COMUNICAT DE PRESĂ nr. 25/03.12.2021

Aducem în atenția publicului interesat parteneriatul încheiat intre DSP Dolj si UMF Craiova cu scopul de a  veni în sprijinul persoanelor care au comorbidități, pentru a putea lua cea mai buna decizie în ceea ce privește indicația de vaccinare anti Covid, alegerea tipului de vaccin și a momentului vaccinării.

Vor participa la acest proiect cadre didactice de la UMF Craiova, medici cu specialitatea: cardiologie, neurologie, medicină internă, pediatrie, ginecologie. Medicii specialiști vor consilia medical persoanele interesate de vaccinarea anti Covid pe baza documentelor medicale prezentate: istoric medical, analize, investigații medicale si vor stabili indicația vaccinării în deplină siguranță.

Acest Centru de Consiliere Medicală va funcționa în cadrul Centrului de Vaccinare- Sala Polivalentă C4, bdul. Ilie Balaci, nr. 6, Craiova, începând cu data de 6.12.2021.

Programul de consiliere medicală va fi de luni până joi, în intervalul orar 17.00-19.00 în perioada 6.12.2021-19.12.2021 și perioada 10.01.2022-24.01.2022.

Vom reveni cu informații legate de programul nominal al medicilor specialiști.

 

VACCINAREA ESTE GRATUITĂ ȘI VOLUNTARĂ!

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 24/17.11.2021

Campania «Produsele din tutun încălzit şi ţigările electronice, mai puţin dăunătoare?» - noiembrie 2021

 

18 noiembrie 2021 - ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN

 

În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun” care are scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politici în legătură cu enorma povară socială (boli / disabilităţi / decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru iniţierea de  modificări comportamentale şi măsuri legislative adecvate.

          Campania se desfăşoară pe toată durata lunii noiembrie şi îşi propune creşterea conştientizării în rândul populaţiei generale, dar în special în rândul adolescenţilor şi adulţilor tineri, a riscurilor asociate utilizării noilor produse emergente cu nicotină, respectiv ţigara electronică (ENDS - Electronic Nicotine Delivery Systems) şi produsele din tutun încălzit (HTP - Heated Tobacco Products). Creşterea dramatică a utilizării acestora, în special de către adolescenţi şi adulţi tineri, reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea publică,  existând o îngrijorare din ce în ce mai mare că utilizarea noilor produse ar putea cataliza tranziţia la utilizarea altor produse din tutun sau a drogurilor recreative.

Ţigările electronice şi dispozitivele de încălzire a tutunului sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse „cu risc redus” şi „fără fum”. Dar, în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate, consumul noilor produse se conturează ca o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei.  Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există şi riscul ca folosirea ENDS şi HTP în locuri publice unde fumatul este interzis să „renormalizeze” fumatul în spaţii publice.

Campania din acest an este un apel pentru conştientizare a pericolului ascuns, prin sloganul: „ȚIGĂRILE FĂRĂ FUM NU SUNT ȘI FĂRĂ RISCURI!

Scopul campaniei  este prevenirea iniţierii consumului produselor din tutun încălzit şi al ţigărilor electronice, precum şi descurajarea utilizării acestor produse promovate ca fiind mai puţin nocive, prin creşterea nivelului de informare şi conştientizare în rândul populaţiei privind nocivitatea acestor produse.

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 23/10.11.2021

Având în vedere prevederile art. 5., alineatul (3) din Ordinul MS nr. 2359/02.11.2021 de modificare a  Ordinului MS nr. 1.863/2021, respectiv extinderea termenului de ridicare a tichetelor de masa de la 60 de zile la 6 luni, Direcția de Sănătate Publică Dolj aduce la cunoștința populației urmatoarele:

-Direcția de Sănătate Publică Dolj a primit până în prezent un numar de 11500  tichete de masă;

- tichetele de masă se acordă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare de către centrele de vaccinare / cabinetele medicilor de familie / ambulatoriile de specialitate, în cadrul cărora a fost efectuată ultima doză, în baza registrului de evidență creat și operat de către aceste unități, în acest scop;

- pentru fiecare beneficiar se va acorda alocația de hrană în valoare totală de 100 lei sub forma a 5 tichete de masa cu valoare de 20 lei fiecare;

- persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare între data de 03.09.2021 (data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr.19/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 55/2020) şi data de 09.11.2021(data distribuirii tichetelor de masă conform art. 4 din OMS nr. 2359/2021), se pot adresa, pentru ridicarea tichetelor de masa, la unitatea unde au efectuat ultima doză de vaccinare, în termen de 6 luni de la data vaccinării cu schemă completă, conform programului stabilit de către coordonatorul centrului de vaccinare, afișat, la loc vizibil, în centrul de vaccinare;

- in cazul în care persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare refuză primirea tichetelor de masă, opțiunea acestora se consemnează de către personalul centrelor de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie și ambulatoriilor de specialitate, în registrul de evidență.

 

În acest moment, schema completă de vaccinare cu vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 autorizate în România, este:

- vaccin Comirnaty - PFIZER BioNTech: 2 doze

- vaccin Spikevax – MODERNA: 2 doze

- vaccin Vaxzevria - ASTRAZENECA/OXFORD: 2 doze

- vaccin Johnson & Johnson - JANSSEN/JOHNSON & JOHNSON: 1 doză.

În caz de neutilizare, tichetele de masă pot fi redistribuite, în funcție de necesități, între centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie, respectiv ambulatoriile de specialitate, de către Direcția de Sănătate Publică Dolj.

 

Director Executiv,

Dr. Iuliana Manea

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 22/29.10.2021

CENTRU NOU DE VACCINARE LA FACULTATEA DE MECANICĂ

 

          Pentru sustinerea ritmului de vaccinare si atingerea cat mai rapida a indicelui de imunizare necesar limitarii pandemiei Covid 19 si  avand in vedere adresabilitatea in crestere, in municipiul Craiova  se deschide, sambata , 30.10.2021 un centru de vaccinare in incinta Facultatii de Mecanica cu 4 fluxuri pentru vaccin Pfizer si 2 fluxuri pentru vaccin Johnson&Johnson.

Programul de lucru este:  luni-duminica, in intervalul orar 8,00 - 20,00.         

Recomandam programarea in platforma de programare (https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/) pentru înregistrarea în vederea vaccinării,   pentru a evita supraaglomerarea din centrele de vaccinare în condiții de pandemie, pentru ca personalul medical să poată estima corect necesarul de doze pentru perioada imediat urmatoare dar și pentru a reduce riscul de infectare înaintea vaccinării.

          Persoanele programate pe platformă în prealabil, au prioritate pe fluxuri dedicate, în județul Dolj fiind deschise în prezent 17  centre de vaccinare  din care 6 in Craiova si 11 in judet.

 

Director Executiv,

Dr. Iuliana Manea

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 21/27.10.2021

Centru de vaccinare la stadionul Ion Oblemenco

 

De la începutul campaniei de vaccinare în județul Dolj a fost administrat un număr total de 388.014 de doze de vaccin anti Covid19. 

În ultimele 2 saptămâni s-a observat o creştere mare (de la 400 doze/zi iniţiere vaccinare s-a ajuns la 4.400 doze/zi iniţiere vaccinare) a intenţiei de vaccinare a populaţiei precum şi a adresabilităţii la centrele de vaccinare din judeţ, motiv pentru care Direcția de Sănătate Publică Dolj recomandă populației să acceseze platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 (https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/) pentru înregistrarea în vederea vaccinării.

Acest lucru este recomandat pentru a se evita supraaglomerarea din centrele de vaccinare în condiții de pandemie, pentru ca personalul medical să poată estima corect necesarul de doze pentru perioada imediat urmatoare, dar și pentru a reduce riscul de infectare înaintea vaccinării.

Persoanele programate pe platformă în prealabil, au prioritate pe fluxuri dedicate, în județul Dolj fiind deschise în prezent 16 centre de vaccinare, din care 5 în Craiova şi 11 în judeţ.

Menţionăm că de azi 27.10.2021 în municipiul Craiova funcţionează un centru de vaccinare cu 6 fluxuri (vaccin Pfizer) la stadionul Ion Oblemenco.

Având în vedere adresabilitatea în creştere, prin intermediul Nucleului Judeţean de Coordonare a Vaccinării Dolj împreună cu Universitatea din Craiova şi Primaria Craiova se fac toate diligenţele pentru a deschide săptămâna viitoare un centru de vaccinare în incinta Facultăţii de Mecanică cu 4 fluxuri pentru vaccin Pfizer şi 2 fluxuri pentru vaccin Johnson&Johnson.

             

Director Executiv,

Dr. Iuliana Manea

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 20/13.10.2021

Campania națională a informării despre efectele nutriției/alimentației - octombrie 2021

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie și cu Societatea Română de Cruce Roșie -Filiala Dolj  organizează în luna octombrie 2021 campania de informare şi educare dedicată informării despre alimentația sănătoasă, respectiv semnificația consumului de fructe, legume, verdețuri și cereale integrale asupra organismului.

Alimentația nesănătoasă este unul din cei 4 factori de risc comportamental modificabili (alături de fumat, consum de alcool și inactivitatea fizică), care contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante.

Alimentația nesănătoasă generează obezitate la copii, în creștere alarmantă în Europa și întreaga lume, cu consecințe importante asupra sănătății fizice și mentale a copiilor și un risc semnificativ de multiplicare a bolilor cronice la copii și adulți. Alimentația nesănătoasă combinată cu inactivitatea fizică crește semnificativ riscul de boli cronice netransmisibile la adulți: în special boli cardiovasculare (BCV), cancer, hipertensiune arteriala (HTA), obezitate și diabet zaharat de tip 2 (DZ2).

Statisticile recente ale Organizației Mondiale ale Sănătății (OMS) situează România între țările europene cu cea mai mică speranță de viață (locul 35). Primele 5 cauze de deces se referă la afecțiuni având legătură directă cu stilul de viață și implicit cu alimentația: boala coronariană, accidentul vascular, HTA, boală hepatică și cancerul, în cazul acestora alimentația jucând un rol important.

Astfel o dieta săracă în cereale integrale este definită ca un consum mediu zilnic (în grame pe zi) de mai puțin de 90 grame de cereale integrale este considerat al doilea factor de risc (ce ține de dietă, după consumul de sare), de morbiditate și mortalitate prin bolile cardiovasculare, diabet și cancer. În ceea ce privește consumul scăzut de fructe, care este definită ca un consum mediu zilnic (în grame pe zi) de mai puțin de 310-340 grame de fructe, inclusiv proaspete, fructe congelate, fierte, conservate sau uscate, cu excepția sucurilor de fructe și a fructelor sărate sau murate, este al treilea factor de risc atribuibil. Dieta cu conținut scăzut de legume este definită ca consumul mediu (în grame pe zi) de mai puțin de 280-320 g de legume, inclusiv legume proaspete, congelate, fierte, conservate sau uscate și cu excepția leguminoaselor, legumelor sărate sau murate, sucurilor, nucilor și semințe și legume cu amidon (de exemplu, cartofi) a  fost cel de-al nouălea factor de risc dietetic pentru DALY atribuibile.

În rândul statelor membre ale UE, consumul zilnic cel mai răspândit de fructe a fost în Italia (85 % din populație) și în Portugalia (81 %). În schimb, în România doar 42% din populație consuma fructe zilnic: În timp ce, în majoritatea statelor membre, între 50% și 80% din populație a raportat că consumau legume zilnic, existau cinci state membre în care proporția era sub 50%: Ungaria (30%), România (41%), Letonia (44%), Lituania și Bulgaria (ambele cu 45%). Cât privește consumul cerealelor integrale, acesta este foarte scăzut în țara noastră, 16-17 g/zi față de țări ca Suedia cu un consum de 80g/zi, Olanda 87g/zi și Germania 120-130 g/zi.

Scopul campaniei: creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul important al fructelor, legumelor și produselor conținând cereale integrale în nutriția umană, securitatea alimentară și sănătate.

Grupul țintă al campaniei este populația generală.

Sloganul campaniei este: „fructele, legumele și cerealele integrale sunt elementele esențiale ale dietei.”

Obiectivele campaniei:

·          Informarea populației cu privire la o alimentație sănătoasă

·          Conștientizarea populației în ceea ce privește riscurile unei alimentații nesănătoase

·          Îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin reducerea îmbolnăvirilor cauzate de regimul alimentar necorespunzător

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educatie pentru sănătate”.

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 19/07.10.2021

Referitor la decesul unui adolescent, din Craiova, in vârsta de 17 ani, va informam ca pacientul, vaccinat anti Covid in aprilie/mai 2021, s-a prezentat la UPU a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova in data de 02.10.2021, cu acuze grave datorate altor afectiuni dar si cu simptome de Covid 19 motiv pentru care a fost investigat clinic si paraclinic,  s-a recoltat exudat nazo faringian pentru test RT-PCR si a fost izolat  in izolator unde i s-a acordat asistenta medicala. S-a confirmat infectia cu virusul Sars Cov2.

Evolutia a fost defavorabila , starea pacientului s-a degradat rapid si a survenit decesul in data de 04.10.2021.

 

DSP DOLJ

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 18/29.09.2021

Plata personalului care îşi desfăşoară activitatea în centrele de vaccinare împotriva Covid 19

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 17/15.09.2021

Campania „Să cunoaştem, să prevenim, să protejăm - pentru siguranţa îngrijirii sănătăţii mamei şi nou-născutului!” 1-30 septembrie 2021

 

Siguranţa pacientului este definită ca fiind  prevenirea erorilor de practică medicală şi a efectelor adverse asociate îngrijirilor de sănătate. Extrapolând, siguranţa mamei şi a bebeluşului depind de capacitatea de a preveni şi diminua orice risc asociat asistenţei medicale, pentru o sarcină şi o naştere sănătoasă.

Sănătatea mamei şi a nou-născutului sunt importante şi nu trebuie să fie condiţionate de factorii socio-economici sau de condiţiile de viaţă. Îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale poate reduce considerabil numărul deceselor la sugari.

România prezenta în intervalul 2011-2020 o rată a natalităţii apropiată cu media UE înregistrând în intervalul 2015-2019 valori constant mai ridicate (peste 10‰), faţă de media blocului comunitar care a cunoscut scădere constantă a indicatorului (de la 10,1‰ în 2016 la 9,5‰ în 2019). În 2020 România înregistra o rată a natalităţii de 9,2‰.

În intervalul 2010-2019, tendinţa mortalităţii infantile în UE a prezentat valori relativ constante (4 ‰ în 2010, 3,7‰ în 2014, 3,6‰ în 2017) în timp ce în România indicatorul a cunoscut scădere graduală semnificativă, ţara noastră înregistrând în 2018 cea mai substanţială reducere cu valori de  6‰ comparativ cu media UE 3,5‰. În România, mortalitatea infantilă la genul masculin era mult mai ridicată decât la genul feminin. La masculin, se înregistra scădere de la 10,9‰ născuţi vii în 2010, la 6,6‰ născuţi vii în 2019, iar la feminin, valorile erau de asemenea, semnificativ scăzute de la 8,6‰ născuţi vii în 2010, la 5,6‰ născuţi vii în 2019.

Rata mortalităţii materne în 2019 a fost de (0,11‰ născuţi vii) mai mică decât valorile înregistrate în 2010 (0,24‰ născuţi vii) şi 2011(0,25‰ născuţi vii) consemnate ca fiind cele mai ridicate în intervalul 2010-2019. 

*

Campania din acest an capătă o importanţă substanţială ţinând cont de povara semnificativă a riscurilor pentru care femeile şi nou-născuţii ar putea fi expuşi îngrijirii nesigure, agravată de întreruperea serviciilor esenţiale de sănătate cauzate de pandemia COVID-19, aceasta fiind desfăşurată sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Desfăşurată sub sloganulSă cunoaştem, să prevenim, să protejăm - pentru siguranţa îngrijirii sănătăţii mamei şi nou-născutului!”, campania derulată în România 2021 are ca scop informarea femeilor despre siguranţa îngrijirilor mamei şi nou-născutului  şi promovarea de intervenţii preventive destinate reducerii riscurilor evitabile asociate sarcinii şi îngrijirii nou-născutului.

Campania are ca obiective:

Ř     Creşterea gradului de conştientizare cu privire la problemele siguranţei materne şi a nou-născuţilor, în special în timpul naşterii.

Ř     Creşterea nivelului de informare şi  conştientizare  a femeilor dar şi a  populaţiei generale cu privire la problemele siguranţei îngrijirii mamei şi a nou-născutului.

Ř     Creşterea nivelului de informare a femeilor despre intervenţii preventive destinate reducerii  riscurilor pentru sănătate evitabile asociate sarcinii şi îngrijirii nou-născutului.

Ř     Informarea femeilor din grupurile de populaţie vulnerabilă despre intervenţii preventive destinate reducerii riscurilor pentru sănătate evitabile asociate sarcinii şi îngrijirii nou-născutului.

În România, implicarea promotorilor sănătăţii în stimularea schimbării comportamentale a populaţiei, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenţie pentru siguranţa pacientului.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 16/08.08.2021

 

Directia de Sanatate Publica Dolj monitorizeaza permanent evolutia situatiilor de risc epidemiologic de la nivelul localitatilor determinate de cresterea numarului de cazuri de infectie cu virusul SARS-CoV2.

In trei localitati din judet, Bechet, Vartop si Barca, valoarea incidentei cumulate a depasit valoarea de 3 la 1000 de locuitori. Pentru aceste localitati Comitetul Judetean de Situatii de Urgenta Dolj a emis hotarari, in baza legislatiei in vigoare, prin care se aplica masuri de limitare a raspandirii infectiei cu virusul SARS-CoV2.

De asemenea, in conformitate cu prevederile Legii nr. 136/2020 art. 12, se monitorizeaza  incidenta acestor localitati pentru evaluarea, conform metodologiei Institutului National de Sanatate Publica Bucuresti, in vederea instituirii carantinarii zonale in situatia in care riscul raspandirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode.

