COMUNICAT DE PRESĂ nr. 10/13.04.2018

Atenţie la înţepăturile de căpuşe

 

Odată cu încălzirea vremii, toată lumea evadează în mijlocul naturii, în grădini, parcuri cu multă verdeaţă, păduri sau  la munte. Trebuie să ştim însă că ne expunem pericolului înţepăturilor de insecte  care pot transmite variate boli ( bacteriene, virale) unele dintre ele chiar cu evoluţie letală.

Căpuşele fac parte din categoria arahnoidelor şi pot fi un vector al unor boli variate, bacteriene ( borelioza = boala Lyme, babesioza), virale,  parazitare care pot evolua timp îndelungat.

Doar  un  procent  redus de capuse între 10-20%( Ixodes ricinum, Ixodes dafni) este  infectat  cu  Borrelia  burgdorferi, bacteria  raspunzatoare   de  aparitia   bolii Lyme ( borelioza).

Căpuşele sunt vizibile cu ochiul liber, înţepătura lor nu doare şi de aceea periodic pielea trebuie examinată, ideal seara la baie cu atât mai mult cu cât pot afecta zonele mai ascunse ( pielea păroasă a capului, zona subraţului, ombilic, zona din spate, etc) de care rămân ataşate până când sunt îndepărtate; ele nu zboară şi  nu sar trecând direct pe tegument şi se întâlnesc cu predilecţie în iarba înaltă, zonele umede( păduri, tufişuri, poieniţe) dar  pot exista şi în grădina casei, terenul de joacă sau chiar pe animale (câini, pisici);

Dacă la inspecţia tegumentului găsiţi căpuşe, este  foarte important să nu încercaţi să le scoateţi, deoarece de foarte multe ori rămân părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras. Trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi  se va recomanda tratamentul profilactic.

Boala Lyme este o boala infecţioasă determinată de Borrelia ce presupune o afectare multisistemică cu evoluţie insidioasă, frustă, înşelătoare. Foarte important este şi faptul că nu se transmite de la om la om nefiind boala contagioasă.

In funcţie de momentul infectării se disting 3 stadii evolutive,

a) stadiul I : ( perioada de incubaţie  cu durată variabilă între 3 zile şi 3 -4 săptămâni) se caracterizează prin:

 - ECM = eritem cronic migrator - o leziune circulară, de obicei mică ( 3-5 cm, ce poate creste până la 10 cm, şi uneori 40-50 cm), de culoare roşie pe margini cu centrul deschis la culoare, cu diferite localizări ( cel mai frecvent coapse, fese, zona axilara)

- subfebrilităţi/febră, transpiraţii

- dureri musculare, oboseală musculară, dureri articulare

- astenie/adinamie/tulburări de somn

- cefalee ( durere de cap), tulburări de vedere ( vedere în ceaţă), ameţeli

b) stadiul II – infecţie diseminată :

- apare la cel puţin 4 săptămâni de la momentul infecţiei şi de datorează diseminării Borreliei în diferite ţesuturi şi organe;

- caracteristice sunt simptomele neurologice ,cardiace ( miocardita, pericardita) , precum şi afectarea articulară;

- debutul poate fi brusc sub forma unei meningite seroase(greţuri, vărsături, dureri intense de cap, fotofobie, etc) a unei encefalite sau a unei afectări neurologice progresive cu pareze faciale, parestezii

(amorţeli, furnicături la nivelul membrelor), oboseală musculară, dureri articulare(afectează articulaţiile mari şi schimba periodic sediul)

- tulburări de vedere, îngustarea câmpului vizual, senzaţie de “nisip in ochi”

- mai rar poate exista şi afectare cardiacă de tipul miocarditei, pericarditei

c) stadiul III – infecţie cronică, persistentă

- debutul este la câteva luni, uneori chiar ani de la momentul infecţieicând boala poate fi deja la stadiul de cronicizare; simptomatologia este ţsa de nespecifica incat se impune diagnostic diferential cu o multitudine de alte boli

- afectarea articulară se asociază celei neurologice, cel mai frecvent implicate fiind articulatiile mari ( genunchi, şold,etc); durerile pot fi foarte intense cu durata de zile, săptamâni, urmând un interval liber urmat intotdeuna de reaparitia lor; la o parte din pacienţi, mai ales la adult se pot  dezvolta leziuni de tip eroziv, frecvent ale articulatiei şoldului;

- afectarea cutanată se manifestă sub forma acrodermatitei cronice atrofice, cu sediul la nivelul membrelor inferioare  şi  a pseudolimfoamelor cutanate.

-  apar tulburari emoţionale, depresie, anxietate, diferite fobii, obsesii care de multe ori orientează diagnosticul spre o afectare de tip psihiatric ( tulburari bipolare)

Diagnosticul este sugerat de antecedentele muşcăturii de căpuăa asociate cu manifestările  descrise mai sus  şi confirmat de dozarea anticorpilor ( test Elisa,test Western Blot), de Reacţia polimerica în lanţ (PCR )sau prin Microscopie cu imunofluorescenţă a sângelui sau a lichidului cefalorahidian

Prognosticul depinde de momentul diagnosticării şi poate fi considerat bun atunci cand diagnosticul se stabileşte la distanţă mica de momentul înţepăturiii şi mai rezervat ăn cazurile tardive când datorită afectării multisistemice există posibilitatea ramânerii unor sechele, în special neurologice.

Tratamentul trebuie prescris doar de medic,fiind adaptat stadiului bolii.

Prevenire

Ř     -folosirea de spray-uri aplicate pe piele care conţin substanţe ce înlatură insectele.

Ř     -îmbrăcăminte deschisa la culoare, ideal pantaloni lungi sau macăr sosete trei sferturi;

Ř     -evitaţi să vă aşezati direct pe iarbă;

Ř     -inspectaţi tegumentele  la câteva ore după expunere şi în special seara la duş; atenţie şi la pielea păroasă a capului şi la zonele “ascunse” ( spatele urechilor, axile, regiunea din spatele genunchiului);

Ř     -atenţie sporită la animalele de companie, care pot transmite capuşele; informaţi-vă de la medicul veterinar de produsele existente pentru protecţia animalelor;

Ř     -solicitaţi ajutor medical atunci când aţi fost înţepat de căpuşe, doar personalul medical fiind în măsură să  înlature corect căpuşa şi să vă recomande sau nu, tratament profilactic.

        Cresterea de 3 ori, in anul 2010, a incidenţei bolii Lyme in România, comparativ cu anul precedent, a determinat introducerea de către CNSCBT Bucureşti a Fisei de supraveghere a cazului de Boala Lyme, pentru a obtine informaţii epidemiologice care analizate să permită o întelegere mai corectă şi recomandarea de măsuri de sănătate publică.

În judeţul Dolj, în anul 2010 a fost diagnosticat un singur caz de Boala Lyme, la o persoană în vârstă de 6 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în septembrie 2010, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în noiembrie 2010.

În anul 2011 au fost suspectate 8 persoane, dar diagnosticate 2 cazuri de Boala Lyme la o persoană  în vârstă de 5 ani, din Dioşti, înţepată de căpuşe în martie 2011, diagnosticată, internată  şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în aprilie 2011 şi la o persoană în vârstă de 52 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în iunie 2011, diagnosticată, internată şi tratata în Spitalul de Boli Infecţioase în august 2011.

În anul 2012 au fost diagnosticate 2 cazuri de boala Lyme:. la o persoană în vârstă de 54 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iunie 2012 şi la o persoană în vârstă de 33 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iulie 2012.

       În ultimii ani (2013 -2017) în judeţul Dolj nu au fost diagnosticate  cazuri de boala Lyme.

 

Purtător de cuvânt ,                              Medic epidemiolog,

Dr. Popescu Ştefan                                 Dr. Ciocan Titina

 

 

 

Comunicat de presă nr 9/05.04.2018

 

Ziua Mondială a Sănătăţii, 7 Aprilie 2018

Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate

Sănătate pentru toţi

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj împreună cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, Organizatia Studentilor Farmacisti Cva, Crucea Rosie Dolj.organizează în perioada 07 – 14 aprilie 2018, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa atingerii Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate (En. Universal Health Coverage-UHC).

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a sănătăţii, aproximativ jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii esenţiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populaţia lumii) plătesc cel puţin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în ”sărăcie extremă” (trăind cu $ 1.90 sau mai puţin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.

Accesul la servicii esenţiale de sănătate de calitate şi la protecţie financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătăţesc sănătatea populaţiei, cresc speranţa de viaţă, protejează ţările de apariţia unor epidemii, reduc sărăcia şi riscul de foamete, creează locuri de muncă, susţin creşterea economică şi egalitatea de gen. Ţările care investesc în UHC îşi asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman naţional. Din acest considerent, în ultimele decenii UHC a devenit o strategie cheie pentru atingerea progresului în ceea ce priveşte indicatorii din sănătate şi din alte domenii de dezvoltare.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acoperirea universală cu servicii de sănătate defineşte asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătăţii, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare şi paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menţinând în acelaşi timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populaţiei în urma accesării acestor servicii.

