COMUNICAT DE PRESĂ nr. 34/16.11.2018

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

18 noiembrie 2018

 

Rezistenţa la antimicrobiene (RAM) continuă să ameninţe eficienţa tratamentelor împotriva infecţiilor cauzate de bacterii, paraziţi, virusuri şi fungi. Ca ilustrare a gravităţii fenomenului, în 2016, 490 000 persoane au dezvoltat la nivel global forme de tuberculoze (TB) multi-rezistente la medicaţia uzuală, iar RAM începe să complice combaterea HIV şi a malariei. Costul îngrijirii medicale pentru pacienţii infectaţi cu microbi rezistenţi este semnificativ mai ridicat prin durata mai lungă a bolii, testărilor suplimentare şi nevoii de a recurge la medicamente mai scumpe. În particular, rezistenţa la antibiotice (RAB) priveşte bacteriile şi unele specii de fungi, constituind conţinutul dominant al RAM. În contextul ZEIA, RAM va trimite aproape întotdeauna la RAB.

Sporirea prudenţei în utilizarea antibioticelor pentru a combate rezistenţa antimicrobiană – acest tsunami tăcut” (Cox D., 2015) ce ameninţă sănătatea publică mondială - este ţinta Zilei Europene a Informării despre Antibiotice (ZEIA) în fiecare 18 noiembrie.

Tema campaniei ZEIA 2018 „Situaţia în anul 2018 a rezistenţei la antimicrobiene (RAM) în România şi Europa”, readuce în faţa celor interesaţi evoluţia recentă a consumului de antibiotice (AB) şi a rezistenţei la antimicrobiene, adresându-se publicului larg cu sloganulUtilizaţi prudent antibioticele pentru protejarea sănătăţii dumneavoastră şi a comunităţii!”

În UE de-a lungul intervalului 2013-16 s-au semnalat încetarea creşterii rezistenţei bacteriei Klebsiella pneumoniae la majoritatea grupurilor antimicrobiene, dar şi creşterea rezistenţei la cefalosporine de generaţie a 3-a şi la aminoglicozide, precum şi a rezistenţei combinate la fluorochinolone, cefalosporine de generaţia a 3-a şi aminoglicozide a Escherichia coli. În general scăderea rezistenţei la meticilină a Staphylococcus aureus (MRSA) a continuat în 2016, multe ţări rămânând însă la nivele înalte în privinţa rezistenţei la antimicrobiene combinate. Rezistenţa la carbapeneme şi rezistenţa combinată la mai multe grupuri antimicrobiene a rămas răspândită la Acinetobacter.

În privinţa informării publicului, conform Eurobarometrului din aprilie 2016, circa 1/3 dintre euro-respondenţi (la fel ca în 2013) au utilizat în ultimele 12 luni antibiotice în formă orală, majoritatea femei şi persoane mai puţin educate. Majoritatea au declarat că au obţinut antibiotice pe reţetă. Aproximativ 1/3 s-au declarat informaţi despre utilizarea abuzivă a antibioticelor (un procent ceva mai scăzut decât în 2013).

*

În România 2013-16 rezistenţa combinată la cefalosporine generaţia a 3-a & fluorochinolone & aminoglicozide precum şi la carbapeneme a Klebsiella p. s-a înrăutăţit; se menţine un euronivel mediu privind rezistenţa Escherichia c. la cefalosporinele de generaţia a 3-a, dar se involuează în privinţa aminoglicozidelor, cefalosporinelor de generaţia a 3-a; ne găsim în eurogrupa cea mai rea atât pentru MRSA cât şi pentru rezistenţa combinată la fluorochinolone, aminoglicozide şi carbapeneme a Acinobacter; însfârşit Enterococcus f. involua în privinţa rezistenţei la vancomicină.

Global, situaţia rezistenţei la antibiotice - aflată deja pe un euro-nivel dintre cele mai rele - continuă să se degradeze.

*

În 2011-16 consumul total de AB în România se menţine la nivel înalt în eurocontext, în principal din cauza subgrupei J01(incluzând penicilinele): + 1/3 faţă de media UE, cu o anumită scădere în 2016 faţă de 2015.

Diferenţele regionale constatate în 2016 privind rezistenţa E. coli la fluorochinolone, respectiv la cefalosporine de generaţia a 3-a arăta că Bucureştiul se găsea în poziţie defavorabilă faţă de Transilvania şi Banat (T+B) sau Moldova. Pentru K. pneumoniae, statisticile din 2016 arătau că în T+B şi Bucureşti rezistenţa era cea mai ridicată la cefalosporine de generaţia a 3-a, fluorochinolone şi carbapeneme, iar în privinţa MDR ordinea severităţii era T+B, Moldova şi Bucureşti. În privinţa S. aureus, atât MRSA cât şi rezistenţa la rifampicină în T+B depăşea Bucureştiul şi Moldova, cu valori mai ridicate MRSA peste tot.

Ultimul sondaj (2016) sugera scăderea consumului de antibiotice, dar – în ciuda unui mic progres – menţinerea într-o europoziţie defavorabilă în privinţa procurării AB exclusiv pe reteţă medicală.

*

Situaţia schiţată mai sus arată de ce eforturile pentru înrădăcinarea în conştiinţa publică a consumului raţional de antibiotice (numai pe reţetă) trebuie intensificate – ca factor important pe termen mediu (primele progrese încep să apară) pentru corectarea situaţiei defavorabile RAM în ţara noastră.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj celebrează ZEIA 2016 împreună cu: Autorităţile publice locale care au în subordine Spitalele, Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, filiala Craiova, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova şi Crucea Roşie Dolj prin întâlniri de informare cu personalul medical din unităţile sanitare.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771.01.56.75, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 33/14.11.2018

Ziua Naţională fără Tutun

- 15 noiembrie 2018 -

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova şi Crucea Roşie Dolj celebrează în data de 16 noiembrie 2018 Ziua Naţională fără Tutun şi organizează în perioada 15 noiembrie - 30 noiembrie 2018 Campania „Alege sa fii sănătos! Alege să nu fumezi!”.

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Şi în acest an, se vor derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă. Campania are ca obiective creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat, protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. 70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat. Totodată, acelaşi for subliniază că 42.000 de oameni suferă complicaţii provocate de ţigări.

Printre numeroasele avantaje ale renunţării la fumat se numără:

·          creşte speranţa de viaţă;

·          scade riscul producerii unui infarct miocardic;

·          scade riscul formării unei tumori maligne (canceroase);

·          un mod de viaţă mult mai sănătos;

·          mai mulţi bani economisiţi.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

Activităţi propuse: afişarea de postere, distribuirea de ghiduri de specialitate şi pliante, discuţii interactive, întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei.

 În această zi, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj şi partenerii locali tradiţionali (I.S.J. Dolj, D.S.P. Dolj, Societatea Studenţilor Medicinişti Craiova şi Asociaţia „Europrotector“ România) se vor afla în mijlocul comunităţii prin:

- activităţi de informare-educare-conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun în rândul elevilor de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova (ora 10.00), Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu“ Craiova (ora 11.00) şi Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul“ Craiova (ora 13.00);

- activităţi de informare - conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun, precum şi prezentarea cadrului legislativ în domeniu în rândul persoanelor private de libertate de la Centrul de Detenţie Craiova şi Penitenciarul Pelendava.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771.01.56.75, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 32/14.11.2018

14 noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj în colaborare cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti din Craiova şi Crucea Roşie Dolj celebrează Ziua Mondială a Diabetului, în data de 14 noiembrie 2018.

Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Această zi este marcată la nivel internaţional de toate asociaţiile membre IDF, de furnizorii de servicii de sănătate şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre diabet; ZMD reprezintă o oportunitate globală de sensibilizare şi de inducere a schimbării în prevenirea bolii şi a accesului la testare şi tratament.

Logo-ul ZMD este cercul albastru - simbolul global al diabetului.

Raportul global al OMS privind diabetul zaharat oferă o imagine de ansamblu asupra bolii, intervenţiile disponibile pentru prevenirea şi gestionarea diabetului zaharat şi recomandările pentru guverne, persoane fizice, societatea civilă şi sectorul privat.

Strategia globală privind dieta, activitatea fizică şi sănătatea completează munca OMS în domeniul diabetului, prin canalizarea pe abordări populaţionale pentru promovarea alimentaţiei sănătoase şi a activităţii fizice regulate, iar astfel, de reducere a problemei globale legată de obezitate şi persoanele supraponderale.

În prezent, la nivel mondial, trăiesc peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, iar cele mai multe din aceste persoane cu diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată şi promovarea unui mediu sănătos de viaţă.

Conform studiului PREDATORR „Prevalenţa diabetului şi prediabetului în populaţia adultă din România”: în anul 2017 la o populaţie adultă de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 şi 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%. Deoarece în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare.

CAMPANIA ZMD 2018-2019: „FAMILIA ŞI DIABETUL”

A fost aleasă o perioadă de doi ani pentru o aliniere a campaniei la planul strategic actual al IDF şi pentru a facilita planificarea, realizarea, promovarea şi participarea.

Materialele şi acţiunile pe care le va realiza IDF în timpul celor doi ani de campanie vor urmări: creşterea conştientizării despre impactul pe care îl are diabetul asupra familiei şi reţeaua de sprijin pentru cei afectaţi, precum şi promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea şi educaţia despre diabet.

Familiile joacă un rol-cheie în abordarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul tip 2 şi e nevoie să beneficieze de educaţia, resursele şi mediul necesare unui stil de viaţă sănătos.

În România, Campania cu sloganul „Diabetul preocupă fiecare familie” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771.01.56.75, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 31/15.10.2018

Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare 
- 16 octombrie 2018 -

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari şi Cabinetele de Medicină de familie, cu prilejul Zilei Naţionale a Alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare desfăşoară în 16 octombrie 2018 campania de informare privind alimentaţia ca o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane şi atrage atenţia întregii societăţi asupra problemei siguranţei şi a risipei alimentare.

Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare pe agenda publică şi politică din ultimii ani. Importanţa acestui subiect va continua să crească, în special având în vedere nevoia de a hrăni o populaţie mondială aflată în creştere.

Asigurarea securităţii alimentare a populaţiei, este obligaţia fiecărui stat. Problema securităţii alimentare, a accesului populaţiei la produse agro-alimentare de bază şi de calitate corespunzătoare, constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar în primul rând cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Asigurarea securităţii alimentare pentru toţi indivizii, contribuie la liniştea socială, la stabilitate şi prosperitate.

Scopul campaniei: este o iniţiativă de informare şi de conştientizare a publicului larg privind problema siguranţei şi a risipei alimentare la noi în ţară.

Sloganul campaniei: Alimente sigure în cantităţile necesare. Stop risipei alimentare!

Obiectivele principale ale campaniei sunt:

-         creşterea rolului şi a gradului de informare şi implicare a societăţii civile şi a publicului larg în realizarea şi implementarea politicilor publice în domeniul reducerii risipei de hrană din România şi asigurarea siguranţei alimentelor; promovarea pe agenda guvernamentală şi parlamentară a măsurilor privind reducerea risipei de alimente în România;

-         conştientizarea decidenţilor politici asupra necesităţii aplicării urgente a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare şi a normelor de aplicare ale acesteia.

MESAJE CHEIE A CAMPANIEI:

·         Lupta contra risipei alimentare este o  urgenţă mondială.

·         Cumpărând alimente cu chibzuinţă, salvăm planeta.

·         Donaţi alimentele pe care nu le consumaţi.

5 recomandări pentru o mâncare mai sigură:

1.     Păstraţi curăţenia.

2.     Separaţi alimentele gătite de cele crude.

3.     Gătiţi (preparaţi termic) cât mai bine alimentele.

4.     Păstraţi alimentele la temperaturi sigure.

5.     Folosiţi surse de apă şi materii prime sigure la prepararea alimentelor!

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771.01.56.75, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Popescu Ştefan

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 30/25.09.2018

Ziua Mondială a Contracepţiei 
- 26 septembrie 2018 -

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Europrotector, Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de planing familial şi Cabinetele de Medicină de familie cu prilejul "Zilei Mondiale a Contracepţiei", desfășoară în perioada 26 septembrie – 15 octombrie  o campanie de informare a populaţiei privind contracepţia, avand sloganul “Contracepţia:  Viaţa ta este responsabilitatea ta!

 

România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte  numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând o treime dintre toate cazurile Uniunii Europene (676 născuți vii din 2000), conform unui comunicat al Societăţii de Educaţie contraceptivă şi sexuală.

„Fenomenul copiilor cu copii este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, de la Organizația Salvați copiii, din România.