 

DSP DOLJ

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 15/11.08.2021

Campania „Protecția solară – un pas important spre sănătate!” august 2021

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului DOLJ în colaborare cu Autorităţile publice locale care au în subordine Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari şi cu Cabinetele de Medicină de familie organizează în luna august 2021, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa protecţiei solare, în prevenirea cancerelor de piele.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare 4 minute o persoană moare de cancer de piele;legătura dintre expunerea la soare şi cancerele de piele a fost descoperită abia în 1956; în România peste 1000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom malign, iar aproape o treime decedează din cauza acestei afecţiuni.

Scopul Campaniei este conştientizarea populaţiei cu privire la necesitatea adoptării de comportamente protective pentru a preveni  apariţia cancerelor de piele, în mod special a melanomului malign, a afecţiunilor oculare şi a altor patologii secundare expunerii excesive la radiaţii ultraviolete.

Obiectivul principal al Campaniei este creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la riscul apariţiei afecţiunilor maligne la nivelul tegumentelor sau a altor afecţiuni datorate expunerii excesive la soare.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 14/23.06.2021

Recomandări privind scăldatul

 

Scăldatul în locuri neamenajate corespunzător (plaje, grupuri sanitare, duşuri) determină riscuri majore pentru sănătate.

Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă, în condiţiile in care in judeţul nostru nu exista nici o zonă naturală amenajată pentru îmbaiere.

Riscurile pentru sănătate la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate, sunt următoarele:

- deces prin înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri;

- îmbolnăviri prin:

o       leptospiroză (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor);

o       meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit si dureros la mişcare, convulsii si tulburări ale stării de conştienţă);

o       boli de piele - micoze, eczeme;

o       boli digestive - boală diareică, hepatită de tip A, holeră, febră tifoidă, dizenterie;

o       afecţiuni ale ochilor şi urechilor - blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite;

o       înţepături de căpuşe - Boala Lyme (un risc major pe maluri cu bascheţi, vegetaţie sălbatică etc.).

Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau chiar viaţa.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 13/22.06.2021

Măsuri de protecţie temperaturi ridicate

 

Având în vedere că în perioada următoare prognoza meteo anunţă temperaturi de peste 30 grade C, specialiştii DSP Dolj fac următoarele recomandări pentru populaţie în vederea prevenirii incidentelor determinate de temperaturile extreme.

 

1) RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIA GENERALĂ

a) Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

b) Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

c) Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;

d) Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

e) Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

f) Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

g) Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;

h) O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

i) Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.);

j) Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

k) Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

l) Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

m) Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;

n) Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

o) Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

- Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

- Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;

- Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;

- Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale;

- Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

 

2. RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA APARIŢIEI DE ÎMBOLNAVIRI ÎN RÂNDUL COPIILOR

2.1. Pentru sugari si copiii mici

a) realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;

b) sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;

c) se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicita;

d) copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode;

e) nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi, obligatoriu cu căciuliţă pe cap;

f) copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate;

g) mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi. Se va evita, în acelaşi timp, consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igienă generală;

h) la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;

i) atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igiena atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate, iar mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin odată pe zi şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie;

j) copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.

2.2. Pentru copiii aflaţi în tabere

- se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare;

- alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete;

- se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor;

- copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbra, în afara orelor de canicula având capul protejat de pălăriuţe;

- scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.

 

3. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE ŞI CU AFECŢIUNI CRONICE

a) crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

b) hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi;

c) alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;

d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;

e) este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;

f) se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap;

g) persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

h) menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 duşuri pe zi.

 

4. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE CARE PRIN NATURA ACTIVITĂŢILOR LOR DEPUN UN EFORT FIZIC DEOSEBIT

a) aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de perioadele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldura sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii;

b) se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi;

c) este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă;

d) utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

 

5. RECOMANDĂRI PENTRU ANGAJATORI

5.1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă

a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

5.2. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor

a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb;

b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

c) asigurarea de duşuri.

 

II. RECOMANDĂRI PENTRU SITUAŢIILE DE COD ROŞU

- reduceţi deplasările la cele esenţiale;

- nu va deplasaţi între orele 11:00-17:00;

- consumaţi lichide între 2- 4 litri /zi;

- nu consumaţi alcool;

- daca faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multa apă;

- nu scoateţi copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineaţa şi după ora 20:00;

- evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase;

- folosiţi serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenţă doar în cazuri justificate, pentru probleme curente de sănătate anunţaţi telefonic medicul de familie.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Popescu Ștefan

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 12/18.06.2021

Măsuri de combatere a ţânţarilor

 

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat metodologia de supraveghere şi control a neuroinfecţiei cu virusul West Nile pentru sezonul 2021 şi în acest context a recomandat revizuirea, de către autorităţile publice locale, a programelor de combatere a dăunătorilor, inclusiv a ţânţarilor.

- aplicarea planului de combatere a ţânţarilor astfel încât să fie asigurată folosirea substanţelor active pentru combaterea ţânţarilor

- intensificarea măsurilor de desţânţărizare în zonele cunoscute a fi posibile locaţii de înmulţire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor, etc. inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apă),

- pe fondul apropierii sezonului cald, când populaţiile de ţânţari de origine autohtonă încep să se înmulţească, este imperios necesară respectarea acţiunilor de prevenţie. 

Aceste recomandări se înscriu în cadrul general de măsuri de prevenţie destinate combaterii apariţiei unor eventuale cazuri de îmbolnăviri.

Pentru prevenirea infecţiilor virale transmise prin înţepătura de ţânţar (West  Nile, Zika), Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei :

 

-          să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

-    să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;

-    să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;

 -  ia măsuri de eliminare a surselor larvare situate pe proprietăţile private sau în vecinătatea lor

 

Tipuri de surse larvare

 

Masuri

Mici recipiente care pot acumula apa, aflate în gospodării, ori aruncate pe terenuri virane: cutii de conserve, găleţi, borcane, jucării de material plastic, butoaie, farfuriuţe suport pentru ghivece de flori, folii de polietilenă în care se aduna apa de ploaie ori din stropitul grădinii

Orice recipient (borcane, cutii conserve, jucării, obiecte/deşeuri material plastic),care ţine apa trebuie eliminat, stocat în interior,sau golit şi răsturnat. Butoaiele, bidoanele,găleţile cu apă pentru udare trebuie acoperite cu capace compacte ori capace din plasă de ţânţari,care împiedică accesul insectelor. Farfurioarele de sub ghivecele de flori trebuie scoase sau se umplu cu nisip care să absoarbă apa.

Terenurile virane trebuie igienizate şi curăţate

Vaze de flori în exterior, recipiente pentru adăparea animalelor

Recipientele în care este necesară menţinerea apei ,trebuie golite complet prin răsturnare pe sol, de două ori pe săptămână şi umplute din nou cu apă proaspătă

Surse de apă (fântâni/puţuri descoperite, expuse la ţânţari)

Se acoperă pentru a împiedica accesul insectelor

Piscine, bazine

Bazinele pline cu apă şi corect întreţinute şi igienizate nu reprezintă un habitat larvar adecvat; se va evita golirea lor incompletă şi menţinerea fără apă,deoarece  apa reziduală ori apa de ploaie acumulată formează habitate favorabile

Acumulări de apă rezultate din scurgeri de la conducte, hidranţi, cămine de vizitare, drenuri şi canale de drenaj şi evacuare a apei, incorect întreţinute şi colmatate

Trebuie remediate pentru a evita pierderile de apă şi acumularea ei. Rigolele drenurile, burlanele trebuie curăţate şi decolmatate

Canale pluviale cu spaţiu pentru sedimentare, fântâni ornamentale

Se verifică dacă sunt focare larvare active şi se tratează cu produse larvicide

Anvelope expuse la precipitaţii

Nu trebuie ţinute sub cerul liber pentru a nu acumula apă de ploaie. Trebuie ridicate de pe terenurile virane,iar dacă sunt reutilizate în alte scopuri în gospodării, trebuie umplute cu pământ sau nisip pentru a nu acumula apă în partea inferioară

Arbori cu scorburi

Trebuie plombate scorburile

Fără implicarea populaţiei în eliminarea surselor larvare de pe domeniile private, eficienţa măsurilor luate de autorităţi pe domeniul public este limitată.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 11/08.06.2021

Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool - iunie 2021

 

Nu există o „limită de siguranţă” în ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătăţii creşte odată cu fiecare băutură alcoolică consumată!

Consumul de alcool este a treia cauză de boală şi moarte prematură pentru populaţia generală, fiind responsabil la nivel mondial pentru mai mult de 200 de boli, conform Organizaţiei Mondiale a nătăţii.

În România, 80% din bărbaţi şi 55% din femei sunt consumatori de alcool, iar 67% din bărbaţi şi 31% din femei au un consum excesiv. În anul 2017, nivelul mortalităţii datorate alcoolului a fost de 44,33 decese la 100.000 de locuitori în rândul populaţiei de 15-49 ani, de 308 decese la 100.000 locuitori la grupa de vârstă 50-59 ani şi de 793 decese la 100.000 la populaţia de peste 70 ani.    

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie şi Europrotect şi CPECA Dolj desfăşoară pe toată perioada lunii iunie 2021 campania de informare-educare-conştientizare Consumul de băuturi alcoolice îţi afectează sănătatea! Nu merită să rişti! Informează-te! - Luna nională a informării despre efectele consumului de alcool, cu scopul de a informa populaţia generală despre efectele consumului de alcool, pentru a contribui la formarea unor valori şi atitudini pozitive faţă de stilul de viaţă sănătos şi la stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de alcool.

Campania este finanţată de către Ministerul Sănătăţii prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În contextul pandemiei de COVID-19, ţările lumii trebuie să ia măsuri decisive pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2. În aceste circumstanţe critice, este esenţial ca toţi oamenii să fie informaţi cu privire la alte riscuri şi pericole pentru sănătate, astfel încât să poată rămâne în siguranţă şi sănătoşi.

Consumul de băuturi alcoolice nu protejează în niciun caz de COVID-19 şi nici de infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 10/24.05.2021

Protejarea sănătăţii, o grijă specială pentru pacientul oncologic în contextual pandemiei COVID 19 - 25-31 mai 2021

 

Cancerul reprezintă una din principalele cauze de deces în România.

Numărul cazurilor noi de cancer depistate în cabinetul de oncologie în perioada 2010‐2019 a crescut de la 59.034 (2010) la 59.606 (2019), incidenţa cazurilor de cancer în aceeaşi perioadă variind între 291,6‰oo locuitori în 2010 şi 307,7‰oo locuitori în 2019. Prognoza privind incidenţa prin cancer până în anul 2025 arată tendinţa de creştere continuă a cazurilor noi de cancer, ajungând în anul 2025 la valoarea de 307,7‰oo locuitori, ceea ce impune o mai mare atenţie acordată prevenţiei acestei boli prin screening-uri, unde este posibil, pentru a determina o reducere a costurilor şi a mortalităţii prin această boală.

Apariţia COVID-19 a amplificat problematica privind diagnosticarea şi tratamentul cancerului afectând rata de morbiditate şi mortalitate prin acesta.

Desfăşurată sub sloganul «Cancerul este un risc pentru o formă severă de COVID-19! Nu lăsa boala să te afecteze! Şi tu poţi lua măsuri şi tu poţi preveni şi tu te poţi proteja!”», campania privind cancerul are ca temă în 2021, Protejarea sănătăţii, o grijă specială pentru pacientul oncologic în contextul pandemiei COVID-19.

Scopul campaniei este: Conştientizarea persoanelor cu afecţiuni oncologice în ceea ce priveşte vulnerabilitatea crescută a acestora în contextul pandemiei COVID-19.

Campania are ca obiective conştientizarea şi creşterea nivelului de informare a pacienţilor oncologici asupra:

§     Vulnerabilităţii acestora în faţa infecţiei COVID-19;

§     Măsurilor de prevenţie necesare în cursul pandemiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

 

Mesajele principale ale campaniei sunt:

§        Pacienţii oncologici sunt grupuri populaţionale aflate la risc în contextul pandemiei cu SARS-Cov-2!

§        Pacienţii oncologici necesită măsuri crescute de protecţie pentru prevenirea infecţiei cu noul coronavirus!

§        Informarea corectă asupra SARS-Cov-2 influenţează comportamentele de prevenţie şi încrederea în eficacitatea prevenţiei! 

 

În România, implicarea promotorilor sănătăţii în stimularea schimbării comportamentale a populaţiei, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenţie în apariţia cancerului, fiind la îndemâna tuturor.

 

De asemenea, mediatizarea largă a campaniei din 2021 « Pandemia COVID nu trebuie să afecteze diagnosticarea şi tratamentul cancerului» prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg să conştientizeze mai bine asupra prevenţiei acestei boli.

 

Campania este implementată la nivel judeţean de către DSP Dolj împreună cu partenerii  tradiţionalii: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Primăriile din judeţ prin unităţile sanitare din subordine şi asistenţii comunitari, Cabinetele de medicină de familie, Ordinul Asistenţilor Medicali din România, filiala Dolj, Societatea de Cruce Roşie Dolj şi Europrotect Dolj.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website: www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”

 

DSP Dolj

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 9/26.04.2021

Campania „Vaccinurile - Protecţie pentru toţi!” - aprilie 2021

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie şi Societatea Română de Cruce Roşie Dolj desfăşoară în luna aprilie 2021  activităţi de implementare a Campaniei Luna Naţională de informare despre VACCINARE şi celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, 26.04-02.05.2021.

 

În România, în perioada 2016-2020 au fost confirmate 20.204 cazuri de rujeolă, din care 64 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.

De la începutul sezonului 2020-2021 au fost confirmate cu laboratorul 4 cazuri de gripă: 1 caz gripa cu virus AH1, 1 caz gripa A nesubtipat şi 2 cazuri gripa cu virus B. Nu a fost comunicat nici un deces confirmat cu virus gripal. Până la data de 21.02.2021 au fost vaccinate antigripal 2.265.289 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Epidemia de COVID-19 care a debutat la sfârşitul anului 2019 a fost declarată pandemie de către OMS în data de 11 martie 2020. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus.

Vaccinurile pentru prevenirea COVID-19 au devenit disponibile în UE/SEE în decembrie 2020.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a desemnat anul 2021 “Anul Internaţional al personalului medical”, ca recunoaştere a dedicării acestei categorii profesionale pentru furnizarea asistenţei medicale în timpul şi în pofida pandemiei de COVID-19, care a pus la încercare sistemele de sănătate din lume.

OMS recomandă ca toate vaccinările de rutină să fie administrate conform programării, chiar în timpul pandemiei de COVID-19.

 

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV), 26.04 - 02.05.2021

Anul acesta 2021, SEV are o semnificaţie specială, pe fondul pandemiei de COVID-19.

Cu lansarea continuă a vaccinurilor în toată regiunea europeană, Campania anului în curs se orientează pe sensibilizarea şi informarea populaţiei despre vaccinurile disponibile şi rolul OMS în asigurarea distribuţiei echitabile a acestora. Vaccinarea este „piatra de temelie” a Programului de lucru OMS Europa 2020–2025 – “United Action for Better Health in Europe”.

 

Epidemiile recente subliniază responsabilitatea tuturor de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Tema din anul 2021 încurajează oamenii să conştientizeze beneficiile vaccinării şi să îi celebreze pe toţi cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieţii prin vaccinare.

 

Campania IEC pentru celebrarea Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti. Pe teritoriul naţional, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.” şi tema “Vaccinurile- protecţie pentru toţi!”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a grupelor ţintă de populaţie.

 

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 8/02.04.2021

Campania „Împreună pentru o lume mai echitabilă şi mai sănătoasă!” 7 aprilie -12 decembrie 2021

 

Ministerul Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii 7 aprilie 2021, lansează o campanie de informare, educare, comunicare, sub sloganul „Împreună pentru o lume mai echitabilă şi mai sănătoasă!”, campanie care aduce în atenţia decidenţilor şi a populaţiei necesitatea intervenţiilor în toate politicile pentru diminuarea inechităţilor în materie de sănătate.

Campania va fi implementată pe durata a opt luni, în perioada 7 aprilie - 12 decembrie 2021 şi are scopul de creştere a gradului de conştientizare, promovare publică, implicare a factorilor de decizie guvernamentali şi creare de parteneriate pentru a aborda inechităţile în materie de sănătate.

Campania are ca obiectiv principal în fiecare dintre cele opt luni creşterea nivelului de informare cu privire la: determinanţii sociali ai stării de sănătate ai populaţiei vulnerabile (aprilie), starea de sănătate şi percepţia acesteia în rândul populaţiei vulnerabile comparativ cu populaţia generala (mai), problematica asigurării accesului la servicii pentru populaţia vulnerabilă (iunie), comportamentele cu risc pentru sănătate în rândul populaţiei vulnerabile (iulie), automedicaţia şi consumul de antibiotice la populaţia vulnerabilă(august), starea de sănătate a femeilor din comunităţile vulnerabile, inclusiv sănătatea reproducerii (septembrie), starea de sănătate a copiilor în comunităţile vulnerabile (octombrie) şi drepturile la sănătate şi la servicii de sănătate ale populaţiei vulnerabile (noiembrie).

Problematica populaţiei vulnerabile este extrem de complexă atât din punct de vedere, social, economic, educaţional şi al stării de sănătate. Lipsa locului de muncă, nivelul educaţiei, venitul, locuinţa, accesul la apă de băut, hrană şi energie electrică au un impact considerabil asupra sănătăţii, în timp ce factori precum utilizarea serviciilor medicale au adesea un impact mai mic. Cercetarea Evaluare de nevoi şi comportamente la risc pentru sănătate în populaţia vulnerabilă, efectuată in anul 2019 de specialiştii INSP pe un lot de 1645 de persoane vulnerabile din 28 de judeţe, arata ca 72 % dintre femei şi 53,5 % dintre bărbaţi nu sunt angajaţi în muncă şi 40% dintre familii trăiesc cu mai puţin de 500 lei pe lună. 59% dintre persoane îşi declară starea de sănătate ca fiind bună şi foarte bună, comparativ cu 70,9% din populaţia generală, 31% din adulţi declară că suferă de o boală cronică comparativ cu 19,5% din populaţia generală şi 9% dintre copii au deja au boli cronice.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 7/24.03.2021

Bucureşti, Constanţa, Cernavodă, Craiova şi Iaşi marchează lupta pacienţilor împotriva tuberculozei prin iluminarea în roşu a mai multor monumente şi instituţii – 24 martie 2021

 

Tuberculoza este în continuare o problemă de sănătate publică, chiar dacă pandemia acoperă aproape în totalitate celelalte probleme medicale ale românilor.