Progresul ţărilor în atingerea UHC este evaluat în raport cu două criterii: 1) Un indice de acoperire a serviciilor de sănătate (En. UHC service coverage index). Acest indice este calculat pe baza a 16 indicatori de acoperire cu servicii esenţiale de sănătate (de ex. nivelul de acoperire a serviciilor de planificare familială, procentul gospodăriilor cu acces la servicii sanitare de bază – apă potabilă şi canalizare, prevalenţa non-fumătorilor în populaţia adultă, numărul de medici la 100 de locuitori). Acest indice se corelează cu rata de mortalitate sub 5 ani, speranţa de viaţă şi indicele de dezvoltare umană, importanţa monitorizării lui fiind evidentă; 2) Povara financiară la care sunt supuşi indivizii ca urmare a accesării serviciilor de sănătate şi care este evaluată prin trei subindicatori, respectiv: I. Proporţia (%) din populaţie care suportă mai mult de 10% sau 25% din totalul veniturilor gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate; II. Proporţia (%) din populaţie care este împinsă sub pragul sărăciei (de 1.90$ sau 3.10$ pe zi) ca urmare a cheltuielilor suportate pentru plata serviciilor de sănătate; III. Creşterea pragului de sărăcie ca urmare a cheltuielilor cu plata serviciilor de sănătate.

La nivel European, conform raportului de monitorizare a UHC, în Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, s-a înregistrat în anul 2015 un indice de acoperire a serviciilor de sănătate de 73. Acest indice atingea în acelaşi an în România valoarea de 72, puţin sub media Europeană. În ceea ce priveşte povara financiară consecutivă accesării serviciilor de sănătate, la nivelul Regiunii Europene a OMS, în anul 2010, 7% din populaţie (aprox. 62.2 mil) cheltuia cu 10% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei şi respectiv 1% (aprox.8.9 mil) cheltuia cu 25% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate. În perioada 1998-2012, în România, proporţia (%) din populaţie care a suportat cheltuieli ”catastrofale” pentru plata serviciilor de sănătate a prezentat un trend uşor ascendent.A crescut de la 6 la 12% proporţia din populaţie a celor care au cheltuit cu 10% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei şi de la 1 la 2% a celor care au cheltuit cu 25% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate.

Deşi indicatorii de monitorizare a progresului în atingerea UHC la nivel naţional ne situează la nivelul sau chiar deasupra mediei Europene, recomandăm susţinerea eforturilor pentru continuarea progresului precum şi îmbunătăţirea proceselor de monitorizare a acestui progres.

Cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătăţii 2018, promovăm sloganul „Sănătate pentru toti!” şi materialele informative propuse Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aflate pe website-ul http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2018/en/. 

            Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro, rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 8/04.04.2018

 

Sărbatori Pascale - 2018

 

Direcţia de Sănătate Publică  DOLJ comunică populaţiei că în perioada de repaus prilejuită de Sărbătorile de  Paşte (6-9 aprilie.2018) unităţile sanitare au program de zile libere asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Ciupercenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova, Seaca de Câmp,Ţuglui şi Craiova, str. Calea Severinului nr. 26 bl 405a ap 3 şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova(str.Tabaci,nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova(str.Brestii,nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Vă informăm că farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj,sunt următoarele:

-Farm Galan.- str. Calea Bucuresti, nr. 37,bloc 21e parter, Craiova, tel : 0722-289074

-Farmacia Trei F. - str Calea Bucuresti,bl 17 b parter,Craiova, tel : 0251-411787..

-Prima Warehouse - str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova,  telefon : 0371-300262

RECOMANDARI  PENTRU  UN  PAŞTE  FĂRĂ PROBLEME DE SĂNĂTATE

          Este  important să petrecem Sfintele sărbători de Paşte păstrând tradiţiile cu care ne-am obişnuit în familie, dar trebuie să acordam mai multă atenţie consecinţelor provocate de alimentele pe care le vom consuma cu aceasta ocazie, mai ales că, foarte mulţi credincioşi au ţinut post, iar revenirea la o alimentaţie normală nu trebuie făcută brusc sau cu excese .

          Evitând excesele, mielul la tavă sau la proţap, ouăle roşii, drobul, sosurile, salatele cu maioneză, cozonacul, pasca şi vinul care nu vor lipsi de pe masa de sărbători, nu ne vor crea  probleme de sănătate cum ar fi, indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala, pancreatitele,etc sau mult mai grav, decompensări a unor afecţiuni cronice cum ar fi diabetul sau afecţiunile cardiovasculare sau digestive.

          Ca urmare, vă facem câteva recomandări :

          -ouăle nu trebuie consumate în exces, din cauza conţinutului crescut în colesterol (să nu depăşim 2 oua pe zi) ; ar fi bine să  le asociem cu legume de sezon.

          -friptura de miel sau porc, trebuie consumată   în cantităţi moderate, alături de garnituri de legume: broccoli, fasole verde, varză,  salate  şi  mai puţin  cu garnituri de cartofi, orez sau paste .

          -alimentele prăjite (de la carne până la  legume) trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive fiind preferat grătarul sau friptura la tava şi legumele la grill.

          -dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar înlocuite cu  salate de fructe sau fructe proaspete.

          -alcoolul trebuie şi el consumat cu moderaţie, evitându-se băuturile spirtoase şi cele carbogazoase.

          -evitaţi consumul exagerat de sare şi consumaţi moderat condimente ca: ardei iute, muştar, hrean ,usturoi etc

          -nu uitaţi să vă hidrataţi cu minim 2 litri de lichide pe zi

          -evitaţi fumatul şi cafeaua în exces.

          -după o masa încărcată cu toate bunatăţile, din care n-am scăpat nimic, ar fi bine sa nu ne aşezam in fotoliu la televizor, ci să facem o plimbare în aer liber .

          -petreceţi cât mai mult timp în mijlocul naturii, relaxandu-vă cu familia şi prietenii.

          -persoanele cu afecţiuni cronice trebuie, sa fie mult mai atente la ce, cât şi cum manancă şi nu trebuie să întrerupă tratamentul .

          -este bine ca din farmacia casei sa nu ne lipsească: ceaiurile digestive, antispasticele, pansamentele  gastrice, fermenţii digestivi etc.

  

 Vă dorim să aveţi un Paşte  liniştit, cu bucurii şi multă sănătate.

                                                                  

   Purtător de cuvânt,            Consilier Principal,

   Dr. Ştefan Popescu             Dr. Narcisa Dinică

 

 

 

Comunicat de presă nr 7/23.03.2018

 

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA  TUBERCULOZEI

 

24.03.2018

 

 

Raportul Global pentru Tuberculoză din 2017 al OMS arată că 53 milioane de vieţi au fost salvate prin diagnostic efectiv şi tratament în perioada 2000-2016. În 2016, 10,4 milioane de persoane aveau tuberculoză (6,3 milioane cazuri noi, 90% au fost adulţi, 35% au fost femei şi 1 milion copii). 1,7 milioane au decedat prin această boală, inclusiv 0,4 milioane la persoanele cu co-infecţie HIV. Dintre copii, 1 milion s-au îmbolnăvit de tuberculoză şi 250.000 au decedat prin boală, inculsiv cei cu HIV. Majoritatea cazurilor noi în 2016 s-au înregistrat în Asia de Sud-Est (45%), regiunea africană OMS (25%) şi a Pacificului de Vest (17%); s-au înregistrat mai puţine cazuri în regiunea est-mediteraneană (7%), regiunea europeană a OMS (3%) şi regiunea OMS din America (3%).

Pentru perioada 2016-2035, strategiile globale recomandate privind TBC şi obiectivele asociate, sunt: Strategia End TB „Stop TBC” a OMS şi Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, având scop comun: să pună capăt epidemiei globale de TBC.

Conform Tuberculosis surveillance and monitoring in Europe 2017 (Supravegherii şi monitorizării tuuberculozei în Europa, 2017), elaborat de ECDC şi OMS-Europa, în 2015, cele cinci ţări cu cel mai mare număr de cazuri incidente de TBC, au fost: Rusia (115.000), Ucraina (41.000), Uzbekistan (24.000), Kazakhstan (16.000) şi România (16000). Incidenţa a fost crescută în Moldova (152/100.000 locuitori), Kyrgyzstan (144/100.000 locuitori), Georgia (99/100.000 locuitori), Ucraina (91/100.000 locuitori) şi Kazakhstan (89/100.000 locuitori).

În România, la sfarsitul anului 2016, erau în evidenţă 12.790 cazuri noi şi recăderi, 10.738 de cazuri noi TB (54,5%000 locuitori), dintre care 591 de cazuri noi la copiii 0 – 14 ani şi 576 cazuri au fost înregistrate cu rezistenţă la medicamente. S-au înregistrat 969 decese, 785 la sexul masculin şi 184 la sexul feminin.

