durată variabilă între 3 zile şi 3-4 săptămâni) se caracterizează prin:

 - ECM = eritem cronic migrator - o leziune circulară, de obicei mică (3-5 cm, ce poate creste până la 10 cm, şi uneori 40-50 cm), de culoare roşie pe margini cu centrul deschis la culoare, cu diferite localizări (cel mai frecvent coapse, fese, zona axilara)

- subfebrilităţi/febră, transpiraţii

- dureri musculare, oboseală musculară, dureri articulare

- astenie/adinamie/tulburări de somn

- cefalee (durere de cap), tulburări de vedere (vedere în ceaţă), ameţeli

b) stadiul II: infecţie diseminată:

- apare la cel puţin 4 săptămâni de la momentul infecţiei şi de datorează diseminării Borreliei în diferite ţesuturi şi organe;

- caracteristice sunt simptomele neurologice ,cardiace (miocardita, pericardita) , precum şi afectarea articulară;

- debutul poate fi brusc sub forma unei meningite seroase(greţuri, vărsături, dureri intense de cap, fotofobie, etc.) a unei encefalite sau a unei afectări neurologice progresive cu pareze faciale, parestezii (amorţeli, furnicături la nivelul membrelor), oboseală musculară, dureri articulare(afectează articulaţiile mari şi schimba periodic sediul)

- tulburări de vedere, îngustarea câmpului vizual, senzaţie de “nisip in ochi”

- mai rar poate exista şi afectare cardiacă de tipul miocarditei, pericarditei

c) stadiul III: infecţie cronică, persistentă

- debutul este la câteva luni, uneori chiar ani de la momentul infecţiei când boala poate fi deja la stadiul de cronicizare; simptomatologia este aşa de nespecifica încât se impune diagnostic diferenţial cu o multitudine de alte boli

- afectarea articulară se asociază celei neurologice, cel mai frecvent implicate fiind articulaţiile mari (genunchi, şold,etc.); durerile pot fi foarte intense cu durata de zile, săptămâni, urmând un interval liber urmat întotdeauna de reapariţia lor; la o parte din pacienţi, mai ales la adult se pot dezvolta leziuni de tip eroziv, frecvent ale articulaţiei şoldului;

- afectarea cutanată se manifestă sub forma acrodermatitei cronice atrofice, cu sediul la nivelul membrelor inferioare şi a pseudolimfoamelor cutanate.

- apar tulburări emoţionale, depresie, anxietate, diferite fobii, obsesii care de multe ori orientează diagnosticul spre o afectare de tip psihiatric (tulburări bipolare)

Diagnosticul este sugerat de antecedentele muşcăturii de căpuşă asociate cu manifestările descrise mai sus şi confirmat de dozarea anticorpilor (test Elisa, test Western Blot), de Reacţia polimerică în lanţ (PCR) sau prin Microscopie cu imunofluorescență a sângelui sau a lichidului cefalorahidian.

Prognosticul depinde de momentul diagnosticării şi poate fi considerat bun atunci când diagnosticul se stabileşte la distanţă mica de momentul înţepăturii şi mai rezervat în cazurile tardive când datorită afectării multisistemice există posibilitatea rămânerii unor sechele, în special neurologice.

Tratamentul trebuie prescris doar de medic, fiind adaptat stadiului bolii.

Prevenire

Ř     folosirea de spray-uri aplicate pe piele care conţin substanţe ce înlătură insectele.

Ř     îmbrăcăminte deschisa la culoare, ideal pantaloni lungi sau măcar şosete trei sferturi;

Ř     evitaţi să vă aşezaţi direct pe iarbă;

Ř     inspectaţi tegumentele la câteva ore după expunere şi în special seara la duş; atenţie şi la pielea păroasă a capului şi la zonele “ascunse” (spatele urechilor, axile, regiunea din spatele genunchiului);

Ř     atenţie sporită la animalele de companie, care pot transmite căpuşele; informaţi-vă de la medicul veterinar de produsele existente pentru protecţia animalelor;

Ř     solicitaţi ajutor medical atunci când aţi fost înţepat de căpuşe, doar personalul medical fiind în măsură să înlăture corect căpuşa şi să vă recomande sau nu, tratament profilactic.

Creşterea de 3 ori, în anul 2010, a incidenţei bolii Lyme in România, comparativ cu anul precedent, a determinat introducerea de către CNSCBT Bucureşti a Fisei de supraveghere a cazului de Boala Lyme, pentru a obţine informaţii epidemiologice care analizate să permită o înţelegere mai corectă şi recomandarea de măsuri de sănătate publică.

În judeţul Dolj, în anul 2010 a fost diagnosticat un singur caz de Boala Lyme în 2011 au fost suspectate 8 persoane, dar diagnosticate 2 cazuri iar în 2012 - 2 cazuri.

Dacă între anii 2013-2018 în judeţul Dolj nu au fost diagnosticate cazuri de boala Lyme în ultimii ani acestea au reapărut: 2019 - 1 caz , 2020 - 0 cazuri, 2021 - 4 cazuri, 2022 - 15 cazuri.

 

DSP DOLJ

 
 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 7/06.04.2023

ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII - 7 APRILIE 2023 – „SĂNĂTATE PENTRU TOȚI”
 

În fiecare an, pe data de 7 aprilie este celebrată ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII, ocazie cu care fiecare individ sau comunitate își îndreaptă atenția către beneficiile unei stări mai bune de sănătate.

În acest an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își va sărbători cu această ocazie și cea de-a 75-a aniversare de la înființare. Organizația Mondială a Sănătății este o organizație internațională care are scopul de a asigura atingerea celui mai înalt nivel posibil de sănătate la nivel mondial, oferind leadership în domeniul sănătății globale, stabilind standardele pentru sănătatea globală, conturând agenda de cercetare în domeniul sănătății, monitorizând și evaluând tendințele și preocupările în materie de sănătate și susținând o politică etică și bazată pe dovezi.

Odată cu celebrarea a 75 de ani de activitate pentru îmbunătățirea sănătății publice, atenția este îndreptată către toate categoriile de vârstă și către toate aspectele care contribuie la o stare bună de sănătate. Totodată reprezintă o oportunitate de a privi retrospectiv la succesele din domeniul sănătății publice, care au avut ca rezultate îmbunătățirea calității vieții în ultimele șapte decenii și de a motiva acțiunile privind abordarea provocărilor de astăzi și de mâine.

Activitățile derulate cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătații urmăresc creșterea gradul de conștientizare și înțelegere a problemelor de sănătate și vin în sprijinul comunităților, de la nivel local până la nivel internațional, pentru implicarea în acțiuni care să aibă drept rezultat îmbunătățirea stării de sănătate.

Circa 30% din populația globală nu are acces la serviciile de sănătate esențiale. Aproximativ 930 de milioane de oameni din întreaga lume sunt expuși riscului de sărăcie din cauza cheltuielilor proprii pentru sănătate, care uneori reprezintă 10% sau mai mult din bugetul gospodăriei. În plus, pandemia de COVID-19 a perturbat și mai mult serviciile esențiale în 92% din țări.

Acoperirea universală cu servicii de sănătate oferă protecție financiară și acces la servicii esențiale de calitate, promovează bunăstarea familiilor și a comunităților, protejează împotriva crizelor de sănătate publică.

Pentru ca sloganul din acest an - ”Sănătate pentru toți” - să devină o realitate, este nevoie de:

-                          Asigurarea accesului oamenilor și comunităților la servicii de sănătate de înaltă calitate, astfel încât să poată avea grijă de propria lor sănătate și de cea a familiilor lor;

-                          Profesioniști din domeniul sănătății care să ofere îngrijiri de calitate, centrate pe oameni;

-                          Factori de decizie politică angajați să investească în acoperirea universală cu servicii de sănătate.

 

Totodată, din cauza deficitului de personal calificat în domeniul sănătații preconizat în perioada 2023-2030, recomandarea OMS este aceea de a reorienta sistemele de sănătate către consolidarea asistenței medicale primare (AMP).

Prin intermediul asistenței medicale primare este posibilă acoperirea a 90% dintre intervențiile esențiale pentru sănătate și atingerea a 75% din beneficiile previzionate în materie de sănătate din cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Extinderea intervențiilor de asistență medicală primară în țările cu venituri mici și medii ar putea salva 60 de milioane de vieți și ar putea crește speranța medie de viață cu 3,7 ani până în anul 2030.

 

Sursa: World Health Day (who.int)

 
 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 6/04.04.2023

CAMPANIA „LUNA NAȚIONALĂ DE INFORMARE DESPRE VACCINARE” - APRILIE 2023

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie și Societatea Română de Cruce Roșie Dolj desfășoară pe parcursul lunii aprilie 2023  activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei Luna Națională de Informare despre Vaccinare și celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) în perioada 23-29.04.2023.

Vaccinarea protejează oamenii împotriva bolilor infecțioase grave, care pun viața în pericol, cum ar fi difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, boala pneumococică invazivă și poliomielita. Astfel, la nivel global, vaccinarea previne apariția a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă, 1 milion de cazuri de tuse convulsivă și 2 milioane de cazuri de tetanos neonatal

Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) celebrează SEV pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța vaccinării în prevenirea bolilor și protejarea vieții.

Scăderea substanțială a cazurilor de rujeolă raportate de țările UE/SEE după martie 2020, care a continuat până în 2022 și în 2023, contrastează cu modelul anual și sezonier obișnuit pentru rujeolă, care atinge numărul maxim de îmbolnăviri în timpul primăverii în zonele de climă temperată. Măsurile din anii pandemiei de COVID-19 ar putea explica scăderea observată a cazurilor.

În România, în luna februarie 2022, s-a desfășurat activitatea de estimare a acoperirii vaccinale la vârsta de 18 luni pentru copiii născuți în luna iulie 2020. Au fost evaluate antecedentele vaccinale pentru 92,1% din numărul total de copii născuți vii în luna iulie 2020 (59,4% din mediul urban și 40,6% din mediul rural). Pentru vaccinul BCG acoperirile vaccinale sunt optime (peste 95%). Acoperirile vaccinale pentru 4 doze de vaccin Hep B pediatric, pentru 3 doze din vaccinurile: diftero-tetano-pertussis (DTPa), vaccin polio injectabil (VPI), vaccin Haemophilus B (Hib), Pneumococic și respectiv, o doză de vaccin rubeola-rujeolă-oreion (ROR)  se situează, sub ținta de 95%. Cea mai dramatică scădere o înregistrează acoperirea pentru o doză de vaccin ROR (< 75%). Acoperirea vaccinală   la copiii cu vârsta de 18 luni pentru întreaga cohortă de născuți în  iulie 2020 cu 3 doze cu VPI este de 84,6 (%)

Anul 2023 este anul revenirii, recunoscând reducerea globală a ratelor de vaccinare și nevoia copiilor de a recupera dozele restante. Materialele SEV și mesajele cheie se vor concentra pe importanța vaccinărilor la copii în timp util și recuperarea dozelor de vaccin restante:

-               Pentru copilul tău fiecare doză de vaccin contează” - Fiecare doză de vaccin recomandată este importantă pentru a vă proteja copiii de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

-               Momentul contează” - Programul de vaccinare este conceput pentru a proteja copiii atunci când au cea mai mare nevoie. Urmați programul, efectuați la timp sau recuperați orice doză de vaccin recomandată.

-               Comunicarea contează” - Conversațiile deschise despre vaccinare între persoanele interesate și cadrele medicale creează înțelegere și motivație pentru a urma recomandările și programele de vaccinare.

Campania de  Informare Educare Comunicare (IEC) națională este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.

Pe teritoriul național, sub sloganul Pentru copilul tău fiecare doză de vaccin contează!, se vor derula activităţi de implicare a personalului medical și de informare a populației. Se va sublinia riscul de reapariție a bolilor (de exemplu rujeola, poliomielita), reamintindu-le părinților să-și vaccineze copiii înainte de a se îmbolnăvi și încurajând dialogul dintre părinți și personalul medical, pentru a răspunde întrebărilor sau preocupărilor legate de vaccinare.

Date suplimentare  - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 5/23.03.2023

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI - 24 MARTIE
 

Tuberculoza este una dintre cele mai frecvente boli contagioase, care continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică în întreaga lume datorită multiplelor implicații pe care le are la nivel de individ și societate.

Tuberculoza reduce drastic calitatea vieții bolnavului, ca urmare a afectării plămânilor și, uneori, a altor organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces. Boala se transmite de om la om prin strănut, tuse sau salivă, astfel că membrii familiei, prietenii sau colegii de muncă ai unei persoane cu tuberculoză se află la risc de a îmbolvi, la rândul lor. Din acest motiv, uneori, o persoană cu tuberculoză se poate simți stigmatizată și izolată de către anturaj, ceea ce poate cauza o suferință psihică ce se adaugă suferinței datorate bolii. Incapacitatea de a munci pe durata tratamentului până la vindecare poate cauza dificultăți materiale pacientului și familiei. În același timp, tuberculoza are consecințe la nivelul întregii societăți, nu doar ca urmare a riscului crescut de transmitere a bolii, ci și datorită cheltuielilor de sănătate importante pe care le implică îngrijirile de sănătate ale pacienților, a cheltuilelor cu concedii medicale sau pensii de invalidate și a pierderilor economice datorate absenteismului, a pierderii sau renunțării la locul de muncă.

Vaccinarea cu vaccinul anti-tuberculoză BCG a copiilor, menținerea unui sistem imun sănătos, acoperirea nasului și gurii în momentul strănutului sau tusei, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, aerisirea frecventă a încăperilor și evitarea spațiilor aglomerate sunt câteva măsuri care pot contribui la prevenirea transmiterii bolii.

Cu toate că, în ultimele două decenii, România a înregistrat o reducere importantă a cazurilor de tuberculoză (de la 159 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2003, la 39,8 cazuri la 100.000 locuitori în 2021), țara noastră continuă să ocupe primul loc în UE la numărul de cazuri noi și recidive.

Ziua de 24 martie este consacrată eforturilor globale de combatere a epidemiei de TBC. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei,  Direcția de Sănătate Publică a județului Dolj, în parteneriat cu Spitalul Clinic de boli infecțioase și pneumoftiziologie Victor Babeș Craiova cu Autoritaţile publice locale care au în subordine    Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Medicii școlari, cu Cabinetele de Medicină de familie, Ambulatoriile de specialitate și Europrotect desfășoară o activitate de informare cu scopul de a conștientiza populația și de a crește implicarea în efortul comun de a eradica boala.

 

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 
DSP Dolj
 
 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 4/21.03.2023

ZIUA MONDIALĂ A APEI - 22 MARTIE 2023 - Fii tu schimbarea!
 

            Ziua Mondială a Apei este un eveniment anual al Organizației Națiunilor Unite care se concentrează pe importanța apei potabile. Datorită unui cumul de factori, între care se numără creșterea populației, industrializarea și schimbările climatice, resursele de apă din întreaga lume sunt supuse unei presiuni mari nu numai din punct de vedere calitativ, ci și din punct de vedere cantitativ. 

            În anul 1977, Conferința de la Mar del Plata din Argentina a creat un Plan de acțiune privind „Aprovizionarea cu apă a comunităților”, declarând că toate popoarele au dreptul la acces la apă potabilă de calitate și în cantitate egală cu nevoile lor de bază. Importanța apei a fost subliniată și mai mult în Deceniul Internațional de Aprovizionare cu Apă Potabilă și Sanitație din 1981 până în 1990 și în 1992 la Conferința ONU pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, precum și la Conferința Internațională privind apa și mediul (ICWE) din Dublin.
            În 1993 Adunarea Generală a ONU a desemnat data de 22 martie ca Ziua Mondială a Apei.
            În 2000, Declarația de Dezvoltare a Mileniului a cerut ca până în 2015 să se reducă la jumătate proporția la nivel mondial de oameni care nu au acces la apă potabilă sigură, precum și proporția celor care nu au acces la canalizare de bază, iar anul 2003 a fost declarat Anul Internațional al Apei Dulci, urmat de Deceniul „Apa pentru viață” din 2005 până în 2015.
            În 2008 a fost declarat Anul Internațional al Sanitației, iar la 28 iulie 2010 dreptul omului la apă și canalizare a fost recunoscut în mod explicit de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția 64/292.
            În decembrie 2016, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate rezoluția „Deceniul internațional pentru acțiune – Apă pentru dezvoltare durabilă” (2018–2028). Asigurarea disponibilității și gestionării durabile a apei și a canalizării pentru toți a fost, așadar, de mult timp un subiect de interes la Națiunile Unite, iar prioritatea este acum transformarea noii viziuni din Agenda 2030 în realitate, prin inițiative naționale și parteneriat global.
            Ziua Mondială a Apei (World Water Day), organizată pe 22 martie în fiecare an începând din 1993, celebrează apa și își propune să crească gradul de conștientizare privind importanța accesului la apă potabilă și a gestionării durabile a resurselor limitate de apă din lume.