 

24 Martie 2021, Ziua Mondială de Luptă împotriva tuberculozei o marcăm pentru al doilea an consecutiv sub normele impuse de criza pandemică. În ciuda acestui context defavorabil tuturor pacienţilor suferind de alte patologii, România ocupă în continuare nedoritul loc întâi la incidenţa cazurilor de tuberculoză din Uniunea Europeană

 

Ultimul an a fost mai greu ca niciodată pentru că pacienţii cu tuberculoză au fost printre primele victime colaterale ale COVID-19. Spitalele de pneumoftiziologie s‑au aflat în linia întâi în lupta împotriva infecţiei cauzate de SARS-COV-2 limitând accesul celorlalţi pacienţi la cea mai valoroasă resursă a unei unităţi spitaliceşti, corpul medical.

 

Aproape toţi pneumologii care tratează pacienţii cu tuberculoză din România au fost cuprinşi în mod necesar în structurile de tratament ale pacienţilor cu coronavirus. Mai mult, de teama unei infecţii cu noul virus mulţi pacienţi au amânat prezentarea la timp în spitale ceea ce a dus la o scăderea dramatica a numărului pacienţilor care au ajuns la serviciile medicale în anul pandemiei. Faţă de 2019, când au fost înregistrate 11.083, anul 2020 a înregistrat 7.221 de pacienţi. Am fi bucuroşi dacă această scădere ar fi una reală, dar, din păcate pandemia a ţinut departe pacienţii de serviciile medicale de care au nevoie.

 

Chiar dacă nu putem ieşi în pieţe pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, asta nu ne împiedică să organizăm o serie de evenimente on-line şi să iluminăm monumente publice, arhitectonice sau utilitare în culoarea roşie, culoarea de luptă împotriva tuberculozei.

Astfel, în capitală, fântânile arteziene de la Piaţa Unirii şi Tunului de Telecomunicaţii Ciurel, aflat în curtea  Serviciului de Telecomunicaţii Speciale vor fi iluminate în culoarea roşie. Podul de la Cernavodă şi Centrul Multifuncţional Educativ Pentru Tineret "Jean Constantin" de la Constanţa va fi iluminat în roşu, acţiune organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa prin Centrul Cultural Judeţean Constanţa "Teodor T. Burada".

La Iaşi, clădirea Primăriei şi cea a Universităţii de Medicină şi Farmacie vor fi de asemenea iluminate, iar la Craiova Muzeul de Artă va fi iluminat în culoarea roşie, precum şi biserica aflată în curtea Spitalului de Pneumologie.

Anul 2020 ne-a învăţat că ne putem “întâlni” chiar şi atunci când nu e posibil fizic. Astfel la Constanţa are loc on-line concursul judeţean de cunoştinţe, Educaţie pentru sănătate, subiectul Tuberculoza, şi Concursul judeţean de desene Super puterile noastre în lupta cu tuberculoza, ediţia a II-a pentru clasele III-VIII, organizat de Școala din 23 August în colaborare cu Inspectoratul Școlar Judeţean. De asemenea în mijloacele de transport în comun va fi redat clipul informativ despre infecţia cu tuberculoză în perioada 22-31martie.

 

Materiale stradale şi clipuri informative in mijloacele de transport vor fi difuzate şi la Iaşi.

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 6/19.03.2021

Informare privind decesul unei paciente la  UPU din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova

 

Ca urmare a autosesizării privind mediatizarea decesului unei persoane în vârstă de 84 de ani la UPU, aparținând SCJU Craiova, în data de 19.03.2021 s-a efectuat un control de către o echipa de inspectori din cadrul SCSP/DSP Dolj și s-au constatat următoarele:

1. În data de 16.03.2021, ora 10:40 este adusă de ambulanță la UPU, pacienta având stare de conștiență alterată, deficit motor hemicorp stg. , scor Glascow 5, saturație în oxigen 60% și test antigenic rapid Covid19 pozitiv;

2. Pacienta rămane în observație pentru infecție Sars Cov 2  în izolator ; se efectuează CT craniu și torace nativ, stabilindu-se ulterior dg de :

- AVC ischemic de arteră cerebrală medie dr.

- Pleurezie dr. cu imagine sugestivă de bronhopneumonie ; se recoltează exudat nazofaringian pentru test RT PCR , rezultatul fiind pozitiv;

3. În data de 17.03.2021  starea generală se degradează rapid și este necesară sedarea, intubarea și ventilarea mecanică, se efectuează consultul neurologic, se interneaza în secția ATI – neurologie, zona Covid19. Din lipsă de locuri în secția ATI – Covid19, pacienta rămâne în așteptare in UPU,  unde i s-a acordat permanent asistențaă medicală,  până la eliberarea unui loc în secția ATI;

4. În data de 18.03.2021 la ora 09:42 pacienta intra în stop cardio respirator, se inițiază manevrele de resuscitare până la ora 10:15  când stopul cardio respirator devine ireversivbil și se declară decesul.

Neconformități constatate:

- medicul neurolog nu a parafat consultul de specialitate în fișa UPU și nu a solicitat transferul pacientei în altă secție ATI prin CNCCI ;

- registratorii din UPU au înregistrat eronat data internării in fișa UPU , respectiv 16.03.2020;

Măsuri aplicate:

- sancționarea contravențională cu amendă în valoare de 10000 lei a medicului neurolog pentru nerespectarea protocolului de acordare a asistenței medicale în UPU conform art. 30, lit. o din HG nr. 857/2011 cu modificări.

- sancționarea contravențională cu avertisment  a celor doua registratoare din UPU  pentru înregistrarea de date eronate în documente medicale , conform OG nr. 2/2001.

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 5/15.03.2021

Campania Fii mândru de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!” Martie 2021

 

În luna martie, Ministerul Sănătăţii finanţează şi organizează campania „Fii  mândru de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!”, campanie  care aduce în atenţia publică problematica sănătăţii orale pentru populaţia generală (inclusiv copii şi adolescenţi) şi are ca obiective creşterea numărului de persoane informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia, a celor care adoptă comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale precum şi formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.

Conform OMS, bolile orale afectează aproape 3,5 miliarde de persoane şi multe dintre aceste afecţiuni pot fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii.

Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.

Ultimul studiu cu 4592 de respondenţi efectuat în România de specialiştii  INSP referitor la evaluarea practicilor privind menţinerea sănătăţii orale arată că în ceea ce priveşte frecvenţa spălării zilnice pe dinţi 18 % dintre participanţi se spală de mai puţin de două ori pe zi pe dinţi, 33,7 % se spală mai puţin de două minute pe dinţi şi doar 33,6 % după ce mănâncă în maximum 15 minute. Numai 70,2 % din respondenţi au fost instruiţi cu privire la tehnica corectă de periaj al dinţilor şi doar 28,2 % îşi schimbă lunar periuţa de dinţi. Referitor la mijloacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9 % nu utilizează pastă de dinţi, doar 57,3 % utilizează o pastă de dinţi cu fluor, 24,7 %  folosesc doar periuţa de dinţi,  55,6 % folosesc apa de gură şi 29,5 % aţa interdentară. Un procent relativ mare, 48,7 % utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale iar 24,9 %  folosesc scobitori. În ceea ce priveşte starea de sănătate orală doar 27,6 % dintre participanţii la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinţilor şi doar 15,9 % se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog. Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool şi fumat: doar 50,4 % dintre respondenţi nu consumă zilnic dulciuri, 53,4 % nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite şi 61,3 % nu consumă deloc băuturi alcoolice. 20,1 % dintre participanţii la studiu fumează.

Campania este implementată la nivel judeţean de către DSP Dolj împreună cu partenerii tradiţionali: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Colegiul Medicilor Dentişti Dolj, Primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie, Crucea Roşie Dolj.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website  www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 4/05.02.2021

Campania „Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine!” - Februarie 2021

 

În luna februarie, Ministerul Sănătăţii, prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii finanţează şi organizează campania „Sănătatea reproduceriitu decizi ce este mai bine pentru tine!”, campanie  care aduce în atenţia publică problematica  sănătăţii reproducerii pentru adolescenţi şi femeile gravide şi are ca obiectiv creşterea nivelului de informare al acestora despre contracepţie, importanţa planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile şi complicaţiile acestora, bolile cu transmitere sexuală, mortalitatea maternă.

Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală şi socială şi nu doar absenţa bolii sau a infirmităţii, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător şi la funcţiile, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viaţă sexuală satisfăcătoare şi sigură şi că au capacitatea de a se reproduce şi libertatea de a decide cu privire la viaţa lor sexuală.

În perioada 2009-2018, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul naşterilor înregistrate la adolescente. Pe măsura trecerii de la copilărie la vârsta adultă, adolescenţii şi adolescentele suferă o serie de schimbări fizice, emoţionale şi sociale, de cele mai multe ori fiind nepregătiţi pentru aceste schimbări. Sarcinile timpurii în rândul adolescentelor au consecinţe majore asupra sănătăţii pentru mamele adolescente şi copiii lor. Sarcina şi complicaţiile la naştere la mame adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani conduc la riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală, infecţii sistemice şi la principala cauză de deces în rândul fetelor adolescente, cât şi prematuritate şi chiar mortalitate infantilă.

În România, în 2018:

-         42% din naşterile înregistrate la fete de 10-14 ani în EU, erau în România.

-         1 din 2 născuţi  vii la adolescente 10-14 ani din Europa, se regăseşte în România.

-         1 din 5 născuţi  vii la adolescente 15-19 ani din Europa, se regăseşte în România.

Femeile gravide care sunt mai în vârstă, supraponderale şi au afecţiuni medicale preexistente, cum ar fi hipertensiunea şi diabetul zaharat, par să aibă un risc crescut de a dezvolta  o formă severă de COVID-19. Prin urmare, este important să ia măsuri de precauţie pentru a se proteja împotriva COVID-19 şi să raporteze posibilele simptome (inclusiv febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie) furnizorului lor de asistenţă medicală.

În judeţul Dolj în ultimii ani s-au înregistrat următoarele date:

Nr

An

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

1

Gravide sub 15 ani

40

51

92

54

35

28

57

41

45

33

2

Gravide 15-19 ani

672

564

888

549

1013

899

710

614

564

638

3

Avorturi

2406

2229

2327

2169

1968

1670

1353

1136

1345

927

4

Avorturi sub 15 ani

8

6

10

13

9

9

5

6

20

21

4

Avorturi 15-19 ani

272

248

214

207

192

155

136

170

133

120

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, va desfăşura această campanie în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de planing familial şi Cabinetele de Medicină de familie şi cu Europrotector şi Societatea Română de Cruce Roşie Dolj.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website  www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 3/15.01.2021

VACCINARE - Etapa a II-a

 

Din data de 18.01.2021 începe Etapa a II-a  de vaccinare împotriva COVID-19.

Vă informăm că populaţia eligibilă pentru această etapă este:

1.     Populaţia cu grad ridicat de risc:

o        adulţi cu vârsta peste 65 de ani

o        persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate.

În categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni:

1.           Diabet zaharat

2.           Obezitate

3.           Alte boli metabolice, inclusiv congenitale

4.           Afecţiuni cardiovasculare

5.           Afecţiuni renale

6.           Afecţiuni oncologice

7.           Afecţiuni pulmonare

8.           Afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

9.           Afecţiuni hepatice moderate/severe

10.      Afecţiuni autoimune

11.      Imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA

2.     Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii cheie, esenţiale:

o        Personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (parlament, preşedinţie, guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);

o        Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti;

o        Personalul din sectorul economic vital:

 

Rugăm populaţia care se încadrează în Etapa a II-a a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19  din judeţul Dolj, să se programeze exclusiv la centrele de vaccinare comunicate, începând cu data de 15.01.2021, orele 15:00:

-         Craiova, Sala Polivalentă, b-dul Ilie Balaci, nr. 6, intrarea VIP 2

-         Calafat, Casa de Cultură, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 34

-         Călăraşi, Cămin Cultural, sat Călăraşi, str. Petre Baniţă, nr. 150

 

Modalitatea de programare este următoarea:

1. Populaţia cu grad ridicat de risc:

2. Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii cheie, esenţiale:

 

Precizăm faptul că vaccinarea este sigură, voluntară şi gratuită

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 2/15.01.2021

„Solidari în domeniul sănătăţii mintale! Nu există sănătate fără sănătate mintală.”

Ianuarie 2021

 

Sănătatea mintală reprezintă o stare de sănătate în care individul îşi realizează abilităţile, poate face faţă tensiunilor normale ale vieţii, poate lucra productiv şi este capabil să contribuie la dezvoltarea comunităţii.

Pentru cetăţeni, sănătatea mintală este o resursă care le permite să îşi realizeze potenţialul intelectual şi emoţional, să îşi găsească şi să-şi îndeplinească rolurile în viaţa socială, şcolară şi profesională. Pentru societăţi, sănătatea mintală bună a cetăţenilor contribuie la prosperitate, solidaritate şi justiţie socială. În schimb, lipsa sănătăţii mintale impune costuri şi pierderi multiple, cetăţenilor şi sistemelor sociale.

Înţelegerea sănătăţii mintale, atât pentru pacienţi în mod individual, cât şi pentru familie, precum şi pentru autorităţile publice, depinde şi de existenţa unui diagnostic precis şi coerent. Identificarea şi promovarea celor mai bune practici de diagnostic precoce al bolii mintale este necesară în vederea optimizării utilizării intervenţiilor în stadiile timpurii, în care sunt cele mai eficiente. Prin diagnosticări şi intervenţii precoce s-ar putea întârzia progresul bolii către stadii avansate, obţinându-se astfel o amânare a instituţionalizării şi o reducere a costurilor ridicate generate de îngrijirea terminală (pe termen lung).

În anul 2019, în România, prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament a fost de 2592.3%ooo locuitori, în creştere faţă de anul 2018 când a avut valoarea de 2444.4%ooo locuitori.

Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei şi adolescenţei, dar din cauza variaţiei simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută şi netratată.

Tulburarea depresivă majoră la copii şi adolescenţi este adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenţi sunt diagnosticaţi înainte de a ajunge la vârsta adultă. Este o afecţiune comună, cronică, recurentă şi debilitantă, care conduce la afectarea funcţionării din punct de vedere educaţional, profesional şi social. O treime dintre adolescenţii care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoţională, iar 14% sunt diagnosticaţi cu depresie.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Spitalele, Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari,  şi Cabinetele de Medicină de familie şi cu Europrotector şi Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova organizează în luna ianuarie campania cu tema - Sănătate mintală

Scopul campaniei: creşterea nivelului de informare şi conştientizare a copiilor, adolescenţilor şi aparţinătorilor acestora, precum şi a profesioniştilor din domeniul medical şi educaţional privind problematica sănătăţii mintale.

Grupurile ţintă ale campaniei sunt: copiii, adolescenţii, aparţinătorii acestora şi profesioniştii din domeniul medical şi educaţional.

Sloganul campaniei este: „Solidari în domeniul sănătăţii mintale! Nu există sănătate fără sănătate mintală.”

Obiectivele campaniei:

-         informarea populaţiei privind importanţa identificării şi intervenţiei timpurii în cazul tulburărilor  mintale,

-         conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor,

-         creşterea accesului la informaţii pentru:

-         îmbunătăţirea îngrijirilor şi înlăturarea stigmatizării persoanelor cu  tulburări  mintale,

-         aplicarea testelor de  screening în cabinetele medicilor de familie.

La nivel judeţean se vor organiza evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale şi de conştientizare a necesităţii realizării unui management adecvat al acestora.

Ministerul Sănătăţii asigură finanţarea şi coordonarea organizării campaniei.

 

Date suplimentare  - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 1/04.01.2021

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj solicită sprijin în activitătile de voluntariat pentru participarea în echipele mobile care îşi vor desfăşura activitatea în urmatoarea etapă a campaniei de vaccinare anti Covid 19, conform Strategiei Naţionale de Vaccinare.

 Voluntarii pot fi:  medici, asistenţi, registratori cu competenţe pe calculator. Toţi cei interesati sunt rugaţi să trimită cat mai urgent solicitarea de înscriere, pe adresa dspdolj17@gmail.com  cu titlul “ VOLUNTARI VACCINARE”,  care să cuprindă următoarele date:

-nume;

-prenume;

-CNP;

-aviz de liberă practică;

-telefon;

-email.

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 21/30.12.2020

 

Judeţul Dolj este al doilea judeţ din ţară care a început vaccinarea personalului medical, în data de 30.12.2020, conform primei etape de vaccinare din Strategia Naţională de Vaccinare împotriva COVID-19.

În tot acest timp DSP Dolj, împreună cu toate instituţiile care au atribuţii în acest sens, s-a implicat în monitorizarea şi derularea în timp real a tuturor procedurilor stabilite pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a acestei campanii, astfel în seara zilei de 29.12.2020 DSP Dolj a preluat de la Centrul Regional de Depozitare din cadrul Spitalului Militar „Ştefan Odobleja” 975 doze de vaccin, care au fost repartizate pe centre de vaccinare în camera frigorifică a Laboratorului DSP Dolj şi transportate către centrele de vaccinare din cadrul SCJUC, Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, Spitalul Clinic CF Craiova, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna.

 În această dimineaţă (30.12.2020) restul dozelor de vaccin au fost transportate către toate spitalele din judeţ unde s-au organizat centre de vaccinare: Spitalul Filişanilor, Spitalul Municipal Băileşti, Spitalul Municipal Calafat şi Spitalul Orăşenesc „Aşezamintele Brâncoveneşti” Dăbuleni.