În 2016, conform buletinului informativ al INSP, cele mai multe cazuri noi au fost înregistate în judeţele: Tulcea 85.1/100.000 locuitori, Giurgiu 82.7/100.000 locuitori, Teleorman 81.7/100.000 locuitori şi Olt 80.0/100.000 locuitori.

Sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei este:

DORINȚĂ: LIDERI PENTRU O LUME FĂRĂ TUBERCULOZĂ! PUTEȚI FACE ISTORIE.

OPRIȚI TUBERCULOZA!

 Răspunsul sistemului de sănătate din România pentru reducerea poverii TB se desfăşoară conform Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei 2015 – 2020, aprobată prin prin HG nr. 121/2015 şi este realizat prin PNPSCT constituit în conformitate cu actele normative care reglementează derularea programelor naţionale de sănătate publică finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Campania urmăreşte scopul Planului Global Stop TBC şi îndeamnă factorii de decizie, în primul rând, dar şi populaţia de pe întregul glob, să participe la controlul şi eradicarea bolii în decursul vieţii.                    

 

DSP Dolj  va derula această campanie împreună cu reţeaua de luptă antituberculoasă din judeţ: Spitalul Clinic de boli infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Craiova, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Dispensarele Tbc din judeţ Craiova, Băileşti, Calafat, Dăbuleni, Filiaşi, Segarcea şi cu partenerii  tradiţionalii : Primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor Dolj, Crucea Roşie Dolj.

Activităţile propuse în cadrul acestei Campanii sunt:

       Atelier  de lucru cu tema Actualitati in tratamentul TBC cu asistentii comunitari .

 Distribuirea de materiale informative specifice temei;

 Informarea populaţiei ţintă cu privire la TBC.

 Activitati  de Informare, Educare ,Comunicare privind TBC  în  unităţi de învăţământ si in comunitatile rurale derulate de medicii scolari si asistentii comunitari.

 

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

Comunicat de presă nr. 6/21.03.2018

 

ZIUA MONDIALĂ A  APEI

22.03.2018

 

Ziua Mondială a Apei (WWD) se celebrează începând cu 1993 în fiecare 22 martie, în vederea conştientizării măsurilor privind problematica curentă sau viitoare a apei - resursă naturală crucială pentru viaţă şi sănătate pe planeta noastră.

WWD 2018 se derulează sub sloganulSă protejăm Natura & Apa – indispensabile vieţii pe Terra!”, iar tema Natură nepoluată pentru apă de calitate îşi propune să analizeze modurile prin care protejând natura putem depăşi dificultăţile legate de apă în secolul XXI.

Întrucât ecosistemele deteriorate afectează în prezent cantitatea şi calitatea apei necesare consumului uman, scopul WWD 2018 este de reducere a poluării mediului natural implicat esenţial în calitatea apei.

Anual circa 19 milioane decese premature sunt legate de impactul asupra mediului al exploatării improprii a resurselor naturale. OMS a estimat că în 2012 aproape 1/4 din totalul deceselor în lume, adică aproximativ 12,6 milioane sunt cauzate de factorii de mediu; dintre acestea cel puţin 8,2 milioane erau atribuibile bolilor netransmisibile în legătură cu mediul.

Conform Programului ONU pentru Evaluarea Apelor Mondiale 2017, în lume peste 80% din apele uzate sunt deversate netratate în mediu, în timp ce aproximativ 2 miliarde tone deşeuri umane sunt eliminate zilnic în cursurile de apă.

57 milioane ani de viaţă sunt anual pierduţi sau trăiţi cu dizabilităţi din cauza calităţii necorespunzătoare a apelor, a igienei şi salubrizării superficiale, precum şi a practicilor agricole defectuoase. La nivel global, 58% din bolile diareice - un motor major al mortalităţii infantile (4 000 de copii mor zilnic din cauza apei poluate şi a sanitaţiei necorespunzătoare) - sunt cauzate de lipsa accesului la apă necontaminată şi salubritate de bază, provocând anual circa 1,8 milioane decese. 

Ca o ilustrare a preocupărilor comunităţii mondiale privind problematica severă a apei – acum şi în viitor, Obiectivul 6 al Agendei ONU de Dezvoltare Durabilă prevede ca până în 2030 fiecare persoană să aiba acces la apă de calitate şi include ţinte privind protejarea mediului natural şi reducerea poluării.

În România 2016, ierarhia ramurilor economice cu potenţial de poluare chimică a rămas neschimbată faţă de 2015, cu industria apei potabile, cea chimică şi cea producătoare de energie pe primele locuri.

Monitorizarea calităţii apei subterane a relevat că, încă, circa 16 % (23/141)  corpuri de apă subterană se găseau în afara parametrilor chimici prescrişi de norme.

Analiza cauzelor poluărilor accidentale produse în ţara noastră în 2016 a plasat pe primele locuri nerespectarea normelor tehnologice privind evacuarea apelor uzate în receptori naturali, urmată de poluările cu produse petroliere cauzate cel mai des de avariile conductelor de transport ţiţei & apă sărată.

Prevenirea poluării naturii în scopul protecţiei apei şi aerului, a căror contaminare prezintă potenţialul advers maxim pentru sănătatea umană, trebuie să devină şi în România o prioritate pentru toţi responsabilii – stat, organizaţii, comunităţi şi indivizi.

Cultivarea respectului faţă de mediu şi conştientizarea relaţiei strânse între natura curată - apa necontaminată - stare de sănătate mai bună este parte a misiunii reţelei naţionale de promovare a sănătăţii.

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr.5/19.03.2018

 

Ziua Mondială  a Sănătăţii Orale

-         20 martie 2018 –

 

       Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI) este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Acţiunile desfăşurate cu acest prilej au ca scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.

       Prima zi internaţională legată de Sănătatea Orală a fost celebrată încă din anul 1994, în Anul Internaţional al Sănătăţii Orale. În 2016 numărul ţărilor participante la campanie a fost de 140 (faţă de 110 în 2015), la desfăşurarea campaniilor, adaptate şi promovate local, fiind implicate peste 90 de Colegii Naţionale ale Medicilor dentişti şi 35 de asociaţii studenţeşti.

    Federaţia Internaţională a Dentiştilor (FDI), subliniază, prin tema de anul acesta "Spune Aaaaa! Gândeşte-te la gura ta, Gândeşte-te la sănătatea ta!" importanţa efectuării controalelor stomatologice periodice, alături de atenţia deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte şi alimentaţiei sănătoase.

    În România, la desfăşurarea campaniei de anul acesta participă activ, timp de o lună, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrele Regionale de Sănătate Publică, Direcţiile de Sănătate Publică, inspectoratele şcolare, medici dentişti şi medici de familie. Instituţiile implicate încurajează populaţia pentru a participa la diverse programe, activităţi şi evenimente organizate cu această ocazie.

         În vederea realizării acestor acţiuni se urmăreşte diseminarea de informaţii privind afecţiunile orale şi factorii de risc care contribuie la producerea acestora şi transmiterea de recomandări populaţiei ţintă pentru menţinerea sănătăţii orale de către  DSP Dolj împreună cu partenerii  tradiţionalii: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Colegiul Medicilor Dentişti Dolj, Primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie, Crucea Roşie Dolj.

 

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Popescu Ştefan

 

                                                         

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 4/27.02.2018

 

Ziua Internaţională a Bolilor Rare

 

28 februarie 2018

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj în colaborare Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie şi Crucea Rosie Dolj celebrează în data de 28 februarie 2016, Ziua Internaţională a Bolilor Rare şi organizează Campania cu sloganul:„IMPLICAREA PACIENTULUI: CERCETARE”

 

Tema campaniei din anul acesta a Zilei Internaţionale a Bolilor Rare - Cercetarea în domeniul bolilor rare este crucială, deoarece oferă pacienţilor răspunsurile şi soluţiile de care au nevoie, fie că este vorba de tratamente sau de îmbunătăţirea îngrijirii. Există atât de multe de spus în lupta pentru creşterea cercetării privind bolile rare, astfel că tema campaniei din 2018 este o continuare a temei din 2017.

 

La 28 februarie 2018, persoanele care suferă de o boală rară, familiile acestora, organizaţiile de pacienţi, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii, se reunesc în spirit de solidaritate pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu bolile rare.

Anul 2018 marchează cel de-al unsprezecelea an în care comunitatea internaţională a bolilor rare celebrează Ziua Bolilor Rare

Obiective:

 • La 28 februarie 2018, a unsprezecea ediţie a Zilei Bolilor Rare mii de oameni din întreaga lume se reunesc pentru a pleda pentru mai multe cercetări privind bolile rare. De-a lungul ultimelor decenii, fondurile dedicate cercetării de boli rare au crescut. Dar se doreşte o creştere şi mai mare a fondurilor pentru cercetare.
 • Prin urmare, Ziua Bolilor Rare 2018 este o oportunitate de a face apel la cercetători, universităţi, studenţi, companii, factorii de decizie politică si medici, de a face mai multe cercetări si a sublinia importanţa cercetării bolilor rare pentru comunitate.
 • Pacienţii cu boli rare şi familiile, organizaţiile de pacienţi, politicieni, îngrijitori, personalul medical, cercetătorii şi industria se vor alătura pentru a creşte gradul de conştientizare a bolilor rare prin mii de evenimente din întreaga lume.