Faptul că se înregistrează un număr crescut de sarcini la minore, apărând fenomenul copii cu copii, la vârsta la care dezvoltarea fizică și emoțională sunt incomplete, cu consecințe negative (abandon școlar, copii abandonați în spitale sau orfelinate, copii născuți prematur, risc de mortalitate maternă și infantilă și alte complicații la naștere), justifică acordarea unei atenții mai mari contracepției.

Contracepția, noțiunile despre sănătatea sexuală și reproductivă, vin în sprijinul înlăturării fenomenului prin conștientizarea și înțelegerea din partea mamelor, a părinților, a cuplurilor. Contracepția vine și în sprijinul evitării sarcinilor nedorite și a responsabilizării fetelor și femeilor legate de faptul că fiecare copil contează.

 

             Motto 2018: “Contracepţia:  Viaţa ta este responsabilitatea ta!".

Scopul campaniei:informarea populației generale, mai ales a tinerilor despre metodele contraceptive, în vederea alegerilor corecte pentru sănătatea sexuală şi reproductivă.

Grupuri vulnerabile: copiii cu vârste între 10-18 ani, persoanele cu dizabilități mentale, copiii din zonele rurale, persoanele cu o condiție socio-economică precară.

 

În județul Dolj , în ultimii ani s-au înregistrat următoarele date:

Nr

An

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

1

Gravide sub 15 ani

40

51

92

54

35

28

57

2

Gravide 15-19 ani

672

564

888

549

1013

899

710

3

Avorturi

2406

2229

2327

2169

1968

1670

1353

4

Avorturi sub 15 ani

8

6

10

13

9

9

5

4

Avorturi 15-19 ani

272

248

214

207

192

155

136

Menţionăm că în judeţul Dolj din anul 1994 funcţionează 7 cabinete de Planning familial, toate în mediul urban: 3 în Craiova şi câte unul în Bailesti, Calafat, Filiaşi şi Segarcea. În aceste cabinete îşi desfăşoară activitatea 10 medici generalişti cu competenţă în planificarea familială.

Obiectivele campaniei sunt:

·                                creşterea numărului de femei, în special adolescente şi tinere, informate corect asupra metodelor contraceptive;

·                                creşterea interesului femeilor faţă de contracepţie;

·                                creşterea numărului de femei informate asupra serviciilor de sănătate corespunzătoare.

·                                scăderea numărului de sarcini nedorite;

·                                reducerea numărului de avorturi la tinere, în special.

Acţiunile de informare, educare şi comunicare planificate se concentrează asupra metodelor contraceptive, care pot fi utilizate în planificarea familială. 

Date suplimentare  - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Popescu Ştefan

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 29/14.09.2018

Săptămâna Europeană a Mobilităţii - 16-22 septembrie 2018

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari şi Cabinetele de Medicină de familie celebrează în perioada 16-22 septembrie 2017 campania cu titlul Săptămâna Europeană a Mobilităţii, având sloganul: Mobilitate în comun, curată şi inteligentă.

Mobilitatea prin forme alternative de transport ecologic duce în mod sigur la creşterea calităţii vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor şi, nu în ultimul rând, la reducerea numărului persoanelor obeze. Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se obţin imense atât mediului, cât şi sănătăţii personale. Prin alegeri inteligente cu privire la tipul de transport folosit, se îmbunătăţeşte starea de sănătate cât şi calitatea mediului, totodată se pot economisi bani. Campania stimulează oamenii să participe la creşterea calităţii vieţii lor.

Scopul campaniei SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII constă în reducerea treptată a poluării din mediul citadin.

Obiectivele campaniei:

Pentru a deveni o economie care consumă puţină energie şi poluează puţin, Uniunea Europeană a adoptat o serie de obiective ambiţioase de climă şi energie:

·          de a informa şi conştientiza publicul cu privire la beneficiile pentru sănătate ale mobilităţii alternative multimodale;

·          de a încheia parteneriate cu autorităţile locale care să prevadă măsuri de transport ecologice;

·          de a implementa măsuri care să ofere populaţiei posibilitatea de a opta pentru mijloace de transport alternative.

Acţiunile campaniei sunt orientate spre informarea populaţiei care este încurajată să combine modalităţile de deplasare spre o destinaţie, ceea ce poate duce de multe ori la o călătorie mai rapidă şi mai plăcută.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Popescu Ştefan

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ NR. 28/13.08.2018

Funcţionare unităţi sanitare în zilele 15-19 august 2018

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj comunică populaţiei că în zilele de 15-19.08.2018 cu ocazia sărbătorilor de Sfânta Maria, unităţile sanitare au program de zile libere asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Afumați, Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Coțofenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova, Seaca de Câmp, Țuglui şi Craiova, str. Calea Severinului nr. 26, bl. 405a, ap. 3 (Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr. 213, bl. P4.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă între orele 8 şi 22, telefon 0251.55.48.72.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ștefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ NR. 27/06.08.2018

Măsuri de protecţie pentru zilele cu temperaturi ridicate

 

Având în vedere că în perioada următoare meteorologii anunţă temperaturi în jurul a 30 grade C, specialiştii DSP Dolj fac următoarele recomandări pentru populaţie în vederea prevenirii incidentelor determinate de temperaturile extreme:

 

1) RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIA GENERALĂ

a) Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 - 18;

b) Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

c) Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;

d) Beţi zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute;

e) Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

f) Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

g) Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;

h) O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

i) Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.);

j) Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

k) Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate;

l) Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

m) Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;

n) Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

o) Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

- Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

- Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.

- Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

- Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.

- Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

 

2. RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA APARIŢIEI DE ÎMBOLNĂVIRI ÎN RÂNDUL COPIILOR

2.1. Pentru sugari şi copiii mici

a) realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenţi de aer;

b) sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;

c) se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicită;

d) copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode;

e) nu va fi scos din casa decât in afara perioadelor caniculare din zi, obligatoriu cu căciuliţă pe cap;

f) copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate;

g) mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală;

h) la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;

i) o atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin odată pe zi şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de cate ori este nevoie;

j) copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apa la temperatura camerei.

2.2. Pentru copiii aflaţi în tabere

- se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare;

- alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete;

- se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor;

- copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă având capul protejat de pălăriuţe;

- scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.

 

3. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE ŞI CU AFECŢIUNI CRONICE

a) crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

b) hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi;

c) alimentaţia va fi predominat din legume si fructe proaspete;

d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;

e) este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;

f) se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap;

g) persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

h) menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 duşuri pe zi.

 

4. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE CARE PRIN NATURA ACTIVITĂŢILOR LOR DEPUN UN EFORT FIZIC DEOSEBIT

a) aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de perioadele zilei încercând se evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldura sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii;

b) se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi;

c) este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă;

d) utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

 

5. RECOMANDĂRI PENTRU ANGAJATORI:

5.1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

 a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

 b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

 c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

 d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

5.2. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

 a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb;

 b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

 c) asigurarea de duşuri.

 

RECOMANDĂRI PENTRU SITUAŢIILE DE COD ROŞU:

- reduceţi deplasările la cele esenţiale;

- nu va deplasaţi între orele 11:00 - 17:00;

- consumaţi lichide, între 2 - 4 litri/zi;

- nu consumaţi alcool;

- dacă faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă;

- nu scoateţi copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineaţa şi după ora 20:00;

- evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase;

- folosiţi serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenţă doar în cazuri justificate;

- pentru probleme curente de sănătate anunţaţi telefonic medicul de familie.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESA nr. 26/01.08.2018

Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân 1-7 August

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale prin secţiile de obstetrică-ginecologie, neonatologie şi pediatrie din unităţile sanitare cu paturi, cu cabinetele de medicină de familie şi asistenţii comunitari şi cu asociaţia World Vision International - Filiala Dolj,  celebrează în perioada 1-7 August 2018, Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân şi organizează Campania cu sloganulALĂPTAREA - FUNDAMENT AL VIEȚII!

Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, pentru a încuraja alimentaţia la sân şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. SMAS celebrează Declaraţia Innocenti elaborată de politica OMS şi UNICEF - în august 1990, pentru a proteja, promova şi sprijini alăptarea: „alimentaţia la sân este cea mai bună modalitate de a furniza nou-născuţilor substanţele nutritive de care au nevoie”.

Sloganul campaniei „Săptămâna mondială a alăptării 2018” este „Alăptarea - fundament al vieţii”. Alăptarea este o soluţie universală care oferă tuturor un start corect şi şanse egale în viaţă.

 

Obiectivele campaniei:

Obiectivul general:

·        Asigurarea unei nutriţii optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni.

Obiective specifice:

·        În acord cu obiectivului OMS, creşterea la 50% a copiilor alimentaţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, până în anul 2025. În prezent, la nivel mondial, mai puţin de 40% dintre copii sunt alăptaţi exclusiv la sân în primele 6 luni.

·        Îmbunătăţirea stării de sănătate şi alimentaţie a mamei şi copilului şi reducerea riscului de deces infantil şi matern (O.S.1.1.din Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020).

·        Creşterea nivelului de informare, conştientizare şi responsabilizare a populaţiei privind alimentaţia şi sănătatea nou născutului şi copilului mic prin creşterea accesibilităţii la informaţii de specialitate de bază precum şi diseminarea unor noutăţi ştiinţifice legate de această temă.

·        Reducerea cheltuielilor pentru sănătate (reducerea cheltuielilor de spitalizare şi tratament), din gospodărie (alăptarea este accesibilă oriunde şi oricând, este gratuită) şi de mediu (laptele de mamă este ecologic, nu poluează).

·        Atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) până în anul 2030, prin conectarea fiecăruia dintre aceste obiective la alăptare.

 

     OMS şi UNICEF recomandă:

o       Începerea precoce a alăptării în termen de o oră de la naştere.

o       Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viaţă.

o       Alăptarea continuă până la 2 ani sau mai mult, cu introducerea unor alimente complementare (solide) şi sigure, adecvate din punct de vedere nutriţional, după vârsta de 6 luni.

o       Există dovezi temeinice că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra:

Mamei: creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar şi ovarian şi reduce riscul de hipertensiune arterială.

Copilului: combate bolile infecţioase, reduce incidenţa şi severitatea diareii, reduce infecţiile respiratorii şi otita medie acută, previne malocluzia şi cariile dentare şi sporeşte inteligenţa.

          Ultimele studii (ale Asociaţiei SAMAS) arată că în prima luna după naştere, româncele îşi alăptează copiii în procent de 80%. Rata alăptării exclusive a copilului până la şase luni este în creştere, ajungând la 29,8% in 2016, faţă de 12,6% în 2011. 

În judeţul Dolj în anul 2017 ,la vârsta de 6 luni nu mai erau alimentaţi la sân 21,3%din sugari iar la vârsta de un an 29,66%.

Date suplimentare: Dr. Narcisa Dinică, tel. 0745639328, Compartimentul Promovarea Sănătăţii al DSP Dolj.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 25/27.07.2018

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei - 28 iulie 2018

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj celebrează, în data de 28 iulie 2018, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH) este un eveniment anual, cu atenţia mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B şi C până în 2030, dar numai câteva ţări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 300 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să ştie. Fără o îmbunătăţire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor creşte şi vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.

Sloganul CAMPANIEI ZMH 2018: „să eliminăm hepatita”

Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala şi a găsi persoanele nediagnosticate şi fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, Alianţa Mondială pentru Hepatită lansează de Ziua Mondială a Hepatitei o căutare pentru a găsi „milioanele lipsă la nivel mondial”. Căutarea începe cu trei ani de campanie de sensibilizare, care îşi propune să educe, să influenţeze politicile naţionale de testare şi să încurajeze oamenii să se testeze şi/sau să devină susţinători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate. 

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este o ocazie unică pentru ca pacienţii, societatea civilă, publicul larg şi guvernele să se unească în acţiunile de combatere a hepatitei virale şi pentru a lansa „Căutarea Milioanelor Lipsă la nivel Mondial”, nedepistate.

În România, Campania cu sloganul „ELIMINAREA HEPATITEI” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Informaţii suplimentare Dr. Narcisa Dinica, Compartimentul Promovarea Sănătăţii al DSP Dolj, tel. 0745639328 şi www.dspdolj.ro

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 24/25.07.2018

Măsuri de combatere a ţânţarilor

 

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat metodologia de supraveghere şi control a neuroinfecţiei cu virusul West Nile pentru sezonul 2018 şi în acest context a recomandat revizuirea, de către autorităţile publice locale, a programelor de combatere a dăunătorilor, inclusiv a ţânţarilor.

-     aplicarea planului de combatere a ţânţarilor astfel încât să fie asigurată folosirea substanţelor active pentru combaterea ţânţarilor;

-     intensificarea măsurilor de desţânţărizare în zonele cunoscute a fi posibile locaţii de înmulţire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor etc., inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apă);

-     în sezonul cald, când populaţiile de ţânţari de origine autohtonă se înmulţesc, este imperios necesară respectarea acţiunilor de prevenţie.