Pentru personalul medical din Craiova care nu lucrează în unităţile spitaliceşti (medici de familie, personal medical din sistemul privat, personalul medical din cabinetele de medicină şcolară, stomatologi, farmacişti, personalul SAJ Dolj), DSP a organizat un centru de vaccinare la Cercul Militar Craiova, unde activitatea de vaccinare, coordonată şi realizată de către personalul DSP şi personalul medical din cabinetele scolare, este în plină desfăşurare.

Mulţumim managerilor spitalelor pentru receptivitate, implicare şi organizare în bune condiţii a acestei campanii.

Aducem mulţumiri medicilor şi asistenţilor din reţeaua de medicină şcolară pentru tot suportul acordat DSP-ului în activitatea de combatere şi control a epidemiei cu COVID-19.

Şi nu în ultimul rând mulţumim colegilor din presă care facilitează transmiterea tuturor informaţiilor specialiştilor către toţi cetăţenii pentru a-i ajuta să facă cele mai bune alegeri pentru a-şi păstra sănătatea.

 

DSP Dolj

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 21/30.12.2020

 

Judeţul Dolj este al doilea judeţ din ţară care a început vaccinarea personalului medical, în data de 30.12.2020, conform primei etape de vaccinare din Strategia Naţională de Vaccinare împotriva COVID-19.

În tot acest timp DSP Dolj, împreună cu toate instituţiile care au atribuţii în acest sens, s-a implicat în monitorizarea şi derularea în timp real a tuturor procedurilor stabilite pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a acestei campanii, astfel în seara zilei de 29.12.2020 DSP Dolj a preluat de la Centrul Regional de Depozitare din cadrul Spitalului Militar „Ştefan Odobleja” 975 doze de vaccin, care au fost repartizate pe centre de vaccinare în camera frigorifică a Laboratorului DSP Dolj şi transportate către centrele de vaccinare din cadrul SCJUC, Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, Spitalul Clinic CF Craiova, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna.

 În această dimineaţă (30.12.2020) restul dozelor de vaccin au fost transportate către toate spitalele din judeţ unde s-au organizat centre de vaccinare: Spitalul Filişanilor, Spitalul Municipal Băileşti, Spitalul Municipal Calafat şi Spitalul Orăşenesc „Aşezamintele Brâncoveneşti” Dăbuleni.

Pentru personalul medical din Craiova care nu lucrează în unităţile spitaliceşti (medici de familie, personal medical din sistemul privat, personalul medical din cabinetele de medicină şcolară, stomatologi, farmacişti, personalul SAJ Dolj), DSP a organizat un centru de vaccinare la Cercul Militar Craiova, unde activitatea de vaccinare, coordonată şi realizată de către personalul DSP şi personalul medical din cabinetele scolare, este în plină desfăşurare.

Mulţumim managerilor spitalelor pentru receptivitate, implicare şi organizare în bune condiţii a acestei campanii.

Aducem mulţumiri medicilor şi asistenţilor din reţeaua de medicină şcolară pentru tot suportul acordat DSP-ului în activitatea de combatere şi control a epidemiei cu COVID-19.

Şi nu în ultimul rând mulţumim colegilor din presă care facilitează transmiterea tuturor informaţiilor specialiştilor către toţi cetăţenii pentru a-i ajuta să facă cele mai bune alegeri pentru a-şi păstra sănătatea.

 

DSP Dolj

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 21/30.12.2020

 

Judeţul Dolj este al doilea judeţ din ţară care a început vaccinarea personalului medical, în data de 30.12.2020, conform primei etape de vaccinare din Strategia Naţională de Vaccinare împotriva COVID-19.

În tot acest timp DSP Dolj, împreună cu toate instituţiile care au atribuţii în acest sens, s-a implicat în monitorizarea şi derularea în timp real a tuturor procedurilor stabilite pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a acestei campanii, astfel în seara zilei de 29.12.2020 DSP Dolj a preluat de la Centrul Regional de Depozitare din cadrul Spitalului Militar „Ştefan Odobleja” 975 doze de vaccin, care au fost repartizate pe centre de vaccinare în camera frigorifică a Laboratorului DSP Dolj şi transportate către centrele de vaccinare din cadrul SCJUC, Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, Spitalul Clinic CF Craiova, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna.

 În această dimineaţă (30.12.2020) restul dozelor de vaccin au fost transportate către toate spitalele din judeţ unde s-au organizat centre de vaccinare: Spitalul Filişanilor, Spitalul Municipal Băileşti, Spitalul Municipal Calafat şi Spitalul Orăşenesc „Aşezamintele Brâncoveneşti” Dăbuleni.

Pentru personalul medical din Craiova care nu lucrează în unităţile spitaliceşti (medici de familie, personal medical din sistemul privat, personalul medical din cabinetele de medicină şcolară, stomatologi, farmacişti, personalul SAJ Dolj), DSP a organizat un centru de vaccinare la Cercul Militar Craiova, unde activitatea de vaccinare, coordonată şi realizată de către personalul DSP şi personalul medical din cabinetele scolare, este în plină desfăşurare.

Mulţumim managerilor spitalelor pentru receptivitate, implicare şi organizare în bune condiţii a acestei campanii.

Aducem mulţumiri medicilor şi asistenţilor din reţeaua de medicină şcolară pentru tot suportul acordat DSP-ului în activitatea de combatere şi control a epidemiei cu COVID-19.

Şi nu în ultimul rând mulţumim colegilor din presă care facilitează transmiterea tuturor informaţiilor specialiştilor către toţi cetăţenii pentru a-i ajuta să facă cele mai bune alegeri pentru a-şi păstra sănătatea.

 

DSP Dolj

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 20/24.11.2020

 

Inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, împreună cu ofiţeri ISU Dolj şi inspectori ISCIR Dolj au efectuat, în perioada 16 - 23.11.2020, controale în secţiile Anestezie Terapie Intensivă din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova şi Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova.

Reprezentanţii DSP Dolj au constatat neconformităţi privind respectarea prevederilor Ord. MS nr. 914/2006 cu modificările ulterioare, Ord. MS nr. 1500/2009 cu modificările ulterioare şi au dispus  planul de măsuri de remediere, termenul de realizare al acestuia fiind stabilit de comun acord cu reprezentanţii unităţilor medicale.

Menţionăm că aceste verificări au fost efectuate ca urmare a solicitării transmise de responsabilii din Ministerul Sănătăţii, care au precizat faptul că la nivelul fiecărei direcţii de sănătate publică judeţeană să fie constituită o comisie mixtă de control, formată din reprezentanţi DSP, ISU, ISCIR, ca urmare a tragediei înregistrate pe 14.11.2020 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

 

DSP Dolj

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 19/24.11.2020

 

Informăm pe această cale personalul medical precum şi publicul larg că în conformitate cu prevederile Ord. MS nr. 1513/2020 cu modificările ulterioare, anexa 3, pct. C, lit. c: „după 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru pacienţii declaraţi vindecaţi de COVID-19, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învăţământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic şi nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2.”

 

DSP Dolj

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 18/17.11.2020

 

Având în vedere includerea Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova în lista spitalelor suport Covid, conform prevederilor Ord. MS nr. 555/2020 cu modificările ulterioare, la propunerea DSP Dolj, începând cu data de 17.11.2020 s-au operaţionalizat 42 paturi în specialităţi medicale şi 5 paturi în specialitatea ATI, dotate cu 5 ventilatoare, prin care se asigură asistenţa medicală pacienţilor pozitivi Covid 19.

Estimăm că în perioada 15-20.12.2020 se vor operaţionaliza încă 5 paturi ATI.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Valeria Andreescu

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 17/05.11.2020

 

Având în vedere faptul că în ultima perioadă există din ce în ce mai multe solicitări privind derogarea temporară de la măsura izolării pentru diverse situaţii deosebite, informăm publicul larg, pe această cale, că nu se acordă decizii de derogare temporară de la măsura izolării pentru că nu există prevederi legale în acest sens.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic şi Hotărârea CNSU nr. 36/2020 privind constatarea pandemiei de Covid 19 şi stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecţia populaţiei, DSP Dolj emite doar decizii de suspendare temporară a măsurii de carantină pentru persoanele sănătoase, contacţi direct ai cazurilor pozitive sau care au venit din ţări cu incidenţă mai mare decât a României.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Valeria Andreescu

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 16/18.09.2020

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj comunică faptul ca în cursul zilei de 17.09.2020, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 78/2020 privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, autorităţilor publice locale a necesarului de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, a primit un număr de 4,5 milioane de măşti de protecţie, care în zilele următoare vor fi distribuite unităţilor administrativ - teritoriale, după un program care le-a fost comunicat.

Necesarul de măşti de protecţie a fost stabilit de fiecare unitate administrativ -  teritorială pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza sa, definite ca fiind:

a)     persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social, acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat cu modificările şi completările ulterioare;

b)    persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei cu modificările şi completările ulterioare;

c)     pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt până la 704 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzute în OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate aprobată prin Legea nr. 196/2009;

d)    persoanele încadrate in grad de handicap care realizează venituri exclusive din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

DSP Dolj

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 15/02.09.2020

 

În luna august 2020 specialiștii DSP Dolj au fost sprijiniți în activitatea de combatere și control a epidemiei cu Covid 19 de un număr de 43 cadre medicale detașate de la Serviciul Public Management Spitale, Cabinete medicale și Creșe al Primăriei Craiova (20 medici școlari),  Primăria Calafat (13 cadre medicale, medici și asistenți școlari, asistenți comunitari), Spitalul Calafat (5 cadre medicale) și Spitalul Dăbuleni (5 cadre medicale).

Personalul medical detașat a asigurat triajul epidemiologic în punctele de trecere a frontierei Aeroport Craiova, Calafat și Bechet.

Medicii școlari detașati au participat la efectuarea a 749 anchete epidemiologice, la întocmirea și transmiterea a 2513 decizii de izolare și carantinare, la ţinerea evidenţei a 8713 teste Covid și au oferit informații telefonice privind infecția cu virusul Covid 19  la un număr de 4200 persoane.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj mulţumeşte persoanelor detaşate pentru sprijinul acordat și speră că acest episod va sta la baza unei colaborari la fel de fructuoase  în activitatea viitoare desfăşurată la locurile lor  de muncă.

 

DSP Dolj

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 14/17.08.2020

Rezultate control Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova

 

Serviciul de Control în Sănătate Publică al DSP Dolj a efectuat un control la Căminul pentru persoane vârstnice Craiova în perioada 13-14.08.2020.

Neconformităţi constatate:

-         circuitele funcţionale curate se intersectează cu circuitele expuse cu risc la contaminare în zona spaţiilor de cazare ale beneficiarilor;

-         nerespectarea circuitelor funcţionale existente la nivelul celor 2 imobile unde sunt internate persoanele vârstnice;

-         nerespectarea condiţiilor de stocare şi păstrare conform termenelor de valabilitate a unor produse din carne la nivelul agregatelor frigorifice din blocul alimentar (s-au depistat diverse tipuri de produse din carne congelate şi păstrate după expirarea termenului de valabilitate);

-         inexistenţa circuitelor funcţionale separate şi a programului de lucru defalcate pentru preluarea, decontaminarea, spălarea, călcarea şi depozitarea lenjeriilor de pat şi de corp provenite atât de la beneficiarii non-covid cât şi de la beneficiarii Covid pozitivi (la nivelul spălătoriei unităţii);

-         echipamentele individuale de protecţie ale personalului (bluze, halate etc.) sunt spălate incorect la nivelul celor 2 imobile unde personalul îşi desfăşoară activitatea şi nu în mod corect la nivelul spălătoriei unităţii

-         la nivelul depozitului de biocide au fost identificate conserve de alimente depozitate incorect;

-         valorile termice ale termometrizării zilnice noncontact ale beneficiarilor nu sunt consemnate şi în fişele de monitorizare servicii individuale (F.O.);

-         decesul P.M. (87 ani), rezident Covid-pozitiv internat în Monobloc et.4, comunicat în data de 12.08.2020 orele 21:20, nu a fost declarat autorităţilor medicale competente, conform normelor legale în vigoare.

Pentru aceste neconformităţi s-au sancţionat contravenţional următoarele persoane:

1. Avertisment, conf. OUG 2/2001 - persoană fizică, medic, pentru neraportarea în termen a decesului;

2. Avertisment, conf. OUG 2/2001 - 2 persoane fizice, infirmiere din clădirea monobloc pentru nerespectarea circuitelor funcţionale;

3. Amendă în valoare de 2.000 lei, conf. HGR 857/2011, art. 43, lit. b, persoană fizică - magazioner;

4. Amendă în valoare de 2.000 lei, conf. HGR 857/2011, art. 33, lit. k, persoană fizică - Director CPV.

 

BIROUL DE PRESĂ

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 13/13.08.2020

Situaţie actualizată focar Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova

 

În urma monitorizării bilunare de către DSP Dolj a beneficiarilor şi personalului de îngrijire din centrele rezidenţiale, în data de 24.07.2020 a fost depistat un focar în Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Unitatea funcţionează în două clădiri: una monobloc cu garsoniere, cu 2 scări de acces, 4 etaje şi o clădire cu 3 etaje.

 

Iniţial, au fost depistate 24 de cazuri pozitive Covid 19:

- 16 beneficiari din 270 rezidenţi;

- 8 personal de îngrijire din 100 persoane.

 

Ulterior, în urma testărilor repetate s-a constatat că focarul a evoluat, astfel că la data de 12.08.2020, situaţia este următoarea:

 

Total cazuri confirmate: 126 (100 rezidenţi şi 26 personal) din care:

- 45 beneficiari cazuri active;

- 13 personal de îngrijire cazuri active;

- 67 persoane vindecate;

- 1 deces, rezident cu comorbidităţi.

 

Toate cazurile au fost cu forme uşoare sau asimptomatice de boală, rezidenţii rămânând în centrul rezidenţial, unde li s-a asigurat îngrijire medicală de către personalul medical, angajaţi ai centrului, medici, asistenţi medicali şi dacă este cazul, tratament de specialitate, prioritate având cei cu simptome. Decesul a fost înregistrat la un rezident în vârstă de 83 de ani cu multiple comorbidităţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase V. Babeş Craiova în data de 29.07.2020.

 

Personalul de îngrijire pozitiv Covid 19 a fost izolat pentru evaluare clinică, paraclinică şi tratament la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Victor Babeş din Craiova.

 

S-au dispus următoarele măsuri:

- S-a efectuat ancheta epidemiologică şi s-a monitorizat focarul permanent;

- Carantinarea unităţii până la închiderea focarului;

- Dezinfecţia tuturor spaţiilor;

- Utilizarea corespunzătoare a echipamentului de protecţie de către personal si igiena mâinilor;

- Personal de îngrijire dedicat pentru rezidenţii pozitivi Covid19;

- Triajul epidemiologic zilnic al personalului de îngrijire;

- Monitorizarea zilnică a stării de sănătate a rezidenţilor care nu sunt infectaţi cu virusul SARS COV 2.

 

BIROUL DE PRESĂ

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 12/26.07.2020

Activitate DSP Dolj 22-25.07.2020

 

În perioada 22.07-25.07.2020 DSP Dolj a desfăşurat mai multe activităţi pentru a implementa prevederile Legii nr. 136/2020, OMS nr. 1309/2020 şi OMS nr. 1321/2020:

1. Rezolvarea deficitului de personal:

- s-a solicitat detaşarea a 20 medici care funcţionează în cabinetele şcolare, aflaţi în subordinea Primariei Craiova; având în vedere refuzul se va solicita CNCCI detaşarea obligatorie pentru 30 zile;

- s-a solicitat detaşarea a 5 asistenţi medicali care funcţionează la Spitalul Municipal Calafat pentru a asigura triajul epidemiologic în vama Calafat; există acordul a 5 asistenţi medicali;

- s-a solicitat detaşarea a 5 asistenţi medicali care funcţionează la Spitalul Orăşenesc Dăbuleni pentru a asigura triajul epidemiologic în vama Bechet; având în vedere refuzul se va solicita CNCCI detaşarea obligatorie pentru 30 zile;

2. Asigurarea circuitelor de emitere şi comunicare a deciziilor de carantinare/izolare;

3. Refacerea bazelor de date pentru monitorizarea persoanelor aflate în carantină/izolare;

4. Evaluarea persoanelor pozitive care în perioada 2-22.07.2020 au refuzat internarea - 17 persoane, sau au solicitat externarea fără a fi vindecaţi - 15 persoane;

5. S-au efectuat anchetele epidemiologice persoanelor pozitive Covid - 63 persoane;

6. Sunt în desfăşurare anchete epidemiologice în 6 focare, s-au dispus măsuri de limitare a transmiterii infecţiei cu coronavirus care au fost comunicate unităţilor, cele mai importante focare fiind:

- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă - 7 cazuri;

- Spitalul Clinic Boli Infecţioase V. Babeş - 26 cazuri;

- Căminul de persoane vârstnice Craiova - 24 persoane;

- DRDRP - 11 persoane;

7. S-au recoltat teste, conform metodologiei de supraveghere - 1178 persoane;

8. S-a dispus măsura carantinării pentru - 156  persoane;

9. S-a asigurat triajul epidemiologic în punctele de frontieră terestre - Calafat şi Bechet şi la Aeroportul Craiova.

 

Director Executiv,

Dr. Valeria Andreescu

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 11/26.06.2020

Măsuri de protecţie pentru temperaturi ridicate

 

Având în vedere că în perioada următoare prognoza meteo anunţă temperaturi în jur de 30 grade C, specialiştii DSP Dolj fac următoarele recomandări  pentru populaţie în vederea prevenirii incidentelor determinate de temperaturile extreme.