                                                             

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate

Purtător de cuvânt,

Dr.Ştefan Popescu

 

  COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 3/23.02.2018

 

Gerul de afară ne poate afecta grav sănătatea -  recomandări  pentru populaţie

 

Având în vedere temperaturile reci care, conform prognozelor meteorologice se vor instala în următoarea perioadă, facem cateva recomandari generale pentru populaţie, în scopul prevenirii unor îmbolnaviri sau a apariţiei unor complicaţii provocate de ger.

 

Evitati expunerile prelungite în aer liber. Persoanele vârstnice, copiii , bolnavii cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii să evite pe cât posibil aceste expuneri.

            Folosiţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată pentru a evita degeraturile (o îmbrăcăminte  şi o încălţăminte strâmtă nu este recomandată pentru ca nu păstrează  caldura).

Purtaţi căciulă, fular şi mănuşi pentru a vă feri extremităţile  care sunt cele mai mult expuse riscului de îngheţ.

            Mersul pe jos (pentru distanţe mici) este de preferat unor staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun.

Evitati eforturile fizice mari care suprasolicită organismul.

Asiguraţi-vă o alimentaţie completă adaptată la vârsta şi activitatea zilnică care să fie bazată  pe o hrană caldă, cu multe legume şi fructe  proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale , cresc imunitatea şi ne apară de temutele viroze şi infecţii respiratorii.

            Asigurati-vă  hidratarea corespunzatoare din care să nu lipsească supele calde, ceaiurile vitaminizante.

            Folositi (în limita toleranţei ) mierea de albine şi  usturoiul ca şi adjuvante naturale împotriva răcelilor.

Evitaţi consumul de alcool  (este chiar periculos), opriţi de la consum, cel putin pe perioada aceasta fumatul şi cafeaua .

Urmati corect tratamentul bolilor cronice  de care suferiţi şi nu-l înterupeţi  decât cu acordul medicului; altfel, există riscul decompensarii unor boli grave.

 În caz de apariţie a unor simptome de răceală, degerături mergeti la medic, NU încercaţi să vă autotrataţi.

Păstraţi un ambient adecvat în locuinţă cu temperatură optimă de 22-24 grade; sub 20 grade intervine stresul asupra organismului făcandu-l vulnerabil şi incapabil să se concentreze sau să se odihnească.

            NU folosiţi aragazul pentru încalzirea locuintei.

            Informaţi-vă despre starea vremii şi a drumului în cazul în care doriţi să plecaţi într-o calatorie pentru a evita eventualele  surprize.   

 

        Informaţii privind conduita în caz de degerături pe siteul www.dspdolj.ro  la rubrica Educaţie pentru Sănătate                      

 

Purtător de cuvânt,                                                     Comp.Promovarea Sănătăţii,

Dr. Popescu Ştefan                                                           Dr. Dinica Narcisa

 

 

PromoSan-CRSP Bucureşti                                                          C:\Users\tudor\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\QDBSMBB8\SIGLA_GUVERNULUI_ROMÂNIEI-PNG.png

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr.2/26.01.2018

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

28 ianuarie – 3 februarie 2018

 

                Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj, în colaborare cu  Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele de planificare familială, Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Crucea Roşie Dolj, Asociaţia Europrotector »,  Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova şi Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova, organizează în perioada 28 ianuarie – 3 februarie 2018, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

 

International Cervical Cancer Prevention Association - ICCPA, a lansat în 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) cu scopul de a spori conştientizarea publică în privinţa prevenţiei cancerului cervical..  

România a fost cu deosebire interesată în includerea unei asemenea celebrări în Calendarul Ministerului Sănătăţii, din raţiuni legate de ratele mari înregistrate de incidenţa şi mortalitatea prin cancer cervical, pentru reducerea cărora schimbul de informaţie, experienţa şi metode de a influenţa politicienii şi publicul este salutar.

Campania 2018 se derulează sub sloganul Testarea preventivă Babeş-Papanikolaou: barieră simplă şi eficientă împotriva cancerului cervical!” şi are ca scop conştientizarea pe scară largă a populaţiei feminine româneşti în privinţa căilor de limitare a riscului major de cancer cervical. Tema din acest an focalizează pe reducerea riscului şi amplificarea prevenţiei.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) - transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecţii şi leziuni. Contaminarea HPV este fezabilă prin monogamie reciprocă, cu condiţia ca ambii parteneri să fie în mod constant monogami şi să nu fi fost infectaţi anterior. 

Vaccinarea HPV înainte de începerea activităţii sexuale ar putea fi de asemenea o soluţie. Din păcate, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri HPV care pot provoca cancer de col uterin; screening-ul rămâne în continuare obligatoriu. Vaccinarea anti HPV 16/18 (subtipurile cele mai virulente) alături de screeningul citologic prin frotiu Babeş Papanikolaou sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%.

În Europa cancerul cervical este al şaselea cancer ca incidenţă la femei (58 400 cazuri noi). Cea mai mare incidenţă este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elveţia. Incidenţa şi mortalitatea prin acest tip de cancer arată diferenţe mari în favoarea statelor vestice faţă de majoritatea statelor est-europene.

Incidenţa cancerului cervical în România (a 2-a după cel mamar) este dublă faţă de media europeană şi aproape dublă faţă de cea a Europei Centrale/Est, anume: 28,6 cazuri faţă de 14, respectiv 16,3/100 000 locuitori (valori efective).

În privinţa mortalităţii prin cancer cervical, ţara noastră se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu un risc de deces (10,8/100 0000) de 3 ori mai mare faţă de media europeană şi de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală şi de Est.

În judeţul  Dolj în anul 2016  din total de  2524 cazuri noi de cancer , 97 au fost cazuri de cancer de col uterin, această localizare ocupând  la femei locul II după cancerul de sân . În cea ce priveşte cazurile rămase in evidenţă la sfârşitul anului din cele 23867 cazuri de cancer , 1871 unt cancere de col uterin( locul II la femei după cancerul de sân).

Cauza situaţiei alarmante din România este lipsa de aderenţă a populaţiei feminine la screening, deşi din 2012 este în vigoare Programul Naţional de Screening privind Cancerul Cervical ce a comunicat o rată de acoperire a populaţiei ţintă de numai 8-12%.

Eforturile educaţionale în privinţa factorilor de risc trebuie să devină o preocupare centrală a promotorilor sănătăţii. Prevenţia prin practicarea testării Babeş-Papanikolaou după un calendar adaptat vârstei şi factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinii de familie şi al fiecărei persoane de gen feminin.

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate”

 

Purtător de cuvânt,                                                    

Dr. Popescu Ştefan                                                          

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 1/23.01.2018

 

Programul unităţilor sanitare în 24 ianuarie

– Ziua Unirii Principatelor Romăne

 

Direcţia de Sănătate Publică  Dolj comunică populaţiei că în ziuz de 24 ianuarie 2018 unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe si Camerele de Gardă.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila,Coţofenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str.George Enescu, nr.76, bl. 15(Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova(str.Tabaci,nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova(str.Brestii,nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie  zilnic între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

 

   Director executiv,                                                  Purtător de cuvânt,

Dr.Ludmila Prunariu                                               Dr. Popescu Ştefan

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 42 /22.12.2017

 

SFATURI PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ

         

          Sfintele Sarbatori de Craciun si Anul Nou bat la usa ,sa ne respectam traditiile cu care ne-am obisnuit in familie, dar, in acelasi timp,  sa fim mai  atenti la  consecintele exceselor si abuzurilor alimentare,  care se intampla mai  tot timpul in aceste ocazii, mai ales ca,  foarte multi credinciosi au tinut post,  iar revenirea la o alimentatie normala trebuie facuta cu multa grija. .

          Cu moderatie si echilibru , toate bunatatile, (carnea de porc, sarmalele, caltabosul, leberul, carnatii, jumarile,  piftiile, salatele cu maioneza, cozonacul, vinul etc )care vor fi puse pe masa de sarbatori, ne vor bucura si ne vor tine departe de medici si spital.Altfel, mesele copioase vor  crea  probleme de sanatate cum ar fi: indigestiile, colicile abdominale, balonarile, arsurile gastrice, mahmureala, pancreatitele,puseele de  de hipertensiune  arteriala,aritmiile etc.

Respectand urmatoarele  recomandari, vom avea sarbatori linistite cu bucurie si sanatate.

          -carnea de porc  (din gospodariile proprii)  trebuie sa fie verificata pentru trichineloza,  ambalata corect,  depozitata  , transportata  si manipulata, in conditii de igiena.

          -toate produsele alimentare trebuie achizitionate din unitati comerciale care indeplinesc conditii de siguranta alimentara, verificate  din punct de vedere al termenului de valabilitate,  ambalajului,  compozitie(cat mai putine E-uri )

          -indiferent de friptura pe care o alegem :porc ,pui, curcan,vita ea,trebuie consumata   in cantitati moderate, de preferat cu garnituri de legume: broccoli, fasole verde,  varza,  salate  si  mai putin  cu garnituri de cartofi, orez sau paste .