Aceste recomandări se înscriu în cadrul general de măsuri de prevenţie destinate combaterii apariţiei unor eventuale cazuri de îmbolnăviri.

Pentru prevenirea infecţiilor virale transmise prin înţepătura de ţânţar (West  Nile, Zika), Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei:

·        să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

·        să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;

·        să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;

·          ia măsuri de eliminare a surselor larvare situate pe proprietăţile private sau în vecinătatea lor.

 

Tipuri de surse larvare

Măsuri

Mici recipiente care pot acumula apă, aflate în gospodării, ori aruncate pe terenuri virane: cutii de conserve, găleţi, borcane, jucării de material plastic, butoaie, farfuriuţe suport pentru ghivece de flori, folii de polietilenă în care se aduna apa de ploaie ori din stropitul grădinii.

Orice recipient (borcane, cutii conserve, jucării, obiecte/deşeuri material plastic), care ţine apa trebuie eliminat, stocat în interior, sau golit şi răsturnat. Butoaiele, bidoanele, găleţile cu apă pentru udare trebuie acoperite cu capace compacte ori capace din plasă de ţânţari, care împiedică accesul insectelor. Farfurioarele de sub ghivecele de flori trebuie scoase sau se umplu cu nisip care să absoarbă apa.

Terenurile virane trebuie igienizate şi curăţate.

Vaze de flori în exterior, recipiente pentru adăparea animalelor

Recipientele în care este necesară menţinerea apei, trebuie golite complet prin răsturnare pe sol, de două ori pe săptămână şi umplute din nou cu apă proaspătă

Surse de apă (fântâni/puţuri descoperite, expuse la ţânţari)

Se acoperă pentru a împiedica accesul insectelor

Piscine, bazine

Bazinele pline cu apă şi corect întreţinute şi igienizate nu reprezintă un habitat larvar adecvat; se va evita golirea lor incompletă şi menţinerea fără apă, deoarece apa reziduală ori apa de ploaie acumulată formează habitate favorabile

Acumulări de apă rezultate din scurgeri de la conducte, hidranţi, cămine de vizitare, drenuri şi canale de drenaj şi evacuare a apei, incorect întreţinute şi colmatate

Trebuie remediate pentru a evita pierderile de apă şi acumularea ei.

Rigolele, drenurile, burlanele trebuie curăţate şi decolmatate

Canale pluviale cu spaţiu pentru sedimentare, fântâni ornamentale

Se verifică dacă sunt focare larvare active şi se tratează cu produse larvicide

Anvelope expuse la precipitaţii

Nu trebuie ţinute sub cerul liber pentru a nu acumula apă de ploaie. Trebuie ridicate de pe terenurile virane, iar dacă sunt reutilizate în alte scopuri în gospodării, trebuie umplute cu pământ sau nisip pentru a nu acumula apă în partea inferioară

Arbori cu scorburi

Trebuie plombate scorburile

Fără implicarea populaţiei în eliminarea surselor larvare de pe domeniile private, eficienţa măsurilor luate de autorităţi pe domeniul public este limitată.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ NR. 23/22.06.2018

Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri - 26 iunie 2018

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj, Inspectoratul de Poliţie Dolj, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Inspectoratul Şcolar Dolj, EUROPROTECTOR, celebrează, în data de 26 iunie 2018, Ziua Mondială de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri şi organizează în perioada 26 iunie - 20 iulie 2018 Campania cu sloganul „În primul rând, ASCULTĂ” şi mesajul-cheie „Să îi asculţi pe copii şi tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”.

Campania „În primul rând, ASCULTĂ” este o iniţiativă de creştere, pe baze ştiinţifice, a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investiţie efectivă în bunăstarea copiilor şi tinerilor, a familiilor şi a comunităţilor din care fac parte aceştia.

Acţiunile de Informare-Educare-Comunicare vor sublinia importanţa unei atitudini vigilente şi responsabile din partea adulţilor (părinţi, educatori, personal din serviciile preventive, decidenţi) şi vor încuraja copiii şi tinerii din comunităţile noastre să stea departe de droguri.

Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor. La nivel global există un minim estimat de 190.000 de decese premature (în cele mai multe cazuri evitabile) din cauza consumului de droguri, majoritatea atribuite utilizării opioidelor.

Drogurile nu afectează doar consumatorii. Acestea provoacă familiilor şi celor dragi dificultăţi enorme şi suferinţă. Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor şi tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, este important să ne amintim că tulburările cauzate de consumului de droguri pot fi prevenite şi tratate.

Toată lumea trebuie să se implice, pentru a proteja copiii şi tinerii de substanţele periculoase. Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul dumneavoastră!

Informaţii suplimentare: Dr. Narcisa Dinică, Compartimentul Promovarea Sănătăţii al DSP Dolj, tel. 0745.63.93.28 şi www.dspdolj.ro

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 22/13.06.2018

Recomandări privind scăldatul

 

Scăldatul în locuri neamenajate corespunzător (plaje, grupuri sanitare, duşuri) determină riscuri majore pentru sănătate.

Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă, în condiţiile în care în judeţul nostru nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere.

Riscurile pentru sănătate la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate, sunt următoarele:

- deces prin înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri;

- îmbolnăviri prin:

o       leptospiroză (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor);

o       meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştientă);

o       boli de piele: micoze, eczeme;

o       boli digestive: boală diareică, hepatită de tip A, holeră, febră tifoidă, dizenterie;

o       afecţiuni ale ochilor şi urechilor: blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite;

- înţepături de căpuşe - Boala Lyme (un risc major pe maluri cu boscheţi, vegetaţie sălbatică etc.).

Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau chiar viaţa.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ NR. 21/05.06.2018

Masuri de protecţie la temperaturi ridicate

 

Având în vedere că în perioada următoare prognoza meteo anunţă temperaturi  în jur de 300 C, specialiştii DSP Dolj fac următoarele recomandări  pentru populaţie, în vederea prevenirii incidentelor determinate de temperaturile extreme :

 

1) RECOMANDARI PENTRU POPULATIA GENERALA

a) Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

e)Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

f) Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;

g) Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

h) Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

i) Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

j)Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă;

k)O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

l) Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).

m) Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

n) Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

b) Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

c) Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;

d) Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);

 

o)    Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

 -  Inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

·   Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.

·  Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

·   Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale.

· Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

 

 2. RECOMANDARI  PENTRU PREVENIREA  APARITIEI  DE IMBOLNAVIRI  IN  RANDUL  COPIILOR

2.1 Pentru sugari si copiii mici

a)realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de cadura, umiditate excesiva si curenti de aer.

b) sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin  introducerea de alimente noi in aceasta perioada

c) se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita

d) copilul va fi imbracat lejer, cu hainute din materiale textile vegetale comode

e) nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi, si obligatoriu cu caciulita pe cap

f)  copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit, fructele proaspete si foarte bine spalate

g) mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti. Se va evita in acelasi timp consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa mentina o  igiena riguroasa a sanului si evident igiena generala

h)  la cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutica

i)  atentie deosebita se va acorda conditiilor de igiena atat pentru copil cat si pentru mama. Copilul va fi tinut cu hainute sau scutece curate si uscate si mama se va ingriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. In acest sens copilul va fi imbaiat cel putin odata pe zi, si obligatoriu seara la culcare iar in restul timpului i se va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie.

j)  copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei.

 3.1   Pentru copiii aflati in tabere

·        se vor asigura conditii corespunzatoare de cazare,

·        alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete.

·        se va avea grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor

·        copiii vor fi supravegheati, iar locul de joaca va fi amplasat la umbra, in afara orelor de canicula avand capul protejat de palariute.

·        scaldatul, acolo unde e cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului.

 

 

4.  RECOMANDARI  PENTRU  PERSOANELE  VÂRSTNICE  ŞI  CU AFECŢIUNI  CRONICE

a) creearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului

b) hidratare corespunzatoare cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti

c)  alimentatia va  fi predominat din legume si fructe proaspete

d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile

e)  este interzis consumul de alcool si cafea in timpul caniculei

f)   se va evita circulatia in perioadele de varf ale caniculei, sau daca este absolut necesar se va folosi imbracaminte usoara din materiale vegetale precum si palariuta de protectie pe cap

g)   persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor  medicului. Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente

h)  mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 dusuri pe zi.

 

5. RECOMANDARI  PENTRU  PERSOANELE  CARE  PRIN  NATURA ACTIVITAŢILOR LOR  DEPUN  UN  EFORT  FIZI  DEOSEBIT

a)    acestia vor incerca dozarea efortului in functie de periodele zilei incercand se evite excesul de efort in varfurile de canicula. Daca valorile de caldura sunt foarte mari se va proceda la stoparea activitatii

b)    se va asigura hidratarea corespunzatoare cu apa minerala, apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti

c)    este total contraindicat consumul de cafea si alcool in aceasta perioada.

d)    utilizarea unui echipament corespunzator, din materiale vegetale si echipament pentru protejarea capului de efectele caldurii excesive

 

 6.  RECOMANDARI  PENTRU ANGAJATORI : 

6.1.  Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

   a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

 b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

  c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

  d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

6.2  Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

  a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb;

  b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

  c) asigurarea de duşuri.

 

 

 

II. Recomandari pentru situatiile de cod rosu :

-         reduceti deplasarile la cele esentiale

-         nu va deplasati intre orele 11.00-17.00

-         consumati lichide intre 2- 4 litri /zi

-         nu consumati alcool

-         daca faceti tratamente pentru afectiuni cronice, luati-va medicamentele in mod regulat, cu multa apa,

-         nu scoateti copii sub 3 ani afara decat  inainte de ora 9 dimineata si dupa ora 20.00

-         evitati mancarurile grele si mesele copioase

-         folositi serviciile medicale spitalicesti sau de urgenta doar in cazuri justificate ; pentru probleme curente de sanatate anuntati telefonic medicul de familie. 

 

Purtator de cuvânt,

Dr. Popescu Stefan

 

Comunicat de presa nr.20/30.05.2018

 

Ziua Mondială fără Tutun

31 mai 2018

 

Ziua  Mondială Fără Tutun (ZMFT), se celebrează în fiecare 31 mai sub auspiciile OMS pentru a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli/dizabilităţi/decese premature) atrasă  de consumul de tutun şi a stimula modificări comportamentale şi contramăsuri legislative specifice.

În 2018 atenţia se îndreaptă către ucigaşul nr. 1 al omenirii - bolile cardiovasculare (BCV), pentru care fumatul reprezintă un risc redutabil.

Tema ZMFT din acest an, Tutunul si bolile cardiovasculare, focalizează pe bolile asociate fumatului şi are drept scop sporirea conştientizării riscului indus de fumat pentru bolile cardiace, accidentul vascular cerebral şi alte boli ale aparatului ciculator – reprezentând în ansamblu principala cauză de deces în lume.

Previziunile sunt îngrijorătoare: 1 miliard de oameni riscă să-şi piardă viaţa în acest secol  dacă nu se întreprind măsuri mai ferme împotriva consumului de tutun. Deşi o serie de strategii eficiente pentru controlul/prevenirea fumatului sunt deja definite, dificultatea rămâne aceea de a convinge decidenţii sociali - de a le adopta şi publicul - de a le pune în practică pe cele ce îl privesc.

Evidenţele sugerează că în ultima decadă fumatul în lume a scăzut moderat pe seama ţărilor cu venituri mari. Cel mai mult fumează bărbaţii din ţările cu venituri mijlocii şi femeile din ţările cu venituri mari. Date recente pentru Regiunea Euro-OMS indică fumat mai frecvent la bărbaţii din zonele Sud & Est decât în zonele Nord & Vest şi la femeile din Vest & Sud (exceptând socio-culturile islamice) faţă de Est; în context, UE stătea mai bine la bărbaţi şi mai rău la femei.

În lume, BCV continuă să reprezinte cauza de deces numărul 1, cu mortalitatea specifică  mai mare în ţările cu venituri mici şi mijlocii. În Euro-OMS BCV au generat aproape 1/2 din totalul deceselor, în timp ce în UE ceva mai mult de 1/3. Deşi numărul cazurilor noi BCV înregistrează o anumită scădere în ultima decadă, BCV erau încă responsabile de procentaje importante din anii de viaţă pierduţi prin dizabilitate şi decese premature (DALYs pierduţi) în Europa 2015.

Între 1 şi 3 din 10 decese prin BCV sunt atribuibile fumatului. Dacă fumează, femeile sunt supuse unui risc de deces BCV mai mare decât bărbaţii.