Ziua Mondială a Apei reprezintă o bună oportunitate pentru societatea noastră să aducă în discuție o serie de aspecte legate de importanța apei în viață, protejarea mediului înconjurător și a surselor de apă.

            În acest an, 2023, Campania Ziua Mondială a Apei se concentrează pe accelerarea schimbărilor necesare pentru a rezolva criza de apă și canalizare. Campania globală numită ”Fii tu schimbarea”, încurajează oamenii să ia măsuri pentru a schimba modul în care folosesc și gestionează apa.
            Apa și canalizarea se află în centrul dezvoltării durabile. Accesul la apă și canalizare este un drept al omului. În Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, ONU subliniază că un ciclu al apei bine gestionat susține progresul, în special în ceea ce privește foametea, echitatea de gen, sănătatea, educația, mijloacele de trai, durabilitatea și ecosistemele.
            Apa se află, de asemenea, în centrul adaptării la schimbările climatice, servind drept legătură crucială între sistemul climatic, societatea umană și mediu. Fără o gestionare adecvată a apei, este probabil să existe o concurență sporită pentru apă între sectoare și o escaladare a crizelor de apă de diferite tipuri, declanșând situații de urgență într-o serie de sectoare dependente de apă.

          Probleme serioase încă există în unele părți ale lumii în ceea ce privește accesul la apă curată, sănătoasă și suficientă, care este indispensabilă vieții. Pe de altă parte, se estimează că 80% din apele uzate generate la nivel global revin în ecosistem fără a fi tratate sau reutilizate, cauzând nu numai probleme pentru sănătatea umană și mediu, ci și pierderi economice. Poluarea apei afectează viața sălbatică și nenumărate animale mor ca urmare a poluării apei. Pe de altă parte, 70% din suprafața naturală a zonelor umede ale lumii s-a pierdut, ceea ce s-a asociat inclusiv cu o pierdere semnificativă a speciilor de apă dulce.

          Și în Romania deficitul de apă a început să se facă simțit. Pe fondul secetei, în vara anului 2022, aproximativ 300 de localități au avut apă furnizată în regim restricționat.

          Dacă astăzi 2,2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă în condiții de siguranță, iar mai mult de 4,2 miliarde de oameni nu au o salubritate gestionată în siguranță, se estimează că până în anul 2050 populația mondială va crește cu încă 2 miliarde de oameni, iar necesarul de apă al planetei va fi cu 30% mai mare decât în prezent. În prezent, aproximativ 1,9 miliarde de oameni trăiesc în zone afectate de lipsa apei, iar până în anul 2050, se estimează că acest număr se va ridica la aproximativ 4 miliarde, iar situația este exacerbată de schimbările climatice.

 

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 
DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 3/21.03.2023

Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” - Martie 2023

 

În luna martie, în cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate al Ministerului Sănătății, se derulează campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”. Prin intermediul acestei campanii, profesionștii din domeniul sănătății urmăresc să aducă în atenția publică problematica sănătății orale, să discute despre necesitatea și oportunitatea intervențiilor preventive pentru copiii preșcolari și să încurajeze formarea unor deprinderi sănătoase în ceea ce privește igiena dentară și tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare.

 

Ne alăturăm astfel, inițiativei Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor respectiv Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, marcată în fiecare an, pe data de 20 martie cu scopul de a de a promova intervenții eficiente pentru sănătatea orală.

 

Caria dentară reprezintă cea mai răspândită boală netransmisibilă și se corelează la copii cu modele de creștere nefavorabile, reprezentând și o cauză frecventă de absență de la școală. Cariile dentare, asociate direct consumului de zahăr, în general unui stil de viață nesănătos (alimente și băuturi îndulcite sau acide), dar și unei igiene orale deficitare, pot fi prevenite în mare măsură prin intervenții individuale simple, cu costuri reduse, în timp ce tratamentul este costisitor și dificil.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 530 milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinților primari (dinții de lapte) și 796 milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale.

 

La noi în țară, 7 din 10 copii în vârstă de 6 ani examinați de medicii stomatologi școlari nu au dentiția integră și jumătate dintre ei au nevoie de tratament preventiv sau curativ stomatologic, conform rezultatelor preliminare ale procesului de supraveghere și monitorizare a stării de sănătate orală a copiilor în școli din cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru sănătate, Subprogramul Evaluarea stării de sănătate a copiilor și tinerilor.

În ceea ce privește deprinderile de igienă dentară și percepția propriei stări de sănătate orale, din evaluarea opiniei părinților copiilor din grupa de vârstă 6-14 ani, a reieșit că aprox. 51% dintre respondenți spun că se spală pe dinți de două sau mai multe ori pe zi și  49% consideră că au o stare de sănătate a dinților bună.

Menținerea sănătății orale este esențială la toate vârstele însă obiceiurile sănătoase se deprind la vârsta copilăriei de aceea, introducerea spălatului pe dinți, de la apariția primului dinte, în programul zilnic al copilului precum și îngrijirea cavității bucale a bebelușului sunt esențiale.

 

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 2/10.02.2023

Campania „Protejează-ți sănătatea! - Sănătatea reproducerii-dreptul și responsabilitatea ta” - Februarie 2023

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autoritaţile publice locale care au în subordine  Cabinetele de planificare familială. Maternitățile, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Medicii școlari, cu Cabinetele de Medicină de familie, Ambulatoriile de specialitate, cu Inspectoratul Școlar, Societatea Română de Cruce Roșie -Filiala Dolj   și Europrotect organizează în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății, pe toată durata lunii februarie 2023, campania cu tema sănătatea reproducerii și sloganul Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii - dreptul și responsabilitatea ta!”.

 

Pentru ca toți tinerii să aibă șansa de a trăi o viață lungă și sănătoasă este nevoie ca deciziile pe care ei le iau în ceea ce privește sănătatea reproducerii să fie corecte.

Campania urmărește să crească nivelul de informare despre utilizarea unor surse de informație corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și despre protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală.

 

Chiar dacă fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor are tendința de a scădea la nivel european, în România această tendință este mai puțin accentuată. În plus, aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, născuți în statele membre UE au fost înregistrați în România.

- 1 din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din UE se regăsește în România.

- 1 din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din UE se regăsește în România.

Sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt. În condițiile în care aparatul genital al mamei nu este pe deplin maturizat, riscul de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice este mai mare față de mamele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani. În plus, nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani se confruntă cu riscuri mai mari de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură.

A da naștere la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă precum: abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, probleme economice etc.

 

Printre strategiile care s-au dovedit eficiente pentru reducerea fenomenului sarcinilor la adolescente se numără: amânarea debutului vieții sexuale, decizia de a începe viața sexuală în urma unei corecte informări, educația privind metodelor de prevenție și utilizarea metodelor contraceptive adecvate.

Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici urmărim atât încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru a sprijini tinerii în adoptarea unui comportament sexual responsabil.

 

Campania IEC națională este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.

 

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

DSP Dolj

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 1/20.01.2023

CAMPANIA „Sănătatea mintală - parte integrantă și esențială a sănătății” - Ianuarie 2023

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine maternitățile, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Medicii școlari, cu Cabinetele de Medicină de familie, Ambulatoriile de specialitate și Europrotect organizează în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății pe toată durata lunii ianuarie 2023 campania cu tema sănătate mintală și sloganul „Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății!”

 

Nașterea unui copil vine cu bucurie și stres pentru părinți, dar multe mămici se confruntă cu provocări mai grave pentru sănătatea lor mentală. La nivel global una din 10 femei suferă de depresie postnatală în primul an după naștere, iar una din 1000 de femei dezvoltă o afecțiune mai gravă numită psihoză postpartum. Aceste afectări trec de multe ori neobservate în stadii incipiente, iar fără un tratament adecvat pot avea consecințe negative, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

 

În anul 2021, în România, incidența tulburărilor mintale și de comportament a fost de 1221.2%000 locuitori, în ușoară creștere față de anul 2020, când a avut valoarea de 1200.8%000 locuitori. Prevalența bolilor psihice (cod ICD 10: F01-F39) în România, în anul 2021 a fost de 1303.5%000 locuitori, în creștere față de anul 2020 când a avut valoarea de 1260.25%000 locuitori.

 

În perioada 2010-2019, evoluția prevalenței depresiei în România este constantă, dar are valori aproape duble pentru femei, în comparație cu bărbații.

 

În acest context, scopul campaniei este creșterea nivelului de informare și conștientizare a gravidelor privind problematica sănătății mintale.

 

Activitățile din cadrul campaniei își propun să informeze populația feminină (în special gravidele) privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale, să faciliteze conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor, precum și creșterea accesului la informații pentru îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării femeilor cu tulburări mintale.

 

Femeile, indiferent de cultură, vârstă sau venit pot dezvolta depresie postnatală. Simptome precum tristețe, plâns facil, agitație față de bebeluș sau cei din jur, lipsă de energie și oboseală tot timpul, probleme de somn, gânduri negative, sentimente ale mamei că nu este suficient de bună, că nu poate avea grijă de copil, sentimente de vinovăție, deznădejde și autoînvinovățire sau senzația că i se poate întâmpla ceva rău copilului pot apare oricând în timpul sarcinii, sau în primul an după naștere. Există metode de tratament eficiente care pot să prevină consecințe mai grave, sau chiar tragedii.

 

Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici urmărim atât încurajarea profesioniștilor, cât și a prietenilor și a apropiaților noilor mămici să le întrebe cum se simt, să le îndemne să discute despre ceea ce simt și să ceară ajutor.

 

Depresia mamei s-a observat a fi deseori asociată cu semnele timpurii de vulnerabilitate sau temperament dificil al copilului; atașamentul nesigur; funcționarea afectivă ( mai mult afect negativ; agresivitate și emoționalitate crescute; disforie, în special când nou născutul este fată; performanță cognitivă/intelectuală/academică mai scăzută; mai multă auto-învinovățire, valoare de sine mai scăzută); funcționare interpersonală mai slabă și anomalii ale sistemelor psihobiologice, inclusiv mecanisme de răspuns la stres care funcționează mai slab.

 

Depresia este una dintre principalele cauze de dizabilitate în toată lumea. La nivel global, se estimează că 264 de milioane de oameni sunt afectați de depresie, procentul femeilor afectate fiind mai crescut decât cel al bărbaților.

 

Pandemia de COVID-19 a dus la o creștere puternică a tulburărilor depresive și de anxietate la nivel global în anul 2020, femeile și tinerii fiind cei mai afectați:

·                53 de milioane de cazuri suplimentare de tulburare depresivă majoră (o creștere cu 28%) și 76 de milioane de cazuri suplimentare de tulburări de anxietate (o creștere cu 26%) au fost din cauza pandemiei.

·                Peste 35 de milioane dintre cazurile suplimentare de tulburare depresivă majoră au fost la femei, comparativ cu aproape 18 milioane la bărbați.

·                Peste 52 de milioane dintre cazurile suplimentare de tulburări de anxietate au fost la femei, comparativ cu aproximativ 24 de milioane la bărbați.

·                Prevalența acestor tipuri de tulburări mintale a atins vârful în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 20-24 de ani (1118 cazuri suplimentare de tulburare depresivă majoră la 100.000 locuitori și 1331 cazuri suplimentare de tulburări de anxietate la 100.000 locuitori).

 

Consecințele tulburărilor de sănătate mintală sunt grave. De cele mai multe ori, persoanele cu afecțiuni grave de sănătate mintală mor prematur – cu unu sau două decenii mai devreme – din cauza unor boli somatice prevenibile (aceste persoane confruntându-se cu o adevarată provocare în ceea ce privește capacitatea lor de a face alegeri comportamentale corecte pentru sănătate și de a cere ajutorul necesar în acest sens.

Sănătatea mintală reprezintă o stare de sănătate în care individul își realizează abilitățile, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie la dezvoltarea comunității.

Pentru oameni, sănătatea mintală este o resursă care le permite să își realizeze potențialul intelectual și emoțional, să își găsească și să-și îndeplinească rolurile în viața socială, școlară și profesională.

Pentru societăți, sănătatea mintală bună a cetățenilor contribuie la prosperitate, solidaritate și justiție socială. În schimb, lipsa sănătății mintale impune costuri și pierderi multiple, cetățenilor și sistemelor sociale.

 

În ultimii ani, a existat o recunoaștere din ce în ce mai mare a rolului important pe care îl joacă sănătatea mintală în atingerea obiectivelor de dezvoltare globale. În ciuda progreselor înregistrate în unele țări, persoanele cu probleme de sănătate mintală se confruntă adesea cu încălcări grave ale drepturilor omului, discriminare și stigmatizare.

 

Multe afecțiuni mintale pot fi tratate eficient la un cost relativ scăzut, dar diferența dintre persoanele care au nevoie de îngrijire și cele cu acces la îngrijire rămâne substanțială. Acoperirea eficientă cu tratament rămâne totuși extrem de scăzută.

 

De aceea sunt necesare investiții sporite pentru:

·                conștientizarea sănătății mintale;

·                creșterea capacității de înțelegere și reducerea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale;

·                îmbunătățirea accesului la îngrijiri de sănătate mintală de calitate și tratamente eficiente;

·                cercetare, identificarea de noi tratamente și îmbunătățirea tratamentelor existente pentru toate tipurile de tulburări mintale.

 

Date suplimentare  - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 23/16.12.2022

VACCINARE ÎMPOTRIVA COVID-19

 

Vaccinarea împotriva Covid-19 continuă şi începând cu data de 29.11.2022 se face şi cu noul vaccin Comirnaty Original/Omicron BA. 4-5.

Noul vaccin se administrează la adulţi şi copii cu vârsta de cel puţin 12 ani; el este indicat doar persoanelor cărora li s-a administrat anterior cel puţin 1 schemă primară de vaccinare împotriva bolii Covid-19 şi poate fi administrat la cel puţin 3 luni după cea mai recentă doză de vaccin împotriva Covid-19.

Vaccinul Comirnaty Original/Omicron BA. 4-5 poate fi administrat concomitent sau la orice distanţă de timp cu un alt produs din Programul Naţional de Vaccinare (ex. Vaccinarea antigripală sau anti HPV).

Expunerea recentă la SARS-COV-2 nu este o contraindicaţie sau precauţie pentru vaccinarea împotriva Covid-19 cu vaccin Comirnaty Original/Omicron BA. 4-5. Persoanele care au trecut prin infecţia cu SARS-COV-2 pot fi vaccinate după vindecare.

Vaccinarea se poate face cu programare în cabinetele medicilor de familie (care pot ridica vaccinul de la sediul DSP) şi la centrele de vaccinare a căror listă cu date de contact este publicată pe site-ul www.dspdolj.ro la rubrica Informaţii privind supravegherea şi vaccinarea Covid-19/Vaccinare.

La vaccinare trebuie să aveţi asupra dumneavoastră buletinul/cartea de identitate şi dovada vaccinării cu schema completă.

Minorii vor fi însoţiţi la vaccinare de părinte/tutore legal care va avea asupra sa cartea de identitate/dovada tutore şi certificatul de naştere al copilului/cartea de identitate, după caz.