          -modul de preparare al alimentelor este si el foarte important ,prajelile in ulei sau untura trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive, fiind preferat gratarul sau friptura la tava si legumele la grill.

          -dulciurile, in special prajiturile cu crema ,cozonacul cu nuca, trebuie consumate in cantitati foarte mici la 2-3 ore dupa masa,sau chiar inlocuite cu  salatele de fructe sau fructele proaspete.

          -alcoolul trebuie si el consumat cu moderatie,  evitandu-se bauturile spirtoase si cele carbogazoase.

          -evitati consumul exagerat de sare si  consumati moderat  condimente ca: ardei iute,piper,  mustar,  hrean ,usturoi etc

          -nu uitati sa va hidratati cu minim 2 litri de lichide pe zi.

          -evitati fumatul si cafeaua in exces.

          -evitati mesele copioase, mancati mai putin si fiti  mai atenti la felul cum combinati diferitele feluri de mancare.

          -dupa o masa incarcata cu toate bunatatile , din care n-am scapat nimic, se recomanda un pic de miscare,  macar o plimbare in aer liber .

          -petreceti cat mai mult timp(in functie si de temperatura de afara)in mijlocul naturii, relaxandu-va cu familia si prietenii.

          -atentie si la greutate,ea poate creste mult in aceste zile prin excesele alimentare.

          -persoanele varstnice si cei  cu afectiuni cronice nu trebuie sa-si  intrerupa tratamentul, sa fie insa mult mai atenti si mai responsabili  la: ce, cum, si mai ales cat mananca.

          -este bine sa nu ne lipseasca din farmacia casei:ceaiurile digestive, antispasticele, pansamentele  gastrice, fermentii digestivi etc.

          -nu  va administrati medicamente decat la recomandarea medicilor.

 

La multi ani, sanatate multa, sa ne bucuram si sa  impartim bucurie!

 

Consilier Sănătate Publică,                                                         Purtător de cuvânt,

     Dr. Narciza Dinică                                                                  Dr. Ştefan Popescu

           

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 41/21.12.2017

 

Programul unităţilor sanitare în perioada Sărbătorilor de iarnă

 

Direcţia de Sănătate Publică  Dolj comunică populaţiei că în perioada Sărbătorilor de Crăciun (23-26.12.2017) şi de Anul Nou (30.12,2017 - 02.01.2018) unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe si Camerele de Gardă.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila,Coţofenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str.George Enescu, nr.76, bl. 15(Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova(str.Tabaci,nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova(str.Brestii,nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie  zilnic între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Vă informăm că farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj,sunt următoarele:

- Anedio farm –str.George Enescu, complex Racheta, nr. 76, bloc 15, Craiova, tel: 0251/587777;

-Farm Galan.- str. Calea Bucuresti, nr. 37,bloc 21e parter, Craiova, tel : 0722-289074

-Farmacia Trei F. - str Calea Bucuresti,bl 17 b parter,Craiova, tel : 0251-411787.

-Medplastik Tehnology - str. Tabaci nr. 22, Craiova,tel : 0351-885073.

-Urania farm - str. Calea Bucuresti, nr. 29, bl. 17c, parter, tel : Craiova 0371-300260.

-Prima Warehouse - str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova,  telefon : 0371-300262

 

   Director executiv,                                                  Purtător de cuvânt,

Dr. Ludmila Prunariu                                               Dr. Popescu Ştefan

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 40 /21.12.2017

 

Gerul de afară ne poate afecta grav sănătatea -  recomandări  pentru populaţie

 

Având în vedere temperaturile reci care, conform prognozelor meteorologice se vor instala în următoarea perioadă, facem cateva recomandari generale pentru populaţie, în scopul prevenirii unor îmbolnaviri sau a apariţiei unor complicaţii provocate de ger.

 

Evitati expunerile prelungite în aer liber. Persoanele vârstnice, copiii , bolnavii cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii să evite pe cât posibil aceste expuneri.

            Folosiţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată pentru a evita degeraturile (o îmbrăcăminte  şi o încălţăminte strâmtă nu este recomandată pentru ca nu păstrează  caldura).

Purtaţi căciulă, fular şi mănuşi pentru a vă feri extremităţile  care sunt cele mai mult expuse riscului de îngheţ.

            Mersul pe jos (pentru distanţe mici) este de preferat unor staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun.

Evitati eforturile fizice mari care suprasolicită organismul.

Asiguraţi-vă o alimentaţie completă adaptată la vârsta şi activitatea zilnică care să fie bazată  pe o hrană caldă, cu multe legume şi fructe  proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale , cresc imunitatea şi ne apară de temutele viroze şi infecţii respiratorii.

            Asigurati-vă  hidratarea corespunzatoare din care să nu lipsească supele calde, ceaiurile vitaminizante.

            Folositi (în limita toleranţei ) mierea de albine şi  usturoiul ca şi adjuvante naturale împotriva răcelilor.

Evitaţi consumul de alcool  (este chiar periculos), opriţi de la consum, cel putin pe perioada aceasta fumatul şi cafeaua .

Urmati corect tratamentul bolilor cronice  de care suferiţi şi nu-l înterupeţi  decât cu acordul medicului; altfel, există riscul decompensarii unor boli grave.

 În caz de apariţie a unor simptome de răceală, degerături mergeti la medic, NU încercaţi să vă autotrataţi.

Păstraţi un ambient adecvat în locuinţă cu temperatură optimă de 22-24 grade; sub 20 grade intervine stresul asupra organismului făcandu-l vulnerabil şi incapabil să se concentreze sau să se odihnească.

            NU folosiţi aragazul pentru încalzirea locuintei.

            Informaţi-vă despre starea vremii şi a drumului în cazul în care doriţi să plecaţi într-o calatorie pentru a evita eventualele  surprize.   

 

        Informaţii privind conduita în caz de degerături pe siteul www.dspdolj.ro  la rubrica Educaţie pentru Sănătate .                     

 

Purtător de cuvânt,                                                     Compartiment Promovarea Sănătăţii,

Dr. Popescu Ştefan                                                           Dr. Dinică Narciza

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 39/11.12.2017

 

Trichineloza  - O boală ce  poate fi prevenită

 

          De cele mai multe ori, boala apare la om , in urma ingestiei produselor din  carne de porc infestata.  Desi bovinele (fiind ierbivore) nu sunt in mod normal gazde pentru Trichinella, si carnea de vita a fost implicata in aparitia unor epidemii, cand a fost contaminata sau amestecata cu carne de porc infestata.

Simptomele clinice ale trichinelozei apar atat la oamenii maturi, cat si la copii, datorita valurilor succesive de invazie intestinala a parazitului, migrarii larvare si inchistarii musculare.  Aceste manifestari sunt in functie de cantitatea de larve ingerate , dar si de rezistenta si reactivitatea alergica a organismului.       Majoritatea infectiilor usoare (sub 10 larve pe gramul de masa musculara) sunt asimptomatice, in timp ce infectiile grave (peste 50 de larve pe gram) pot pune viata in pericol. Invazia intestinului de catre un numar mare de paraziti provoaca, ocazional, diaree, in timpul primei saptamani de infectie. Durerea abdominala, constipatia, greata si varsaturile pot fi, de asemenea, accentuate.

Simptomele datorate migrarii larvare si invaziei musculare incep sa apara in a doua saptamana dupa infectie. Larvele de Trichinella care migreaza, provoaca o reactie marcata de hipersensibilitate locala si sistemica, cu  febra ridicata, dureri de cap, ameteli, astenie, dureri in masele musculare, dificultate in mers, in masicatie, in inghitire, la respiratie. Caracteristice sunt :edemul facial (umflarera fetei) si periorbital (in jurul ochilor)  dar si eruptiile urticariene ,.

Cateodata sunt prezente: cefalea, tusea , dispneea (respiratie dificila) sau disfagia (inghitire dificila). Alteori poate apare miocardita (inflamatie a muschiului cardiac), cu tahiaritmii sau insuficienta cardiaca - sau, foarte rar,  encefalita  sau pneumonia –acestea fiind, cauza cea mai frecventa a decesului in  trichineloza..

Tratamentul  este recomandat numai de medicul  de familie sau de specialist  Antihelminticele curente sunt insuficiente fata de larvele de Trichinella din muschi. Din fericire, pacientii cu infectii mai usoare se insanatosesc doar prin repaus la pat , alimentatie usoara in care predomina consumul de legume si fructe,  aport suficient de lichide, uneori apeland la medicamente care scad febra si care combat durerea. In cazul unor simptome severe , bolnavii se interneaza in spital unde se va completa tratamentul.

Larvele pot fi distruse prin prepararea culinara a carnii de porc, pana cand culoarea acesteia nu mai este rosie, sau prin congelare la -15 grade C timp de 3 saptamani.