Până în 2017 măsurile pachetului de măsuri anti-fumat MPOWER (între care M trimite la monitorizarea consumului de tutun), promovat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au reuşit să contracareze diferite aspecte ale epidemiei tabagice  mondiale pentru circa 4 din 10 persoane, contribuţiile cele mai însemnate venind de la aplicarea pe ambalaje a avertismentelor de sănătate şi campaniile mass-media anti-fumat.

Deşi românii fumează la cote apropiate mediei UE, ponderea deceselor tutun-dependente era în 2016 superioară ţărilor cu Index de Dezvoltare Umana (HDI) înalt, cu toate că acest tip de deces a scăzut faţă de 2010 cu circa 17%. Ordinea mortalităţilor specifice tutun-dependente era: cancerele (pulmonar şi alte tipuri), accidentul vascular cerebral, boala ischemică cardiacă (prefaţând infarctul), alte boli vasculare, bolile respiratorii.

În 2012, tributul BCV plătit fumatului de români se ridica la 13% dintre diagnostice şi la  circa 12% dintre decese.  Date din 2015 arătau pentru România prevalenţe BCV superioare mediilor UE la ambele genuri; după procentajul deceselor BCV atribuibile, fumatul ocupa locul 2 între 3 factori comportamentali de risc (după alimentaţie) – ca şi în UE.

Poziţionările variate ale Romaniei faţă de cele mai bune practici MPOWER comportă în 2016 următoarea ordine de merit:

P – Protecţia faţă de fumul asociat cu consumul de tutun;

O - Oferirea de ajutor pentru renunţare;

E - Interdicţiile privind publicitatea; 

R - Creşterea taxării tutunului şi

W- Avertismentele pe ambalaje.

Locul onorant atribuit criteriului P este datorat Legii 15/2016 ce a interzis complet fumatul în toate spaţiile publice închise, tentativele de până acum de a o submina eşuând până în prezent. Scăderea, fie şi modică, a morbi-mortalităţii BCV în 2016 faţă de 2015 poate reflecta efectele Legii 15 coroborate cu efortul promotorilor sănătăţii pentru cunoaşterea/aplicarea întocmai a acesteia.

În judeţul Dolj  în anul 2017 se aflau în evidenţă 124.403 bolnavi cu BCV ,  şi s-au întegistrat 6298 decese având drept cauză bolille cardiovasculare.

          Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Centrul de Prevenirire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Autorităţile publice locale prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie şi ONG-uri : Crucea Roşie Dolj, Societatea Studenţilor Medicinişti, vor informa populaţia cu privire la beneficiile unui stil de viaţă sănătos fara tutun..

Date suplimentare : Dr.Narcisa Dinica, tel 0745639328, Compartimentul Promovarea Sănătăţii al DSP Dolj şi site-ul www.dspdolj@.ro.

                                                     

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 19/30.05.2018

 

Program unităţă sanitare -  1 – 3 iunie 2018

 

Direcţia de Sănătate Publică  DOLJ comunică populaţiei că în perioada 1 -3 iunie 2018 unităţile sanitare au program de zile libere asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Ciupercenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova, Seaca de Câmp,Ţuglui şi Craiova, str. Calea Severinului nr. 26 bl 405a ap 3 şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova(str.Tabaci,nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova(str.Brestii,nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Vă informăm că farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj,sunt următoarele:

-Farm Galan.- str. Calea Bucuresti, nr. 37,bloc 21e parter, Craiova, tel : 0722-289074

-Farmacia Trei F. - str Calea Bucuresti,bl 17 b parter,Craiova, tel : 0251-411787..

-Prima Warehouse - str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova,  telefon : 0371-300262

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 18/24.05.2018

Program unităţi sanitare -  26 - 28 mai 2018

Direcţia de Sănătate Publică  DOLJ comunică populaţiei că în perioada de repaus prilejuită de Sărbătorile de  Rusalii (26-28 mai 2018) unităţile sanitare au program de zile libere asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Ciupercenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova, Seaca de Câmp,Ţuglui şi Craiova, str. Calea Severinului nr. 26 bl 405a ap 3 şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova(str.Tabaci,nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova(str.Brestii,nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Vă informăm că farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj,sunt următoarele:

-Farm Galan.- str. Calea Bucuresti, nr. 37,bloc 21e parter, Craiova, tel : 0722-289074

-Farmacia Trei F. – str. Calea Bucuresti,bl 17 b parter,Craiova, tel : 0251-411787..

-Prima Warehouse - str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova,  telefon : 0371-300262

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

Comunicat de presa nr.17/18.05.2018

 

ZIUA  EUROPEANĂ  ÎMPOTRIVA  OBEZITĂŢII (ZEIO)

19.05.2018

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie şi ONG-uri : Crucea Roşie Dolj, Societatea Studenţilor Medicinişti, Europrotector,  celebrează în data de 19 mai 2018 Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) şi desfăşoară în perioada 19 mai - 29 mai 2018 campania de informare şi educare dedicată acestei zile.

În 15 februarie 2018 la Bruxelles, Asociaţia Europeană pentru Studiul Obezităţii (EASO), a lansat o schemă de premiere pentru a recunoaşte cele mai bune iniţiative în lupta împotriva obezităţii. Anul acesta, EASO doreşte să atragă mai mult atenţia asupra efectelor pe care le poate avea obezitatea asupra unor boli, cum sunt diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare şi unele forme de cancer. Pentru a celebra Ziua Europeană Împotriva Obezităţii 2018, EASO solicită o instruire mai bună a medicilor şi furnizorilor de asistenţă medicală, în ceea ce priveşte obezitatea şi o recunoaştere a obezităţii ca boală de către  cât mai multe state membre ale UE.

Printre iniţiativele europene ale EASO din acest an va fi o conferinţă la Bruxelles în 17 mai, la care vor fi invitate autorităţi din statele membre ale UE, pentru a împărtăşi cele mai bune practici şi pentru a discuta despre necesitatea unei mai bune educaţii, tratament şi îngrijire legate de această afecţiune. La conferinţă vor fi reprezentanţi ai diferitelor instituţii europene, precum şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ai Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. EASO şi asociaţiile membre din 32 de ţări din Europa vor organiza diverse evenimente pentru a crea o mai mare conştientizare şi înţelegere a obezităţii. Pentru iniţiativele care au avut loc deja în cursul anului trecut, primele premii EASO vor fi prezentate la cel de-al 25-lea Congres European privind Obezitatea care va avea loc la Viena în luna mai.

Aşa cum îndeamnă şi sloganul Zilei Europene Împotriva Obezităţii 2018 şi anume Să acţionăm pentru un viitor mai sănătos, sunt încurajate să participe toate statele membre ale UE. La nivel internaţional, obezitatea aproape s-a triplat din 1975. În anul 2016 peste 1,9 miliarde de adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste erau supraponderali. Dintre aceştia, peste 650 milioane erau obezi. 39% dintre adulţii peste 18 ani erau supraponderali în 2016 şi 13% erau obezi.

Conform OMS, în 2016, prevalenţa supragreutăţii la cei peste 18 ani, în România a fost de 57,7%, la ambele sexe. În anul 2014, România a avut o prevalenţă a obezităţii la adult ≤ 22,8%. La noi în ţară, prevalenţa obezităţii la băieţi în anul 2014 era în uşoară creştere faţă de anul 2012, în timp ce la fete a scăzut faţă de acelaşi an. Copilul supraponderal are mai multe riscuri să fie un adult supraponderal.

Tema campaniei din anul acesta este : Împreună Împotriva Obezităţii.  Mai multe rapoarte au arătat că, în cazul în care obezitatea şi supragreutatea continuă să crească într-un astfel de ritm alarmant, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetăţenii europeni până în anul 2030. În unele ţări, procentul ar putea ajunge la 90%.  

Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezităţii în 2014 în rândul populaţiei cu vârsta de 18 ani şi peste s-au înregistrat în România (9,4%) şi Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia şi Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulţii din Malta (26,0%), şi aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%), Estonia (20,4%).  Pentru detalii suplimentare privind modul în care puteţi sprijini Ziua Europeană Împotriva Obezităţii şi pentru a afla mai multe informaţii despre obezitate, accesaţi website-ul Zilei Europene Împotriva Obezităţii: www.europeanobesityday.eu . Activităţile pot fi, de asemenea, urmărite pe Twitter @EOD2018 , Facebook , #EOD2018 . Detalii despre premiile EASO- ZEIO sunt disponibile pe site-ul:  https://www.europeanobesityday.eu/get-involved/european-obesity-day-awards/

Date suplimentare : Dr.Narcisa Dinica, tel 0745639328, Compartimentul Promovarea Sănătăţii al DSP Dolj şi site-ul www.dspdolj@.ro.

                                                     

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

Comunicat de presa nr.16/16.05.2018

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale

17 Mai 2018

„Cunoaşte-ţi valorile!”

 

Presiunea arterială crescută este principalul factor de risc pentru deces şi disabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

Se estimează că presiunea arterială crescută a fost responsabilă pentru 9.4 milioane decese şi 162 milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţa cardiacă, 13% dintre decese la scară globală şi peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet. Hipertensiunea este, de asemenea, un factor de risc important fetal şi maternal.

În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. În 2008, prevalenţa HTA la scară globală în rândul adulţilor de 25 de ani şi mai mult a fost în jur de 40%. Chiar dacă în intervalul 1980 şi 2008, proporţia populaţiei presiune arterială ridicată sau hipertensiune a prezentat o uşoară scădere, numărul celor cu HTA a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008 ca urmare a procesului de creştere a populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire şi se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025.

          În anul 2016 a fost derulat studiul SEPHAR III, care a relevat o prevalenţă a hipertensiunii arteriale de 45,1% în rândul populaţiei adulte. Raportat la populaţia României, înseamnă că în 2016, un estimat de circa 7,4 milioane de persoane aveau hipertensiune arterială – principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atât la nivel global, cât şi în ţara noastră. Cu toate acestea, conform studiului doar 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiu că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticaţi cu ocazia studiului SEPHAR III. Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 5 români nu ştie că are hipertensiune arterială, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecţiunii.

          Totuşi, în ultimii 11 ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o îmbunătăţire majoră, crescând succesiv, faţă de rezultatele obţinute de celelalte două studii SEPHAR. Dacă în anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscută  hipertensiunea arterială, în anul 2016 procentul acestora a ajuns la 80,9%.

          În ciuda perspectivelor pozitive în ceea ce priveşte diagnosticarea hipertensiunii arteriale, persoanele aflate sub tratament sau controlul afecţiunii, rezultatele studiului SEPHAR III arată că factorii de risc cardiovascular rămân o problemă critică. Dintre aceştia, diabetul zaharat şi dislipidemiile generează cele mai multe îngrijorări, dat fiind că prevalenţa celor două afecţiuni este de două ori mai ridicată decât în 2006, fapt care creşte riscul de apariţie a complicaţiilor. Astfel, studiul SEPHAR III a identificat o prevalenţă de 12,2% a diabetului zaharat, în timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situează la 73,2%, la nivel global şi la 77,8% în rândul hipertensivilor.

România rămâne în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale. Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor care au hipertensiune arterială şi au fost diagnosticate, precum şi al celor aflate sub tratament şi sub control terapeutic creşte de la an la an. Eforturile se concentrează pe conceperea şi implementarea unor programe de prevenţie, diagnosticare precoce şi control pe termen lung.

          Cu acest prilej, promovăm sloganul „Cunoaşte-ţi valorile!” şi materialele informative propuse de Liga Mondială şi Societatea Internaţională pentru Hipertensiune, aflate pe website-ul http://www.whleague.org precum şi materialele elaborate de CNEPSS-CRSP Cluj

În judeţul Dolj în anul 2017 au fost luate în evidenta 4845  cazuri noi de HTA, s-au înregistrat 903 decese produse direct de HTA şi au rămas în evidenţă un număr de 78402 bolnavi

      DSP Dolj împreună cu partenerii  tradiţionalii: Primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie şi ONG-uri : Crucea Roşie Dolj, Societatea Studenţilor Medicinişti vor informa populaţia cu privire la beneficiile unui stil de viaţă sănătos, pentru menţinerea tensiunii arteriale la valori normale.

         Se va urmări promovarea modelelor sanogene ale stilului de viaţă; informarea populaţiei cu privire la relaţia dintre stilul de viaţă şi tensiunea arterială.

Date suplimentare - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

Comunicat de presa nr.15/04.05.2018

 

SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor

- 5 mai 2018

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj împreună cu Spitalele din judeţ şi cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de Familie, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor Dolj şi  Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova celebrează în data de 5 mai 2017, campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”.