Schema primară completă:

- 1 doză de vaccin Janssen / Johnson&Johnson;

- 2 doze de vaccin Vaxzevria / Oxford-Astra-Zeneca;

- 1 doză de vaccin Vaxzevria / Oxford-Astra-Zeneca + 1 doză Comirnaty Pfizer BioNTech;

- 1 doză de vaccin Vaxzevria / Oxford-Astra-Zeneca + 1 doză de Spikevax / Moderna;

- 2 doze de Comirnaty Pfizer BioNTech (de tip adult sau pediatric);

- 2 doze de vaccin Spikevax / Moderna.

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 22/07.12.2022

CAMPANIA «Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile (BT): HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) și HEPATITA»

DECEMBRIE 2022

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Unitățile sanitare cu paturi, Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie și cu Societatea Română de Cruce Roșie -Filiala Dolj  derulează în luna decembrie 2021 Campania ”Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile (BT): HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) și HEPATITA”.

Infectarea cu HIV, bacilul tuberculozei și virusuri hepatitice nu are impact doar asupra sănătății, ci și asupra integrării în societate, de multe ori persoanele diagnosticate ajungând să fie marginalizate și stigmatizate, iar, uneori, toate acestea duc la sărăcie. În ciuda impactului pandemiei cu coronavirus asupra sistemelor naționale de sănătate, toate statele membre europene au datoria de a întări răspunsul multisectorial față de HIV, tuberculoză și hepatită virală.

Pandemia de COVID-19 a dezvăluit inegalitățile înrădăcinate în societățile noastre. Orice criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci și pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, o situație de criză este și un semnal de alarmă, un prilej de a face lucrurile diferit, mai bine și împreună.

Eliminarea stigmatizării și discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului sunt esențiale pentru a pune capăt acestor boli transmisibile.

În România, în anul 2021 au fost raportate 559 de cazuri noi HIV/SIDA în sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA în care sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”.

 

Cum ne putem proteja?

 

⁕ Folosiți întotdeauna prezervativul în timpul relațiilor sexuale, mai ales în cazul partenerilor întâmplători;

⁕ Faceți testul HIV, preferabil şi cu partenerul;

⁕ Folosiți întotdeauna doar propriile produse de igienă, precum aparatul de ras, periuţa de dinţi, forfecuța de unghii etc;

⁕ Folosiți mănuși de unică folosință ori de câte ori intrați în contact cu sânge sau orice secreții ale organismului;

⁕ Dezinfectați rănile cu produse antiseptice;

Atenție: pilula contraceptivă nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, deci nici față de HIV.

 

Institutul Național de Pneumoftiziologie “Prof. Dr. Marius Nasta”, organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România, a raportat în sistemul european TESSy, pentru anul 2020, 7693 de cazuri de tuberculoză.

 

Cum ne putem proteja?

 

Cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor severe de tuberculoză (miliara TB, meningita TB) este vaccinarea cu vaccinul BCG.

O serie de măsuri preventive pot împiedica răspândirea tuberculozei:

⁕ Acoperirea nasului și gurii cu un șervețel, în momentul strănutului sau tusei;

⁕ Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;

⁕ Aerisirea frecventă a încăperilor;

⁕ Evitarea zonelor aglomerate și nesanitare.

Odată depistat cazul de tuberculoză, cea mai eficientă metodă de a preveni transmiterea bacteriei la alte persoane este tratamentul corect și complet al cazului !

 

Conform datelor raportate către INSP - CNSCBT, continuă trendul descendent pentru incidența raportată a hepatitei virale B. În anul 2021 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C –29 de cazuri, cu 19 mai puține față de anul precedent.

 

Cum ne putem proteja?

 

⁕ Folosiți doar propriile produse de igienă, precum aparatul de ras, periuţa de dinţi, forfecuța de unghii etc;

⁕ Folosiți întotdeauna prezervativului în timpul relațiilor sexuale, mai ales în cazul partenerilor întâmplători;

⁕ Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;

⁕ În cazul hepatitei virale B, cea mai eficientă metodă de prevenire este vaccinarea.

 

Campania dedicată informării și conștientizării despre impactul acestor boli transmisibile  este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

 

Date suplimentare  - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

STOP Epidemiei de HIV, TB, HEPATITĂ!

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 21/25.11.2022

DISPONIBILITATE VACCIN anti-COVID-19 COMIRNATY ORIGINAL/OMICRON BA. 4-5

 

Vă informăm că este disponibil vaccinul anti-COVID-19 Comirnaty Original/Omicron BA. 4-5, cu următoarele recomandări:

·                este indicat doar persoanelor cu vârste peste 12 ani, cărora li s-a administrat cel puțin o schemă primară de vaccinare împotriva COVID-19, deoarece se bazează pe imunitatea dobândită pe tulpina inițială de COVID;

·                se va administra cu predilecție la persoanele vulnerabile;

·                poate fi administrat la cel puțin 3 luni după cea mai recentă doză de vaccin împotriva COVID-19;

·                vaccinul este disponibil în cabinetele medicilor de familie vaccinatori și în Centrele de Vaccinare organizate la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare și Spitalul Municipal Calafat, în funcție de solicitările persoanelor interesate.

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 20/14.11.2022

CAMPANIA «Ţigările otrăvesc oamenii şi planeta!»

NOIEMBRIE 2022

17 noiembrie 2022 - ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN

 

În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun” care are scopul de a conştientiza populaţia şi decidenţii politici în legătură cu enorma povară socială (boli/ dizabilităţi/decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru iniţierea de  modificări comportamentale şi măsuri legislative adecvate.

Campania se desfăşoară pe toată durata lunii noiembrie şi are ca scop creşterea conştientizării în rândul populaţiei generale a riscurilor asociate fumatului, atât la nivel individual, asupra sănătăţii organismului, cât şi la nivel societal, prin amprenta negativă pe care industria tutunului o are asupra mediului înconjurător.

Astfel, până la 25% dintre fermierii cultivatori de tutun sunt afectaţi de boala tutunului verde (intoxicaţie cu nicotină), o boală cauzată de nicotina absorbită prin piele la manipularea frunzelor de tutun [1]. Producţia şi consumul de tutun contribuie la încălzirea globală, eliberând anual în mediu 80 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2), echivalentul conducerii a 17 milioane de maşini pe benzină în fiecare an [2].

România s-a clasat pe locul trei în ceea ce priveşte producţia de ţigări din UE, în anul 2017 [3].

În ceea ce priveşte consumul de tutun, în România 30,7% (5,63 de milioane) dintre adulţii cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbaţi şi 21,7% femei) comsumă curent o formă de tutun (fumat, tutun fără fum şi produse cu tutun încălzit) [4].

Campania din acest an este un apel pentru conştientizare a pericolului pe care tutunl îl reprezintă, pentru om şi mediu înconjurător.

Sloganul campaniei Ziua Naţională fără Tutun 2022: „Renunţati la fumat pentru sănătatea voastră şi a planetei!

Date suplimentare  - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”

 

Referinţe

1.                       Tobacco farming. In: Tobacco Tactics [website]. Bath: University of Bath; 2020  https://tobaccotactics.org/wiki/tobacco-farming

2.                       Zafeiridou M, Hopkinson NS, Voulvoulis N. Cigarette smoking: an assessment of tobacco’s global environmental footprint across its entire supply chain. Environ Sci Technol. 2018;52(15):8087–94

3.                       Eurostat   https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20190531-1

4.                       https://cdn.who.int/media/docs/default-source/ncds/ncd-surveillance/data-reporting/romania/gats-romania-2018-factsheet.pdf?sfvrsn=2206beb4_1&download=true

 

DSP  DOLJ

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 19/13.10.2022

Campania „Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare” - 16 octombrie 2022

Alimentație sănătoasă pentru toți

Importanța consumului de cereale integrale

 

            Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele de medicină scolară, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie, Inspectoratul Școlar Dolj, Crucea Roșie Dolj, și Europrotect  organizează în luna octombrie 2022 campania de informare şi educare privind alimentația sănătoasă, respectiv semnificația consumului de cereale integrale asupra organismului.

            Alimentația nesănătoasă este unul din cei 4 factori de risc comportamental modificabili (alături de fumat, consum de alcool și inactivitatea fizică), care contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante.

Pentru a sprijini țările în aceste eforturi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă cadrul de acțiune pentru dezvoltarea și implementarea politicilor de achiziții publice de alimente și servicii pentru o alimentație sănătoasă.

Statisticile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății situează România printre țările europene cu cea mai mică speranță de viață (locul 35). Primele 5 cauze de deces se referă la afecțiuni având legătură directă cu stilul de viață și, implicit, cu alimentația: boala coronariană, accidentul vascular, hipertensiunea arterială, boala hepatică și cancerul, în cazul acestora alimentația jucând un rol important.

Conform OMS, alimentația sănătoasă include consumul zilnic a minimum 400 g (5 porții) de fructe și legume (în afară de cartofi), leguminoase, nuci și cereale integrale.

Referitor la consumul de cereale integrale, reglementările UE arată că o dietă echilibrată trebuie obligatoriu să conțină un consum mediu zilnic (în grame pe zi) de 70 de grame cereale integrale la femei și 90 de grame de cereale integrale la bărbați. În România, datele obținute din Portalul cunoașterii pentru promovarea sănătății arată un consum mediu de 16,4 g cereale integrale pentru femei și 17,5 g cereale integrale pentru bărbați.

Conform studiului GBD 2019, consumul redus de cereale integrale a determinat aproape 215000 de decese evitabile în statele membre ale UE în 2019, precum și la peste 3,5 milioane de ani de viață ajustați pentru dizabilități (DALY – suma de ani pierduți din cauza decesului prematur și a dizabilității), dintre care aproape 248.000 sunt decese din cauza bolilor cardiovasculare, care reprezintă marea majoritate a deceselor asociate cu o alimentație săracă în cereale integrale.

Mortalitatea generală datorată consumului inadecvat de cereale integrale pentru România este de 67 la %oooo locuitori cu o povară a DALY printre cele mai ridicate din Europa.

În anul 2020, România a înregistrat în medie 672,14 decese prin boli cardiovasculare la 100.000 de locuitori.

 

Scopul campaniei îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul important al cerealelor integrale în nutriția umană, securitatea alimentară și sănătate, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.

            Grupul țintă al campaniei este populația generală.

            Sloganul campaniei este:

Alimentație sănătoasă pentru toți! Importanța consumului de cereale integrale.”

            Obiectivele campaniei:

·                      Informarea populației cu privire la o alimentație sănătoasă și a beneficiilor consumului de cereale integrale;

·                      Conștientizarea populației în privința riscurile unei alimentații nesănătoase.

·                      Îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin reducerea îmbolnăvirilor cauzate de regimul alimentar necorespunzător, respectiv a bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului zaharat și cancerului.

            Date suplimentare  - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”

                                            

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 18/15.09.2022

Campania „Ai grijă de ochii tăi! Nu-ți neglija sănătatea vederii!” - septembrie 2022

 

Desfășurată sub sloganulAi grijă de ochii tăi! Nu-ți neglija sănătatea vederii!”, campania privind siguranța pacientului are ca temă în 2022 Siguranţa pacientului în domeniul sănătăţii vederii

Scopul campaniei este: Informarea și conștientizarea populației asupra problemelor de sănătate a vederii și modalităților de prevenire a acestora!

Campania are ca obiectiv creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației despre:

§              Afecțiunile oculare

§              Importanţa cunoaşterii factorilor de risc comportamentali care pot favoriza apariţia tulburărilor oftalmologice

§              Comportamentele protective pentru sănătatea vederii și importanța efectuării la timp a examenelor de screening pentru detectarea afecțiunilor oftalmologice și a examenelor oftalmologice.

Mesajele principale ale campaniei sunt:

Cunoaște-ți istoricul sănătății ochilor membrilor familiei tale; Menține-ți în limite normale nivelul glicemic, al tensiunii arteriale și al colesterolului sanguin; Consumă legume, fructe și pește bogat în acizi grași omega-3.

Menține-ți în limite normale greutatea corporală; Renunță la fumat sau nu începe niciodată să fumezi; Curăță-ți mâinile, ochelarii și lentilele de contact în mod corespunzător; Poartă ochelari de protecție atunci când faci activități în jurul casei; Ai grijă de siguranța ochilor la locul de muncă; Ai grijă de sănătatea vederii copiilor tăi. Asigură-te că beneficiați la timp, tu și copilul tău de examenele oftalmologice necesare;

 

În România în anul 2020, existau: 3.388.479 de persoane cu scăderea vederii. Dintre aceștia, 59.000 de oameni erau orbi. Prevalența brută a pierderii vederii: 17.8%.

Conform datelor Centrului Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică (CNSISP), în anul 2021, numărul cazurilor noi de glaucom, declarate de medicul de familie a fost de (12.001), iar cu cecitate și scădere a vederii (3750). În același an sunt în evidența cabinetului de nutriție și boli metabolice 152846 pacienţi cu retinopatie diabetică.

Tot în anul 2021 au fost înregistrați 1762 pacienți cu traumatisme oculare. Cât privește procedurile realizate în unitățile sanitare din România (sector public + sector privat) acestea au reprezentat 27.942 intervenții oftalmologice.

Între anii 2010-2020 s-a remarcat o scădere a numărului de consultații și tratamente oftalmologice ce revine pentru un locuitor de la 0.08 (2010) la 0.03 (2020).

În anul 2020, la nivel județean, în ceea ce privește gradul de ocupare al paturilor în secţia de oftalmologie, s-a remarcat faptul că valoarea cea mai mare a indicelui de utilizare al acestora a fost înregistrat în București (144.9), în timp ce numărul cel mai scăzut a fost înregistrat în județul Giurgiu (7). În același an, durata medie de spitalizare în secțiile de oftalmologie, cea mai mare valoare a fost înregistrată în jud. Galați (5.9) zile în timp ce județele Bihor, Covasna și Mureș au înregistrat durata medie cea mai scăzută (1.6) zile.

 

Mai mult de 30 milioane de persoane din Regiunea Europeană OMS au o deficiență de vedere sau chiar orbire. 2.8 milioane sunt orbi și aproximativ 27.2 milioane au tulburări de vedere. Mai mult de 70 de milioane de persoane au afecțiuni ale vederii în stadii incipiente. La vârsta de peste 50 ani s-a observat că 80% dintre persoane au probleme cu vederea la distanță și 67% cu vederea de aproape (presbitism).

În 2020, în Europa Centrală, existau aproximativ 18 milioane de persoane cu pierdere a vederii. Dintre aceștia, 330.000 de oameni erau orbi.

La cea de-a 74-a Adunare Mondială a Sănătății, cel mai înalt organism decizional al OMS s-a convenit adoptarea a două noi obiective ambițioase privind sănătatea ochilor să:

·              crească cu 40% diagnosticarea și tratamentul erorilor de refracție până în anul 2030;

·              crească cu 30% numărul operațiilor de cataractă până în 2030.

 

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website  www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 17/12.08.2022

Campania „Protecţia solară - un pas important spre sănătate!” - august 2022

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului DOLJ în colaborare cu Autorităţile publice locale care au în subordine  Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari şi cu Cabinetele de Medicină de familie organizează în luna august 2022, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa protecţiei solare, în prevenirea cancerelor de piele.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare 4 minute o persoană moare de cancer de piele; legătura dintre expunerea la soare şi cancerele de piele a fost descoperită abia în 1956; în România peste 1000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom malign, iar aproape o treime decedează din cauza acestei afecţiuni.

Scopul Campaniei este reducerea incidenţei cancerelor de piele, în mod special a melanomului malign, a afecţiunilor oculare şi a altor patologii secundare expunerii excesive la radiaţiile ultraviolete.

Obiectivul principal al Campaniei este creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la riscul apariţiei afecţiunilor maligne la nivelul tegumentelor sau a altor afecţiuni datorate expunerii excesive la soare.

 

Date suplimentare  - Dr. Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate

                                            

Bucuraţi-vă în siguranţă de soare!