Masuri de prevenire :

-evitarea consumului de carne si produse de carne cruda (afumaturi,salamuri) obtinute din taieri necontrolate sanitar-veterinar.

-cresterea animalelor sa fie facuta  in  conditii igienice, in ferme si gospodarii, prin deratizari sistematice  ,strangerea si incinerarea tuturor cadavrelor de sobolani.

-amenajarea si salubrizarea locurilor de depozitare a gunoaielor menajere.

-este obligatorie efectuarea examenului trichineloscopic al carnii din gospodaria proprie, sau daca nu este cumparata din locuri special amenajate si verificata.. Acest examen se poate face la orice dispensar veterinar,iar rezultatul se da imediat.

- verificarea  existentei   stampilelor de control sanitar-veterinar.

Important : inainte de cosumarea carnii de porc, sa aveti grija de unde o cumparati, sa aiba avizul medicului veterinar , iar in cazul  copiilor  mici, chiar daca este o carne sanatoasa, sa fie consumata in cantitati mici, si foare bine prelucrata termic.

 

Consilier Sanatate Publică,                                         Purtător de cuvânt,

    Dr. Narcisa Dinica                                                   Dr. Popescu Ştefan

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 38/29.11.2017

 

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA

HIV/SIDA  - 1 decembrie 2017

 

 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

În 2017, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este "RIDICAŢI   MÂINILE PENTRU   PREVENIREA HIV".

           În iulie 2017, pe plan mondial, 36.7 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 34,5 milioane adulţi (17,8 milioane femei) şi 2,1 milioane copii.  1,8 milioane persoane au fost nou infectate.19,5 milioane persoane au primit terapie antiretrovirală, iar 1 milion de persoane au decedat datorită SIDA.

În România, situaţia HIV/SIDA se prezintă astfel: conform Raportului Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş“, Compartimentul pentru Monitorizarea şi  Evaluarea infecţiei HIV/SIDA în România, la 30 iunie 2017, 14.655 persoane infectate cu HIV/SIDA erau în viaţă, (22.520 total cumulativ 1985 – 2016). Principala cale de transmitere a fost heterosexuala (64,5% din toate cazurile noi în 2016 şi 65% în primele 6 luni ale anului 2017). Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 15,5% în 2016 şi 12% în primele 6 lunii ale anului 2017.  

Distribuţia pe sexe şi grupe de vârstă a cazurilor noi de HIV/SIDA la 31 decembrie 2016, a evidenţiat predominanţa la sexul masculin şi grupa de vârstă 20-29 ani, 30 – 39 ani şi 5 – 9 ani, iar în primul trimestru al anului 2017, la sexul masculin şi grupele de vârstă 40-49 ani, 25-29 ani şi 30-34 ani.

În judetul Dolj la sfârşitul anului 2016, se aflau în evidenţă activă 322  cazuri, din care 198 cu infecţie HIV şi 124 cu boală SIDA. În cursul primelor 9 luni ale anului 2017 au fost  inregistrate 5 cazuri noi de infecţie cu HIV.

Scopul campaniei: acces universal la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport, reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA, informarea şi educarea populaţiei asupra HIV/SIDA asupra comportamentelor cu risc şi fără risc şi Combaterea stigmatizării şi discriminării legate de HIV/SIDA.

Obiectivele campaniei sunt: creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA; creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV, creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA, reducerea numărului de persoane discriminate şi stigmatizate datorită HIV/SIDA..

Parteneri în realizarea campaniei: Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Cabinetele de Planificare familială, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Uniunea Naţională a Organizaţiior Persoanelor Afectate de HIV/SIDA , , World Vision România, Crucea Roşie Dolj,  Asociaţia ,  Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova şi Organizatia Studentilor Farmacisti Craiova.

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica  Educatie pentru sanatate

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 37/28.11.2017

 

Program unităţi sanitare 30.11 – 03.12.2017

 

Direcţia de Sănătate Publică  Dolj comunică populaţiei că în perioada de repaus prilejuită de Ziua Sfântului Apostol Andrei, 30 noiembrie  şi  Ziua Naţională a României, 1 decembrie (30.11 - 03.12.2017) unităţile sanitare au program de zile libere asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Coţofenii din Dos Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str.George Enescu, nr.76, bl. 15(Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie  zilnic între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

 

          Purtător de cuvânt,                                           

          Dr. Ştefan Popescu

 

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 36/24.11.2017

 

Ziua Internaţională Pentru Eliminarea
 Violenţei Împotriva Femeilor

 

25 noiembrie 2017

 

 

La data de 25 noiembrie 2017 va fi celebrată ZIUA INTERNAŢIONALĂ PENTRU ELIMINAREA  VIOLENŢEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR.

Cu această ocazie ne exprimăm sprijinul faţă de persoanele afectate de acest fenomen şi atragem atenţia întregii societăţi asupra problemei şi a consecinţelor acesteia.

În unităţile sanitare din Judeţul Dolj, în anul 2016 au fost înregistrate 172 de cazuri de femei cu suferinţe datorate violenţei domestice.

            Direcţia de Sănătate Publică Dolj derulează campania de celebrare în cadrul subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos al Ministerului Sănătăţii împreună cu partenerii tradiţionali: Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, filiala Craiova, World Vision România, Crucea Roşie Dolj şi Asociaţia Europrotector.

            Scopul campaniei: Conştientizarea populaţiei privind violenţa asupra femeilor pentru: prevenirea şi stoparea acestui fenomen şi îmbunătăţirea calităţii vieţii femeilor, în mod special, cât şi a întregii societăţi prin diverse acţiuni de informare, educare, consiliere, intervenţie, schimbare şi participare activă.

            Sloganul campaniei: :  STOP VIOLENŢEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR!

Obiectivele principale ale campaniei sunt transmiterea către populaţie a unui mesaj care afirmă că violenţa împotriva femeii este un comportament indezirabil, anomic şi deviant; promovarea unei legislaţii şi a unor practici legislative adecvate care să ofere protecţie victimelor violenţei în familie, abuzului sexual şi traficului; educarea întregii societăţi prin promovarea unor politici afirmative şi nondiscriminatorii pentru creşterea calităţii vieţii femeilor din Romania

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 35/17.11.2017

ecdca1

 

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

18 noiembrie 2017

 

Din 2008, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) coordonează celebrarea pe 18 noiembrie a Zilei Europene a Informării despre Antibiotice (ZEIA), ţintind sporirea prudenţei în utilizarea antibioticelor pentru a combate rezistenţa acestora la antimicrobiene (RAM) – un proces natural cauzat de folosirea lor excesivă. RAM a devenit un inamic major al sănătăţii publice mondiale. În anul 2017 are loc ediţia 10, în contextul în care RAM rămâne o problemă stringentă în toată Europa în ciuda eforturilor de control asumate de ţări sub coordonarea ECDC în ultima decadă.

ZEIA 2017 relansează pledoaria în favoarea utilizării prudente a antibioticelor pentru a împiedica infecţiile comune şi leziunile minore să ucidă iarăşi în viitorul apropiat.

Tema campaniei, “Administrarea antibioticelor: întotdeauna precedată de o recomandare medicală”, reaminteşte singurul mod în care trebuie administrate antibioticele pentru a le păstra eficienţa.

Sloganul ZEIA 2017 “Utilizaţi prudent antibioticele, în interesul Dvs. şi al sănătăţii publice!” iluminează singura cale pentru reducerea consumului acestor medicamente, în prezent excesiv de ridicat în Europa şi mai ales în ţara noastră.                                                                

Actualmente, în Europa se estimează infecţiile cauzate de bacteriile prezentând RAM continuă să provoace anual circa 25 000 decese. Dincolo de decesele evitabile, extra-costurile de asistenţă medicală şi pierderile economice de pe urma incapacităţii de muncă sunt estimate la cel puţin 1,5 miliarde euro.                               

Ca şi în anii precedenţi, situaţia privind RAM în Uniunea Europeană/Spaţiul Economic European prezintă variaţii largi în funcţie de specia bacteriană, de grupul antimicrobian şi de regiunea geografică. Astfel, în general procentele de rezistenţă mai scăzute au fost raportate de ţările din nord iar procente mai mari de ţările din sudul şi estul Europei.

Consumul total de antibiotice în România în anul 2015 a rămas extrem de mare şi caracterizat de accentuarea utilizării preferenţiale a antibioticelor cu risc de a selecta rezistenţa bacteriană şi de a induce infecţii severe, precum cele determinate de bacteria Clostridium difficile.

Astfel, nivelul consumului de AB în 2015 a fost în creştere cu 6,5% faţă de anul 2014, confirmând tendinţa crescătoare pentru perioada 2011-2015 şi plasându-ne pe locul al 2-lea cel mai defavorabil, după Grecia. Principalele grupe de antibiotice utilizate au fost penicilinele – 54,6%, cefalosporinele – 15,4% şi chinolonele – 10,3%.