 

Iniţiativa anuală „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de OMS, care sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM) grave, care pun frecvent viaţa în pericol.

În acest an, tema campaniei este:

 

Preveniţi SEPTICEMIA - este în mâinile voastre.

 

Departamentele OMS au conlucrat pentru a realiza declaraţia despre decizia Adunării Mondiale a OMS din septembrie 2017, referitoare la septicemie. Acţiunile de igienă a mâinilor trebuie desfăşurate tot anul, pentru prevenirea IAAM şi reducerea riscului de septicemie. 

Septicemia (sepsis) apare ca răspuns al organismului atunci când infecţia afectează ţesuturile şi organele. Dacă nu este recunoscută din timp şi nu este gestionată prompt, poate duce la şoc septic, insuficienţe multiple de organ şi deces. Este o complicaţie gravă a infecţiei în toate ţările şi în mod particular în ţările slab şi mediu dezvoltate reprezintă o cauză majoră de morbiditate şi mortalitate maternă şi neonatală.

Deşi este dificil de stabilit  povara globală prin septicemie, câteva publicaţii ştiinţifice au raportat că septicemia afectează în fiecare an mai mult de 30 milioane de persoane, cu potenţial letal pentru 6 milioane din pacienţi. Povara prin septicemie este mai mare în ţările slab şi mediu dezvoltate. Septicemia este frecvent subdiagnosticată în stadiul precoce, potenţial reversibil. În comunitate, se prezintă deseori ca o agravare clinică a infecţiilor frecvente şi prevenibile.

Septicemia poate rezulta din IAAM, ca unul din cele mai frecvente evenimente adverse din perioada spitalizării. Cum aceste infecţii sunt de multe ori rezistente la antibiotice, pot conduce rapid la deteriorarea stărilor clinice.

Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce riscul de IAAM.

Spitalele şi alte unităţi sanitare care doresc să-şi îmbunătăţească controlul infecţiilor, sunt invitate să se înregistreze pentru „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” la următoarea adresă: www.who.int/gpsc/5may/register/en/

 

În România, Campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”,

 

cu sloganul: PREVENIŢI SEPTICEMIA ESTE  ÎN  MÂINILE  VOASTRE

 

este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

 

Date suplimentare - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

PromoSan-CRSP  Bucureşti

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 14/03.05.2018

 

ZIUA NAŢIONALĂ A INIMII - 4 mai 2018

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj, în colaborare cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Inspectoratul Şcolar Dolj, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, Crucea Rosie Dolj, celebrează în în data de 4 mai 2018 Ziua Naţională a inimii.

Ziua Naţională a Inimii (ZNI) din 4 mai a fost introdusă din 2011 în calendarul campaniilor IEC pentru celebrarea unor zile/mondiale/europene/naţionale ale sănătăţii deoarece problematica BCV (boli cardio-vasculare) influenţează major sănătatea publică în România.

ZNI 2018 abordează sănătatea noastră cardiovasculară, la nivelul anului 2016 – cel mai recent pentru care există date. Astfel, tema Starea inimii în România 2016: morbi-mortalitatea şi factorii de risc în eurocontext” şi  sloganul celebrării Inimă mai sănătoasă prin reducerea factorilor de riscservesc conştientizării indivizilor, comunităţilor şi decidenţilor politici în privinţa eforturilor şi resurselor necesare pentru combaterea riscului BCV.

Descriptorii demografici ai sănătăţii în lume au prezentat în decada 2006-2016 evoluţii pozitive ilustrate de dinamica speranţei de viaţă la naştere LEB (life expectancy at birth) şi a speranţei de viaţă sănătoasă HALE (health adjusted life expectancy). Acestea sunt consonante cu descreşterea indicatorului DALY - anii de viaţă pierduţi din cauza dizabilităţilor – în legatură cu reducerea virulenţei BCV. Astfel, în termeni LEB/HALE vestul Europei ajungea în 2016 la valori de 84,1/72,3 pentru femei şi 79,2/69,7 pentru bărbaţi, România urmând această dinamică crescătoare cu decalaje de 5-6 ani la femei (78,9/68,3) şi 7-8 ani la bărbaţi (71,7/62,8). În privinţa ierarhizării bolilor după impactul DALY, ordinea românească era: bolile ischemice ale inimii, bolile cerebrovasculare şi bolile de spate & gât, în timp ce în Europa de Vest bolile de spate & gât, IHD şi Alzheimer erau în frunte.

În 2015 trăiau cu BCV în UE 49 milioane persoane, în  creştere faţă de 1990 ca valori absolute; totuşi, prevalenţa BCV standardizată (corectată în raport cu structura vârstelor  pentru a facilita comparaţia inter-ţări) a prezentat o anumită descreştere. Intra-UE existau în 2015 variaţii mari ale mortalităţii standardizate prin BCV, de exemplu valori de circa 8 ori mai ridicate în Bulgaria faţă de cele din Franţa. Din păcate, România urmează imediat după Bulgaria pe scara gravităţii.

În UE, dintre factorii comportamentali de risc, alimentaţia nesănătoasă apare a contribui cel mai mult la mortalitatea prin BCV, în timp ce tensiunea arterială sistolică ridicată primează între factorii biologici de risc.

În 2016 faţă de 2014-2015, în România s-a înregistrat o scădere modică a procentului de cazuri noi BCV din totalul pacienţilor BCV în evidenţele medicilor de familie iar numărul pacienţilor externaţi cu BCV a scăzut moderat.

În profil teritorial, valorile cele mai mari ale prevalenţei bolilor ischemice cardiace în 2015 se înregistrau în judeţele: Braşov, Sibiu, Caraş-Severin, iar cele mai mici în judeţele: Ilfov, Olt, Satu Mare; ierarhia prevalenţei bolilor cerebrovasculare era Caraş-Severin, Arad şi Vâlcea – valori mari, Baia Mare, Ilfov, Olt, Bucureşti – valori mici.

În privinţa factorilor de risc pentru BCV, ultimele date OMS arătau că în România anilor recenţi fumau în mod curent 28%  dintre adulţi (38% bărbaţi şi 18% femei), consumul mediu de alcool în echivalent etanol în L/capita se cifra la 14,4, tensiunea arterială crescută (HTA) era înregistrată la 40,4% dintre adulţi, iar obezitatea la 19,1% - tablou defavorabil României pentru alcool şi HTA în comparaţie cu nivelul superior UE. Consumul de fructe sau/şi  legume de ≥ 1 porţie/zi era de 25% (penultimul loc din UE), respectiv 38% (antepenultimul loc din UE).

Continuarea efortului educativ pentru combaterea factorilor de risc specifici BCV este obligatorie pentru consolidarea tendinţelor pozitive ale morbi-mortalităţii constatate în 2016 faţă de 2015.

Date suplimentare - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Popescu Ştefan

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr.13/03.05.2018

 

Măsuri de combatere a ţânţarilor

 

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat metodologia de supraveghere şi control a neuroinfecţiei cu virusul West Nile pentru sezonul 2018 şi în acest context a recomandat revizuirea de către autorităţile publice locale a progamelor de combatere a dăunatorilor, inclusiv a ţânţarilor.

- aplicarea planului de combatere a ţânţarilor astfel încât să fie asigurată folosirea substanţelor active pentru combaterea ţânţarilor;

- intensificarea măsurilor de desţânţărizare în zonele cunoscute a fi posibile locaţii de înmulţire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor etc., inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apa);

- pe fondul apropierii sezonului cald, când populaţiile de ţânţari de origine autohtonă încep să se înmultească, este imperios necesară respectarea acţiunilor de prevenţie. 

Aceste recomandări se înscriu în cadrul general de măsuri de prevenţie destinate combaterii apariţiei unor eventuale cazuri de îmbolnaviri.

Pentru prevenirea infecţiilor virale transmise prin înţepătura de ţânţar ( West – Nile, Zika), Direcţia de Sănătate Publică Dolj  recomandă populaţiei :

 

-          să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

-    să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;

-    să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;

 -  ia măsuri de eliminare a surselor larvare situate pe proprietăţile private sau în vecinătatea lor.

 

Tipuri de surse larvare

 

Masuri

Mici recipiente care pot acumula apa, aflate în gospodării, ori aruncate pe terenuri virane : cutii de conserve, găleţi, borcane, jucării de material plastic, butoaie, farfuriuţe suport pentru ghivece de flori, folii de polietilenă în care se aduna apa de ploaie ori din stropitul grădinii.

Orice recipient (borcane, cutii conserve, jucării, obiecte/deşeuri material plastic),care ţine apa trebuie eliminat, stocat în interior sau golit şi răsturnat. Butoaiele, bidoanele,găleţile cu apă pentu udare trebuie acoperite cu capace compacte ori capace din plasă de ţânţari,care împiedică accesul insectelor. Farfurioarele de sub ghivecele de flori trebuie scoase sau se umplu cu nisip care să absoarbă apa.

Terenurile virane trebuie igienizate şi curăţate.

Vaze de flori în exterior, recipiente pentru adăparea animalelor

Recipientele în care este necesară menţinerea apei ,trebuie golite complet prin răsturnare pe sol, de două ori pe săptămână şi umplute din nou cu apă proaspătă

Surse de apă (fântâni/puţuri descoperite, expuse la ţânţari)

Se acoperă pentru a împiedica accesul insectelor.

Piscine, bazine

Bazinele pline cu apă şi corect întreţinute şi igienizate nu reprezintă un habitat larvar adecvat; se va evita golirea lor incompletă şi menţinerea fără apă,deoarece  apa reziduală ori apa de ploaie acumulată formează habitate favorabile

Acumulări de apă rezultate din scurgeri de la conducte, hidranţi, cămine de vizitare, drenuri şi canale de drenaj şi evacuare a apei, incorect întreţinute şi colmatate

Trebuie remediate pentru a evita pierderile de apă şi acumularea ei.

Rigolele drenurile,burlanele trebuie curăţate şi decolmatate

Canale pluviale cu spaţiu pentru sedimentare, fântâni ornamentale

Se verifică dacă sunt focare larvare active şi se tratează cu produse larvicide

Anvelope expuse la precipitaţii

Nu trebuie ţinute sub cerul liber pentru a nu acumula apă de ploaie.Trebuie ridicate de pe terenurile virane,iar dacă sunt reutilizate în alte scopuri în gospodării, trebuie umplute cu pământ sau nisip pentru a nu acumula apă în partea inferioară

Arbori cu scorburi

Trebuie plombate scorburile

Fără implicarea populaţiei în eliminarea surselor larvare de pe domeniile private, eficienţa măsurilor luate de autorităţi pe domeniul public este limitată.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 12/26.04.2018

Program unităţi sanitare -  1 mai 2018

Direcţia de Sănătate Publică  DOLJ comunică populaţiei că în zilele de 28,29,30.04 şi 01.05.2018, unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop, din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Ciupercenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova, Seaca de Câmp,Ţuglui şi Craiova, str. Calea Severinului nr. 26, bl. 405a, ap. 3 şi str. Împăratul Traian, nr. 213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova ( str.Tabaci, nr.1 ), Spitalul Municipal Filantropia Craiova ( str.Brestii, nr.8 ) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Vă informăm că farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj ,sunt următoarele:

-Farm Galan.- str. Calea Bucuresti, nr. 37,bloc 21e parter, Craiova, tel : 0722-289074

-Farmacia Trei F. - str Calea Bucuresti,bl 17 b parter,Craiova, tel : 0251-411787

-Prima Warehouse - str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova,  telefon : 0371-300262.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 11/20.04.2018

Săptămâna Europeană a Vaccinării
- 23-29 aprilie 2018 -

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj, în colaborare cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Inspectoratul Şcolar Dolj, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, Crucea Rosie Dolj, celebrează în în perioada 24-30 aprilie 2016, Săptămâna Europeană a Vaccinării.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

SEV 2018 are scopul de a sublinia necesitatea de acţiuni COLECTIVE, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.

Tema din acest an “Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii, de la donator la publicul larg, să progreseze în eforturile de creţtere a acoperirii vaccinale pentru obţinerea unui BINE COMUN; pentru acest bine comun, guvernele trebuie să investească în eforturile de vaccinare, acţiunile de promovare trebuie să pună accentul pe vaccinare ţi oamenii trebuie să se vaccineze.

Obiectivul general este de a impulsiona o acţiune mai amplă pentru vaccinare, cu un centru de atracţie special pe promovarea rolului pe care fiecare îl poate avea în acest efort comun.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii ţi partenerii au obiectivele specifice:

-         De a sublinia importanţa vaccinării ţi lacunele existente în acoperirea vaccinală

-         De a sublinia valoarea vaccinurilor ţi importanţa investiţiei în eforturile naţionale de vaccinare

-         De a sublinia modurile prin care fiecare poate ţi trebuie să participe la progresul vaccinării.

Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale ţi globale de promovare a sănătăţii, aţa cum se prevede în Planul European de Acţiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Acţiune pentru Vaccinare ţi Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

România se confruntă cu epidemia de rujeolă.

În perioada 2016-2018, până la data de 02 martie 2018, au fost confirmate 11036 de cazuri de rujeolă, din care 40 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, au fost organizate la nivel naţional campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.

În  judeţul Dolj, în perioada 2016-2018, până la data de 01 aprilie 2018, au fost confirmate 703 de cazuri de rujeolă, din care 7 decese.

În anul 2017 în judeţul Dolj în cadrul Programului Naţional de Imunizare s-au realizat 12 campanii lunare de vaccinare, la nivelul cabinetelor medicilor de familie şi în cele 7 maternităţi din judeţ. 

În acest an  s-au administrat următoarele doze de vaccin :

Hep B pediatric

1674

BCG

6193

DTPa-VPI-Hib-HB     

16150

DTPa-VPI          

           9219

RRO                             

         17168

Pneumococic conjugat

           1285

dT

3300

DTPa

2216

TOTAL DOZE

51012

 

În luna februarie s-a estimat Acoperirea Vaccinală la  BCG1, HB PED 3, DTP 4, VPO/VPI 4 si ROR 1, la cohorta de copii - născuţii  iulie 2015 ( vârstă de18 luni)

În luna februarie s-a estimat Acoperirea Vaccinală  la doza a II-a la ROR pentru cohorta de copii - născuţii  în anul 2009 şi 2011 (la  vârstă de 5 si 7ani) si la dT pentru  cohorta de copii – născuţii în   anul 2002 ( la  vârstă de 14 ani).

Rezultate acoperire vaccinala la vârsta de 18 luni (Copii născuţi în LUNA IULIE 2015):

Tip vaccin si

nr. doze

AV urban

(%)

AV rural

(%)

AV total

(%)

BCG 1

97,57

97,02

97,97,29

HEP B 3

91,69

87,73

98,89,71

DTP 4

59,16

59,47

95,59,30

VPI 4

59,16

59,47

59,30

Hib 4

59,16

59,47

59,30

ROR 1

87,88

86,24

93,87,06

În luna august 2017 s-a estimat Acoperirea Vaccinală la  BCG1, HB PED 3, DTP 4, VPO/VPI 4 si ROR 1, la cohorta de copii - născuţii  iulie 2016 ( vârstă de 12 luni),la cohorta de copii - născuţii  iulie 2015 ( vârstă de 24 luni).

Rezultate acoperire vaccinala la vârsta de 12 luni (Copii născuţi în LUNA IULIE 2016):

Tip vaccin si

nr. doze

AV urban

(%)

AV rural

(%)

AV total

(%)

BCG 1

96,55

96,81

97,96,68

HEP B 3

82,75

82,27

98,82,51

DTP 4

82,75

82,27

82,51

VPI 4

82,75

82,27

82,51

Hib 4

82,75

82,27

82,51

ROR 1

79,74

79,09

93,79,41

 

 

Rezultate acoperire vaccinala la vârsta de 24 luni (Copii născuţi în LUNA IULIE 2015):

Tip vaccin si

nr. doze

AV urban

(%)

AV rural

(%)

AV total

(%)

BCG 1

98,62

98,14

97,98,36

HEP B 3

93,47

92,56

9393

DTP 4

93,47

92,56

93

VPI 4

93,47

92,56

93

Hib 4

93,47

92,56

93

ROR 1

89,34

89,21

   89,27

 

- Vaccinarea grupelor la risc de îmbolnăvire

                 - antihepatitic A = 542 de persoane

                 - antirujeolic, = 555 persoane

                 - antitetanic =  356 persoane.

- Campania de vaccinare antigripală cu vaccin gripal trivalent = 14229 persoane vaccinate  din grupele de risc.

 

Sprijinul politic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

În perioada 23-29 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă, şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.

În România, Campania pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

 

Prevenire. Protecţie. Vaccinare.

 

Date suplimentare - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Popescu Ştefan

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 10/13.04.2018

Atenţie la înţepăturile de căpuşe

 

Odată cu încălzirea vremii, toată lumea evadează în mijlocul naturii, în grădini, parcuri cu multă verdeaţă, păduri sau  la munte. Trebuie să ştim însă că ne expunem pericolului înţepăturilor de insecte  care pot transmite variate boli ( bacteriene, virale) unele dintre ele chiar cu evoluţie letală.

Căpuşele fac parte din categoria arahnoidelor şi pot fi un vector al unor boli variate, bacteriene ( borelioza = boala Lyme, babesioza), virale,  parazitare care pot evolua timp îndelungat.

Doar  un  procent  redus de capuse între 10-20%( Ixodes ricinum, Ixodes dafni) este  infectat  cu  Borrelia  burgdorferi, bacteria  raspunzatoare   de  aparitia   bolii Lyme ( borelioza).

Căpuşele sunt vizibile cu ochiul liber, înţepătura lor nu doare şi de aceea periodic pielea trebuie examinată, ideal seara la baie cu atât mai mult cu cât pot afecta zonele mai ascunse ( pielea păroasă a capului, zona subraţului, ombilic, zona din spate, etc) de care rămân ataşate până când sunt îndepărtate; ele nu zboară şi  nu sar trecând direct pe tegument şi se întâlnesc cu predilecţie în iarba înaltă, zonele umede( păduri, tufişuri, poieniţe) dar  pot exista şi în grădina casei, terenul de joacă sau chiar pe animale (câini, pisici);

Dacă la inspecţia tegumentului găsiţi căpuşe, este  foarte important să nu încercaţi să le scoateţi, deoarece de foarte multe ori rămân părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras. Trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi  se va recomanda tratamentul profilactic.

Boala Lyme este o boala infecţioasă determinată de Borrelia ce presupune o afectare multisistemică cu evoluţie insidioasă, frustă, înşelătoare. Foarte important este şi faptul că nu se transmite de la om la om nefiind boala contagioasă.

In funcţie de momentul infectării se disting 3 stadii evolutive,

a) stadiul I : ( perioada de incubaţie  cu durată variabilă între 3 zile şi 3 -4 săptămâni) se caracterizează prin:

 - ECM = eritem cronic migrator - o leziune circulară, de obicei mică ( 3-5 cm, ce poate creste până la 10 cm, şi uneori 40-50 cm), de culoare roşie pe margini cu centrul deschis la culoare, cu diferite localizări ( cel mai frecvent coapse, fese, zona axilara)

- subfebrilităţi/febră, transpiraţii

- dureri musculare, oboseală musculară, dureri articulare

- astenie/adinamie/tulburări de somn

- cefalee ( durere de cap), tulburări de vedere ( vedere în ceaţă), ameţeli

b) stadiul II – infecţie diseminată :

- apare la cel puţin 4 săptămâni de la momentul infecţiei şi de datorează diseminării Borreliei în diferite ţesuturi şi organe;

- caracteristice sunt simptomele neurologice ,cardiace ( miocardita, pericardita) , precum şi afectarea articulară;

- debutul poate fi brusc sub forma unei meningite seroase(greţuri, vărsături, dureri intense de cap, fotofobie, etc) a unei encefalite sau a unei afectări neurologice progresive cu pareze faciale, parestezii

(amorţeli, furnicături la nivelul membrelor), oboseală musculară, dureri articulare(afectează articulaţiile mari şi schimba periodic sediul)

- tulburări de vedere, îngustarea câmpului vizual, senzaţie de “nisip in ochi”

- mai rar poate exista şi afectare cardiacă de tipul miocarditei, pericarditei

c) stadiul III – infecţie cronică, persistentă

- debutul este la câteva luni, uneori chiar ani de la momentul infecţieicând boala poate fi deja la stadiul de cronicizare; simptomatologia este ţsa de nespecifica incat se impune diagnostic diferential cu o multitudine de alte boli

- afectarea articulară se asociază celei neurologice, cel mai frecvent implicate fiind articulatiile mari ( genunchi, şold,etc); durerile pot fi foarte intense cu durata de zile, săptamâni, urmând un interval liber urmat intotdeuna de reaparitia lor; la o parte din pacienţi, mai ales la adult se pot  dezvolta leziuni de tip eroziv, frecvent ale articulatiei şoldului;

- afectarea cutanată se manifestă sub forma acrodermatitei cronice atrofice, cu sediul la nivelul membrelor inferioare  şi  a pseudolimfoamelor cutanate.

-  apar tulburari emoţionale, depresie, anxietate, diferite fobii, obsesii care de multe ori orientează diagnosticul spre o afectare de tip psihiatric ( tulburari bipolare)

Diagnosticul este sugerat de antecedentele muşcăturii de căpuăa asociate cu manifestările  descrise mai sus  şi confirmat de dozarea anticorpilor ( test Elisa,test Western Blot), de Reacţia polimerica în lanţ (PCR )sau prin Microscopie cu imunofluorescenţă a sângelui sau a lichidului cefalorahidian

Prognosticul depinde de momentul diagnosticării şi poate fi considerat bun atunci cand diagnosticul se stabileşte la distanţă mica de momentul înţepăturiii şi mai rezervat ăn cazurile tardive când datorită afectării multisistemice există posibilitatea ramânerii unor sechele, în special neurologice.

Tratamentul trebuie prescris doar de medic,fiind adaptat stadiului bolii.

Prevenire

Ř     -folosirea de spray-uri aplicate pe piele care conţin substanţe ce înlatură insectele.

Ř     -îmbrăcăminte deschisa la culoare, ideal pantaloni lungi sau macăr sosete trei sferturi;

Ř     -evitaţi să vă aşezati direct pe iarbă;

Ř     -inspectaţi tegumentele  la câteva ore după expunere şi în special seara la duş; atenţie şi la pielea păroasă a capului şi la zonele “ascunse” ( spatele urechilor, axile, regiunea din spatele genunchiului);

Ř     -atenţie sporită la animalele de companie, care pot transmite capuşele; informaţi-vă de la medicul veterinar de produsele existente pentru protecţia animalelor;

Ř     -solicitaţi ajutor medical atunci când aţi fost înţepat de căpuşe, doar personalul medical fiind în măsură să  înlature corect căpuşa şi să vă recomande sau nu, tratament profilactic.

        Cresterea de 3 ori, in anul 2010, a incidenţei bolii Lyme in România, comparativ cu anul precedent, a determinat introducerea de către CNSCBT Bucureşti a Fisei de supraveghere a cazului de Boala Lyme, pentru a obtine informaţii epidemiologice care analizate să permită o întelegere mai corectă şi recomandarea de măsuri de sănătate publică.

În judeţul Dolj, în anul 2010 a fost diagnosticat un singur caz de Boala Lyme, la o persoană în vârstă de 6 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în septembrie 2010, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în noiembrie 2010.

În anul 2011 au fost suspectate 8 persoane, dar diagnosticate 2 cazuri de Boala Lyme la o persoană  în vârstă de 5 ani, din Dioşti, înţepată de căpuşe în martie 2011, diagnosticată, internată  şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în aprilie 2011 şi la o persoană în vârstă de 52 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în iunie 2011, diagnosticată, internată şi tratata în Spitalul de Boli Infecţioase în august 2011.

În anul 2012 au fost diagnosticate 2 cazuri de boala Lyme:. la o persoană în vârstă de 54 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iunie 2012 şi la o persoană în vârstă de 33 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iulie 2012.

       În ultimii ani (2013 -2017) în judeţul Dolj nu au fost diagnosticate  cazuri de boala Lyme.

 

Purtător de cuvânt ,                              Medic epidemiolog,

Dr. Popescu Ştefan                                 Dr. Ciocan Titina

 

 

 

Comunicat de presă nr 9/05.04.2018

 

Ziua Mondială a Sănătăţii, 7 Aprilie 2018

Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate

Sănătate pentru toţi

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj împreună cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, Organizatia Studentilor Farmacisti Cva, Crucea Rosie Dolj.organizează în perioada 07 – 14 aprilie 2018, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa atingerii Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate (En. Universal Health Coverage-UHC).

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a sănătăţii, aproximativ jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii esenţiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populaţia lumii) plătesc cel puţin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în ”sărăcie extremă” (trăind cu $ 1.90 sau mai puţin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.

Accesul la servicii esenţiale de sănătate de calitate şi la protecţie financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătăţesc sănătatea populaţiei, cresc speranţa de viaţă, protejează ţările de apariţia unor epidemii, reduc sărăcia şi riscul de foamete, creează locuri de muncă, susţin creşterea economică şi egalitatea de gen. Ţările care investesc în UHC îşi asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman naţional. Din acest considerent, în ultimele decenii UHC a devenit o strategie cheie pentru atingerea progresului în ceea ce priveşte indicatorii din sănătate şi din alte domenii de dezvoltare.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acoperirea universală cu servicii de sănătate defineşte asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătăţii, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare şi paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menţinând în acelaşi timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populaţiei în urma accesării acestor servicii.