Nu uitaţi - pălăria şi ochelarii de soare, hidratarea corespunzătoare, utilizarea cremelor de protecţie solară!

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 16/21.07.2022

 

Masuri de protecţie temperaturi ridicate

Având în vedere că în perioada următoare prognoza meteo anunţă temperaturi de peste 35 grade C, specialiştii DSP Dolj fac următoarele recomandări  pentru populaţie în vederea prevenirii incidentelor determinate de temperaturile extreme.

1) RECOMANDARI PENTRU POPULATIA GENERALA

a) Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

e) Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

f) Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;

g) Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

h) Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

i) Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

j) Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă;

k) O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

l) Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).

m) Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

n) Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

b) Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

c) Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;

d) Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);

 

o)    Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

 -  Inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

·           Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.

·           Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

·           Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale.

·           Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

 

 2. RECOMANDARI  PENTRU PREVENIREA  APARITIEI  DE IMBOLNAVIRI  IN  RANDUL  COPIILOR

2.1 Pentru sugari si copiii mici

a) realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de cadura, umiditate excesiva si curenti de aer.

b) sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin  introducerea de alimente noi in aceasta perioada

c) se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita

d) copilul va fi imbracat lejer, cu hainute din materiale textile vegetale comode

e) nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi, si obligatoriu cu caciulita pe cap

f)  copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit, fructele proaspete si foarte bine spalate

g) mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti. Se va evita in acelasi timp consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa mentina o  igiena riguroasa a sanului si evident igiena generala

h)  la cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutica

i)  atentie deosebita se va acorda conditiilor de igiena atat pentru copil cat si pentru mama. Copilul va fi tinut cu hainute sau scutece curate si uscate si mama se va ingriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. In acest sens copilul va fi imbaiat cel putin odata pe zi, si obligatoriu seara la culcare iar in restul timpului i se va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie.

j)  copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei.

 

 3.1   Pentru copiii aflati in tabere

·      se vor asigura conditii corespunzatoare de cazare,

·      alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete.

·      se va avea grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor

·      copiii vor fi supravegheati, iar locul de joaca va fi amplasat la umbra, in afara orelor de canicula avand capul protejat de palariute.

·      scaldatul, acolo unde e cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului.

 

4.  RECOMANDARI  PENTRU  PERSOANELE  VÂRSTNICE  ŞI  CU AFECŢIUNI  CRONICE

a) creearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului

b) hidratare corespunzatoare cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti

c) alimentatia va  fi predominat din legume si fructe proaspete

d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile

e) este interzis consumul de alcool si cafea in timpul caniculei

f) se va evita circulatia in perioadele de varf ale caniculei, sau daca este absolut necesar se va folosi imbracaminte usoara din materiale vegetale precum si palariuta de protectie pe cap

g) persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor  medicului. Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente

h) mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 dusuri pe zi.

 

5. RECOMANDARI  PENTRU  PERSOANELE  CARE  PRIN  NATURA ACTIVITAŢILOR LOR  DEPUN  UN  EFORT  FIZIC  DEOSEBIT

a) acestia vor incerca dozarea efortului in functie de periodele zilei incercand se evite excesul de efort in varfurile de canicula. Daca valorile de caldura sunt foarte mari se va proceda la stoparea activitatii

b) se va asigura hidratarea corespunzatoare cu apa minerala, apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti

c) este total contraindicat consumul de cafea si alcool in aceasta perioada.

d) utilizarea unui echipament corespunzator, din materiale vegetale si echipament pentru protejarea capului de efectele caldurii excesive

 

 6.  RECOMANDARI  PENTRU ANGAJATORI : 

6.1.  Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

 a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

 b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

 c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

 d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

6.2  Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

  a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb;

  b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

  c) asigurarea de duşuri.

 

II. Recomandari pentru situatiile de cod rosu :

-         reduceti deplasarile la cele esentiale

-         nu va deplasati intre orele 11.00-17.00

-         consumati lichide intre 2- 4 litri /zi

-         nu consumati alcool

-         daca faceti tratamente pentru afectiuni cronice, luati-va medicamentele in mod regulat, cu multa apa,

-         nu scoateti copii sub 3 ani afara decat  inainte de ora 9 dimineata si dupa ora 20.00

-         evitati mancarurile grele si mesele copioase

-         folositi serviciile medicale spitalicesti sau de urgenta doar in cazuri justificate ; pentru probleme curente de sanatate anuntati telefonic medicul de familie. 

 

DSP DOLJ

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 15/14.07.2022

 

Campania națională a informării despre efectele activității fizice

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autoritaţile publice locale care au în subordine  Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie, Inspectoratul Școlar Dolj, Crucea Roșie Dolj, CPECA Dolj și Europrotect  organizează în luna iulie 2022 Campania națională a informării despre efectele activității fizice, cu sloganul Prin mișcare, o sănătate mai bună!.  

Campania se adresează adulților și vârstnicilor cu boli cronice și dizabilități. cu scopul de a îi informa  despre îmbunătățirea stării de sănătate,  prin adoptarea unui program regulat de activitate fizică,  adecvat stării de sănătate pentru adoptarea unui stil de viață activ, cu beneficii demonstrate științific asupra sănătății și stării de bine.

 

Studiile europene indică faptul că românii se implică mult mai puțin în activități fizice față de media europenilor. În timp ce mai puțin de jumătate din europeni nu fac nici o activitate fizică, în România, procentul populației sedentare este de 63%. De asemenea, interesul pentru exerciții fizice și sport a scăzut cu 3 procente într-un interval de  patru ani.

 

Campania își propune creșterea numărului de persoane  informate despre  efectele benefice ale activității fizice și a consecințelor inactivității fizice și sedentarismului asupra sănătății fizice și psihice și despre nivelele minime de activitate fizică recomandate pentru persoanele cu boli cronice și dizabilități.

 

Activitatea fizică este o sursă demonstrată științific de beneficii pentru sănătate. Prin activitate fizică se înțelege orice tip de mișcare, de la exerciții fizice și sport până la activități recreative – cum sunt plimbarea, mersul pe bicicletă, dansul - sau activitățile obișnuite din gospodărie - grădinărit, curățirea locuinței.  Conform Institutului Național de Sănătate Publică, cel puțin 25 de boli ale corpului și sistemului nervos pot fi prevenite, ameliorate sau tratate prin activitatea fizică.

           

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, la nivel mondial, unul din patru adulți și patru din cinci adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică. Anual, aproape 5 milioane de decese ar putea fi evitate dacă populația lumii ar fi mai activă fizic. Persoanele cu un nivel insuficient de activitate fizică au un risc de deces cu 20 până la 30% mai mare comparativ cu persoanele care au un nivel corespunzător de activiate fizică. În cursul pandemiei COVID-19, nivelul de activitate fizică a scăzut considerabil în rândul tuturor categoriilor de populație. Mai multe studii efectuate pe perioada pandemiei au confirmat faptul că pacienții COVID-19 pozitivi cu un stil de viață sedentar au avut un risc sporit de spitalizare și deces datorat COVID-19 comparativ cu pacienții care au avut un nivel oarecare de activitate fizică.

 

Din categoria bolilor a căror evoluție și prognostic pot îmbunătățite prin practicarea regulată a unui nivel minim de activitate fizică fac parte: obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, osteoporoza, anxietatea, depresia și cancerul. Pentru fiecare din aceste diagnostice, profesioniștii din domeniul sănătății pot indica pacientului tipul de activitate fizică recomandat, ca parte integrantă a unei intervenții complexe care include tratamentul farmacologic sau nonfarmacologic, modificările stilului de viață și contraindicațiile specifice condiției medicale.

 

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate

                                            

DSP Dolj

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 14/20.06.2022

Recomandări privind scăldatul

 

Scăldatul în locuri neamenajate corespunzător (plaje, grupuri sanitare, duşuri) determină riscuri majore pentru sănătate.

Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă, în condiţiile in care in judeţul nostru nu exista nici o zonă naturală amenajată pentru îmbaiere.

Riscurile pentru sănătate la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate, sunt următoarele:

- deces prin înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri;

- îmbolnăviri prin:

o       leptospiroză (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor);

o       meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit si dureros la mişcare, convulsii si tulburări ale stării de conştienţă);

o       boli de piele - micoze, eczeme;

o       boli digestive - boală diareică, hepatită de tip A, holeră, febră tifoidă, dizenterie;

o       afecţiuni ale ochilor şi urechilor - blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite;

o       înţepături de căpuşe - Boala Lyme (un risc major pe maluri cu bascheţi, vegetaţie sălbatică etc.).

Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau chiar viaţa.

 

DSP Dolj

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 13/20.06.2022

Măsuri de protecţie temperaturi ridicate

 

Având în vedere că în perioada următoare prognoza meteo anunţă temperaturi de peste 30 grade C, specialiştii DSP Dolj fac următoarele recomandări pentru populaţie în vederea prevenirii incidentelor determinate de temperaturile extreme.

 

1) RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIA GENERALĂ

a) Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

b) Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

c) Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;

d) Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

e) Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

f) Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

g) Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;

h) O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

i) Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.);

j) Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

k) Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

l) Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

m) Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;

n) Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

o) Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

- Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

- Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;

- Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;

- Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale;

- Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

 

2. RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA APARIŢIEI DE ÎMBOLNAVIRI ÎN RÂNDUL COPIILOR

2.1. Pentru sugari si copiii mici

a) realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;

b) sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;

c) se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicita;

d) copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode;

e) nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi, obligatoriu cu căciuliţă pe cap;

f) copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate;

g) mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi. Se va evita, în acelaşi timp, consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igienă generală;

h) la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;

i) atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igiena atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate, iar mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin odată pe zi şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie;

j) copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.

2.2. Pentru copiii aflaţi în tabere

- se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare;

- alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete;

- se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor;

- copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbra, în afara orelor de canicula având capul protejat de pălăriuţe;

- scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.

 

3. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE ŞI CU AFECŢIUNI CRONICE

a) crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

b) hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi;

c) alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;

d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;

e) este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;

f) se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap;

g) persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

h) menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 duşuri pe zi.

 

4. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE CARE PRIN NATURA ACTIVITĂŢILOR LOR DEPUN UN EFORT FIZIC DEOSEBIT

a) aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de perioadele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldura sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii;

b) se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi;

c) este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă;

d) utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

 

5. RECOMANDĂRI PENTRU ANGAJATORI

5.1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă

a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

5.2. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor

a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb;

b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

c) asigurarea de duşuri.

 

II. RECOMANDĂRI PENTRU SITUAŢIILE DE COD ROŞU

- reduceţi deplasările la cele esenţiale;

- nu va deplasaţi între orele 11:00-17:00;

- consumaţi lichide între 2- 4 litri /zi;

- nu consumaţi alcool;

- daca faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multa apă;

- nu scoateţi copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineaţa şi după ora 20:00;

- evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase;

- folosiţi serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenţă doar în cazuri justificate, pentru probleme curente de sănătate anunţaţi telefonic medicul de familie.

 

DSP Dolj

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 12/07.06.2022

LUNA NIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL - IUNIE 2022

 

Nu există o „limită de siguranță” în ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătății crește odată cu fiecare băutură alcoolică consumată!

Consumul de alcool este a treia cauză de boală și moarte prematură pentru populația generală, fiind responsabil la nivel mondial pentru mai mult de 200 de boli, conform Organizației Mondiale a nătății.

În România, 80% din bărbați și 55% din femei sunt consumatori de alcool iar 67% din bărbați și 31% din femei au un consum excesiv. În anul 2017, nivelul mortalității datorate alcoolului a fost de 44,33 decese la 100.000 de locuitori în rândul populației de 15-49 ani, de 308 decese la 100.000 locuitori la grupa de vârstă 50-59 ani și de 793 decese la 100.000 la populația de peste 70 ani.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie și Europrotect și CPECA Dolj desfășoară pe toată perioada lunii iunie 2021 campania de informare-educare-conștientizare Consumul de băuturi alcoolice îți afectează sănătatea! Nu merită să riști! Informează-te! - Luna nională a informării despre efectele consumului de alcool, cu scopul de a informa populația generală despre efectele consumului de alcool, pentru a contribui la formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos și la stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de alcool.

Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

În contextul pandemiei de COVID-19, țările lumii trebuie să ia măsuri decisive pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2. În aceste circumstanțe critice, este esențial ca toți oamenii să fie informați cu privire la alte riscuri și pericole pentru sănătate, astfel încât să poată rămâne în siguranță și sănătoși.

Consumul de băuturi alcoolice nu protejează în niciun caz de COVID-19 și nici de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica Evaluarea și promovarea sanatatii

 

DSP Dolj

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 11/31.05.2022

Măsuri de combatere a ţânţarilor

 

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat metodologia de supraveghere şi control a neuroinfecţiei cu virusul West Nile pentru sezonul 2022 şi în acest context a recomandat revizuirea, de către autorităţile publice locale, a programelor de combatere a dăunătorilor, inclusiv a ţânţarilor.

- aplicarea planului de combatere a ţânţarilor astfel încât să fie asigurată folosirea substanţelor active pentru combaterea ţânţarilor

- intensificarea măsurilor de desţânţărizare în zonele cunoscute a fi posibile locaţii de înmulţire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor etc. inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apă),

- pe fondul instalării sezonului cald, când populaţiile de ţânţari de origine autohtonă încep să se înmulţească, este imperios necesară respectarea acţiunilor de prevenţie. 

Aceste recomandări se înscriu în cadrul general de măsuri de prevenţie destinate combaterii apariţiei unor eventuale cazuri de îmbolnăviri.

Pentru prevenirea infecţiilor virale transmise prin înţepătura de ţânţar (West - Nile, Zika), Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei :

 

-                să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

-           să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;

-           să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;

 - să ia măsuri de eliminare a surselor larvare situate pe proprietăţile private sau în vecinătatea lor

 

Tipuri de surse larvare

 

Masuri

Mici recipiente care pot acumula apa, aflate în gospodării, ori aruncate pe terenuri virane: cutii de conserve, găleţi, borcane, jucării de material plastic, butoaie, farfuriuţe suport pentru ghivece de flori, folii de polietilenă în care se aduna apa de ploaie ori din stropitul grădinii.

Orice recipient (borcane, cutii conserve, jucării, obiecte/deşeuri material plastic), care ţine apa trebuie eliminat, stocat în interior, sau golit şi răsturnat. Butoaiele, bidoanele, găleţile cu apă pentru udare trebuie acoperite cu capace compacte ori capace din plasă de ţânţari, care împiedică accesul insectelor. Farfurioarele de sub ghivecele de flori trebuie scoase sau se umplu cu nisip care să absoarbă apa.

Terenurile virane trebuie igienizate şi curăţate.

Vaze de flori în exterior, recipiente pentru adăparea animalelor

Recipientele în care este necesară menţinerea apei , trebuie golite complet prin răsturnare pe sol, de două ori pe săptămână şi umplute din nou cu apă proaspătă

Surse de apă (fântâni/puţuri descoperite, expuse la ţânţari)

Se acoperă pentru a împiedica accesul insectelor.

Piscine, bazine

Bazinele pline cu apă şi corect întreţinute şi igienizate nu reprezintă un habitat larvar adecvat; se va evita golirea lor incompletă şi menţinerea fără apă, deoarece apa reziduală ori apa de ploaie acumulată formează habitate favorabile

Acumulări de apă rezultate din scurgeri de la conducte, hidranţi, cămine de vizitare, drenuri şi canale de drenaj şi evacuare a apei, incorect întreţinute şi colmatate

Trebuie remediate pentru a evita pierderile de apă şi acumularea ei.