În privinţa RAM:

a) pentru al patru-lea an consecutiv se înregistrează cel mai ridicat euro- nivel al tulpinilor de Staphylococcus aureus  rezistent la meticilină;

b) rezistenţa extinsă (inclusiv la antimicrobiene puternice precum carbapenemele) rămâne extrem de frecventă pentru Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumanii şi Klebsiella pneumoniae;

c) rezistenţa la antimicrobiene multiple a principalelor Enterobacteriaceae (Escherichia coli şi Klebsiella pneumoniae) s-a menţinut la nivel ridicat.

În 2015 RAM a K.pneumoniae sau a Staphylococcus aureus defavorizează în ordine descrescătoare Transilvania & Banatul, Bucureştiul şi Moldova.

Corectarea acestei situaţii critice a României depinde în opinia specialiştilor de măsuri menite să contracareze informarea insuficientă şi/sau mentalitatea eronată la nivelul populaţiei generale privind rolul, beneficiile şi riscurile administrării de antibiotice; prescrierile excesive, atât în spital cât şi în ambulatoriu; accesul încă relativ facil la antibiotice, cu nerespectarea reglementărilor privind eliberarea lor doar pe bază de prescripţie.

Un rol de seamă revine educării şi conştientizării publicului larg prin intremediul reţelei de promovare a sănătăţii, care priveşte acest obiectiv ca un aspect esenţial al misiunii sale.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj celebrează ZEIA 2016 împreună cu: Autoritaţile publice locale care au în subordine Spitalele, Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Asociatia pentru Sanatate, Educatie şi Familie, filiala Craiova, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, Organizatia Studentilor Farmacisti Cva, Crucea Rosie Dolj şi Asociaţia Europrotector

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 34/16.11.2017

 

- 16  noiembrie 2017 -

 

    Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Centrul Regional de Prevenire,  Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Asociatia pentru Sanatate, Educatie şi Familie, filiala Craiova, Organizatia Studentilor Farmacisti Cva, Crucea Rosie Dolj şi Asociaţia Europrotector celebrează în data de 17 noiembrie 2016 Ziua Naţională fără Tutun şi organizează în perioada 15 noiembrie - 30 noiembrie 2016 Campania „Învinge dependenţa de tutun! Recâştigă-ţi sănătatea!”  

                  Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

                  Campania are ca obiective  informarea şi  conştientizarea populaţiei  asupra  riscurilor     asociate consumului de tutun; creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat; protecţia faţă de  expunerea la fumul de tutun.

                  În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată studiile au arătat că 89%dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Printre numeroasele avantaje ale renunţării la fumat se numără:

·         creşte speranţa de viaţă

·          scade riscul producerii unui infarct miocardic

·          scade riscul formării unei tumori cancerigene

·          un mod de viaţă mult mai sănătos

·          mai mulţi bani în buzunar

 

            Activităţi propuse: afişarea de postere, distribuirea de ghiduri de specialitate şi pliante, discuţii interactive,  întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei.

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 33/26.09.2017

 

Ziua Mondială a Contracepţiei 
- 26 septembrie 2016 -

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Europrotector, Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de planing familial şi Cabinetele de Medicină de familie cu prilejul "Zilei Mondiale a Contracepţiei", desfăşoară în perioada 26 septembrie – 15 octombrie  o campanie de informare a populaţiei privind contracepţia, avand sloganul “CONTRACEPŢIA: ESTE VIAŢA TA; ESTE RESPONSABILITATEA TA!"

În 2015, 225 de milioane de femei nu au avut acces la contracepţie la nivel global, rezultând 74 de milioane de sarcini neplanificate  şi peste 500.000 de decese materne. În ianuarie 2016, OMS a dezvoltat un nou instrument digital, pentru a facilita accesul femeilor la opţiuni contraceptive sigure.

In SUA, aproximativ 43% dintre adolescentele cu vârste între 15-19 ani, au avut relaţii sexuale. 86% dintre ele au folosit metode contraceptive.

 

În România, numărul încă mare al sarcinilor nedorite care se soldează cu avort, ponderea destul de mare a avorturilor la fetele sub 19 ani, dar şi creşterea  numărului nou-născuţilor abandonaţi in maternităţi, confirmă nevoia încă neacoperită de servicii de planificare familială, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile.

România se numără printre ţările cu cea mai mică rată de acoperire/acces la contraceptivele moderne,, dintre ţările cuprinse în raportul  Federaţiei Internaţionale de Planificare Familială, publicat în 2015 (15,6%).

În judeţul Dolj , în ultimii ani s-au înregistrat următoarele date:

Nr

An

2011

2012

2013

2014

2015

2016

1

Gravide sub 15 ani

40

51

92

54

35

28

2

Gravide 15-19 ani

672

564

888

549

1013

899

3

Avorturi

2406

2229

2327

2169

1968

1670

4

Avorturi sub 15 ani

8

6

10

13

9

9

4

Avorturi 15-19 ani

272

248

214

207

192

155

Menţionăm că în judeţul Dolj din anul 1994 funcţionează 7 cabinete de Planning familial, toate în mediul urban: 3 în Craiova şi câte unul în Bailesti, Calafat, Filiaşi şi Segarcea. În aceste cabinete îşi desfăşoară activitatea 10 medici generalişti cu competenţă în planificarea familială iar numărul de medici de familie din mediul rural  furnizori de servicii de planificare familială este de 175.

Scopul campaniei este de a atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii reproducerii şi a planificării familiale,  şi de informare şi  de creştere a interesului populaţiei generale, mai ales a adolescenţilor şi tinerilor, cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, cunoaşterea tuturor opţiunilor, pentru prevenirea sarcinilor nedorite.

Obiectivele campaniei sunt:

·                                creşterea numărului de femei, în special adolescente şi tinere, informate corect asupra metodelor contraceptive;

·                                creşterea interesului femeilor faţă de contracepţie;

·                                creşterea numărului de femei informate asupra serviciilor de sănătate corespunzătoare.

·                                scăderea numărului de sarcini nedorite;

·                                reducerea numărului de avorturi la tinere, în special.

 

Acţiunile de informare, educare şi comunicare planificate se concentrează asupra metodelor contraceptive, care pot fi utilizate în planificarea familială. 

.

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Popescu Ştefan

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 32/15.09.2017

 

 

Săptămâna Europeană a Mobilităţii - 16 -22 septembrie 2017

 

            Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari şi Cabinetele de Medicină de familie celebrează în perioada 16- 22 septembrie 2017 campania cu titlul: Săptămâna Europeană a Mobilităţii, având sloganul: Mobilitate în comun, curată şi inteligentă”.

 

Scopul campaniei:

         Promovarea formelor alternative de transport ecologic şi întărirea faptului că mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze.

          Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se aduc beneficii imense atât mediului, cât şi sănătăţii personale.

 

Obiectivele campaniei:

Pentru a deveni o economie care consumă puţină energie şi poluează puţin, UE a adoptat o serie de obiective ambiţioase de climă şi energie care să  fie atinse până în anul 2020. Acestea includ:

         reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră;

         creşterea cu 20% a eficienţei energetice;

         o cotă de 20% din consumul total de energie să se constituie  energii regenerabile;

         conştientizarea publicului cu privire la necesitatea de a acţiona împotriva poluării cauzate de creşterea traficului în mediul urban.

 

                        Acţiunile campaniei sunt orientate spre informarea populaţiei care este încurajată să înţeleagă de ce rolul mişcării şi al sportului sunt atât de importante pentru bunăstarea fizică şi mentală a cetăţenilor. Campania stimulează oamenii să participe la creşterea calităţii vieţii lor.

 

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

Purtător de cuvânt,

Dr. Popescu Ştefan

 

 

Comunicat de presa nr.31/10.08.2017

 

Funcţionare unităţi sanitare în zilele 12 – 15 august 2017

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj comunică populaţiei că în zilele de 12–15.08.2017, cu ocazia sărbătorilor de Sfânta Maria, unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale, prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop, din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Coţofenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str. Calea Severinului nr. 26, bl 405a,  ap 3 (Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie, între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

       Comunicat de presa nr. 30/01.08.2017

Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân

1-7 August

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale prin secţiile de obstetrică-ginecologie, neonatologie şi pediatrie din unităţile sanitare cu paturi, cu cabinetele de medicină de familie şi asistenţii comunitari şi cu asociaţia World Vision International - Filiala Dolj,  celebrează în perioada 1-7 August 2017, Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân şi organizează Campania cu sloganul: ÎMPREUNĂ SUSŢINEM ALĂPTAREA!

Tema campaniei:

           În 2016, Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân a început călătoria de 15 ani pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), prin conectarea fiecăruia dintre aceste obiective la alăptare. Dar, nu putem realiza o dezvoltare durabilă fără parteneriate cu mai multe nivele , la toate eşaloanele.

Această acţiune face apel la susţinători, activişti, factori de decizie şi participanţi pentru crearea parteneriatelor noi şi motivante. Împreună să atragem sprijinul politic, atenţia mass-mediei, participarea tinerilor pentru lărgirea numărului de participanţi şi susţinători. Doar în felul acesta putem face o campanie pentru o generaţie, şi pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) până în anul 2030.