Progresul ţărilor în atingerea UHC este evaluat în raport cu două criterii: 1) Un indice de acoperire a serviciilor de sănătate (En. UHC service coverage index). Acest indice este calculat pe baza a 16 indicatori de acoperire cu servicii esenţiale de sănătate (de ex. nivelul de acoperire a serviciilor de planificare familială, procentul gospodăriilor cu acces la servicii sanitare de bază – apă potabilă şi canalizare, prevalenţa non-fumătorilor în populaţia adultă, numărul de medici la 100 de locuitori). Acest indice se corelează cu rata de mortalitate sub 5 ani, speranţa de viaţă şi indicele de dezvoltare umană, importanţa monitorizării lui fiind evidentă; 2) Povara financiară la care sunt supuşi indivizii ca urmare a accesării serviciilor de sănătate şi care este evaluată prin trei subindicatori, respectiv: I. Proporţia (%) din populaţie care suportă mai mult de 10% sau 25% din totalul veniturilor gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate; II. Proporţia (%) din populaţie care este împinsă sub pragul sărăciei (de 1.90$ sau 3.10$ pe zi) ca urmare a cheltuielilor suportate pentru plata serviciilor de sănătate; III. Creşterea pragului de sărăcie ca urmare a cheltuielilor cu plata serviciilor de sănătate.

La nivel European, conform raportului de monitorizare a UHC, în Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, s-a înregistrat în anul 2015 un indice de acoperire a serviciilor de sănătate de 73. Acest indice atingea în acelaşi an în România valoarea de 72, puţin sub media Europeană. În ceea ce priveşte povara financiară consecutivă accesării serviciilor de sănătate, la nivelul Regiunii Europene a OMS, în anul 2010, 7% din populaţie (aprox. 62.2 mil) cheltuia cu 10% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei şi respectiv 1% (aprox.8.9 mil) cheltuia cu 25% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate. În perioada 1998-2012, în România, proporţia (%) din populaţie care a suportat cheltuieli ”catastrofale” pentru plata serviciilor de sănătate a prezentat un trend uşor ascendent.A crescut de la 6 la 12% proporţia din populaţie a celor care au cheltuit cu 10% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei şi de la 1 la 2% a celor care au cheltuit cu 25% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate.

Deşi indicatorii de monitorizare a progresului în atingerea UHC la nivel naţional ne situează la nivelul sau chiar deasupra mediei Europene, recomandăm susţinerea eforturilor pentru continuarea progresului precum şi îmbunătăţirea proceselor de monitorizare a acestui progres.

Cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătăţii 2018, promovăm sloganul „Sănătate pentru toti!” şi materialele informative propuse Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aflate pe website-ul http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2018/en/. 

          Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 8/04.04.2018

 

Sărbatori Pascale - 2018

 

Direcţia de Sănătate Publică  DOLJ comunică populaţiei că în perioada de repaus prilejuită de Sărbătorile de  Paşte (6-9 aprilie.2018) unităţile sanitare au program de zile libere asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Ciupercenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova, Seaca de Câmp,Ţuglui şi Craiova, str. Calea Severinului nr. 26 bl 405a ap 3 şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova(str.Tabaci,nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova(str.Brestii,nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Vă informăm că farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj,sunt următoarele:

-Farm Galan.- str. Calea Bucuresti, nr. 37,bloc 21e parter, Craiova, tel : 0722-289074

-Farmacia Trei F. - str Calea Bucuresti,bl 17 b parter,Craiova, tel : 0251-411787..

-Prima Warehouse - str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova,  telefon : 0371-300262

RECOMANDARI  PENTRU  UN  PAŞTE  FĂRĂ PROBLEME DE SĂNĂTATE

          Este  important să petrecem Sfintele sărbători de Paşte păstrând tradiţiile cu care ne-am obişnuit în familie, dar trebuie să acordam mai multă atenţie consecinţelor provocate de alimentele pe care le vom consuma cu aceasta ocazie, mai ales că, foarte mulţi credincioşi au ţinut post, iar revenirea la o alimentaţie normală nu trebuie făcută brusc sau cu excese .

          Evitând excesele, mielul la tavă sau la proţap, ouăle roşii, drobul, sosurile, salatele cu maioneză, cozonacul, pasca şi vinul care nu vor lipsi de pe masa de sărbători, nu ne vor crea  probleme de sănătate cum ar fi, indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala, pancreatitele,etc sau mult mai grav, decompensări a unor afecţiuni cronice cum ar fi diabetul sau afecţiunile cardiovasculare sau digestive.

          Ca urmare, vă facem câteva recomandări :

          -ouăle nu trebuie consumate în exces, din cauza conţinutului crescut în colesterol (să nu depăşim 2 oua pe zi) ; ar fi bine să  le asociem cu legume de sezon.

          -friptura de miel sau porc, trebuie consumată   în cantităţi moderate, alături de garnituri de legume: broccoli, fasole verde, varză,  salate  şi  mai puţin  cu garnituri de cartofi, orez sau paste .

          -alimentele prăjite (de la carne până la  legume) trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive fiind preferat grătarul sau friptura la tava şi legumele la grill.

          -dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar înlocuite cu  salate de fructe sau fructe proaspete.

          -alcoolul trebuie şi el consumat cu moderaţie, evitându-se băuturile spirtoase şi cele carbogazoase.

          -evitaţi consumul exagerat de sare şi consumaţi moderat condimente ca: ardei iute, muştar, hrean ,usturoi etc

          -nu uitaţi să vă hidrataţi cu minim 2 litri de lichide pe zi

          -evitaţi fumatul şi cafeaua în exces.

          -după o masa încărcată cu toate bunatăţile, din care n-am scăpat nimic, ar fi bine sa nu ne aşezam in fotoliu la televizor, ci să facem o plimbare în aer liber .

          -petreceţi cât mai mult timp în mijlocul naturii, relaxandu-vă cu familia şi prietenii.

          -persoanele cu afecţiuni cronice trebuie, sa fie mult mai atente la ce, cât şi cum manancă şi nu trebuie să întrerupă tratamentul .

          -este bine ca din farmacia casei sa nu ne lipsească: ceaiurile digestive, antispasticele, pansamentele  gastrice, fermenţii digestivi etc.

  

 Vă dorim să aveţi un Paşte  liniştit, cu bucurii şi multă sănătate.

                                                                  

   Purtător de cuvânt,            Consilier Principal,

   Dr. Ştefan Popescu             Dr. Narcisa Dinică

 

 

 

Comunicat de presă nr 7/23.03.2018

 

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA  TUBERCULOZEI

 

24.03.2018

 

 

Raportul Global pentru Tuberculoză din 2017 al OMS arată că 53 milioane de vieţi au fost salvate prin diagnostic efectiv şi tratament în perioada 2000-2016. În 2016, 10,4 milioane de persoane aveau tuberculoză (6,3 milioane cazuri noi, 90% au fost adulţi, 35% au fost femei şi 1 milion copii). 1,7 milioane au decedat prin această boală, inclusiv 0,4 milioane la persoanele cu co-infecţie HIV. Dintre copii, 1 milion s-au îmbolnăvit de tuberculoză şi 250.000 au decedat prin boală, inculsiv cei cu HIV. Majoritatea cazurilor noi în 2016 s-au înregistrat în Asia de Sud-Est (45%), regiunea africană OMS (25%) şi a Pacificului de Vest (17%); s-au înregistrat mai puţine cazuri în regiunea est-mediteraneană (7%), regiunea europeană a OMS (3%) şi regiunea OMS din America (3%).

Pentru perioada 2016-2035, strategiile globale recomandate privind TBC şi obiectivele asociate, sunt: Strategia End TB „Stop TBC” a OMS şi Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, având scop comun: să pună capăt epidemiei globale de TBC.

Conform Tuberculosis surveillance and monitoring in Europe 2017 (Supravegherii şi monitorizării tuuberculozei în Europa, 2017), elaborat de ECDC şi OMS-Europa, în 2015, cele cinci ţări cu cel mai mare număr de cazuri incidente de TBC, au fost: Rusia (115.000), Ucraina (41.000), Uzbekistan (24.000), Kazakhstan (16.000) şi România (16000). Incidenţa a fost crescută în Moldova (152/100.000 locuitori), Kyrgyzstan (144/100.000 locuitori), Georgia (99/100.000 locuitori), Ucraina (91/100.000 locuitori) şi Kazakhstan (89/100.000 locuitori).

În România, la sfarsitul anului 2016, erau în evidenţă 12.790 cazuri noi şi recăderi, 10.738 de cazuri noi TB (54,5%000 locuitori), dintre care 591 de cazuri noi la copiii 0 – 14 ani şi 576 cazuri au fost înregistrate cu rezistenţă la medicamente. S-au înregistrat 969 decese, 785 la sexul masculin şi 184 la sexul feminin.

În 2016, conform buletinului informativ al INSP, cele mai multe cazuri noi au fost înregistate în judeţele: Tulcea 85.1/100.000 locuitori, Giurgiu 82.7/100.000 locuitori, Teleorman 81.7/100.000 locuitori şi Olt 80.0/100.000 locuitori.

Sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei este:

DORINȚĂ: LIDERI PENTRU O LUME FĂRĂ TUBERCULOZĂ! PUTEȚI FACE ISTORIE.

OPRIȚI TUBERCULOZA!

 Răspunsul sistemului de sănătate din România pentru reducerea poverii TB se desfăşoară conform Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei 2015 – 2020, aprobată prin prin HG nr. 121/2015 şi este realizat prin PNPSCT constituit în conformitate cu actele normative care reglementează derularea programelor naţionale de sănătate publică finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Campania urmăreşte scopul Planului Global Stop TBC şi îndeamnă factorii de decizie, în primul rând, dar şi populaţia de pe întregul glob, să participe la controlul şi eradicarea bolii în decursul vieţii.                    

 

DSP Dolj  va derula această campanie împreună cu reţeaua de luptă antituberculoasă din judeţ: Spitalul Clinic de boli infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Craiova, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Dispensarele Tbc din judeţ Craiova, Băileşti, Calafat, Dăbuleni, Filiaşi, Segarcea şi cu partenerii  tradiţionalii : Primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor Dolj, Crucea Roşie Dolj.

Activităţile propuse în cadrul acestei Campanii sunt:

       Atelier  de lucru cu tema Actualitati in tratamentul TBC cu asistentii comunitari .

 Distribuirea de materiale informative specifice temei;

 Informarea populaţiei ţintă cu privire la TBC.

 Activitati  de Informare, Educare ,Comunicare privind TBC  în  unităţi de învăţământ si in comunitatile rurale derulate de medicii scolari si asistentii comunitari.

 

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

Comunicat de presă nr. 6/21.03.2018

 

ZIUA MONDIALĂ A  APEI

22.03.2018

 

Ziua Mondială a Apei (WWD) se celebrează începând cu 1993 în fiecare 22 martie, în vederea conştientizării măsurilor privind problematica curentă sau viitoare a apei - resursă naturală crucială pentru viaţă şi sănătate pe planeta noastră.

WWD 2018 se derulează sub sloganulSă protejăm Natura & Apa – indispensabile vieţii pe Terra!”, iar tema Natură nepoluată pentru apă de calitate îşi propune să analizeze modurile prin care protejând natura putem depăşi dificultăţile legate de apă în secolul XXI.

Întrucât ecosistemele deteriorate afectează în prezent cantitatea şi calitatea apei necesare consumului uman, scopul WWD 2018 este de reducere a poluării mediului natural implicat esenţial în calitatea apei.

Anual circa 19 milioane decese premature sunt legate de impactul asupra mediului al exploatării improprii a resurselor naturale. OMS a estimat că în 2012 aproape 1/4 din totalul deceselor în lume, adică aproximativ 12,6 milioane sunt cauzate de factorii de mediu; dintre acestea cel puţin 8,2 milioane erau atribuibile bolilor netransmisibile în legătură cu mediul.

Conform Programului ONU pentru Evaluarea Apelor Mondiale 2017, în lume peste 80% din apele uzate sunt deversate netratate în mediu, în timp ce aproximativ 2 miliarde tone deşeuri umane sunt eliminate zilnic în cursurile de apă.