Rigolele drenurile, burlanele trebuie curăţate şi decolmatate

Canale pluviale cu spaţiu pentru sedimentare, fântâni ornamentale

Se verifică dacă sunt focare larvare active şi se tratează cu produse larvicide

Anvelope expuse la precipitaţii

Nu trebuie ţinute sub cerul liber pentru a nu acumula apă de ploaie. Trebuie ridicate de pe terenurile virane, iar dacă sunt reutilizate în alte scopuri în gospodării, trebuie umplute cu pământ sau nisip pentru a nu acumula apă în partea inferioară

Arbori cu scorburi

Trebuie plombate scorburile

Fără implicarea populaţiei în eliminarea surselor larvare de pe domeniile private, eficienţa măsurilor luate de autorităţi pe domeniul public este limitată.

 

DSP DOLJ

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 10/11.05.2022

Atenţie la înţepăturile de căpuşe

 

Odată cu încălzirea vremii, toată lumea evadează în mijlocul naturii, în grădini, parcuri cu multă verdeaţă, păduri sau la munte. Trebuie să ştim însă că ne expunem pericolului înţepăturilor de insecte care pot transmite variate boli (bacteriene, virale) unele dintre ele chiar cu evoluţie letală.

Căpuşele fac parte din categoria arahnoidelor şi pot fi un vector al unor boli variate, bacteriene (borelioza = boala Lyme, babesioza), virale, parazitare care pot evolua timp îndelungat.

Doar un procent redus de căpuşe, între 10-20% (Ixodes ricinum, Ixodes dafni) este infectat cu Borrelia burgdorferi, bacteria raspunzatoare de aparitia bolii Lyme (borelioza).

Căpuşele sunt vizibile cu ochiul liber, înţepătura lor nu doare şi de aceea periodic pielea trebuie examinată, ideal seara la baie cu atât mai mult cu cât pot afecta zonele mai ascunse (pielea păroasă a capului, zona subraţului, ombilic, zona din spate etc.) de care rămân ataşate până când sunt îndepărtate; ele nu zboară şi nu sar trecând direct pe tegument şi se întâlnesc cu predilecţie în iarba înaltă, zonele umede (păduri, tufişuri, poieniţe) dar pot exista şi în grădina casei, terenul de joacă sau chiar pe animale (câini, pisici).

Dacă la inspecţia tegumentului găsiţi căpuşe, este foarte important să nu încercaţi să le scoateţi, deoarece de foarte multe ori rămân părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras. Trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi se va recomanda tratamentul profilactic.

Boala Lyme este o boala infecţioasă determinată de Borrelia ce presupune o afectare multisistemică cu evoluţie insidioasă, frustă, înşelătoare. Foarte important este şi faptul că nu se transmite de la om la om nefiind boala contagioasă.

În funcţie de momentul infectării se disting 3 stadii evolutive,

a) stadiul I : ( perioada de incubaţie cu durată variabilă între 3 zile şi 3 -4 săptămâni) se caracterizează prin:

 - ECM = eritem cronic migrator - o leziune circulară, de obicei mică ( 3-5 cm, ce poate creste până la 10 cm, şi uneori 40-50 cm), de culoare roşie pe margini cu centrul deschis la culoare, cu diferite localizări ( cel mai frecvent coapse, fese, zona axilara)

- subfebrilităţi/febră, transpiraţii

- dureri musculare, oboseală musculară, dureri articulare

- astenie/adinamie/tulburări de somn

- cefalee ( durere de cap), tulburări de vedere ( vedere în ceaţă), ameţeli

b) stadiul II – infecţie diseminată :

- apare la cel puţin 4 săptămâni de la momentul infecţiei şi de datorează diseminării Borreliei în diferite ţesuturi şi organe;

- caracteristice sunt simptomele neurologice ,cardiace ( miocardita, pericardita) , precum şi afectarea articulară;

- debutul poate fi brusc sub forma unei meningite seroase(greţuri, vărsături, dureri intense de cap, fotofobie etc.) a unei encefalite sau a unei afectări neurologice progresive cu pareze faciale, parestezii (amorţeli, furnicături la nivelul membrelor), oboseală musculară, dureri articulare(afectează articulaţiile mari şi schimba periodic sediul)

- tulburări de vedere, îngustarea câmpului vizual, senzaţie de „nisip in ochi”;

- mai rar poate exista şi afectare cardiacă de tipul miocarditei, pericarditei.

c) stadiul III – infecţie cronică, persistentă

- debutul este la câteva luni, uneori chiar ani de la momentul infecţiei când boala poate fi deja la stadiul de cronicizare; simptomatologia este aşa de nespecifică încât se impune diagnostic diferenţial cu o multitudine de alte boli;

- afectarea articulară se asociază celei neurologice, cel mai frecvent implicate fiind articulaţiile mari (genunchi, şold etc.); durerile pot fi foarte intense cu durata de zile, săptămâni, urmând un interval liber urmat întotdeauna de reapariţia lor; la o parte din pacienţi, mai ales la adult, se pot dezvolta leziuni de tip eroziv, frecvent ale articulaţiei şoldului;

- afectarea cutanată se manifestă sub forma acrodermatitei cronice atrofice, cu sediul la nivelul membrelor inferioare şi a pseudolimfoamelor cutanate;

- apar tulburări emoţionale, depresie, anxietate, diferite fobii, obsesii care de multe ori orientează diagnosticul spre o afectare de tip psihiatric (tulburări bipolare).

Diagnosticul este sugerat de antecedentele muşcăturii de căpușă asociate cu manifestările descrise mai sus şi confirmat de dozarea anticorpilor (test Elisa, test Western Blot), de Reacţia polimerică în lanţ (PCR) sau prin Microscopie cu imunofluorescenţă a sângelui sau a lichidului cefalorahidian

Prognosticul depinde de momentul diagnosticării şi poate fi considerat bun atunci când diagnosticul se stabileşte la distanţă mică de momentul înţepăturii şi mai rezervat în cazurile tardive când datorită afectării multisistemice există posibilitatea rămânerii unor sechele, în special neurologice.

Tratamentul trebuie prescris doar de medic, fiind adaptat stadiului bolii.

Prevenire

Ř     folosirea de spray-uri aplicate pe piele care conţin substanţe ce înlătură insectele.

Ř     îmbrăcăminte deschisa la culoare, ideal pantaloni lungi sau măcar şosete trei sferturi;

Ř     evitaţi să vă aşezaţi direct pe iarbă;

Ř     inspectaţi tegumentele la câteva ore după expunere şi în special seara la duş; atenţie şi la pielea păroasă a capului şi la zonele „ascunse” (spatele urechilor, axile, regiunea din spatele genunchiului);

Ř     atenţie sporită la animalele de companie, care pot transmite căpuşele; informaţi-vă de la medicul veterinar de produsele existente pentru protecţia animalelor;

Ř     solicitaţi ajutor medical atunci când aţi fost înţepat de căpuşe, doar personalul medical fiind în măsură să înlăture corect căpuşa şi să vă recomande sau nu, tratament profilactic.

Creşterea de 3 ori, în anul 2010, a incidenţei bolii Lyme în România, comparativ cu anul precedent, a determinat introducerea de către CNSCBT Bucureşti a Fişei de supraveghere a cazului de Boala Lyme, pentru a obţine informaţii epidemiologice care analizate să permită o înţelegere mai corectă şi recomandarea de măsuri de sănătate publică.

În judeţul Dolj, în anul 2010 a fost diagnosticat un singur caz de Boala Lyme în 2011 au fost suspectate 8 persoane, dar diagnosticate 2 cazuri iar în 2012 - 2 cazuri.

 Dacă între anii 2013 -2018 în judeţul Dolj nu au fost diagnosticate cazuri de boala Lyme în ultimii ani acestea au reapărut: 2019 - 1 caz , 2020- 0 cazuri, 2021 – 4 cazuri,

 

DSP DOLJ

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 9/06.05.2022

Campania Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor cu risc
îți măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic! - mai 2022

 

La nivel național, numărul cazurilor noi de tumori maligne depistate în perioada 2011‐2020 a scăzut de la 57117 (an 2011) la 52350 (an 2020), acestea reprezentând o scădere a incidenţei de la 283,5 o/oooo locuitori în 2011 şi 271,8 o/oooo locuitori în 2020 (an cu o scădere mai accentuată, în contextul pandemiei COVID‐19).

În ceea ce privește mortalitatea prin tumori maligne, în perioada 2011‐2020, se constată un trend ușor ascendent, de la 213,8 o/oooo locuitori în 2011 la 232.3 o/oooo locuitori în 2017. Ȋn anul 2020 ȋn contextual pandemiei mortalitatea a scăzut la 223.0 o/oooo.

La nivel European statele membre UE au pus bazele unei abordări comune în lupta împotriva cancerului. O componentă importantă a acestuia o reprezintă depistarea și minimalizarea impactului factorilor de risc implicați în declanșarea și dezvoltarea tumorilor.

În UE, principala cauză favorizantă a cancerului este fumatul. Excesul de greutate sau obezitatea, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, precum și consumul de alcool, reprezintă ca și consumul de tutun, indicatori ai unui stil de viață nesănătos și constituie o altă cauză majoră a apariției acestei boli.

 

Desfășurată sub sloganul „Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor cu risc îții măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!”, campania privind cancerul are ca temă în 2022, Și tu poți preveni cancerul!

Scopul campaniei este Conștientizarea populației asupra factorilor de risc comportamentali, care pot declanșa sau favoriza evoluția cancerului!

 

Campania are ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației asupra:

ŕ   Importanței cunoașterii factorilor de risc comportamentali care pot favoriza apariția cancerului;

ŕ   Măsurilor active de diminuare a factorilor de risc comportamentali (renunțarea la fumat, diminuarea consumului de alcool, controlul greutății corporale, adoptarea unui stil de viață sănătos etc.).

 

Mesajele principale ale campaniei sunt:

§   Informarea corectă asupra diferiților factori de risc este esențială pentru eficacitatea prevenției și diminuarea efectelor nocive ale acestora.

§   Anumite tipuri de cancere (pulmonar, de sân, colorectal etc.) pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

§   Conștientizarea impactului factorilor de risc comportamentali în declanșarea cancerului vă poate salva viața.

 

În România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului, fiind la îndemâna tuturor.

De asemenea, mediatizarea largă a campaniei din 2022 „Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor cu risc îți măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!” prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg să conștientizeze mai bine asupra prevenției acestei boli.

Campania este implementată la nivel județean de către DSP Dolj împreună cu partenerii tradiţionali: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Primăriile din judeţ prin unitațile sanitare din subordine şi asistenţii comunitari, Cabinetele de medicina de familie, Ordinul Asistenților Medicali din România, filiala Dolj, Societatea de Cruce Roșie Dolj și Europrotect Dolj.

 

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica Evaluarea și promovarea sanatatii

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 8/05.04.2022

Campania Ziua Mondială a Sănătăţii - 7 aprilie 2022

 

PLANETA NOASTRĂ - SĂNĂTATEA NOASTRĂ

Să înlăturăm poluarea aerului, apei și hranei !

Pentru un Viitor Sănătos

 

În 7 APRILIE, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII cu sloganul: PLANETA NOASTRĂ - SĂNĂTATEA NOASTRĂ Să înlăturăm poluarea aerului, apei și hranei! Pentru un Viitor Sănătos

Ziua Mondială a Sănătăţii abordează în fiecare an câte un subiect de importanţă majoră, ce afectează sănătatea globală. În anul 2022 Ziua mondială a Sănătății este dedicată Sănătății Planetei noastre.

OMS estimează că peste 13 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate. Aceasta include criza climatică, care este cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea. Criza climatică este și o criză de sănătate.

Deciziile noastre politice, sociale și comerciale conduc la criza climatică și de sănătate. Peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și deficitul de apă afectează sănătatea întregii populații. Sistemele de producere a alimentelor și băuturilor ultraprocesate și nesănătoase conduc la un val de obezitate, crescând cancerul și bolile de inimă, generând în același timp o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin campania „Planeta noastră, sănătatea noastră”, OMS va îndemna guvernele și publicul să împărtășească povești despre pașii pe care îi întreprind pentru a proteja planeta și sănătatea lor și pentru a acorda prioritate societăților de bunăstare.

Grupurile țintă ale campaniei sunt: populația generală, autoritățile publice, corporații, personalul din unități sanitare.

Scopul campaniei: informarea cu privire la importanța mediului înconjurător pentru sănătatea oamenilor și acțiunile urgente necesare pentru a menține oamenii și planeta sănătoși.

Obiectivul  campaniei este: creșterea nivelului de informare despre acțiunile urgente necesare pentru a menține planeta și oamenii sănătoși și pentru a promova o mișcare de creare a societăților în care economiile se concentrează asupra sănătăți și bunăstării planetare și umane.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica Evaluarea și promovarea sanatatii

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 7/01.04.2022

VACCINAREA – INVESTIȚIE ÎN VIITOR! - aprilie 2022

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie și Societatea Română de Cruce Roșie Dolj desfășoară în luna aprilie 2021  activități de implementare a Campaniei Luna Națională de informare despre VACCINARE și celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, 24.04-01.05.2022.

Vaccinarea împotriva COVID-19 continuă să facă titluri în întreaga regiune, pe măsură ce mai mulți oameni sunt vaccinați împotriva bolii. Dar, pe lângă COVID-19, mai rămân multe alte boli prevenibile prin vaccinare care necesită o atenție continuă, cum ar fi rujeola și poliomielita.

Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei și incidența înregistrată prin supraveghere sunt semne ale forței programelor de vaccinare, indicând comunitățile și grupurile de vârstă care sunt neimunizate sau subimunizate și unde este nevoie să se pună mai mult accent.

            În Europa și în România, s-a constatat o scădere accentuată a cazurilor de rujeolă în timpul pandemiei de COVID-19. Conform INSP-CNSCBT/CNSISP, deoarece din luna iunie a anului 2020 nu a mai fost raportat nici un caz confirmat de rujeolă și nu s-a mai înregistrat nici un deces prin rujeolă, începând cu luna august 2020 a fost sistată campania suplimentară de vaccinare cu ROR.

Procentul de copii vaccinați conform calendarului este sub nivelul optim la vaccinurile administrate prin intermediul medicilor de familie, în condițiile în care au existat discontinuități în aprovizionarea cu produse biologice sau acestea au fost achiziționate în cantități insuficiente.

O campanie de vaccinare împotriva poliomielitei pentru copii cu vârste între 6 luni și 6 ani care nu au primit dozele polio în trecut a început în Ucraina, în data de 1 februarie 2022. Această campanie de tip catch-up este parte a unui răspuns cuprinzător pentru stoparea unui focar de poliovirus, depistat în Ucraina în octombrie 2021.  Scopul imediat al campaniei era atingerea nivelului recomandat de OMS de acoperire de vaccinare de 95% a copiilor eligibili.Înainte de începerea conflictului, se preconiza o campanie de vaccinare care să cuprindă 140000 de copii din Ucraina.

În România, în ultimii ani s-a menținut Urgența de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) privind riscul de răspândire a virusului polio, pentru care s-au instituit măsuri suplimentare: intensificarea supravegherii cazurilor de PAF, recuperarea la vaccinare a copiilor în vârstă de până la 5 ani cu mai puțin de 3 doze de VPI și intensificarea supravegherii de mediu în județele de la granița cu Ucraina: Satu-Mare, Maramureș, Suceava și Botoșani.

Până la data de 06.02.2022 au fost vaccinate antigripal 1360995 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Săptămâna Europeană a Vaccinării se orientează pe sensibilizarea și informarea personalului medical și populației despre Agenda de Vaccinare 2030, despre vaccinurile disponibile și rolul Organizației Mondiale a Sănătății în asigurarea distribuției echitabile a acestora.

Campania IEC națională este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.

Pe teritoriul național, sub sloganul „Vaccinurile – Investiție în viitor!”, se vor derula activităţi de implicare a personalului medical și de informare a populației.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica Evaluarea și promovarea sanatatii

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 6/07.03.2022

Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” - martie 2022

 

În luna martie, Ministerul Sănătății finanțează și organizează campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, campanie  care aduce în atenția publică problematica sănătății orale pentru elevii din clasele 0-4 și are ca obiective creşterea numărului de persoane din grupul ţintă informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia;

Ř           Creşterea numărului de elevi informați pentru a adopta comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale;

Ř           Formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.