 

1) RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIA GENERALĂ

a) Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 - 18;

b) Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

c) Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;

d) Beţi zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.

e) Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

f) Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

g) Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;

h) O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

i) Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.);

j) Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

k) Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate;

l) Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

m) Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;

n) Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);

o) Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

- Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

- Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;

- Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;

- Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale;

- Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

 

2. RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA APARIŢIEI  DE ÎMBOLNĂVIRI ÎN RÂNDUL COPIILOR

2.1. Pentru sugari si copiii mici

a) realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;

b) sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în aceasta perioadă;

c) se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;

d) copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode;

e) nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu căciuliţa pe cap;

f) copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate;

g) mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igienă generală;

h) la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;

i) atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi obligatoriu seara la culcare iar in restul timpului i se va face toaleta locală ori de cate ori este nevoie;

j) copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apa la temperatura camerei.

2.2. Pentru copiii aflaţi în tabere

· se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare;

· alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete;

· se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor;

· copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă având capul protejat de pălăriuţe;

· scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.

 

3. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE ŞI CU AFECŢIUNI CRONICE

a) crearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

b) hidratare corespunzătoare cu apa plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi;

c) alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;

d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;

e) este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;

f) se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap;

g) persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

h) menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 - 4 duşuri pe zi.

 

4. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE CARE PRIN NATURA ACTIVITĂŢILOR LOR DEPUN UN EFORT FIZIC DEOSEBIT

a) aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de perioadele zilei încercând să se evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii;

b) se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi;

c) este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă;

d) utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

 

5. RECOMANDĂRI PENTRU ANGAJATORI

5.1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă

a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

5.2. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor

a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb;

b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

c) asigurarea de duşuri.

 

RECOMANDĂRI PENTRU SITUAŢIILE DE COD ROŞU

- reduceţi deplasările la cele esenţiale

- nu va deplasaţi între orele 11.00-17.00

- consumaţi lichide între 2- 4 litri /zi

- nu consumaţi alcool

- dacă faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă

- nu scoateţi copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineaţa şi după ora 20.00

- evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase

- folosiţi serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenţă doar în cazuri justificate, pentru probleme curente de sănătate anunţaţi telefonic medicul de familie. 

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Popescu Ştefan

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 10/09.06.2020

Măsuri de combatere a ţânţarilor

 

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat metodologia de supraveghere şi control a neuroinfecţiei cu virusul West Nile pentru sezonul 2020 şi în acest context a recomandat revizuirea, de către autorităţile publice locale, a programelor de combatere a dăunătorilor, inclusiv a ţânţarilor :

- aplicarea planului de combatere a ţânţarilor astfel încât să fie asigurată folosirea substanţelor active pentru combaterea ţânţarilor

- intensificarea măsurilor de desţânţărizare în zonele cunoscute a fi posibile locaţii de înmulţire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor etc., inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apă);

- pe fondul apropierii sezonului cald, când populaţiile de ţânţari de origine autohtonă încep să se înmulţească, este imperios necesară respectarea acţiunilor de prevenţie. 

Aceste recomandări se înscriu în cadrul general de măsuri de prevenţie destinate combaterii apariţiei unor eventuale cazuri de îmbolnăviri.

Pentru prevenirea infecţiilor virale transmise prin înţepătura de ţânţar (West Nile, Zika), Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei:

-          să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

-          să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;

-          să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;

-          să ia măsuri de eliminare a surselor larvare situate pe proprietăţile private sau în vecinătatea lor.

 

Tipuri de surse larvare

Măsuri

Mici recipiente care pot acumula apă, aflate în gospodării, ori aruncate pe terenuri virane: cutii de conserve, găleţi, borcane, jucării de material plastic, butoaie, farfuriuţe suport pentru ghivece de flori, folii de polietilenă în care se aduna apa de ploaie ori din stropitul grădinii

Orice recipient (borcane, cutii conserve, jucării, obiecte/deşeuri material plastic) care ţine apa trebuie eliminat, stocat în interior, sau golit şi răsturnat. Butoaiele, bidoanele, găleţile cu apă pentru udare trebuie acoperite cu capace compacte ori capace din plasă de ţânţari, care împiedică accesul insectelor. Farfurioarele de sub ghivecele de flori trebuie scoase sau se umplu cu nisip care să absoarbă apa.

Terenurile virane trebuie igienizate şi curăţate.

Vaze de flori în exterior, recipiente pentru adăparea animalelor

Recipientele în care este necesară menţinerea apei, trebuie golite complet prin răsturnare pe sol, de două ori pe săptămână şi umplute din nou cu apă proaspătă

Surse de apă (fântâni/puţuri descoperite, expuse la ţânţari)

Se acoperă pentru a împiedica accesul insectelor

Piscine, bazine

Bazinele pline cu apă şi corect întreţinute şi igienizate nu reprezintă un habitat larvar adecvat; se va evita golirea lor incompletă şi menţinerea fără apă, deoarece  apa reziduală ori apa de ploaie acumulată formează habitate favorabile

Acumulări de apă rezultate din scurgeri de la conducte, hidranţi, cămine de vizitare, drenuri şi canale de drenaj şi evacuare a apei, incorect întreţinute şi colmatate

Trebuie remediate pentru a evita pierderile de apă şi acumularea ei.

Rigolele drenurile, burlanele trebuie curăţate şi decolmatate

Canale pluviale cu spaţiu pentru sedimentare, fântâni ornamentale

Se verifică dacă sunt focare larvare active şi se tratează cu produse larvicide

Anvelope expuse la precipitaţii

Nu trebuie ţinute sub cerul liber pentru a nu acumula apă de ploaie. Trebuie ridicate de pe terenurile virane, iar dacă sunt reutilizate în alte scopuri în gospodării, trebuie umplute cu pământ sau nisip pentru a nu acumula apă în partea inferioară

Arbori cu scorburi

Trebuie plombate scorburile

Fără implicarea populaţiei în eliminarea surselor larvare de pe domeniile private, eficienţa măsurilor luate de autorităţi pe domeniul public este limitată.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 9/15.05.2020

Atenţie la înţepăturile de căpuşe

Odată cu încălzirea vremii, toată lumea evadează în mijlocul naturii, în grădini, parcuri cu multă verdeaţă, păduri sau la munte. Trebuie să ştim însă că ne expunem pericolului înţepăturilor de insecte care pot transmite variate boli (bacteriene, virale) unele dintre ele chiar cu evoluţie letală.

Căpuşele fac parte din categoria arahnoidelor şi pot fi un vector al unor boli variate, bacteriene (borelioza = boala Lyme, babesioza), virale, parazitare care pot evolua timp îndelungat.

Doar un procent redus de căpuşe între 10-20% (Ixodes ricinum, Ixodes dafni) este infectat cu Borrelia burgdorferi, bacteria răspunzătoare de apariţia bolii Lyme (borelioza).

Căpuşele sunt vizibile cu ochiul liber, înţepătura lor nu doare şi de aceea periodic pielea trebuie examinată, ideal seara la baie cu atât mai mult cu cât pot afecta zonele mai ascunse (pielea păroasă a capului, zona subraţului, ombilic, zona din spate, etc.) de care rămân ataşate până când sunt îndepărtate; ele nu zboară şi nu sar trecând direct pe tegument şi se întâlnesc cu predilecţie în iarba înaltă, zonele umede (păduri, tufişuri, poieniţe) dar pot exista şi în grădina casei, terenul de joacă sau chiar pe animale (câini, pisici).

Dacă la inspecţia tegumentului găsiţi căpuşe, este foarte important să nu încercaţi să le scoateţi, deoarece de foarte multe ori rămân părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras. Trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi se va recomanda tratamentul profilactic.

Boala Lyme este o boala infecţioasă determinată de Borrelia ce presupune o afectare multisistemică cu evoluţie insidioasă, frustă, înşelătoare. Foarte important este şi faptul că nu se transmite de la om la om nefiind boala contagioasă.

În funcţie de momentul infectării se disting 3 stadii evolutive,

a) stadiul I : (perioada de incubaţie cu durată variabilă între 3 zile şi 3 -4 săptămâni) se caracterizează prin:

- ECM = eritem cronic migrator - o leziune circulară, de obicei mică (3-5 cm, ce poate creste până la 10 cm, şi uneori 40-50 cm), de culoare roşie pe margini cu centrul deschis la culoare, cu diferite localizări (cel mai frecvent coapse, fese, zona axilară);

- subfebrilităţi/febră, transpiraţii;

- dureri musculare, oboseală musculară, dureri articulare;

- astenie/adinamie/tulburări de somn;

- cefalee (durere de cap), tulburări de vedere (vedere în ceaţă), ameţeli;

b) stadiul II – infecţie diseminată :

- apare la cel puţin 4 săptămâni de la momentul infecţiei şi de datorează diseminării Borreliei în diferite ţesuturi şi organe;

- caracteristice sunt simptomele neurologice ,cardiace (miocardita, pericardita) , precum şi afectarea articulară;

- debutul poate fi brusc sub forma unei meningite seroase (greţuri, vărsături, dureri intense de cap, fotofobie, etc.) a unei encefalite sau a unei afectări neurologice progresive cu pareze faciale, parestezii

 (amorţeli, furnicături la nivelul membrelor), oboseală musculară, dureri articulare (afectează articulaţiile mari şi schimba periodic sediul)

- tulburări de vedere, îngustarea câmpului vizual, senzaţie de „nisip in ochi”

- mai rar poate exista şi afectare cardiacă de tipul miocarditei, pericarditei

c) stadiul III – infecţie cronică, persistentă

- debutul este la câteva luni, uneori chiar ani de la momentul infecţiei când boala poate fi deja la stadiul de cronicizare; simptomatologia este aşa de nespecifică încât se impune diagnostic diferenţial cu o multitudine de alte boli;

- afectarea articulară se asociază celei neurologice, cel mai frecvent implicate fiind articulaţiile mari (genunchi, şold etc.); durerile pot fi foarte intense cu durata de zile, săptămâni, urmând un interval liber urmat întotdeauna de reapariţia lor; la o parte din pacienţi, mai ales la adult se pot dezvolta leziuni de tip eroziv, frecvent ale articulaţiei şoldului;

- afectarea cutanată se manifestă sub forma acrodermatitei cronice atrofice, cu sediul la nivelul membrelor inferioare şi a pseudolimfoamelor cutanate;

- apar tulburări emoţionale, depresie, anxietate, diferite fobii, obsesii care de multe ori orientează diagnosticul spre o afectare de tip psihiatric (tulburări bipolare)

Diagnosticul este sugerat de antecedentele muşcăturii de căpuşă asociate cu manifestările descrise mai sus şi confirmat de dozarea anticorpilor (test Elisa, test Western Blot), de Reacţia polimerică în lanţ (PCR) sau prin Microscopie cu imunofluorescenţă a sângelui sau a lichidului cefalorahidian.

Prognosticul depinde de momentul diagnosticării şi poate fi considerat bun atunci când diagnosticul se stabileşte la distanţă mica de momentul înţepăturii şi mai rezervat în cazurile tardive când datorită afectării multisistemice există posibilitatea rămânerii unor sechele, în special neurologice.

Tratamentul trebuie prescris doar de medic,fiind adaptat stadiului bolii.

Prevenire

Ř     folosirea de spray-uri aplicate pe piele care conţin substanţe ce înlătură insectele.

Ř     îmbrăcăminte deschisa la culoare, ideal pantaloni lungi sau măcăr şosete trei sferturi;

Ř     evitaţi să vă aşezaţi direct pe iarbă;

Ř     inspectaţi tegumentele la câteva ore după expunere şi în special seara la duş; atenţie şi la pielea păroasă a capului şi la zonele „ascunse” (spatele urechilor, axile, regiunea din spatele genunchiului);

Ř     atenţie sporită la animalele de companie, care pot transmite căpuşele; informaţi-vă de la medicul veterinar de produsele existente pentru protecţia animalelor;

Ř     solicitaţi ajutor medical atunci când aţi fost înţepat de căpuşe, doar personalul medical fiind în măsură să înlăture corect căpuşa şi să vă recomande sau nu, tratament profilactic.

Creşterea de 3 ori, in anul 2010, a incidenţei bolii Lyme in România, comparativ cu anul precedent, a determinat introducerea de către CNSCBT Bucureşti a Fisei de supraveghere a cazului de Boala Lyme, pentru a obţine informaţii epidemiologice care analizate să permită o înţelegere mai corectă şi recomandarea de măsuri de sănătate publică.

În judeţul Dolj, în anul 2010 a fost diagnosticat un singur caz de Boala Lyme, la o persoană în vârstă de 6 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în septembrie 2010, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în noiembrie 2010.

În anul 2011 au fost suspectate 8 persoane, dar diagnosticate 2 cazuri de Boala Lyme la o persoană în vârstă de 5 ani, din Dioşti, înţepată de căpuşe în martie 2011, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în aprilie 2011 şi la o persoană în vârstă de 52 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în iunie 2011, diagnosticată, internată şi tratata în Spitalul de Boli Infecţioase în august 2011.

În anul 2012 au fost diagnosticate 2 cazuri de boala Lyme: la o persoană în vârstă de 54 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iunie 2012 şi la o persoană în vârstă de 33 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iulie 2012.

În ultimii ani (2013 -2019) în judeţul Dolj nu au fost diagnosticate cazuri de boala Lyme.

 

Purtător de cuvânt,                Medic epidemiolog,

Dr. Popescu Ştefan                 Dr. Ciocan Titina

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 8/09.04.2020

Vă facem cunoscute următoarele cu privire la situaţia apărută, astăzi 09.04.2020, la un centru de carantină:

- Persoanele carantinate în centru au sosit în ţară în pe parcursul zilei de 26.03.2020 din „zone roşii” din Europa legate de infecţia cu coronavirus. În conformitate cu OMS nr. 414/2020 modificat prin OMS 497/2020 au trebuit să efectueze o perioadă de 14 zile de carantină instituţionalizată.

- În această perioadă s-a asigurat de către DSP Dolj triaj epidemiologic zilnic şi monitorizarea stării de sănătate a fiecărei persoane carantinate prin echipe de medici formate din medic şi asistent şcolar delegaţi pe această perioadă a situaţiei de urgenţă la DSP Dolj. Toate persoanele au prezentat stare de sănătate bună, au fost afebrile şi asimptomatice pentru infecţia cu coronavirus.

- În această dimineaţă s-a efectuat din nou controlul medical al acestor persoane, în funcţie de perioada din zi în care au sosit iniţial în centrul de carantină.

- Pentru o parte din persoane, avizele epidemiologice au fost eliberate conform orei de intrare în carantină. Având în vedere acest lucru, aceste persoane în cauză s-au arătat nemulțumite. Menţionăm că în conformitate cu ordinele mai sus menţionate, aceştia trebuie să efectueze fix 14 zile de carantină.

- Aceste persoane au ieşit din camere, au accesat ieşirea de pe acoperişul hotelului pe care în mod normal administratorul locaţiei era obligat să o blocheze şi au protestat cu privire la întârzierea primirii avizelor epidemiologice şi a faptului că nu au primit masa de prânz aşa cum era prevăzut pentru ziua de astăzi în contractul încheiat cu proprietarul hotelului.

- Aceste avize au fost înmânate reprezentanţilor Poliţiei Locale pentru a fi înmânate persoanelor carantinate în aşa fel încât acestea să poată părăsi locaţia de carantină, funcție de ora la care au fost primite în urmă cu 14 zile în centrul de carantinare.

 

DSP Dolj

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 7/05.04.2020

Urmare multiplelor sesizări din presa scrisă şi social - media legate de modul de dezinfecţie a scărilor de bloc, trotuarelor şi străzilor din municipiul Craiova, vă informăm următoarele:

În data 24.03.2020, Salubritate Craiova SRL a solicitat consultanţă la DSP Dolj cu privire la utilizarea unui biocid pentru acţiunea de dezinfecţie a scărilor de bloc şi dezinfecţie exterioară a străzilor sau trotuarelor. Personalul de specialitate care a analizat solicitarea a încadrat produsul biocid în altă categorie decât cea în care este clasificat în Registrul Naţional de Evidenţă a Produselor Biocide. Respectivul produs nu are indicaţie pentru dezinfecţia spaţiilor locuibile şi nici pentru dezinfecţie exterioară a străzilor sau trotuarelor, ci este pentru uz veterinar. Avizul a fost eliberat, în mod eronat, în data de 25.03.2020.

În data de 31.03.2020, Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii a dispus la nivel naţional un control tematic la producătorii, deţinătorii de avize și utilizatorii de produse biocide care se desfăşoară activităţi de dezinfecţie în perioada 01.04 - 29.05. 2020. În cadrul acestei acţiuni tematice de control, în data de 03.04.2020, inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Dolj au efectuat un control la SC Salubritate Craiova SRL şi au constatat că în cursul acţiunii de dezinfecţie a scărilor de bloc se foloseşte un biocid tip TP3, fără a se respecta aria şi indicaţia de utilizare precizate în avizul BIO emis de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, ceea ce reprezintă contravenţie, conform legislaţiei în vigoare. Menţionăm că Salubritate Craiova SRL este autorizat pentru desfăşurarea activităţilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, cunoscând modul de utilizare a biocidelor pentru aria de competenţă. Ca urmare s-a impus măsura sistării activităţii de dezinfecţie și sancţionarea contravenţională a unităţii.

Măsura s-a impus pentru a preveni producerea unor accidente în rândul populaţiei municipiului Craiova.

În urma sesizării adresate de Primăria Craiova Instituţiei Prefectului Dolj, DSP Dolj a demarat o anchetă internă privind modul în care s-a răspuns la solicitarea de consultanţă a societăţii Salubritate Craiova SRL.

Rezultatul anchetei și măsurile luate vor fi comunicate la finalizarea cercetărilor.

 

DSP Dolj

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 6/01.04.2020

Referitor la situaţia existentă la Centrul de Carantina Helin Craiova precizăm faptul că prin Ordinul nr. 74521/17.03.2020 al Comandantului Acţiunii Şef al DSU, INSP Bucureşti a fost desemnat ca autoritate responsabilă pentru monitorizarea, testarea şi raportarea integrată a situaţiilor generate de coronavirus SARS – CoV-2.