57 milioane ani de viaţă sunt anual pierduţi sau trăiţi cu dizabilităţi din cauza calităţii necorespunzătoare a apelor, a igienei şi salubrizării superficiale, precum şi a practicilor agricole defectuoase. La nivel global, 58% din bolile diareice - un motor major al mortalităţii infantile (4 000 de copii mor zilnic din cauza apei poluate şi a sanitaţiei necorespunzătoare) - sunt cauzate de lipsa accesului la apă necontaminată şi salubritate de bază, provocând anual circa 1,8 milioane decese. 

Ca o ilustrare a preocupărilor comunităţii mondiale privind problematica severă a apei – acum şi în viitor, Obiectivul 6 al Agendei ONU de Dezvoltare Durabilă prevede ca până în 2030 fiecare persoană să aiba acces la apă de calitate şi include ţinte privind protejarea mediului natural şi reducerea poluării.

În România 2016, ierarhia ramurilor economice cu potenţial de poluare chimică a rămas neschimbată faţă de 2015, cu industria apei potabile, cea chimică şi cea producătoare de energie pe primele locuri.

Monitorizarea calităţii apei subterane a relevat că, încă, circa 16 % (23/141)  corpuri de apă subterană se găseau în afara parametrilor chimici prescrişi de norme.

Analiza cauzelor poluărilor accidentale produse în ţara noastră în 2016 a plasat pe primele locuri nerespectarea normelor tehnologice privind evacuarea apelor uzate în receptori naturali, urmată de poluările cu produse petroliere cauzate cel mai des de avariile conductelor de transport ţiţei & apă sărată.

Prevenirea poluării naturii în scopul protecţiei apei şi aerului, a căror contaminare prezintă potenţialul advers maxim pentru sănătatea umană, trebuie să devină şi în România o prioritate pentru toţi responsabilii – stat, organizaţii, comunităţi şi indivizi.

Cultivarea respectului faţă de mediu şi conştientizarea relaţiei strânse între natura curată - apa necontaminată - stare de sănătate mai bună este parte a misiunii reţelei naţionale de promovare a sănătăţii.

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr.5/19.03.2018

 

Ziua Mondială  a Sănătăţii Orale

-         20 martie 2018 –

 

       Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI) este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Acţiunile desfăşurate cu acest prilej au ca scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.

       Prima zi internaţională legată de Sănătatea Orală a fost celebrată încă din anul 1994, în Anul Internaţional al Sănătăţii Orale. În 2016 numărul ţărilor participante la campanie a fost de 140 (faţă de 110 în 2015), la desfăşurarea campaniilor, adaptate şi promovate local, fiind implicate peste 90 de Colegii Naţionale ale Medicilor dentişti şi 35 de asociaţii studenţeşti.

    Federaţia Internaţională a Dentiştilor (FDI), subliniază, prin tema de anul acesta "Spune Aaaaa! Gândeşte-te la gura ta, Gândeşte-te la sănătatea ta!" importanţa efectuării controalelor stomatologice periodice, alături de atenţia deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte şi alimentaţiei sănătoase.

    În România, la desfăşurarea campaniei de anul acesta participă activ, timp de o lună, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrele Regionale de Sănătate Publică, Direcţiile de Sănătate Publică, inspectoratele şcolare, medici dentişti şi medici de familie. Instituţiile implicate încurajează populaţia pentru a participa la diverse programe, activităţi şi evenimente organizate cu această ocazie.

        În vederea realizării acestor acţiuni se urmăreşte diseminarea de informaţii privind afecţiunile orale şi factorii de risc care contribuie la producerea acestora şi transmiterea de recomandări populaţiei ţintă pentru menţinerea sănătăţii orale de către  DSP Dolj împreună cu partenerii  tradiţionalii: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Colegiul Medicilor Dentişti Dolj, Primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie, Crucea Roşie Dolj.

 

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Popescu Ştefan

 

                                                         

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 4/27.02.2018

 

Ziua Internaţională a Bolilor Rare

 

28 februarie 2018

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj în colaborare Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie şi Crucea Rosie Dolj celebrează în data de 28 februarie 2016, Ziua Internaţională a Bolilor Rare şi organizează Campania cu sloganul:„IMPLICAREA PACIENTULUI: CERCETARE”

 

Tema campaniei din anul acesta a Zilei Internaţionale a Bolilor Rare - Cercetarea în domeniul bolilor rare este crucială, deoarece oferă pacienţilor răspunsurile şi soluţiile de care au nevoie, fie că este vorba de tratamente sau de îmbunătăţirea îngrijirii. Există atât de multe de spus în lupta pentru creşterea cercetării privind bolile rare, astfel că tema campaniei din 2018 este o continuare a temei din 2017.

 

La 28 februarie 2018, persoanele care suferă de o boală rară, familiile acestora, organizaţiile de pacienţi, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii, se reunesc în spirit de solidaritate pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu bolile rare.

Anul 2018 marchează cel de-al unsprezecelea an în care comunitatea internaţională a bolilor rare celebrează Ziua Bolilor Rare

Obiective:

·        La 28 februarie 2018, a unsprezecea ediţie a Zilei Bolilor Rare mii de oameni din întreaga lume se reunesc pentru a pleda pentru mai multe cercetări privind bolile rare. De-a lungul ultimelor decenii, fondurile dedicate cercetării de boli rare au crescut. Dar se doreşte o creştere şi mai mare a fondurilor pentru cercetare.

·        Prin urmare, Ziua Bolilor Rare 2018 este o oportunitate de a face apel la cercetători, universităţi, studenţi, companii, factorii de decizie politică si medici, de a face mai multe cercetări si a sublinia importanţa cercetării bolilor rare pentru comunitate.

·        Pacienţii cu boli rare şi familiile, organizaţiile de pacienţi, politicieni, îngrijitori, personalul medical, cercetătorii şi industria se vor alătura pentru a creşte gradul de conştientizare a bolilor rare prin mii de evenimente din întreaga lume.

                                                

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate

Purtător de cuvânt,

Dr.Ştefan Popescu

 

  COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 3/23.02.2018

 

Gerul de afară ne poate afecta grav sănătatea -  recomandări  pentru populaţie

 

Având în vedere temperaturile reci care, conform prognozelor meteorologice se vor instala în următoarea perioadă, facem cateva recomandari generale pentru populaţie, în scopul prevenirii unor îmbolnaviri sau a apariţiei unor complicaţii provocate de ger.

 

Evitati expunerile prelungite în aer liber. Persoanele vârstnice, copiii , bolnavii cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii să evite pe cât posibil aceste expuneri.

          Folosiţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată pentru a evita degeraturile (o îmbrăcăminte  şi o încălţăminte strâmtă nu este recomandată pentru ca nu păstrează  caldura).

Purtaţi căciulă, fular şi mănuşi pentru a vă feri extremităţile  care sunt cele mai mult expuse riscului de îngheţ.

          Mersul pe jos (pentru distanţe mici) este de preferat unor staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun.

Evitati eforturile fizice mari care suprasolicită organismul.

Asiguraţi-vă o alimentaţie completă adaptată la vârsta şi activitatea zilnică care să fie bazată  pe o hrană caldă, cu multe legume şi fructe  proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale , cresc imunitatea şi ne apară de temutele viroze şi infecţii respiratorii.

          Asigurati-vă  hidratarea corespunzatoare din care să nu lipsească supele calde, ceaiurile vitaminizante.

          Folositi (în limita toleranţei ) mierea de albine şi  usturoiul ca şi adjuvante naturale împotriva răcelilor.

Evitaţi consumul de alcool  (este chiar periculos), opriţi de la consum, cel putin pe perioada aceasta fumatul şi cafeaua .

Urmati corect tratamentul bolilor cronice  de care suferiţi şi nu-l înterupeţi  decât cu acordul medicului; altfel, există riscul decompensarii unor boli grave.

 În caz de apariţie a unor simptome de răceală, degerături mergeti la medic, NU încercaţi să vă autotrataţi.

Păstraţi un ambient adecvat în locuinţă cu temperatură optimă de 22-24 grade; sub 20 grade intervine stresul asupra organismului făcandu-l vulnerabil şi incapabil să se concentreze sau să se odihnească.

          NU folosiţi aragazul pentru încalzirea locuintei.

          Informaţi-vă despre starea vremii şi a drumului în cazul în care doriţi să plecaţi într-o calatorie pentru a evita eventualele  surprize.   

 

        Informaţii privind conduita în caz de degerături pe siteul www.dspdolj.ro  la rubrica Educaţie pentru Sănătate                      

 

Purtător de cuvânt,                                                     Comp.Promovarea Sănătăţii,

Dr. Popescu Ştefan                                                           Dr. Dinica Narcisa

 

 

PromoSan-CRSP Bucureşti                                                 

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr.2/26.01.2018

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

28 ianuarie – 3 februarie 2018

 

             Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj, în colaborare cu  Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele de planificare familială, Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Crucea Roşie Dolj, Asociaţia Europrotector »,  Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova şi Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova, organizează în perioada 28 ianuarie – 3 februarie 2018, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

 

International Cervical Cancer Prevention Association - ICCPA, a lansat în 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) cu scopul de a spori conştientizarea publică în privinţa prevenţiei cancerului cervical..  

România a fost cu deosebire interesată în includerea unei asemenea celebrări în Calendarul Ministerului Sănătăţii, din raţiuni legate de ratele mari înregistrate de incidenţa şi mortalitatea prin cancer cervical, pentru reducerea cărora schimbul de informaţie, experienţa şi metode de a influenţa politicienii şi publicul este salutar.

Campania 2018 se derulează sub sloganul Testarea preventivă Babeş-Papanikolaou: barieră simplă şi eficientă împotriva cancerului cervical!” şi are ca scop conştientizarea pe scară largă a populaţiei feminine româneşti în privinţa căilor de limitare a riscului major de cancer cervical. Tema din acest an focalizează pe reducerea riscului şi amplificarea prevenţiei.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) - transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecţii şi leziuni. Contaminarea HPV este fezabilă prin monogamie reciprocă, cu condiţia ca ambii parteneri să fie în mod constant monogami şi să nu fi fost infectaţi anterior. 

Vaccinarea HPV înainte de începerea activităţii sexuale ar putea fi de asemenea o soluţie. Din păcate, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri HPV care pot provoca cancer de col uterin; screening-ul rămâne în continuare obligatoriu. Vaccinarea anti HPV 16/18 (subtipurile cele mai virulente) alături de screeningul citologic prin frotiu Babeş Papanikolaou sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%.

În Europa cancerul cervical este al şaselea cancer ca incidenţă la femei (58 400 cazuri noi). Cea mai mare incidenţă este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elveţia. Incidenţa şi mortalitatea prin acest tip de cancer arată diferenţe mari în favoarea statelor vestice faţă de majoritatea statelor est-europene.

Incidenţa cancerului cervical în România (a 2-a după cel mamar) este dublă faţă de media europeană şi aproape dublă faţă de cea a Europei Centrale/Est, anume: 28,6 cazuri faţă de 14, respectiv 16,3/100 000 locuitori (valori efective).

În privinţa mortalităţii prin cancer cervical, ţara noastră se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu un risc de deces (10,8/100 0000) de 3 ori mai mare faţă de media europeană şi de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală şi de Est.

În judeţul  Dolj în anul 2016  din total de  2524 cazuri noi de cancer , 97 au fost cazuri de cancer de col uterin, această localizare ocupând  la femei locul II după cancerul de sân . În cea ce priveşte cazurile rămase in evidenţă la sfârşitul anului din cele 23867 cazuri de cancer , 1871 unt cancere de col uterin( locul II la femei după cancerul de sân).

Cauza situaţiei alarmante din România este lipsa de aderenţă a populaţiei feminine la screening, deşi din 2012 este în vigoare Programul Naţional de Screening privind Cancerul Cervical ce a comunicat o rată de acoperire a populaţiei ţintă de numai 8-12%.

Eforturile educaţionale în privinţa factorilor de risc trebuie să devină o preocupare centrală a promotorilor sănătăţii. Prevenţia prin practicarea testării Babeş-Papanikolaou după un calendar adaptat vârstei şi factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinii de familie şi al fiecărei persoane de gen feminin.

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate”

 

Purtător de cuvânt,                                                    

Dr. Popescu Ştefan                                                          

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 1/23.01.2018

 

Programul unităţilor sanitare în 24 ianuarie

– Ziua Unirii Principatelor Romăne

 

Direcţia de Sănătate Publică  Dolj comunică populaţiei că în ziuz de 24 ianuarie 2018 unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe si Camerele de Gardă.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila,Coţofenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str.George Enescu, nr.76, bl. 15(Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova(str.Tabaci,nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova(str.Brestii,nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie  zilnic între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

 

   Director executiv,                                                  Purtător de cuvânt,

Dr.Ludmila Prunariu                                               Dr. Popescu Ştefan