Pe data de 20 martie se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii Orale - o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI,  sărbătorită anual. Conform OMS, 90% din populaţia lumii suferă în cursul vieţii de afecţiuni orale şi multe dintre acestea pot fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii. Ziua Mondială a Sănătăţii Orale  aduce in atenția opiniei publice și a profesioniștilor aceste probeleme și promovează intervenții eficiente.

Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.

Ultimul studiu cu 4592 de respondenți efectuat în România de specialiștii  INSP referitor la evaluarea practicilor privind menținerea sănătății orale arată că în ceea ce privește frecvența spălării zilnice pe dinți 18% dintre participanți se spală de mai puțin de două ori pe zi pe dinți, 33,7% se spală mai puțin de două minute pe dinți și doar 33,6% după ce mănâncă în maximum 15 minute.  Numai 70,2% din respondenți au fost instruiți cu privire la tehnica corectă de periaj al dinților și doar 28,2% își schimbă lunar periuța de dinți. Referitor la mijoacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9% nu utilizează pastă de dinți, doar 57,3% utilizează o pastă de dinți cu fluor, 24,7%  folosesc doar periuța de dinți, 55,6% folosesc apa de gură și 29,5% ața interdentară. Un procent relativ mare, 48,7% utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale iar 24,9%  folosesc scobitori. În ceea ce privește starea de sănătate orală doar 27,6% dintre participanții la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinților și doar 15,9% se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog. Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool și fumat: doar 50,4% dintre respondenți nu consumă zilnic dulciuri, 53,4% nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite și 61,3% nu consumă deloc băuturi alcoolice. 20,1% dintre participanții la studiu fumează.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica Evaluarea și promovarea sanatatii

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 5/15.02.2022

Campania “PROTEJEAZĂ-ȚI SĂNĂTATEA! SĂNĂTATEA REPRODUCERII – DREPTUL ȘI RESPONSABILITATEA TA!” - Februarie 2022

 

În luna februarie, Ministerul Sănătăţii, prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii finanţează şi organizează campania “Protejează-ţi sănătatea!  Sănătatea reproducerii – dreptul şi responsabilitatea ta!”, campanie  care aduce în atenţia publică problematica  sănătăţii reproducerii pentru adolescenţi şi femeile gravide şi are ca obiectiv  creşterea nivelului de informare al acestora despre: contracepţie, importanţa planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile şi complicaţiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.

Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală şi socială şi nu doar absenţa bolii sau a infirmităţii, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător şi la funcţiile şi procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viaţă sexuală satisfăcătoare şi sigură şi că au capacitatea de a se reproduce şi libertatea de a decide cu privire la viaţa lor sexuală.

În perioada 2011-2019, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul naşterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecinţe afectează atât mama, cât şi copilul. Fenomenul „copiilor cu copii”are consecinţe atât asupra situaţiei mamei, cât şi asupra sănătăţii fizice şi emoţionale a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale. Sarcina şi complicaţiile la naştere la mame adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani conduc la riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală, infecţii sistemice şi la principala cauză de deces în rândul fetelor adolescente, cât şi prematuritate şi chiar mortalitate infantilă.

În UE, în perioada 2011-2019, numărul de născuţi vii provenind de la mame cu vârste între 10-14 ani, a scăzut cu aprox. 15%, în România scăderea fiind cu 0,13%. În 2019, aproximativ 44% din numărul de nou născuţi provenind de la fetele 10-14 ani în EU/EEA, se regăseau în România.

În perioada 2011-2020, în România, natalitatea a crescut de la 9,7%o în 2011 până la 10,8%o în 2017, apoi a scăzut continuu ajungând în 2020, la valoarea de 9,2%o, aproape egală cu media UE (9,1%o).

În România, în anul 2020 avorturile la fete cu vârste între 15-19 ani, au scăzut  cu 70% comparativ cu anul 2011 (16,1%o  în 2011, si 5%o în 2020). Anual s-a înregistrat scăderea avorturilor la această grupă de vârstă.

În perioada 2011-2021, prevalenţa utilizării contraceptivelor la nivel european a fost între 57-58.1%, la nivel est-european 50.1-51.7%. În România, în aceeaşi perioadă, prevalenţa utilizării contraceptivelor a variat între 28.8-32.1%.

             Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 4/04.02.2022

Privind aplicarea în mod unitar a prevederilor legale privind eliberarea de către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, a deciziilor de carantină sau izolare, precum și eliberarea de către medicii curanți, a certificatelor de concediu medical pentru carantină sau izolare de care beneficiază persoanele asigurate

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 3/20.01.2022

Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România a donat biciclete și căști de protecție asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari din zonele vulnerabile

 

Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România a donat 1830 de biciclete și căști de protecție asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari care activează în comunități vulnerabile, marea majoritate aflateîn mediul rural.

În data de 17 ianuarie, un număr de 98 de echipamente au ajuns în județul Dolj, la profesioniștii care oferă servicii de sănătate și îngrijire pentru un număr de peste 150000 beneficiari din 75 comunități din mediul rural si urban.

O delegație a Biroului OMS pentru România a participat la distribuirea echipamentelor către beneficiarii din Dolj. Dr Cassandra Butu, directorul interimar al Biroului OMS, a apreciatimplicarea reprezentanților DSP care au sprijinit logistic și organizatoric donația. De asemenea, reprezentatul OMS a mulțumit mediatorilor sanitari și asistenților medicali comunitari pentruefortul și munca continuăîn sprijinul comunității și a sănătății publice.

Silvia Curuleac, asistent medical comunitar, a declarat că bicicleta este un miljoc de transport util pentru deplasările zilnice în cele trei sate din comuna Coțofenii din Dos, comunitatea în care s-a născut și în care lucrează de peste cinci ani:‘M-am bucurat când am fost informată despre această ințiativă a OMS.Bicicleta este un mijloc de deplasare util, comod și plăcut, mai ales în contextul vizitelor de monitorizarea stării de sănătate a beneficiarilor și a furnizării de servicii medicale și de îngrijire la domiciliu.’

Reprezentații OMS au discutat cu cadrele din asistența comunitară despre nevoile celor pe care îi au în grijă, dar și despre nevoile profesioniștilor, cum sunt dezvoltarea profesională și formarea continuă, dotările materiale necesare pentru buna desfășurare a activității în teren și comunitate.

Delegația OMS a vizitat comunitatea din Coțofenii din Dos, unde a discutat alături de echipa locală despre provocările aduse de pandemia de Covid-19și despre planurile și prioritățile legate de creșterea gradului de acoperire cu servicii de sănătate, culturale și de educație, alături și modernizarea infrastructurii publice.

Realizată cu sprijinul Biroului Regional OMS pentru Europa, al Ministerului Sănătății și al Direcțiilor de Sănătate Publică județene, donația are ca scop continuarea investițiilor în profesioniștiicare furnizează servicii esențiale de sănătate în comunitate și lucrează în prima linie împotriva Covid-19. OMS oferă asistență tehnică Ministerului Sănătății în vederea consolidării asistenței medicale comunitare și a organizat în trecut sesiuni de formare a profesioniștilor din acest domeniu.

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 2/13.01.2022

Începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 1/10.01.2022

Program medici Centrul de consiliere vaccinare anti Covid

săptămâna 10-16.01.2022 orele 17:00-19:00

Centru Vaccinare Sala Polivalentă C4, bd. Ilie Balaci, nr. 6, Craiova

 

Luni

Cardiologie

As. Univ. Dr. Oana Munteanu

Marţi

Neurologie

As. Univ. Dr. Oana Criciotoiu

Miercuri

Medicină Internă

Conf. Univ. Dr. Tudoraşcu Diana

Joi

Obstetrică Ginecologie

As. Univ. Dr. Drăguşin Roxana

 

Vaccinarea este gratuită și voluntară!

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 28/09.12.2021

Program medici Centrul de consiliere vaccinare anti Covid

săptămâna 13-19.12.2021 orele 17:00-19:00

Centru Vaccinare Sala Polivalentă C4, bd. Ilie Balaci, nr. 6, Craiova

 

Luni

Cardiologie

As. Univ. Dr. Eugen Ţiereanu

Marţi

Neurologie

As. Univ. Dr. Anca Tartea

Miercuri

Medicină Internă

Conf. Univ. Dr. Daniela Neagoe

Joi

Pediatrie

Prof. Univ. Dr. Gheonea Cristian

 

Vaccinarea este gratuită și voluntară!

 

 

CCOMUNICAT DE PRESĂ nr. 27/07.12.2021

Campania „Luna Naţională a informării despre Bolile transmisibile (BT): HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) şi Hepatita” - decembrie 2021

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Unităţile sanitare cu paturi, Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie şi cu Societatea Română de Cruce Roşie - Filiala Dolj  derulează în luna decembrie 2021 Campania „Luna Naţională a informării despre Bolile transmisibile (BT): HIV/SIDA, Tuberculoză (TB) şi Hepatită”, în contextul pandemiei COVID-19.

În România:

În sistemul de evaluare şi monitorizare a infecţiei HIV/SIDA sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” - Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România. În anul 2020 au fost raportate 432 cazuri noi HIV/SIDA.

Institutul Naţional de Pneumoftiziologie „Prof. Dr. Marius Nasta”, organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România a raportat în sistemul european TESSy pentru anul 2019 - 11618 cazuri de tuberculoză, cu 4,8% mai puţine faţă de anul precedent.

Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, continuă trendul descendent pentru incidenţa raportată a hepatitei virale B, în paralel cu variaţii minore, de la un an la altul, pentru hepatita virală C. În anul 2020 au intrat în sistemul naţional de supraveghere pentru hepatitele virale B şi C - 48 cazuri, de aproape 5 ori mai puţine faţă de anul precedent (234).

Infectarea cu HIV, TB sau Hepatită virală (HV) schimbă o viaţă, nu doar in termeni de sănătate personală, dar şi de risc de sărăcie, marginalizare şi stigmatizare.

Toate Statele Membre europene şi partenerii trebuie să întărească răspunsul multisectorial la HIV, TB şi HV, în ciuda poverii plasate de pandemia cu coronavirus asupra sistemelor naţionale.

Pandemia COVID-19 a dezvăluit inegalităţile înrădăcinate în societăţile noastre. Această criză a sănătăţii îi loveşte cel mai puternic pe cei mai săraci şi pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, această criză este şi un apel de trezire, o oportunitate de a face lucrurile diferit - mai bine şi împreună.

Eliminarea stigmatizării şi discriminării şi fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului şi a adaptării la gen sunt esenţiale pentru a pune capăt pandemiilor care se confruntă cu aceste boli transmisibile şi cu COVID-19.

În multe privinţe, eliminarea BT – HIV, TB, HV- ca o ameninţare pentru sănătatea publică depinde de modul în care lumea răspunde la COVID-19.

Campania dedicată informării şi conştientizării despre impactul acestor BT  este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Pe teritoriul naţional, sub sloganul „Acces echitabil, Vocea tuturor contează!”, se vor derula activităţi de informare a populaţiei.

             Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 26/06.12.2021

Program medici Centrul de consiliere vaccinare anti Covid

săptămâna 06-12.12.2021 orele 17:00-19:00

Centru Vaccinare Sala Polivalentă C4, bd. Ilie Balaci, nr. 6, Craiova

 

Luni

Cardiologie

Conf. Univ. Dr. Ionuţ Donoiu

Marţi

Neurologie

Asist. Univ. Dr. Anca Tartea

Miercuri

Medicină Internă

Şef Lucrări Dr. Larisa Săndulescu

Joi

Obstetrică Ginecologie

Conf. Univ. Dr. Dominic Iliescu

 

Vaccinarea este gratuită și voluntară!

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 25/03.12.2021

Aducem în atenția publicului interesat parteneriatul încheiat intre DSP Dolj si UMF Craiova cu scopul de a  veni în sprijinul persoanelor care au comorbidități, pentru a putea lua cea mai buna decizie în ceea ce privește indicația de vaccinare anti Covid, alegerea tipului de vaccin și a momentului vaccinării.

Vor participa la acest proiect cadre didactice de la UMF Craiova, medici cu specialitatea: cardiologie, neurologie, medicină internă, pediatrie, ginecologie. Medicii specialiști vor consilia medical persoanele interesate de vaccinarea anti Covid pe baza documentelor medicale prezentate: istoric medical, analize, investigații medicale si vor stabili indicația vaccinării în deplină siguranță.

Acest Centru de Consiliere Medicală va funcționa în cadrul Centrului de Vaccinare- Sala Polivalentă C4, bdul. Ilie Balaci, nr. 6, Craiova, începând cu data de 6.12.2021.

Programul de consiliere medicală va fi de luni până joi, în intervalul orar 17.00-19.00 în perioada 6.12.2021-19.12.2021 și perioada 10.01.2022-24.01.2022.

Vom reveni cu informații legate de programul nominal al medicilor specialiști.

 

Vaccinarea este gratuită și voluntară!

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 24/17.11.2021

Campania «Produsele din tutun încălzit şi ţigările electronice, mai puţin dăunătoare?» - noiembrie 2021

 

18 noiembrie 2021 - ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN

 

În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun” care are scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politici în legătură cu enorma povară socială (boli / disabilităţi / decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru iniţierea de  modificări comportamentale şi măsuri legislative adecvate.

            Campania se desfăşoară pe toată durata lunii noiembrie şi îşi propune creşterea conştientizării în rândul populaţiei generale, dar în special în rândul adolescenţilor şi adulţilor tineri, a riscurilor asociate utilizării noilor produse emergente cu nicotină, respectiv ţigara electronică (ENDS - Electronic Nicotine Delivery Systems) şi produsele din tutun încălzit (HTP - Heated Tobacco Products). Creşterea dramatică a utilizării acestora, în special de către adolescenţi şi adulţi tineri, reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea publică,  existând o îngrijorare din ce în ce mai mare că utilizarea noilor produse ar putea cataliza tranziţia la utilizarea altor produse din tutun sau a drogurilor recreative.

Ţigările electronice şi dispozitivele de încălzire a tutunului sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse „cu risc redus” şi „fără fum”. Dar, în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate, consumul noilor produse se conturează ca o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei.  Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există şi riscul ca folosirea ENDS şi HTP în locuri publice unde fumatul este interzis să „renormalizeze” fumatul în spaţii publice.

Campania din acest an este un apel pentru conştientizare a pericolului ascuns, prin sloganul: „ȚIGĂRILE FĂRĂ FUM NU SUNT ȘI FĂRĂ RISCURI!

Scopul campaniei  este prevenirea iniţierii consumului produselor din tutun încălzit şi al ţigărilor electronice, precum şi descurajarea utilizării acestor produse promovate ca fiind mai puţin nocive, prin creşterea nivelului de informare şi conştientizare în rândul populaţiei privind nocivitatea acestor produse.

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 23/10.11.2021

Având în vedere prevederile art. 5., alineatul (3) din Ordinul MS nr. 2359/02.11.2021 de modificare a  Ordinului MS nr. 1.863/2021, respectiv extinderea termenului de ridicare a tichetelor de masa de la 60 de zile la 6 luni, Direcția de Sănătate Publică Dolj aduce la cunoștința populației urmatoarele:

-Direcția de Sănătate Publică Dolj a primit până în prezent un numar de 11500  tichete de masă;

- tichetele de masă se acordă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare de către centrele de vaccinare / cabinetele medicilor de familie / ambulatoriile de specialitate, în cadrul cărora a fost efectuată ultima doză, în baza registrului de evidență creat și operat de către aceste unități, în acest scop;

- pentru fiecare beneficiar se va acorda alocația de hrană în valoare totală de 100 lei sub forma a 5 tichete de masa cu valoare de 20 lei fiecare;

- persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare între data de 03.09.2021 (data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr.19/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 55/2020) şi data de 09.11.2021(data distribuirii tichetelor de masă conform art. 4 din OMS nr. 2359/2021), se pot adresa, pentru ridicarea tichetelor de masa, la unitatea unde au efectuat ultima doză de vaccinare, în termen de 6 luni de la data vaccinării cu schemă completă, conform programului stabilit de către coordonatorul centrului de vaccinare, afișat, la loc vizibil, în centrul de vaccinare;

- in cazul în care persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare refuză primirea tichetelor de masă, opțiunea acestora se consemnează de către personalul centrelor de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie și ambulatoriilor de specialitate, în registrul de evidență.