Ca urmare, algoritmul de testare, internare şi externare este stabilit de către INSP prin CNCSBT . Acesta a fost publicat pe 23.01.2020 şi a fost actualizat de două ori pe data de 27.03.2020 şi pe 30.03.2020.

La persoanele aflate în carantină iniţial s-a recoltat în prima zi şi în a 13-a şi a 14-a zi, la interval de 24 de ore, apoi în prima zi şi în ziua a -12-a şi a 13-a la interval de o zi.

Acum, la persoanele carantinate nu se mai recoltează probe decât în cazul în care au simptomatologie sau sunt contacţi direcţi ai unui caz confirmat.

Perioada de carantinare se termină după 14 zile, iar DSP eliberează celor care au fost carantinaţi o adeverinţă, din care rezultă că au efectuat cele 14 zile de carantină prevăzute de lege şi copie după buletinul de analize, dacă acesta există sau dacă la momentul carantinării era obligatorie testarea.

Din cele 13 persoane care au terminat perioada de carantină, 10 au primit adeverinţă şi copie după buletinul negativ de testare, iar 3 doar adeverinţă de efectuare a perioadei legale de carantină, deoarece rezultatul testelor nu a fost încă eliberat.

Aceasta este în acest moment metodologia aprobată de INSP – CNCSBT şi aplicată de către DSP, cu acordul conducerii CJCÎI Dolj.

Centrele de carantină sunt spaţii de cazare aparţinând unor operatori economici, care au încheiat contracte , iniţial cu DSP, acum cu autorităţile publice locale pentru decontarea cheltuielilor ocazionate de perioada de carantinare.

Aceste spaţii sunt evaluate de către specialişti din cadrul DSP, întreţinerea şi administrarea acestora, asigurarea hranei şi a celor necesare celor carantinaţi, intrând în responsabilitatea operatorilor economici,

Prin DSP se asigură triajul epidemiologic zilnic al persoanelor carantinate, se acordă primul ajutor sau se anunţă 112 pentru urgenţele majore ale acestor persoane carantinate.

 

DSP Dolj

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 5/31.03.2020

În data de 30.03.2020, în urma sesizărilor  din presă,  inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică al DSP Dolj au efectuat un control la un centru de carantină din judeţul Dolj. Controlul s-a desfăşurat în intervalul orar 21:00 – 00:30.

În urma controlului efectuat, s-au constatat următoarele deficienţe:

1.       Lipsa contractului pentru deşeuri cu potenţial periculos şi colectarea necorespunzătoare în saci menajeri negri.

2.       Nu există contract deratizare-dezinfecţie-dezinsecţie

3.       Lipsă contract spălare, dezinfecţie lenjerie.

4.       Camere şi grupuri sanitare neigienizate, cu defecţiuni ale instalaţiilor sanitare

5.       Lipsă dotare persoane carantinate cu obiecte de uz personal şi intim: există doar săpun şi hârtie igienică

6.       Lipsă materiale şi substanţe de curăţenie în camere: găleţi, mop, matură, detergent, biocid.

7.       Lipsă procedură de schimbare a lenjeriei.

 

Măsuri:

Amendă conf. HG 857/2011, art. 30, lit. h în sumă de 30.000 lei Primăriei locale.        

Sancţiune cu avertisment conf. OG 2/2001 unitate catering pentru neinscripţionarea orei pe recipientele destinate probelor alimentare.

 

Termen de remediere: imediat

Recontrol – 48 de ore.

 

Urmare a acestor constatări, aduse la cunoştinţa Prefectului judeţului Dolj, s-a decis relocarea persoanelor carantinate într-un alt centru din judeţ.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 4/11.03.2020

CAMPANIA „ZÂMBEȘTE CU ÎNCREDERE. SĂNĂTATE ORALĂ PENTRU TOȚI ! ” - MARTIE 2020

 

În luna martie Ministerul Sănătăţii, prin Programul Naţional de Evaluare și Promovare a Sănătăţii finanţează și organizează campania Zâmbește cu încredere. Sănătate orală pentru toţi ! , campanie care aduce în atenţia publică problematica sănătăţii orale pentru populaţia generală (inclusiv copii și adolescenţi) și are ca obiective generale creşterea numărului de persoane informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia, a celor care adoptă comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale precum și formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare

Sănătatea orală include capacitatea de a vorbi, zâmbi, mirosi, gusta, atinge, mesteca, înghiţi şi de exprima o serie de emoţii prin intermediul expresiei faciale, cu încredere şi fără durere, discomfort sau boli cranio-faciale complexe.

Ultimul studiu efectuat în România la care au participat 4592 de respondenţi efectuat de specialiștii INSP prin inter referitor la evaluarea practicilor privind menţinerea sănătăţii orale arată că în ceea ce privește frecvenţa spălării zilnice pe dinţi pe 18 % dintre participanţi se spală de mai puţin de două ori pe zi pe dinţi, 33,7% se spală mai puţin de două minute pe dinţi și doar 33,6 % după ce mănâncă în maximum 15 minute. Numai 70,2% din respondenţi au fost instruiţi cu privire la tehnica corectă de periaj al dinţilor și doar 28,2% își schimbă lunar periuţa de dinţi. Referitor la mijoacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9% nu utilizează pastă de dinţi, doar 57,3% utilizează o pastă de dinţi cu fluor, 24,7% folosesc doar periuţa de dinţi, 55,6% folosesc apa de gură și 29,5% aţa interdentară. Un procent relativ mare, 48,7 %, utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale, iar 24,9% folosesc scobitori. În ceea ce privește starea de sănătate orală doar 27,6% dintre participanţii la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinţilor și doar 15,9% se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog. Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool și fumat: Doar 50,4% dintre respondenţi nu consumă zilnic dulciuri, 53,4% nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite și 61,3 % nu consumă deloc băuturi alcoolice. 20,1% dintre participanţii la studiu fumează.

Campania este implementată la nivel judeţean de către DSP Dolj împreună cu partenerii tradiţionalii: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Colegiul Medicilor Dentişti Dolj, Primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicină de familie, Crucea Roșie Dolj.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 3/07.02.2020

CAMPANIA „PROTEJEAZĂ-ŢI SĂNĂTATEA!

SĂNĂTATEA REPRODUCERII - DREPTUL ŞI RESPONSABILITATEA TA!” - FEBRUARIE 2020

 

În luna februarie, Ministerul Sănătăţii, prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii finanţează şi organizează campaniaProtejează-ţi sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul şi responsabilitatea ta!”, campanie care aduce în atenţia publică problematica sănătăţii reproducerii pentru adolescenţi şi femeile gravide şi are ca obiectiv creşterea nivelului de informare al acestora despre contracepţie, importanţa planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile şi complicaţiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, va desfăşura această campanie în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de planning familial şi Cabinetele de Medicină de familie şi cu Europrotector şi Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova.

Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală şi socială şi nu doar absenţa bolii sau a infirmităţii, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător şi la funcţiile şi procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viaţă sexuală satisfăcătoare şi sigură şi că au capacitatea de a se reproduce şi libertatea de a decide cu privire la viaţa lor sexuală.

          În perioada 2007-2017, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul naşterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecinţe afectează atât mama, cât şi copilul. Fenomenul „copiilor cu copii”, mai multe naşteri premature, rată de vaccinare scăzută şi riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situaţia unei mame sau a unei comunităţi, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalităţii infantile. 

În 2017 România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de naşteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78% din totalul naşterilor, conform datelor Eurostat. Comparativ cu anul 2017, în 2018, a crescut numărul şi ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani, o grupă de vârstă de mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii.

 

În judeţul Dolj, în ultimii ani s-au înregistrat următoarele date:

Nr.

An

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

1

Gravide sub 15 ani

40

51

92

54

35

28

57

41

2

Gravide 15-19 ani

672

564

888

549

1013

899

710

614

3

Avorturi

2406

2229

2327

2169

1968

1670

1353

1136

4

Avorturi sub 15 ani

8

6

10

13

9

9

5

6

4

Avorturi 15-19 ani

272

248

214

207

192

155

136

170

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 2/23.01.2020

CAMPANIA „ÎMPREUNĂ PENTRU SĂNĂTATEA MINTALĂ! SĂ ÎNLĂTURĂM STIGMATUL BOLILOR MINTALE!” - IANUARIE 2020

 

Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale şi a „stării de bine”, descriind nu numai absenţa bolii, ci şi capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viaţa familială, socială şi profesională.

Spre deosebire de afecţiunile somatice, identificarea şi intervenţia timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor şi teama stigmatizării. Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii şi ale anilor de sănătoasă pierduţi (disability-adjusted life years, DALY), afectând calitatea vieţii.

În anul 2018, în România, ponderea pacienţilor cu tulburări mintale şi de comportament a fost de 2445 cazuri la 100.000 de locuitori.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Spitalele, Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari,  şi Cabinetele de Medicină de familie şi cu Europrotector şi Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova organizează în luna ianuarie campania cu tema  Sănătatea mintală.

Scopul campaniei este: creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei generale şi a profesioniştilor din asistenţa medicală primară  privind problematica sănătăţii mintale

Grupurile ţintă ale campaniei sunt: Populaţia generală şi Profesioniştii din asistenţa medicală primară.

Sloganul campaniei este: „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”

Obiectivele campaniei sunt:

-         informarea populaţiei generale privind importanţa identificării şi intervenţiei timpurii în cazul tulburărilor  mintale,

-         conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor,

-         creşterea accesului la informaţii pentru:

-         îmbunătăţirea îngrijirilor şi înlăturarea stigmatizării persoanelor cu  tulburări  mintale

-         aplicarea testelor de  screening în cabinetele medicilor de familie.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 1/22.01.2020

PROGRAMUL UNITĂŢILOR SANITARE ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ

 

Direcţia de Sănătate Publică  Dolj comunică populaţiei că cu prikejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, în perioada 24-26.01.2020 unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe si Camerele de Gardă.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Afumaţi,Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila,Cetate, Coţofenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Seaca de Câmp, Teasc, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str. George Enescu, nr. 76, bl. 15 şi str. Împăratul Traian, nr. 213, bl. P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova (str. Tabaci, nr. 1), Spitalul Municipal Filantropia Craiova (str. Brestei, nr. 8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie  zilnic între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 43/23.12.2019

SFATURI PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ

 

Sfintele Sărbători de Crăciun şi Anul Nou bat la uşă, să ne respectăm tradiţiile cu care ne-am obişnuit în familie, dar, în acelaşi timp, să fim mai atenţi la consecinţele exceselor şi abuzurilor alimentare, care se întâmplă mai tot timpul în aceste ocazii, mai ales că, foarte mulţi credincioşi au ţinut post, iar revenirea la o alimentaţie normală trebuie făcută cu multă grijă.

Cu moderaţie şi echilibru, toate bunătăţile, (carnea de porc, sarmalele, caltaboşul, leberul, cârnaţii, jumările, piftiile, salatele cu maioneza, cozonacul, vinul etc.) care vor fi puse pe masa de sărbători, ne vor bucura şi ne vor ţine departe de medici şi spital. Altfel, mesele copioase vor crea probleme de sănătate cum ar fi: indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala, pancreatitele, puseele de hipertensiune arteriala, aritmiile etc.

Respectând următoarele recomandări, vom avea sărbători liniştite cu bucurie şi sănătate:

- carnea de porc (din gospodăriile proprii) trebuie să fie verificată pentru trichineloză, ambalată corect, depozitată, transportată şi manipulată în condiţii de igienă;

- toate produsele alimentare trebuie achiziţionate din unităţi comerciale care îndeplinesc condiţii de siguranţă alimentară, verificate din punct de vedere al termenului de valabilitate, ambalajului, compoziţiei (cât mai putine E-uri);

- indiferent de friptura pe care o alegem - porc, pui, curcan, vită - ea trebuie consumată în cantităţi moderate, de preferat cu garnituri de legume - broccoli, fasole verde, varză, salate şi mai puţin cu garnituri de cartofi, orez sau paste;

- modul de preparare al alimentelor este şi el foarte important, prăjelile în ulei sau untură trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive, fiind preferat grătarul sau friptura la tava şi legumele la grill;

- dulciurile, în special prajiturile cu cremă, cozonacul cu nucă, trebuie consumate în cantitati foarte mici la 2-3 ore dupa masă, sau chiar înlocuite cu salatele de fructe sau fructele proaspete;

- alcoolul trebuie şi el consumat cu moderaţie, evitându-se băuturile spirtoase şi cele carbogazoase;

- evitaţi consumul exagerat de sare şi consumaţi moderat condimente ca ardei iute, piper, muştar, hrean, usturoi etc.;

- nu uitaţi să vă hidrataţi cu minim 2 litri de lichide pe zi;

- evitaţi fumatul şi cafeaua în exces;

- evitaţi mesele copioase, mâncaţi mai putin şi fiţi mai atenţi la felul cum combinaţi diferitele feluri de mâncare;

- după o masă încărcată cu toate bunătăţile, din care n-am scăpat nimic, se recomandă un pic de mişcare, măcar o plimbare în aer liber;

- petreceţi cât mai mult timp (în funcţie şi de temperatura de afară) în mijlocul naturii, relaxându-vă cu familia şi prietenii;

- atenţie şi la greutate, ea poate creşte mult în aceste zile prin excesele alimentare;

- persoanele vârstnice şi cei cu afecţiuni cronice nu trebuie să-şi întrerupă tratamentul, să fie însă mult mai atenţi şi mai responsabili la ce, cum, şi mai ales cât mănâncă;

- este bine să nu ne lipsească din farmacia casei ceaiurile digestive, antispasticele, pansamentele gastrice, fermentii digestivi etc.;

- nu vă administraţi medicamente decât la recomandarea medicilor.

 

La mulţi ani, sănătate multă, să ne bucurăm şi să împărţim bucurie!

 

Purtător de cuvânt,                                   Compartiment Promovarea Sănătăţii,

Dr. Ştefan Popescu                                              Dr. Narciza Dinică

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 42/23.12.2019

Programul unităţilor sanitare în perioada Sărbătorilor de iarnă

 

Direcţia de Sănătate Publică  Dolj comunică populaţiei că în perioada Sărbătorilor de Crăciun (25-27.12.2019) şi de Anul Nou (01.01,2020 - 03.01.2020) unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe si Camerele de Gardă.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Afumaţi,Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila,Cetate, Coţofenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi,Seaca de Câmp,Teasc, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str.George Enescu, nr.76, bl. 15 şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova(str.Tabaci,nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova(str.Brestii,nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie  zilnic între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Vă informăm că farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj,sunt următoarele:

- Anedio farm –str.George Enescu, complex Racheta, nr. 76, bloc 15, Craiova, tel: 0251/587777;

- Farm Galan.- str. Calea Bucuresti, nr. 37,bloc 21e parter, Craiova, tel : 0722-289074

- Farmacia Trei F. - str Calea Bucuresti,bl 17 b parter,Craiova, tel : 0251-411787.

- Medplastik Tehnology - str. Tabaci nr. 22, Craiova,tel : 0351-885073.

- Urania farm - str. Calea Bucuresti, nr. 29, bl. 17c, parter, tel : Craiova 0371-300260.

- Prima Warehouse - str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova,  telefon : 0371-300262

 

Director executiv,                                                   Purtător de cuvânt,

                         Dr. Ludmila Prunariu                                               Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 41/12.12.2019

Trichineloza - O boală ce poate fi prevenită

 

De cele mai multe ori boala apare la om în urma ingestiei produselor din carne de porc infestată. Deşi bovinele (fiind ierbivore) nu sunt în mod normal gazde pentru Trichinella, şi carnea de vita a fost implicată în apariţia unor epidemii, când a fost contaminată sau amestecată cu carne de porc infestată.

Simptomele clinice ale trichinelozei apar atât la oamenii maturi, cât şi la copii, datorită valurilor succesive de invazie intestinală a parazitului, migrării larvare şi închistării musculare. Aceste manifestări sunt în funcţie de cantitatea de larve ingerate, dar şi de rezistenţa şi reactivitatea alergică a organismului. Majoritatea infecţiilor uşoare (sub 10 larve pe gramul de masă musculară) sunt asimptomatice, în timp ce infecţiile grave (peste 50 de larve pe gram) pot pune viaţa în pericol. Invazia intestinului de către un număr mare de paraziţi provoacă, ocazional, diaree, în timpul primei săptămâni de infecţie. Durerea abdominală, constipaţia, greaţa şi vărsăturile pot fi, de asemenea, accentuate.

Simptomele datorate migrării larvare şi invaziei musculare încep să apară în a doua săptămână după infecţie. Larvele de Trichinella care migrează provoacă o reacţie marcată de hipersensibilitate locală şi sistemică, cu febră ridicată, dureri de cap, ameţeli, astenie, dureri în masele musculare, dificultate în mers, în masticaţie, în înghiţire, la respiraţie. Caracteristice sunt edemul facial (umflarea feţei) şi periorbital (în jurul ochilor), dar şi erupţiile urticariene.

Câteodată sunt prezente cefalee, tuse, dispnee (respiraţie dificilă) sau disfagie (înghiţire dificilă). Alteori poate apare miocardita (inflamaţie a muşchiului cardiac), cu tahiaritmii sau insuficienţă cardiacă, sau, foarte rar, encefalita sau pneumonia - acestea fiind cauza cea mai frecventă a decesului în trichineloză.

Tratamentul este recomandat numai de medicul de familie sau de specialist. Antihelminticele curente sunt insuficiente faţă de larvele de Trichinella din muşchi. Din fericire, pacienţii cu infecţii mai uşoare se însănătoşesc doar prin repaus la pat, alimentaţie uşoară în care predomină consumul de legume şi fructe, aport suficient de lichide, uneori apelând la medicamente care scad febra şi care combat durerea. În cazul unor simptome severe, bolnavii se internează în spital unde se va completa tratamentul.

Larvele pot fi distruse prin prepararea culinară a cărnii de porc, până când culoarea acesteia nu mai este roşie, sau prin congelare la -15 grade C timp de 3 săptămâni.

 

Măsuri de prevenire:

-       evitarea consumului de carne şi produse de carne crudă (afumături, salamuri) obţinute din tăieri necontrolate sanitar-veterinar;

-       creşterea animalelor să fie făcută în condiţii igienice, în ferme şi gospodării, prin deratizări sistematice, strângerea şi incinerarea tuturor cadavrelor de şobolani;

-       amenajarea şi salubrizarea locurilor de depozitare a gunoaielor menajere;

-       este obligatorie efectuarea examenului trichineloscopic al cărnii din gospodăria proprie, sau dacă nu este cumpărată din locuri special amenajate şi verificată. Acest examen se poate face la orice dispensar veterinar, iar rezultatul se dă imediat;

-       verificarea existenţei ştampilelor de control sanitar-veterinar.

 

Important: înainte de consumarea cărnii de porc, să aveţi grijă de unde o cumpăraţi, să aibă avizul medicului veterinar, iar în cazul copiilor mici, chiar dacă este o carne sănătoasă, să fie consumată în cantităţi mici şi foarte bine prelucrată termic.

 

Purtător de cuvânt,                                   Compartiment Promovarea Sănătăţii,

Dr. Ştefan Popescu                                              Dr. Narciza Dinică

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 40/05.12.2019

Gerul de afară ne poate afecta grav sănătatea - recomandări pentru populaţie

 

Având în vedere temperaturile reci care, conform prognozelor meteorologice, se vor instala în următoarea perioadă, facem câteva recomandări generale pentru populaţie, în scopul prevenirii unor îmbolnăviri sau a apariţiei unor complicaţii provocate de ger.

 

Evitaţi expunerile prelungite în aer liber. Persoanele vârstnice, copiii, bolnavii cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii să evite pe cât posibil aceste expuneri.

Folosiţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată pentru a evita degerăturile (o îmbrăcăminte şi o încălţăminte strâmtă nu este recomandată pentru ca nu păstrează caldura).

Purtaţi căciulă, fular şi mănuşi pentru a vă feri extremităţile, care sunt cele mai mult expuse riscului de îngheţ.

Mersul pe jos (pentru distanţe mici) este de preferat unor staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun.

Evitati eforturile fizice mari care suprasolicită organismul.

Asiguraţi-vă o alimentaţie completă adaptată la vârsta şi activitatea zilnică care să fie bazată pe o hrană caldă, cu multe legume şi fructe proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale, cresc imunitatea şi ne apară de temutele viroze şi infecţii respiratorii.

Asigurati-vă hidratarea corespunzatoare din care să nu lipsească supele calde, ceaiurile vitaminizante.

Folositi (în limita toleranţei) mierea de albine şi usturoiul ca şi adjuvante naturale împotriva răcelilor.

Evitaţi consumul de alcool (este chiar periculos), opriţi de la consum, cel putin pe perioada aceasta, fumatul şi cafeaua.

Urmati corect tratamentul bolilor cronice de care suferiţi şi nu-l înterupeţi decât cu acordul medicului; altfel, există riscul decompensarii unor boli grave.

În caz de apariţie a unor simptome de răceală, degerături, mergeţi la medic, NU încercaţi să vă autotrataţi.

Păstraţi un ambient adecvat în locuinţă cu temperatură optimă de 22-24 grade; sub 20 grade intervine stresul asupra organismului făcandu-l vulnerabil şi incapabil să se concentreze sau să se odihnească.

NU folosiţi aragazul pentru încălzirea locuinţei.

Informaţi-vă despre starea vremii şi a drumului în cazul în care doriţi să plecaţi într-o calatorie pentru a evita eventualele surprize.

 

Purtător de cuvânt,                                   Compartiment Promovarea Sănătăţii,

Dr. Ştefan Popescu                                              Dr. Narciza Dinică

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 39/29.11.2019

Ziua Mondială de luptă împotriva HIV SIDA - 1 decembrie 2019

 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni de a se uni în lupta împotriva HIV, de a oferi suport celor diagnosticaţi cu această infecţie și de a comemora pe cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA.

În 2019, slogamul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este „Comunităţile fac diferenţa”.

În 2018, la nivel mondial, un număr de 37,9 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 36,2 milioane adulţi și 1,7 milioane copii. Un procent de aprox.79% dintre persoanele infectate știau că au HIV/SIDA. În 2018 au existat 1,7 milioane noi infecţii HIV (dintre care 1,6 milioane adulţi și 160.000 copii sub 15 ani), iar 23,3 milioane persoane au primit terapie antiretrovirală. Un număr de 770.000 de persoane au decedat datorită bolilor asociate cu SIDA.

În România, conform Conform OMS, în iulie 2018, existau 15.661 persoane infectate cu HIV (prevalenţă 0,1%).

La 31 decembrie 2018 au fost raportate de către Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof.dr.Matei Balş”: un număr de 7.786 cazuri HIV și 16.106 cazuri SIDA; un număr de 188 cazuri cu vârste sub 15 ani și 15.322 cu vârste peste 20 ani; un număr de 12.862 cazuri au primi tratament ARV la nivelul anului 2018 (acoperire de 54%). În 2018, în România, numărul cazurilor noi de HIV/SIDA a scăzut faţă de 2010 (respectiv de la 730, la 691).

Scopul campaniei: Informarea și conștientizarea populaţiei generale și în special a grupurilor cu risc crescut cu privire la modalităţile de transmitere și prevenire a infecţiei HIV/SIDA și a importanţei consilierii, testării și tratamentului.

Obiectivele campaniei: Cresterea acccesului la informaţie despre modalităţile de transmitere și prevenire a infecţiei HIV/SIDA și a importanţei consilierii, testării și tratamentului; creșterea numărului de persoane din populaţia generală informate despre HIV/SIDA; combaterea stigmatizării și a discriminării legate de HIV/SIDA.

Parteneri în realizarea campaniei: Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Cabinetele de Planificare familială, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Uniunea Naţională a Organizaţiior Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, World Vision România, Crucea Roşie Dolj, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova Organizatia Studentilor Farmacisti Craiova. Europrotector şi Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 38/20.11.2019

Ziua Naţională fără Tutun - 21 noiembrie 2019

      

    Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Centrul Regional de Prevenire,  Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova Organizatia Studentilor Farmacisti Craiova și Crucea Rosie Dolj celebrează în data de 21 noiembrie 2019 Ziua Naţională fără Tutun

În fiecare an,  în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun” având scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli/dizabilităţi/decese premature) atrasă de consumul de tutun și a stimula modificări comportamentale și măsuri legislative specifice.

În Rromânia se înregistrează o prevalenţă semnificativă a consumului de tutun, peste 5 milioane şi jumătate de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încălzeşte), peste 230000 de adulţi  şi al ţigărilor electronice se conturează ca o nouă ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, mai ales în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate al acestor produse (efecte hepatolitice observate în studii experimentale pentru produsele cu tutun care se încălzeşte, respectiv pneumonia de tip chimic pentru ENDS).  Studiul GATS România 2018 a arătat că PREVALENȚA CONSUMULUI DE TUTUN ÎN ROMÂNIA ESTE DE 30,7%.

Povara economică și costurile pentru sănătate cauzate de consumul de tutun pot fi reduse prin implementarea măsurilor Convenţiei Cadru pentru Controlul Tutunului a OMS, măsuri care s-au dovedit a fi eficiente şi pe care România le implementează de la adoptarea lor. Fiind una dintre ţările care au ratificat Convenţia Cadrul pentru Controlul Tutunului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România și-a asumat un angajament internaţional de a continua să pună accentul pe sănătate prin implementarea fiecăreia dintre acţiunile aferente pachetului MPOWER:

Monitorizare (şase studii în cadrul  Sistemului Global de Supraveghere a Tutunului (Global Tobacco Surveillance System - GTSS) sub egida OMS/CDC),

Protecţie, prin interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise în anul 2016,

Oferirea de ajutor pentru renunţarea la fumat,

Warning - avertizare prin introducerea avertismentelor grafice pe pachetele de ţigări

Enforce bans - implementarea legislaţiei privind  publicitatea, promovarea şi sponsorizarea produselor din tutun

Raise - creşterea taxelor pe tutun.

Cu toate măsurile remarcabile pe care România le-a luat pentru combaterea acestui flagel, între anii 2011 şi 2018, consumul de tutun în România a crescut cu 14,9%, mai ales prin creşterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 de ani (cu o creştere relativă de 48,3%) şi al femeilor (cu o creştere relativă de 27%), în condiţiile în care proporţia celor care au avut o tentativă de renunţare la fumat în ultimul an a suferit o scădere relativă semnificativă, comparativ cu 2011 (de 37%), chiar dacă aproape 5 din 10 fumători (48,2%) afirmă  că vor să se renunţe la acest obicei în viitor.

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar din România sunt fumători, iar  42.000 de decese pe an se datorează fumatului. Fumatul omoara mai mult decat alcoolul, accidentele de circulatie, drogurile, obezitatea, tentativele de sinucidere, toate la un loc.

Campania din acest an este un apel pentru sănătate prin sloganul: „Pentru sănătate spune NU consumului de tutun!”

Scopul campaniei este Prevenirea consumului de tutun în orice formă printr-o informare corectă şi conştientizare asupra beneficiilor   renunţării la fumat

Obiectivele campaniei sunt:

·        Creşterea numărului de persoane din grupul ţintă informate cu privire la beneficiile renunţării la fumat;

·        Informarea și conștientizarea persoanelor nefumătoare, sau a celor care doar au experimentat fumatul, cu privire la efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii lor cât și a celor din jur;

·        Sensibilizarea populaţiei şi a profesioniştilor din sistemul sanitar în privinţa pericolului pe care îl reprezintă utilizarea dispozitivelor electronice cu nicotină (ţigări electronice sau tutun încălzit – IQOS).

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 37/15.11.2019

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice - 18 noiembrie 2019

 

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), celebrată anual pe 18 noiembrie, este o iniţiativă europeană de sănătate publică desfăşurată în scopul sensibilizării profesioniştilor, a publicului şi a factorilor decidenţi cu privire la situaţia îngrijorătoare generată de rezistenţa antimicrobiană (RAM) şi la numărul pacienţilor infectaţi cu bacterii rezistente. 

Deoarece RAM continuă să reprezinte o ameninţare majoră pentru sănătatea publică, utilizarea prudentă a antibioticelor poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente şi poate contribui la menţinerea eficienţei antimicrobienelor pentru generaţiile viitoare.

În România, campania ZEIA 2019 are ca temă „Utilizarea corectă a antibioticelor în contextul creşterii rezistenţei la antimicrobiene şi se adresează pacienţilor, precum şi profesioniştilor din sănătate cu sloganul „Ai grijă, NU antibioticelor!”.

Scopul campaniei este de a reitera importanţa creşterii prudenţei în administrarea antibioticelor, o prioritate pentru sănătatea publică şi are ca obiective principale:

-         Creşterea gradului de conştientizare în utilizarea prudentă a antibioticelor;

-         Angajarea mass-media în sensibilizarea publicului în ceea ce priveşte utilizarea prudentă a antibioticelor şi fenomenul RAM;

-         Menţinerea problematicii rezistenţei antimicrobiene (RAM) pe agenda politică a decidenţilor din instituţiile specifice din România şi implicarea acestora ca multiplicatori şi ambasadori ai mesajelor ECDC (asociate RAM).

Mesajele cheie lansate de ZEIA 2019 sunt îndreptate către profesioniştii din sănătate şi către pacienţi şi ţintesc prescrierea corectă, precum şi utilizarea prudentă a antibioticelor.

Mesaje cheie pentru profesionişti:

         RAM compromite eficienţa antibioticelor acum şi în viitor;

         Contracararea RAM impune încurajarea utilizării limitate de antibiotice, la pacienţii fără alte soluţii terapeutice;

         Evitaţi profilaxia inutilă cu antibiotice;

         Documentaţi indicaţia tratamentului cu antibiotice, alegerea medicamentului, doza, calea de administrare şi durata tratamentului în fişa pacientului. 

Mesajele cheie către pacienţi:

         Antibioticele pot fi prescrise numai de medic;

         Antibioticele nu sunt analgezice şi nu vindecă orice boală;

         Administrarea antibioticelor pentru răceală sau gripă, nu poate ajuta!

*

În România 2017, distribuţia consumului comunitar de antibacteriene, plasa pe primul loc penicilinele betalactamice, urmate de alte betalactamice şi Quinolone, în timp ce tendinţa privind media consumului comunitar continuă să înregistreze penicilinele betalactamice ca fiind cele mai utilizate antibacteriene, urmate de alte betalactamice şi de Quinolone.

*

Deoarece rezistenţa la antimicrobiene continuă să ameninţe eficienţa tratamentelor împotriva infecţiilor cauzate de bacterii, conştientizarea publicului privind necesitatea consumului responsabil de antibiotice (numai pe reţetă), devine esenţială pentru îmbunătăţirea situaţiei defavorabile RAM în ţara noastră.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj celebrează ZEIA 2019 împreună cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Spitalele, Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti din Craiova şi Crucea Roşie Dolj prin întâlniri de informare cu personalul medical din unităţile sanitare.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 36/13.11.2019

Ziua Mondială a Diabetului - 14 noiembrie 2019

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj în colaborare cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti din Craiova şi Crucea Roşie Dolj celebrează Ziua Mondială a Diabetului, în data de 14 noiembrie 2019.

În fiecare an la 14 noiembrie este sărbătorită „Ziua Mondială a Diabetului”, iar celebrarea este condusă de către Federaţia Internaţională de Diabet (FID) şi asociaţiile membre. „Ziua Mondială a Diabetului” a fost stabilită în 1991 de către Federaţia Internaţională de Diabet şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ca răspuns la preocupările crescânde cu privire la ameninţarea la adresa sănătăţii pe care o reprezintă diabetul. „Ziua Mondială a Diabetului” a devenit o Zi Oficială a Naţiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluţiei Naţiunilor Unite 61/225.

Campania îşi propune să atragă atenţia asupra problemelor de importanţă majoră în privinţa diabetului zaharat şi să menţină diabetul în atenţia populaţiei în mod susţinut.

„Ziua Mondială a Diabetului” este sărbătorită în întreaga lume de peste 200 de asociaţii membre ale Federaţiei Internaţionale de Diabet, în peste 160 de ţări, printre care şi România, toate fiind State Membre ale Naţiunilor Unite, de către alte asociaţii, organizaţii, companii, cadre medicale şi persoane suferind de diabet zaharat, precum şi familiile lor.

Logoul ZMD este cercul albastru - simbolul global al diabetului.

Implicarea OMS în prevenirea şi controlul Diabetului Zaharat are scopul de stimulare şi sprijin pentru adoptarea de măsuri eficiente în supravegherea, prevenirea şi controlul diabetului şi complicaţiilor acestuia.

Strategia globală privind dieta, activitatea fizică şi sănătatea completează munca OMS în domeniul diabetului, prin canalizarea pe abordări populaţionale pentru promovarea alimentaţiei sănătoase şi a activităţii fizice regulate, iar astfel, de reducere a problemei globale legată de obezitate şi persoanele supraponderale.

În anul 2017, la nivel mondial, trăiau peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, în 2045 se prognozează un număr de 629 milioane, iar cele mai multe dintre aceste persoane aveau diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată şi promovarea unui stil sănătos de viaţă.

În acelaşi an (2017) numărul deceselor datorate diabetului şi hiperglicemiei a fost de 3,7 milioane, iar 1,5 milioane decese au fost cauzate de diabet.

Conform Studiului Naţional privind „Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi” (PREDATORR), în anul 2017, în România, la o populaţie adultă de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 şi 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%. În realitate există numeroase cazuri de diabet nediagnosticate.

CAMPANIA ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI 2018-2019: „FAMILIA ŞI DIABETUL”

La recomandările FID, campania dedicată ZMD are o durată de 24 de luni şi are ca scop conştientizarea populaţiei cu privire la impactul diabetului asupra familiei precum şi promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea şi educaţia despre diabet.

Pentru anul 2019 sloganul campaniei naţionale este „Diabetul - o problemă şi a familiei”.

Scopul acesteia este: O mai bună informare a membrilor familiilor persoanelor diagnosticate cu diabet, în ceea ce priveşte gestionarea acestei afecţiuni.

Familiile au un rol cheie în gestionarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul de tip 2 şi trebuie susţinute prin educaţie, resurse şi oportunităţi necesare adoptării unui stil de viaţă sănătos.

În România, Campania cu sloganul „Diabetul - o problemă şi a familiei” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 35/08.11.2019

Ziua Internaţională a Radiologiei - 8 noiembrie 2019

 

„Să sărbătorim împreună!”

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj în colaborare cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti din Craiova şi Crucea Rosie Dolj organizează în data de 8 noiembrie 2019, activităţi de celebrare a Zilei Internaţionale a Radiologiei cu tema „Imagistica Sportivă”.

Prin tematicile alese campania are în vedere conştientizarea şi informarea populaţiei cu privire la:

1.     Potenţialul medical şi ştiinţific al imagisticii medicale

2.     Rolul esenţial al radiologilor şi al imagiştilor în cadrul echipei medicale

3.     Standardele educaţionale şi profesionale crescute solicitate personalului care lucrează în domeniul imagisticii medicale.

Campania are ca scop evidenţierea rolului esenţial pe care specialiştii din domeniul imagisticii îl joacă în detectarea, diagnosticul şi managementul bolilor musculo-scheletale, aceştia contribuind la creşterea calităţii tratamentului acestor pacienţi.

Obiectivele campaniei sunt creşterea nivelului de informare a populaţiei cu privire la rolul radiologiei şi a imagisticii în cadrul unor îngrijiri de sănătate sigure, precum şi îmbunătăţirea înţelegerii poziţiei pe care medicii şi tehnicienii radiologi îl ocupă în procesul de acordare a îngrijirilor de sănătate.