 

În acest moment, schema completă de vaccinare cu vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 autorizate în România, este:

- vaccin Comirnaty - PFIZER BioNTech: 2 doze

- vaccin Spikevax – MODERNA: 2 doze

- vaccin Vaxzevria - ASTRAZENECA/OXFORD: 2 doze

- vaccin Johnson & Johnson - JANSSEN/JOHNSON & JOHNSON: 1 doză.

În caz de neutilizare, tichetele de masă pot fi redistribuite, în funcție de necesități, între centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie, respectiv ambulatoriile de specialitate, de către Direcția de Sănătate Publică Dolj.

 

Director Executiv,

Dr. Iuliana Manea

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 22/29.10.2021

CENTRU NOU DE VACCINARE LA FACULTATEA DE MECANICĂ

 

   Pentru sustinerea ritmului de vaccinare si atingerea cat mai rapida a indicelui de imunizare necesar limitarii pandemiei Covid 19 si  avand in vedere adresabilitatea in crestere, in municipiul Craiova  se deschide, sambata , 30.10.2021 un centru de vaccinare in incinta Facultatii de Mecanica cu 4 fluxuri pentru vaccin Pfizer si 2 fluxuri pentru vaccin Johnson&Johnson.

Programul de lucru este:  luni-duminica, in intervalul orar 8,00 - 20,00.         

Recomandam programarea in platforma de programare (https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/) pentru înregistrarea în vederea vaccinării,   pentru a evita supraaglomerarea din centrele de vaccinare în condiții de pandemie, pentru ca personalul medical să poată estima corect necesarul de doze pentru perioada imediat urmatoare dar și pentru a reduce riscul de infectare înaintea vaccinării.

   Persoanele programate pe platformă în prealabil, au prioritate pe fluxuri dedicate, în județul Dolj fiind deschise în prezent 17  centre de vaccinare  din care 6 in Craiova si 11 in judet.

 

Director Executiv,

Dr. Iuliana Manea

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 21/27.10.2021

Centru de vaccinare la stadionul Ion Oblemenco

 

De la începutul campaniei de vaccinare în județul Dolj a fost administrat un număr total de 388.014 de doze de vaccin anti Covid19. 

În ultimele 2 saptămâni s-a observat o creştere mare (de la 400 doze/zi iniţiere vaccinare s-a ajuns la 4.400 doze/zi iniţiere vaccinare) a intenţiei de vaccinare a populaţiei precum şi a adresabilităţii la centrele de vaccinare din judeţ, motiv pentru care Direcția de Sănătate Publică Dolj recomandă populației să acceseze platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 (https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/) pentru înregistrarea în vederea vaccinării.

Acest lucru este recomandat pentru a se evita supraaglomerarea din centrele de vaccinare în condiții de pandemie, pentru ca personalul medical să poată estima corect necesarul de doze pentru perioada imediat urmatoare, dar și pentru a reduce riscul de infectare înaintea vaccinării.

Persoanele programate pe platformă în prealabil, au prioritate pe fluxuri dedicate, în județul Dolj fiind deschise în prezent 16 centre de vaccinare, din care 5 în Craiova şi 11 în judeţ.

Menţionăm că de azi 27.10.2021 în municipiul Craiova funcţionează un centru de vaccinare cu 6 fluxuri (vaccin Pfizer) la stadionul Ion Oblemenco.

Având în vedere adresabilitatea în creştere, prin intermediul Nucleului Judeţean de Coordonare a Vaccinării Dolj împreună cu Universitatea din Craiova şi Primaria Craiova se fac toate diligenţele pentru a deschide săptămâna viitoare un centru de vaccinare în incinta Facultăţii de Mecanică cu 4 fluxuri pentru vaccin Pfizer şi 2 fluxuri pentru vaccin Johnson&Johnson.

            

Director Executiv,

Dr. Iuliana Manea

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 20/13.10.2021

Campania națională a informării despre efectele nutriției/alimentației - octombrie 2021

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie și cu Societatea Română de Cruce Roșie -Filiala Dolj  organizează în luna octombrie 2021 campania de informare şi educare dedicată informării despre alimentația sănătoasă, respectiv semnificația consumului de fructe, legume, verdețuri și cereale integrale asupra organismului.

Alimentația nesănătoasă este unul din cei 4 factori de risc comportamental modificabili (alături de fumat, consum de alcool și inactivitatea fizică), care contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante.

Alimentația nesănătoasă generează obezitate la copii, în creștere alarmantă în Europa și întreaga lume, cu consecințe importante asupra sănătății fizice și mentale a copiilor și un risc semnificativ de multiplicare a bolilor cronice la copii și adulți. Alimentația nesănătoasă combinată cu inactivitatea fizică crește semnificativ riscul de boli cronice netransmisibile la adulți: în special boli cardiovasculare (BCV), cancer, hipertensiune arteriala (HTA), obezitate și diabet zaharat de tip 2 (DZ2).

Statisticile recente ale Organizației Mondiale ale Sănătății (OMS) situează România între țările europene cu cea mai mică speranță de viață (locul 35). Primele 5 cauze de deces se referă la afecțiuni având legătură directă cu stilul de viață și implicit cu alimentația: boala coronariană, accidentul vascular, HTA, boală hepatică și cancerul, în cazul acestora alimentația jucând un rol important.

Astfel o dieta săracă în cereale integrale este definită ca un consum mediu zilnic (în grame pe zi) de mai puțin de 90 grame de cereale integrale este considerat al doilea factor de risc (ce ține de dietă, după consumul de sare), de morbiditate și mortalitate prin bolile cardiovasculare, diabet și cancer. În ceea ce privește consumul scăzut de fructe, care este definită ca un consum mediu zilnic (în grame pe zi) de mai puțin de 310-340 grame de fructe, inclusiv proaspete, fructe congelate, fierte, conservate sau uscate, cu excepția sucurilor de fructe și a fructelor sărate sau murate, este al treilea factor de risc atribuibil. Dieta cu conținut scăzut de legume este definită ca consumul mediu (în grame pe zi) de mai puțin de 280-320 g de legume, inclusiv legume proaspete, congelate, fierte, conservate sau uscate și cu excepția leguminoaselor, legumelor sărate sau murate, sucurilor, nucilor și semințe și legume cu amidon (de exemplu, cartofi) a  fost cel de-al nouălea factor de risc dietetic pentru DALY atribuibile.

În rândul statelor membre ale UE, consumul zilnic cel mai răspândit de fructe a fost în Italia (85 % din populație) și în Portugalia (81 %). În schimb, în România doar 42% din populație consuma fructe zilnic: În timp ce, în majoritatea statelor membre, între 50% și 80% din populație a raportat că consumau legume zilnic, existau cinci state membre în care proporția era sub 50%: Ungaria (30%), România (41%), Letonia (44%), Lituania și Bulgaria (ambele cu 45%). Cât privește consumul cerealelor integrale, acesta este foarte scăzut în țara noastră, 16-17 g/zi față de țări ca Suedia cu un consum de 80g/zi, Olanda 87g/zi și Germania 120-130 g/zi.

Scopul campaniei: creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul important al fructelor, legumelor și produselor conținând cereale integrale în nutriția umană, securitatea alimentară și sănătate.

Grupul țintă al campaniei este populația generală.

Sloganul campaniei este: „fructele, legumele și cerealele integrale sunt elementele esențiale ale dietei.”

Obiectivele campaniei:

·                       Informarea populației cu privire la o alimentație sănătoasă

·                       Conștientizarea populației în ceea ce privește riscurile unei alimentații nesănătoase

·                       Îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin reducerea îmbolnăvirilor cauzate de regimul alimentar necorespunzător

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educatie pentru sănătate”.

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 19/07.10.2021

Referitor la decesul unui adolescent, din Craiova, in vârsta de 17 ani, va informam ca pacientul, vaccinat anti Covid in aprilie/mai 2021, s-a prezentat la UPU a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova in data de 02.10.2021, cu acuze grave datorate altor afectiuni dar si cu simptome de Covid 19 motiv pentru care a fost investigat clinic si paraclinic,  s-a recoltat exudat nazo faringian pentru test RT-PCR si a fost izolat  in izolator unde i s-a acordat asistenta medicala. S-a confirmat infectia cu virusul Sars Cov2.

Evolutia a fost defavorabila , starea pacientului s-a degradat rapid si a survenit decesul in data de 04.10.2021.

 

DSP DOLJ

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 18/29.09.2021

Plata personalului care îşi desfăşoară activitatea în centrele de vaccinare împotriva Covid 19

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 17/15.09.2021

Campania „Să cunoaştem, să prevenim, să protejăm - pentru siguranţa îngrijirii sănătăţii mamei şi nou-născutului!” 1-30 septembrie 2021

 

Siguranţa pacientului este definită ca fiind  prevenirea erorilor de practică medicală şi a efectelor adverse asociate îngrijirilor de sănătate. Extrapolând, siguranţa mamei şi a bebeluşului depind de capacitatea de a preveni şi diminua orice risc asociat asistenţei medicale, pentru o sarcină şi o naştere sănătoasă.

Sănătatea mamei şi a nou-născutului sunt importante şi nu trebuie să fie condiţionate de factorii socio-economici sau de condiţiile de viaţă. Îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale poate reduce considerabil numărul deceselor la sugari.

România prezenta în intervalul 2011-2020 o rată a natalităţii apropiată cu media UE înregistrând în intervalul 2015-2019 valori constant mai ridicate (peste 10‰), faţă de media blocului comunitar care a cunoscut scădere constantă a indicatorului (de la 10,1‰ în 2016 la 9,5‰ în 2019). În 2020 România înregistra o rată a natalităţii de 9,2‰.

În intervalul 2010-2019, tendinţa mortalităţii infantile în UE a prezentat valori relativ constante (4 ‰ în 2010, 3,7‰ în 2014, 3,6‰ în 2017) în timp ce în România indicatorul a cunoscut scădere graduală semnificativă, ţara noastră înregistrând în 2018 cea mai substanţială reducere cu valori de  6‰ comparativ cu media UE 3,5‰. În România, mortalitatea infantilă la genul masculin era mult mai ridicată decât la genul feminin. La masculin, se înregistra scădere de la 10,9‰ născuţi vii în 2010, la 6,6‰ născuţi vii în 2019, iar la feminin, valorile erau de asemenea, semnificativ scăzute de la 8,6‰ născuţi vii în 2010, la 5,6‰ născuţi vii în 2019.

Rata mortalităţii materne în 2019 a fost de (0,11‰ născuţi vii) mai mică decât valorile înregistrate în 2010 (0,24‰ născuţi vii) şi 2011(0,25‰ născuţi vii) consemnate ca fiind cele mai ridicate în intervalul 2010-2019. 

*

Campania din acest an capătă o importanţă substanţială ţinând cont de povara semnificativă a riscurilor pentru care femeile şi nou-născuţii ar putea fi expuşi îngrijirii nesigure, agravată de întreruperea serviciilor esenţiale de sănătate cauzate de pandemia COVID-19, aceasta fiind desfăşurată sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Desfăşurată sub sloganulSă cunoaştem, să prevenim, să protejăm - pentru siguranţa îngrijirii sănătăţii mamei şi nou-născutului!”, campania derulată în România 2021 are ca scop informarea femeilor despre siguranţa îngrijirilor mamei şi nou-născutului  şi promovarea de intervenţii preventive destinate reducerii riscurilor evitabile asociate sarcinii şi îngrijirii nou-născutului.

Campania are ca obiective:

Ř                  Creşterea gradului de conştientizare cu privire la problemele siguranţei materne şi a nou-născuţilor, în special în timpul naşterii.

Ř                  Creşterea nivelului de informare şi  conştientizare  a femeilor dar şi a  populaţiei generale cu privire la problemele siguranţei îngrijirii mamei şi a nou-născutului.

Ř                  Creşterea nivelului de informare a femeilor despre intervenţii preventive destinate reducerii  riscurilor pentru sănătate evitabile asociate sarcinii şi îngrijirii nou-născutului.

Ř                  Informarea femeilor din grupurile de populaţie vulnerabilă despre intervenţii preventive destinate reducerii riscurilor pentru sănătate evitabile asociate sarcinii şi îngrijirii nou-născutului.

În România, implicarea promotorilor sănătăţii în stimularea schimbării comportamentale a populaţiei, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenţie pentru siguranţa pacientului.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 16/08.08.2021

 

Directia de Sanatate Publica Dolj monitorizeaza permanent evolutia situatiilor de risc epidemiologic de la nivelul localitatilor determinate de cresterea numarului de cazuri de infectie cu virusul SARS-CoV2.

In trei localitati din judet, Bechet, Vartop si Barca, valoarea incidentei cumulate a depasit valoarea de 3 la 1000 de locuitori. Pentru aceste localitati Comitetul Judetean de Situatii de Urgenta Dolj a emis hotarari, in baza legislatiei in vigoare, prin care se aplica masuri de limitare a raspandirii infectiei cu virusul SARS-CoV2.

De asemenea, in conformitate cu prevederile Legii nr. 136/2020 art. 12, se monitorizeaza  incidenta acestor localitati pentru evaluarea, conform metodologiei Institutului National de Sanatate Publica Bucuresti, in vederea instituirii carantinarii zonale in situatia in care riscul raspandirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode.

 

DSP DOLJ

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 15/11.08.2021

Campania „Protecția solară – un pas important spre sănătate!” august 2021

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului DOLJ în colaborare cu Autorităţile publice locale care au în subordine Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari şi cu Cabinetele de Medicină de familie organizează în luna august 2021, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa protecţiei solare, în prevenirea cancerelor de piele.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare 4 minute o persoană moare de cancer de piele;legătura dintre expunerea la soare şi cancerele de piele a fost descoperită abia în 1956; în România peste 1000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom malign, iar aproape o treime decedează din cauza acestei afecţiuni.

Scopul Campaniei este conştientizarea populaţiei cu privire la necesitatea adoptării de comportamente protective pentru a preveni  apariţia cancerelor de piele, în mod special a melanomului malign, a afecţiunilor oculare şi a altor patologii secundare expunerii excesive la radiaţii ultraviolete.

Obiectivul principal al Campaniei este creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la riscul apariţiei afecţiunilor maligne la nivelul tegumentelor sau a altor afecţiuni datorate expunerii excesive la soare.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 14/23.06.2021

Recomandări privind scăldatul

 

Scăldatul în locuri neamenajate corespunzător (plaje, grupuri sanitare, duşuri) determină riscuri majore pentru sănătate.

Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă, în condiţiile in care in judeţul nostru nu exista nici o zonă naturală amenajată pentru îmbaiere.

Riscurile pentru sănătate la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate, sunt următoarele:

- deces prin înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri;

- îmbolnăviri prin:

o       leptospiroză (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor);

o       meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit si dureros la mişcare, convulsii si tulburări ale stării de conştienţă);

o       boli de piele - micoze, eczeme;

o       boli digestive - boală diareică, hepatită de tip A, holeră, febră tifoidă, dizenterie;

o       afecţiuni ale ochilor şi urechilor - blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite;

o       înţepături de căpuşe - Boala Lyme (un risc major pe maluri cu bascheţi, vegetaţie sălbatică etc.).

Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau chiar viaţa.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 13/22.06.2021

Măsuri de protecţie temperaturi ridicate

 

Având în vedere că în perioada următoare prognoza meteo anunţă temperaturi de peste 30 grade C, specialiştii DSP Dolj fac următoarele recomandări pentru populaţie în vederea prevenirii incidentelor determinate de temperaturile extreme.