Cu acest prilej, promovăm sloganul campaniei mondiale „Să sărbătorim împreună!” şi sloganul campaniei naţionale „Imagistica Sportivă – o mână întinsă noilor recorduri!”, împreună cu materialele elaborate de CNEPSS-CRSP Cluj.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 34/15.10.2019

Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare - 16 octombrie 2019

 

La data de 16 octombrie 2019 va fi celebrată ZIUA NAŢIONALĂ A ALIMENTAŢIEI ŞI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE.  Alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane iar cu această ocazie atragem atenţia întregii societăţi asupra problemei siguranţei şi a risipei  alimentare.

În 16 octombrie 2019 la DSP  Dolj se organizează campania de celebrare a zilei naţionale a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare în cadrul subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos al Ministerului Sănătăţii.         

Parteneri în realizarea campaniei sunt: Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Crucea Roşie Dolj, Europrotector, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova şi Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman Dolj.

Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare pe agenda publică şi politică din ultimii ani. Importanţa acestui subiect va continua să crească, în special având în vedere nevoia de a hrăni o populaţie mondială aflată în creştere.

Asigurarea securităţii alimentare a populaţiei, este obligaţia fiecărui stat. Problema securităţii alimentare, a accesului populaţiei la produse agroalimentare de bază şi de calitate corespunzătoare, constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar în primul rând cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Asigurarea securităţii alimentare pentru toţi indivizii, contribuie la liniştea socială, la stabilitate şi prosperitate

*

Scopul campaniei: este o iniţiativă de informare şi de conştientizare a publicului larg privind problema siguranţei şi a risipei alimentare la noi în ţară.

*

Sloganul campaniei: Opriţi risipa alimentară! Împreună să  păstrăm planeta verde!

*

Obiectivele principale ale campaniei sunt: creşterea rolului şi a gradului de informare şi implicare a societăţii civile şi a publicului larg în realizarea şi implementarea politicilor publice în domeniul reducerii risipei de hrană din România şi asigurarea siguranţei alimentelor; promovarea pe agenda guvernamentală şi parlamentară a măsurilor privind reducerea risipei de alimente în România; conştientizarea decidenţilor politici asupra necesităţii aplicării urgente a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare şi a normelor de aplicare ale acesteia.

*

Mesaje cheie:

Împreună să păstrăm planeta verde!

Lupta contra risipei alimentare este o urgenţă mondială.

Cumpărând cu chibzuinţă, salvăm planeta.

Donaţi ce nu consumaţi!

Folosiţi surse de apă şi materii prime sigure!

*

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor Campaniei.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 33/01.10.2019

Luna Internaţională de Conștientizare despre Cancerul de Sân (LICCS) - 1-31 Octombrie 2019

 

Octombrie este luna de conştientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în ţări din întreaga lume, campania îşi propune să crească atenţia şi gradul de conştientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar şi prevenirea acestei boli deosebit de grave.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de planing familial şi Cabinetele de Medicină de familie şi cu Europrotector şi Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova desfăşoară în perioada 01-31 octombrie o campanie de informare a populaţiei privind depistarea precoce, tratamentul, dar şi prevenirea Cancerului de sân.

Rata de incidenţă a cancerului de sân depăşeşte cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate ţările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populaţiei feminine, la nivel global.

Desfăşurată pentru prima dată în România, sub sloganul Depistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viaţa! campania dedicată LICCS are ca temă în 2019, Screening-ul - esenţial în depistarea precoce a cancerului de sân.

Scopul campaniei este de a Informarea şi conştientizarea:

a.  Profesioniştilor din asistenţa medicală primară despre cancerul de sân.

b. Populaţiei generale şi în special a celei feminine cu vârsta peste 40 ani asupra metodelor de prevenţie existente, posibilităţilor de diagnostic şi tratament.

Campania are ca obiective creşterea nivelului de informare şi conştientizare ( prin organizare de evenimente şi alte activităţi ) despre:

·        Factorii de risc şi modul prin care aceştia pot influenţa evoluţia bolii

·        Metodelor de prevenire a cancerului de sân

·        Importanţa efectuării screening-ului pentru cancer de sân

Mesajele principale ale campaniei sunt:

ü     Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor,

ü     Cancerul de sân diagnosticat tardiv are o evoluţie gravă.

ü     Cancerul de sân netratat are o evoluţie gravă;

ü     Cancerul  de sân depistat precoce şi tratat corect creşte şansa de supravieţuire cu o bună calitate a vieţii;

ü     Screening-ul mamar este esenţial în depistarea precoce a cancerului de sân. 

În România, cancerul de sân ocupa în 2018, prima poziţie cu o pondere a incidenţei de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanţă de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) şi cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi)

În 2017, numărul deceselor înregistrate în rândul femeilor prin cancerul mamar, a fost de 3 484, în creştere faţă de 2016 (3 457 decese).

În 2018, a fost demarat în România, proiectul de implementare a Programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de sân, program de prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului mamar, ce se va derula pe o perioadă de 5 ani.

Conform Ministerului Sănătăţii, Programul pilot va furniza ghiduri şi protocoale de testare, diagnostic şi tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical şi va dezvolta infrastructura, astfel încât să poată fi extinsă testarea la nivel naţional.  

*

Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populaţiei feminine a generat o situaţie mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE.

De aceea implicarea promotorilor sănătăţii în stimularea schimbării comportamentale a populaţiei, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenţie în apariţia cancerului de sân fiind la îndemâna tuturor.

De asemenea, mediatizarea largă a LICCS 2019 prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg să conştientizeze mai bine asupra prevenţiei acestei boli.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 32/30.09.2019

Ziua Europeană Anti-Depresie - 1 octombrie 2019

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de planing familial şi Cabinetele de Medicină de familie şi cu Europrotector şi Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova marchează la data de 1 octombrie 2019, Ziua Europeană Anti-Depresie şi organizează Campania cu sloganul: „Împreună împotriva depresiei!”

Tema campaniei din anul acesta a Zilei Europene Anti-Depresie este: „Conştientizarea şi managementul depresiei”.

Campania din acest an dedicată Zilei Europene Anti-Depresie are ca scop informarea şi conştientizarea:

       medicilor de familie privind problematica depresiei şi metodele de management ale depresiei;

       populaţiei generale şi, în special a gravidelor şi lăuzelor asupra recunoaşterii semnelor şi simptomelor specifice depresiei postnatale şi a posibilităţilor de tratament.

Ziua Europeană Anti-Depresie este marcată în fiecare an, la data de 1 octombrie 2019, fiind o iniţiativă a Asociaţiei Europene pentru Combaterea Depresiei – European Depression Association – EDA.

Având în vedere faptul că depresia reprezintă o problemă de sănătate publică prevalentă în multe din statele membre ale UE, afectând peste 50 de milioane de europeni, iar în România, peste 5% din populaţie suferă de depresie, conform OMS, obiectivele campaniei sunt:

-         Informarea populaţiei generale cu privire la semnele şi simptomele depresiei, a cauzelor şi consecinţelor acesteia şi a mijloacelor de prevenire şi tratament;

-         Informarea gravidelor şi lăuzelor cu privire la semnele şi simptomele depresiei post-partum;

-         Conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului pe care îl are depresia asupra vieţii oamenilor;

-         Importanţa aplicării screening-ului depresiei în cabinetele medicilor de familie;

Depresia este o boală care se tratează, de aceea este esenţial ca întreaga populaţie să conştientizeze importanţa recunoaşterii timpurii a semnelor şi simptomelor depresiei, ştiut fiind faptul că o mulţime de cazuri rămân nediagnosticate, fie ca urmare a nerecunoaşterii simptomatologiei depresiei, fie din cauza stigmatului pe care îl poartă orice tulburare psihică.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 31/25.09.2019

Ziua Mondială a Contracepţiei - 26 septembrie 2019

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de planing familial şi Cabinetele de Medicină de familie şi cu Europrotector şi Societatea Studentilor Medicinişti din Craiova desfăşoară în perioada 26 septembrie – 15 octombrie  o campanie de informare a populaţiei privind contracepţia, cu prilejul "Zilei Mondiale a Contracepţiei", având sloganul Contracepţia: Dreptul tău, este şi responsabilitatea ta!

În 2017 România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând 41% dintre toate cazurile Uniunii Europene (383 născuţi vii), conform datelor Eurostat.

Fenomenul mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale cărui consecinţe afectează atât mama, cât şi copilul.” Fenomenul „copiilor cu copii” –mai multe naşteri premature, rată de vaccinare scăzută şi riscuri sociale–este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situaţia unei mame sau a unei comunităţi, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalităţii infantile. Astfel, potrivit ultimei analize a Salvaţi Copiii (România, 2018), cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a naşterilor premature. Există o corelaţie directă între vârsta precoce a mamei, care înseamnă şi o dezvoltare emoţională, dar şi socială, încă incomplete, şi lipsa accesului la educaţie pentru sănătate şi la servicii medicale (Salvaţi Copiii România).

Contracepţia/planificarea familială (PF) urmăreşte conştientizarea importanţei cunoaşterii metodelor, prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea deceselor mamei şi copiilor, spaţierea sarcinilor/naşterilor, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii informate.

 

Sloganul campaniei  Ziua Mondială a Contracepţiei 2019: “CONTRACEPȚIA: DREPTUL TĂU, ESTE ȘI RESPONSABILITATEA TA!".

Scopul campaniei: informarea populaţiei generale, în special tinerilor şi populaţiilor defavorizate, cu privire la importanţa metodelor contraceptive pentru a face alegeri corecte legate de propria sănătate sexuală şi reproductivă.

Grupuri vulnerabile: copiii cu vârste 10-18 ani, copiii din zonele rurale, persoanele cu o condiţie social-economică precară, persoanele cu dizabilităţi mentale.

Campania este finanţată de către Ministerul Sănătăţii prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi organizată la nivelul judeţului de către Direcţia de Sănătate Publică. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

 

În judeţul Dolj, în ultimii ani s-au înregistrat următoarele date:

Nr

An

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

1

Gravide sub 15 ani

40

51

92

54

35

28

57

41

2

Gravide 15-19 ani

672

564

888

549

1013

899

710

614

3

Avorturi

2406

2229

2327

2169

1968

1670

1353

1136

4

Avorturi sub 15 ani

8

6

10

13

9

9

5

6

4

Avorturi 15-19 ani

272

248

214

207

192

155

136

170

 

Menţionăm că în judeţul Dolj din anul 1994 funcţionează 7 cabinete de Planning familial, toate în mediul urban: 3 în Craiova şi câte unul în Băileşti, Calafat, Filiaşi şi Segarcea. În aceste cabinete îşi desfăşoară activitatea 10 medici generalişti cu competenţă în planificarea familială.

Acţiunile de informare, educare şi comunicare planificate se concentrează asupra metodelor contraceptive, care pot fi utilizate în planificarea familială. 

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ NR. 30/20.09.2019

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Maladiei Alzheimer - 21 septembrie 2019

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Unităţile sanitare cu paturi, Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari şi Cabinetele de Medicină de familie celebrează în data de 21 septembrie 2019, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Maladiei Alzheimer şi organizează Campania cu sloganul: „Să nu-i uităm pe cei care uită”.

Tema campaniei din anul acesta este „Înţelegerea şi conştientizarea bolii Alzheimer”.

Campania din acest an dedicată Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Maladiei Alzheimer are ca scop informarea  şi conştientizarea:

q    profesioniştilor din sănătate despre problematica demenţei şi maladiei Alzheimer şi metodele de management al pacienţilor;

q    aparţinătorilor şi îngrijitorilor pacienţilor cu Alzheimer asupra posibilităţilor de diagnosticare, tratament şi cu privire la realizarea deplină a drepturilor persoanelor diagnosticate cu această boală.

La data de  21 septembrie a fiecărui an, organizaţiile de sprijin împotriva maladiei Alzheimer din întreaga lume îşi concentrează eforturile în vederea sensibilizării populaţiei generale cu privire la problematica demenţei de tip Alzheimer.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă, care afectează funcţionarea mentală.

Anul acesta, la data de 21 septembrie 2019, persoanele care suferă de Alzheimer, familiile acestora, organizaţiile implicate, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii se reunesc în spirit de solidaritate pentru a conştientiza opinia publică în legătură cu maladia Alzheimer.

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor Campaniei.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ NR. 29/16.09.2019

Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului (ZMSP) - 17 septembrie 2019

 

În octombrie 2004, OMS a lansat programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii (2002), care solicita Organizaţiei şi Statelor Membre să acorde atenţie maximă acestei probleme. Programul WHO Patient Safety îşi propune să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.

Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate Statele Membre OMS şi pentru a acţiona ca o forţă majoră la îmbunătăţirea siguranţei acestora.

Campania ZMSP din acest an, organizată pentru prima oară în România, cu tema Îngrijirile medicale în condiţii de siguranţă are ca scop Conştientizarea  profesioniştilor din domeniul furnizării serviciilor de sănătate, precum şi a pacienţilor asupra importanţei îngrijirilor medicale de calitate cât şi asupra siguranţei pacienţilor.

Obiectivele campaniei sunt:

·         informarea profesioniştilor din sănătate asupra importanţei îngrijirilor medicale în condiţii de siguranţă;

·         conştientizarea medicilor asupra necesităţii utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur cu efecte secundare reduse;

·         informarea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora asupra importanţei implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei.

Strategia naţională de sănătate 2014 – 2020 şi Planul de acţiuni pe perioada 2014 – 2020 prevede o serie de direcţii strategice de acţiune şi măsuri printre care şi Creşterea gradului de siguranţă a pacientului şi a calităţii serviciilor medicale în unităţile sanitare prin:

ŕ         introducerea evaluărilor de rutină ale performanţei la toate nivelurile de îngrijire folosind protocoale de estimare a performanţei pe diferite niveluri de îngrijire;

ŕ         implementarea la nivel naţional a conceptului de siguranţă a pacientului precum şi a instrumentelor/procedurilor aferente, bazate pe evidenţele/bunele practici internaţionale (OMS, UE);

ŕ         elaborarea şi implementarea unui plan strategic naţional cuprinzând măsuri generale pentru îmbunătăţirea siguranţei pacientului; dezvoltarea şi implementarea programelor de raportare, investigare şi concluzionare privind evenimentele adverse;

ŕ         dezvoltarea unor programe de cercetare privind siguranţa pacientului;

ŕ         informarea-educarea populaţiei împotriva abuzului de antibiotice.

În judeţul nostru, cu ocazia  Zilei Mondiale pentru Siguranţa Pacientului  2019, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate organizează Conferinţa Siguranţa pacientului în sistemul sanitarcare va avea loc în data de 17.09.2019, orele 16, în sala de şedinţe a Instituţiei Prefectului Dolj din Craiova, Calea Unirii, nr. 1.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ NR. 28/13.09.2019

Săptămâna Europeană a Mobilităţii - 16-22 septembrie 2019

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari şi Cabinetele de Medicină de familie celebrează în perioada 16-22 septembrie 2017 campania cu titlul: Săptămâna Europeană a Mobilităţii, având sloganul: Mobilitate în comun, curată şi inteligentă”.

Tema campaniei din anul acesta a Săptămânii Europene a Mobilităţii este: Mersul pe jos şi cu bicicleta în condiţii de siguranţă rutieră.

În cadrul campaniei, ziua de 22 septembrie este declarată Ziua fără maşini!

Campania SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII din acest an încurajează oamenii să aleagă moduri active de deplasare : să combine mersul pe jos  cu bicicleta şi cu transportul public.

Ediţia din acest an a campaniei este o oportunitate de a face parte dintr-o mişcare europeană adresată autorităţilor locale şi locuitorilor din mediul urban pentru a-şi corobora eficient acţiunile în vederea reducerii gradului de poluare urbană.

Obiectivele campaniei sunt:

         Conştientizarea populaţiei în  formării unor  atitudini pozitive faţă de stilul de viaţă sănătos prin adoptarea mobilităţii alternative (mersul pe jos şi cu bicicleta)

         Prezentarea de alternative de mobilitate durabilă locuitorilor din mediul urban

La nivel judeţean se vor organiza evenimente  de informare şi  conştientizare a populaţiei  asupra problematicii poluării mediului din oraşe şi a posibilităţii creşterii calităţii vieţii lor prin adoptarea modului de deplasare multimodal.

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor Campaniei.

Date suplimentare - Dr. Narciza Dinică, telefon 0771015675, website www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ NR. 27/13.08.2019

Funcţionare unităţi sanitare în zilele 15-18 august 2019

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj comunică populaţiei că în zilele de 15-18.08.2019, cu ocazia sărbătorilor de Sfânta Maria, unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin serviciile de primiri urgenţe şi camerele de gardă.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj şi SMURD au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non-stop din localităţile Afumaţi, Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzeşti-Frăţila, Cetate, Coţofenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova, Seaca de Câmp, Ţuglui şi Craiova (str. George Enescu, nr. 51, bl. 37 şi str. Împăratul Traian, nr. 213, bl. P4).

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 08-22, telefon 0251554872.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ NR. 26/08.08.2019

Măsuri de protecţie temperaturi ridicate

 

Având în vedere că în perioada următoare meteorologii anunţă temperaturi ridicate, specialiştii DSP Dolj fac următoarele recomandări pentru populaţie în vederea prevenirii incidentelor determinate de temperaturile extreme:

 

1) RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIA GENERALĂ

a) Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 - 18.

b) Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

c) Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă.

d) Beţi zilnic 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.

e) Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

f) Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

g) Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

h) O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

i) Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.).

j) Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

k) Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

l) Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura exterioară.

m) Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.

n) Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

o) Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

- Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile.

- Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.

- Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

- Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.

- Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

 

2. RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA APARIȚIEI DE ÎMBOLNAVIRI ÎN RÂNDUL COPIILOR

2.1. Pentru sugari şi copiii mici

a) realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;

b) sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în aceasta perioadă;

c) se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;

d) copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode;

e) nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap;

f) copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate;

g) mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi, evident, igienă generală;

h) la cel mai mic semn de suferinţă a copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;

i) atenţie deosebita se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate, iar mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens. copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie;

j) copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.

2.2. Pentru copiii aflaţi în tabere