 

1) RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIA GENERALĂ

a) Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

b) Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

c) Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;

d) Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

e) Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

f) Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

g) Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;

h) O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

i) Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.);

j) Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

k) Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

l) Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

m) Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;

n) Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

o) Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

- Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

- Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;

- Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;

- Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale;

- Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

 

2. RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA APARIŢIEI DE ÎMBOLNAVIRI ÎN RÂNDUL COPIILOR

2.1. Pentru sugari si copiii mici

a) realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;

b) sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;

c) se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicita;

d) copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode;

e) nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi, obligatoriu cu căciuliţă pe cap;

f) copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate;

g) mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi. Se va evita, în acelaşi timp, consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igienă generală;

h) la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;

i) atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igiena atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate, iar mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin odată pe zi şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie;

j) copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.

2.2. Pentru copiii aflaţi în tabere

- se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare;

- alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete;

- se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor;

- copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbra, în afara orelor de canicula având capul protejat de pălăriuţe;

- scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.

 

3. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE ŞI CU AFECŢIUNI CRONICE

a) crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

b) hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi;

c) alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;

d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;

e) este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;

f) se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap;

g) persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

h) menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 duşuri pe zi.

 

4. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE CARE PRIN NATURA ACTIVITĂŢILOR LOR DEPUN UN EFORT FIZIC DEOSEBIT

a) aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de perioadele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldura sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii;

b) se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi;

c) este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă;

d) utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

 

5. RECOMANDĂRI PENTRU ANGAJATORI

5.1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă

a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

5.2. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor

a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb;

b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

c) asigurarea de duşuri.

 

II. RECOMANDĂRI PENTRU SITUAŢIILE DE COD ROŞU

- reduceţi deplasările la cele esenţiale;

- nu va deplasaţi între orele 11:00-17:00;

- consumaţi lichide între 2- 4 litri /zi;

- nu consumaţi alcool;

- daca faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multa apă;

- nu scoateţi copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineaţa şi după ora 20:00;

- evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase;

- folosiţi serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenţă doar în cazuri justificate, pentru probleme curente de sănătate anunţaţi telefonic medicul de familie.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Popescu Ștefan

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 12/18.06.2021

Măsuri de combatere a ţânţarilor

 

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat metodologia de supraveghere şi control a neuroinfecţiei cu virusul West Nile pentru sezonul 2021 şi în acest context a recomandat revizuirea, de către autorităţile publice locale, a programelor de combatere a dăunătorilor, inclusiv a ţânţarilor.

- aplicarea planului de combatere a ţânţarilor astfel încât să fie asigurată folosirea substanţelor active pentru combaterea ţânţarilor

- intensificarea măsurilor de desţânţărizare în zonele cunoscute a fi posibile locaţii de înmulţire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor, etc. inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apă),

- pe fondul apropierii sezonului cald, când populaţiile de ţânţari de origine autohtonă încep să se înmulţească, este imperios necesară respectarea acţiunilor de prevenţie. 

Aceste recomandări se înscriu în cadrul general de măsuri de prevenţie destinate combaterii apariţiei unor eventuale cazuri de îmbolnăviri.

Pentru prevenirea infecţiilor virale transmise prin înţepătura de ţânţar (West  Nile, Zika), Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei :

 

-                să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

-           să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;

-           să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;

 -  ia măsuri de eliminare a surselor larvare situate pe proprietăţile private sau în vecinătatea lor

 

Tipuri de surse larvare

 

Masuri

Mici recipiente care pot acumula apa, aflate în gospodării, ori aruncate pe terenuri virane: cutii de conserve, găleţi, borcane, jucării de material plastic, butoaie, farfuriuţe suport pentru ghivece de flori, folii de polietilenă în care se aduna apa de ploaie ori din stropitul grădinii

Orice recipient (borcane, cutii conserve, jucării, obiecte/deşeuri material plastic),care ţine apa trebuie eliminat, stocat în interior,sau golit şi răsturnat. Butoaiele, bidoanele,găleţile cu apă pentru udare trebuie acoperite cu capace compacte ori capace din plasă de ţânţari,care împiedică accesul insectelor. Farfurioarele de sub ghivecele de flori trebuie scoase sau se umplu cu nisip care să absoarbă apa.

Terenurile virane trebuie igienizate şi curăţate

Vaze de flori în exterior, recipiente pentru adăparea animalelor

Recipientele în care este necesară menţinerea apei ,trebuie golite complet prin răsturnare pe sol, de două ori pe săptămână şi umplute din nou cu apă proaspătă

Surse de apă (fântâni/puţuri descoperite, expuse la ţânţari)

Se acoperă pentru a împiedica accesul insectelor

Piscine, bazine

Bazinele pline cu apă şi corect întreţinute şi igienizate nu reprezintă un habitat larvar adecvat; se va evita golirea lor incompletă şi menţinerea fără apă,deoarece  apa reziduală ori apa de ploaie acumulată formează habitate favorabile

Acumulări de apă rezultate din scurgeri de la conducte, hidranţi, cămine de vizitare, drenuri şi canale de drenaj şi evacuare a apei, incorect întreţinute şi colmatate

Trebuie remediate pentru a evita pierderile de apă şi acumularea ei. Rigolele drenurile, burlanele trebuie curăţate şi decolmatate

Canale pluviale cu spaţiu pentru sedimentare, fântâni ornamentale

Se verifică dacă sunt focare larvare active şi se tratează cu produse larvicide

Anvelope expuse la precipitaţii

Nu trebuie ţinute sub cerul liber pentru a nu acumula apă de ploaie. Trebuie ridicate de pe terenurile virane,iar dacă sunt reutilizate în alte scopuri în gospodării, trebuie umplute cu pământ sau nisip pentru a nu acumula apă în partea inferioară

Arbori cu scorburi

Trebuie plombate scorburile

Fără implicarea populaţiei în eliminarea surselor larvare de pe domeniile private, eficienţa măsurilor luate de autorităţi pe domeniul public este limitată.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 11/08.06.2021

Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool - iunie 2021

 

Nu există o „limită de siguranţă” în ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătăţii creşte odată cu fiecare băutură alcoolică consumată!

Consumul de alcool este a treia cauză de boală şi moarte prematură pentru populaţia generală, fiind responsabil la nivel mondial pentru mai mult de 200 de boli, conform Organizaţiei Mondiale a nătăţii.

În România, 80% din bărbaţi şi 55% din femei sunt consumatori de alcool, iar 67% din bărbaţi şi 31% din femei au un consum excesiv. În anul 2017, nivelul mortalităţii datorate alcoolului a fost de 44,33 decese la 100.000 de locuitori în rândul populaţiei de 15-49 ani, de 308 decese la 100.000 locuitori la grupa de vârstă 50-59 ani şi de 793 decese la 100.000 la populaţia de peste 70 ani.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie şi Europrotect şi CPECA Dolj desfăşoară pe toată perioada lunii iunie 2021 campania de informare-educare-conştientizare Consumul de băuturi alcoolice îţi afectează sănătatea! Nu merită să rişti! Informează-te! - Luna nională a informării despre efectele consumului de alcool, cu scopul de a informa populaţia generală despre efectele consumului de alcool, pentru a contribui la formarea unor valori şi atitudini pozitive faţă de stilul de viaţă sănătos şi la stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de alcool.

Campania este finanţată de către Ministerul Sănătăţii prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În contextul pandemiei de COVID-19, ţările lumii trebuie să ia măsuri decisive pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2. În aceste circumstanţe critice, este esenţial ca toţi oamenii să fie informaţi cu privire la alte riscuri şi pericole pentru sănătate, astfel încât să poată rămâne în siguranţă şi sănătoşi.

Consumul de băuturi alcoolice nu protejează în niciun caz de COVID-19 şi nici de infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 10/24.05.2021

Protejarea sănătăţii, o grijă specială pentru pacientul oncologic în contextual pandemiei COVID 19 - 25-31 mai 2021

 

Cancerul reprezintă una din principalele cauze de deces în România.

Numărul cazurilor noi de cancer depistate în cabinetul de oncologie în perioada 2010‐2019 a crescut de la 59.034 (2010) la 59.606 (2019), incidenţa cazurilor de cancer în aceeaşi perioadă variind între 291,6‰oo locuitori în 2010 şi 307,7‰oo locuitori în 2019. Prognoza privind incidenţa prin cancer până în anul 2025 arată tendinţa de creştere continuă a cazurilor noi de cancer, ajungând în anul 2025 la valoarea de 307,7‰oo locuitori, ceea ce impune o mai mare atenţie acordată prevenţiei acestei boli prin screening-uri, unde este posibil, pentru a determina o reducere a costurilor şi a mortalităţii prin această boală.

Apariţia COVID-19 a amplificat problematica privind diagnosticarea şi tratamentul cancerului afectând rata de morbiditate şi mortalitate prin acesta.

Desfăşurată sub sloganul «Cancerul este un risc pentru o formă severă de COVID-19! Nu lăsa boala să te afecteze! Şi tu poţi lua măsuri şi tu poţi preveni şi tu te poţi proteja!”», campania privind cancerul are ca temă în 2021, Protejarea sănătăţii, o grijă specială pentru pacientul oncologic în contextul pandemiei COVID-19.

Scopul campaniei este: Conştientizarea persoanelor cu afecţiuni oncologice în ceea ce priveşte vulnerabilitatea crescută a acestora în contextul pandemiei COVID-19.

Campania are ca obiective conştientizarea şi creşterea nivelului de informare a pacienţilor oncologici asupra:

§                 Vulnerabilităţii acestora în faţa infecţiei COVID-19;

§                 Măsurilor de prevenţie necesare în cursul pandemiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

 

Mesajele principale ale campaniei sunt:

§                 Pacienţii oncologici sunt grupuri populaţionale aflate la risc în contextul pandemiei cu SARS-Cov-2!

§                 Pacienţii oncologici necesită măsuri crescute de protecţie pentru prevenirea infecţiei cu noul coronavirus!

§                 Informarea corectă asupra SARS-Cov-2 influenţează comportamentele de prevenţie şi încrederea în eficacitatea prevenţiei! 

 

În România, implicarea promotorilor sănătăţii în stimularea schimbării comportamentale a populaţiei, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenţie în apariţia cancerului, fiind la îndemâna tuturor.

 

De asemenea, mediatizarea largă a campaniei din 2021 « Pandemia COVID nu trebuie să afecteze diagnosticarea şi tratamentul cancerului» prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg să conştientizeze mai bine asupra prevenţiei acestei boli.

 

Campania este implementată la nivel judeţean de către DSP Dolj împreună cu partenerii  tradiţionalii: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Primăriile din judeţ prin unităţile sanitare din subordine şi asistenţii comunitari, Cabinetele de medicină de familie, Ordinul Asistenţilor Medicali din România, filiala Dolj, Societatea de Cruce Roşie Dolj şi Europrotect Dolj.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website: www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”

 

DSP Dolj

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 9/26.04.2021

Campania „Vaccinurile - Protecţie pentru toţi!” - aprilie 2021

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie şi Societatea Română de Cruce Roşie Dolj desfăşoară în luna aprilie 2021  activităţi de implementare a Campaniei Luna Naţională de informare despre VACCINARE şi celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, 26.04-02.05.2021.

 

În România, în perioada 2016-2020 au fost confirmate 20.204 cazuri de rujeolă, din care 64 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.

De la începutul sezonului 2020-2021 au fost confirmate cu laboratorul 4 cazuri de gripă: 1 caz gripa cu virus AH1, 1 caz gripa A nesubtipat şi 2 cazuri gripa cu virus B. Nu a fost comunicat nici un deces confirmat cu virus gripal. Până la data de 21.02.2021 au fost vaccinate antigripal 2.265.289 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Epidemia de COVID-19 care a debutat la sfârşitul anului 2019 a fost declarată pandemie de către OMS în data de 11 martie 2020. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus.

Vaccinurile pentru prevenirea COVID-19 au devenit disponibile în UE/SEE în decembrie 2020.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a desemnat anul 2021 “Anul Internaţional al personalului medical”, ca recunoaştere a dedicării acestei categorii profesionale pentru furnizarea asistenţei medicale în timpul şi în pofida pandemiei de COVID-19, care a pus la încercare sistemele de sănătate din lume.

OMS recomandă ca toate vaccinările de rutină să fie administrate conform programării, chiar în timpul pandemiei de COVID-19.

 

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV), 26.04 - 02.05.2021

Anul acesta 2021, SEV are o semnificaţie specială, pe fondul pandemiei de COVID-19.

Cu lansarea continuă a vaccinurilor în toată regiunea europeană, Campania anului în curs se orientează pe sensibilizarea şi informarea populaţiei despre vaccinurile disponibile şi rolul OMS în asigurarea distribuţiei echitabile a acestora. Vaccinarea este „piatra de temelie” a Programului de lucru OMS Europa 2020–2025 – “United Action for Better Health in Europe”.

 

Epidemiile recente subliniază responsabilitatea tuturor de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Tema din anul 2021 încurajează oamenii să conştientizeze beneficiile vaccinării şi să îi celebreze pe toţi cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieţii prin vaccinare.

 

Campania IEC pentru celebrarea Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti. Pe teritoriul naţional, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.” şi tema “Vaccinurile- protecţie pentru toţi!”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a grupelor ţintă de populaţie.

 

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 8/02.04.2021

Campania „Împreună pentru o lume mai echitabilă şi mai sănătoasă!” 7 aprilie -12 decembrie 2021

 

Ministerul Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii 7 aprilie 2021, lansează o campanie de informare, educare, comunicare, sub sloganul „Împreună pentru o lume mai echitabilă şi mai sănătoasă!”, campanie care aduce în atenţia decidenţilor şi a populaţiei necesitatea intervenţiilor în toate politicile pentru diminuarea inechităţilor în materie de sănătate.

Campania va fi implementată pe durata a opt luni, în perioada 7 aprilie - 12 decembrie 2021 şi are scopul de creştere a gradului de conştientizare, promovare publică, implicare a factorilor de decizie guvernamentali şi creare de parteneriate pentru a aborda inechităţile în materie de sănătate.

Campania are ca obiectiv principal în fiecare dintre cele opt luni creşterea nivelului de informare cu privire la: determinanţii sociali ai stării de sănătate ai populaţiei vulnerabile (aprilie), starea de sănătate şi percepţia acesteia în rândul populaţiei vulnerabile comparativ cu populaţia generala (mai), problematica asigurării accesului la servicii pentru populaţia vulnerabilă (iunie), comportamentele cu risc pentru sănătate în rândul populaţiei vulnerabile (iulie), automedicaţia şi consumul de antibiotice la populaţia vulnerabilă(august), starea de sănătate a femeilor din comunităţile vulnerabile, inclusiv sănătatea reproducerii (septembrie), starea de sănătate a copiilor în comunităţile vulnerabile (octombrie) şi drepturile la sănătate şi la servicii de sănătate ale populaţiei vulnerabile (noiembrie).

Problematica populaţiei vulnerabile este extrem de complexă atât din punct de vedere, social, economic, educaţional şi al stării de sănătate. Lipsa locului de muncă, nivelul educaţiei, venitul, locuinţa, accesul la apă de băut, hrană şi energie electrică au un impact considerabil asupra sănătăţii, în timp ce factori precum utilizarea serviciilor medicale au adesea un impact mai mic. Cercetarea Evaluare de nevoi şi comportamente la risc pentru sănătate în populaţia vulnerabilă, efectuată in anul 2019 de specialiştii INSP pe un lot de 1645 de persoane vulnerabile din 28 de judeţe, arata ca 72 % dintre femei şi 53,5 % dintre bărbaţi nu sunt angajaţi în muncă şi 40% dintre familii trăiesc cu mai puţin de 500 lei pe lună. 59% dintre persoane îşi declară starea de sănătate ca fiind bună şi foarte bună, comparativ cu 70,9% din populaţia generală, 31% din adulţi declară că suferă de o boală cronică comparativ cu 19,5% din populaţia generală şi 9% dintre copii au deja au boli cronice.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”