Obiectivele:

 1. INFORMAREA: Să se înţeleagă importanţa activării împreună în cele 4 zone tematice.
 2. ANCORAREA: Să se recunoască rolul şi diferenţa ce poate fi făcută la locul de muncă.
 3. GALVANIZAREA: Să se ajungă la alţii pentru a stabili arii de interes comun.
 4. ANGAJAREA: Să se conlucreze pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă până în anul 2030.

Cele 4 zone tematice sunt:

v     mediul şi schimbările climatice,

v     nutriţie, siguranţa alimentelor şi reducerea sărăciei,

v     supravieţuire, sănătate şi bunăstare,

v     productivitatea femeilor şi locurile de muncă

În conformitate cu recomandările OMS, alimentaţia naturală (alimentaţia exclusivă la sân) se recomandă să fie iniţiată în prima oră de la naştere şi să fie exclusivă până la vârsta minimă de 6 luni, fiind urmată de continuarea alăptării la cerere, alături de o alimentaţie complementară corespunzătoare până la vârsta de 2 ani a sugarului, sau mai mult.

Noi dovezi prezentate în revista medicală britanică, „The Lancet” confirmă faptul că alăptarea optimă ar putea salva vieţi: 823000 de copii şi 302 miliarde $ la economia mondială, anual[1]. Alăptarea pune bazele unei mai bune stări de sănătate pentru toţi copiii, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung şi beneficii pentru mame. Cu toate acestea, ratele de alăptare la nivel mondial au rămas staţionare în ultimele două decenii.

Mai puţin de 40% dintre copiii sub vârsta de şase luni sunt alăptaţi exclusiv.

Datele despre alăptare în ţara noastră (conform OMS) arată că doar 16% dintre sugari sunt alimentaţi exclusiv cu lapte de mamă pâna la vârsta de 6 luni. Conform unui studiu desfăşurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în Romania, rata de 12,6% este printre cele mai mici din Europa, potrivit unui comunicat al organizaţiei „Salvaţi Copiii”, în contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, care are loc în perioada 1-7 august.

În judeţul Dolj în anul 2016 ,la vârsta de 6 luni nu mai erau alimentaţi la sân 22,37%din sugari, 25,98% în urban şi 18,27%în rural. La vârsta de un an nu mai primeau alimentaţie la sân 42,50% din copii,,47,20% în urban şi 32,65% în rural.

Date suplimentare : Dr. Narcisa Dinica, tel 0745639328, Compartimentul Promovarea Sănătăţii

al DSP Dolj.

                                                      

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ NR. 29/03.08.2017

Masuri de protecţie la  temperaturi ridicate

 

Având în vedere că în perioada următoare meteorologii anunţă   temperaturi peste 350 C, specialiştii DSP Dolj fac următoarele recomandări  pentru populaţie, în vederea prevenirii incidentelor determinate de temperaturile extreme .

 

.

1) RECOMANDARI PENTRU POPULATIA GENERALA

a)      Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

b)      Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

c)       Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;

d)      Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă
 consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

e)       Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a
 organismului împotriva căldurii;

f)       Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece
acestea sunt diuretice;

g)      Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate
 de apă;

h)      O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

i)       Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).

j)       Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar
 dacă nu vi le solicită;

k)      Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de
 sănătate.

l)       Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

m)     Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;

n)      Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer
 condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);

 

o)    Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

          -  Inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

- Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.

- Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura
   exterioară este inferioară celei din locuinţă.

- Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale.

- Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

 

 2. RECOMANDARI  PENTRU PREVENIREA  APARITIEI  DE IMBOLNAVIRI  IN  RANDUL  COPIILOR

2.1 Pentru sugari si copiii mici

a)      realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de cadura, umiditate excesiva si curenti de aer.

b)      sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin  introducerea de alimente noi in aceasta perioada

c)       se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita

d)      copilul va fi imbracat lejer, cu hainute din materiale textile vegetale comode

e)       nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi, si obligatoriu cu caciulita pe cap

f)       copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit, fructele proaspete si
 foarte bine spalate

g)      mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice
 corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti. Se va evita in acelasi timp consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa mentina o  igiena riguroasa a sanului si evident igiena generala

h)       la cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita
 terapeutica

i)       atentie deosebita se va acorda conditiilor de igiena atat pentru copil cat si pentru mama. Copilul va fi tinut cu hainute sau
 scutece curate si uscate si mama se va ingriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. In acest sens copilul va fi imbaiat cel putin odata pe zi, si obligatoriu seara la culcare iar in restul timpului i se va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie.

j)        copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei.

 3.1   Pentru copiii aflati in tabere

·        se vor asigura conditii corespunzatoare de cazare,

·        alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete.

·        se va avea grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor

·        copiii vor fi supravegheati, iar locul de joaca va fi amplasat la umbra, in afara orelor de canicula avand capul protejat de
          palariute.

·        scaldatul, acolo unde e cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului.

 

 

 

 

4.  RECOMANDARI  PENTRU  PERSOANELE  VÂRSTNICE  ŞI  CU AFECŢIUNI  CRONICE

a)      creearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului

b)      hidratare corespunzatoare cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale
         de fructe facute in casa fara adaus de conservanti

c)       alimentatia va  fi predominat din legume si fructe proaspete

d)      se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a
           alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile

e)       este interzis consumul de alcool si cafea in timpul caniculei

f)       se va evita circulatia in perioadele de varf ale caniculei, sau daca este absolut necesar se va folosi imbracaminte usoara din
 materiale vegetale precum si palariuta de protectie pe cap

g)      persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor  medicului. Este foarte util ca in
 aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente

h)      mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 dusuri pe zi.

 

5. RECOMANDARI  PENTRU  PERSOANELE  CARE  PRIN  NATURA ACTIVITAŢILOR LOR  DEPUN  UN  EFORT  FIZI  DEOSEBIT

a)      acestia vor incerca dozarea efortului in functie de periodele zilei incercand se evite excesul de efort in varfurile de canicula.
Daca valorile de caldura sunt foarte mari se va proceda la stoparea activitatii

b)      se va asigura hidratarea corespunzatoare cu apa minerala, apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai
          slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti

c)       este total contraindicat consumul de cafea si alcool in aceasta perioada.

d)      utilizarea unui echipament corespunzator, din materiale vegetale si echipament pentru protejarea capului de efectele caldurii
        excesive

 

 6.  RECOMANDARI  PENTRU ANGAJATORI : 

6.1.  Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

   a)   reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

   b)   asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

   c)    alternarea efortului dinamic cu cel static;

   d)   alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

6.2  Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

  a)    asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb;

  b)    asigurarea echipamentului individual de protecţie;

  c)     asigurarea de duşuri.

 

 

 

II. Recomandari pentru situatiile de cod rosu :

-         reduceti deplasarile la cele esentiale

-         nu va deplasati intre orele 11.00-17.00

-         consumati lichide intre 2- 4 litri /zi

-         nu consumati alcool

-         daca faceti tratamente pentru afectiuni cronice, luati-va medicamentele in mod regulat, cu multa apa,

-         nu scoateti copii sub 3 ani afara decat  inainte de ora 9 dimineata si dupa ora 20.00

-         evitati mancarurile grele si mesele copioase

-         folositi serviciile medicale spitalicesti sau de urgenta doar in cazuri justificate ; pentru probleme curente de sanatate anuntati telefonic medicul de familie. 

 

Purtator de cuvânt,

Dr. Popescu Stefan

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr.28/27.07.2017

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

- 28 iulie 2017 -

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj celebrează în data de 28 iulie 2017, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este un eveniment anual, cu atenţia mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatita virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

La nivel mondial, 400 de milioane de persoane trăiesc cu virusurile hepatitei B şi C şi 1,4 milioane mor anual din cauza acestor infecţii; 95% din oamenii care trăiesc cu hepatite virale nu ştiu că sunt infectaţi; 4.000 de persoane mor în fiecare zi, în timp ce există medicamente salvatoare de vieţi.

La Adunarea Mondială a Sănătăţii din luna mai 2016, Statele Membre ale OMS au hotărât adoptarea primei Strategii de Eliminare a Hepatitei, cu obiective ambiţioase şi cu scopul de eliminare a hepatitelor virale până în anul 2030.

            Tema campaniei din acest an este: ELIMINAREA HEPATITEI.

Campania are ca scop creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei în privinţa poverii uriaşe reprezentată de hepatitele virale şi îmbunătăţirea prevenirii bolilor şi a accesului la testare, tratament şi îngrijire.

Pentru a accentua tema eliminării va fi continuată NOhep, o mişcare globală de eliminare a hepatitei virale, care uneşte oamenii şi oferă o platformă prin intermediul căreia aceştia să vorbească, să se implice şi să acţioneze pentru îndeplinirea angajamentelor globale şi eliminarea bolii până în anul 2030.

Obiectivul NOhep este de a implica peste 300 de milioane de oameni până în anul 2030, pentru a accelera acţiunile necesare eliminării hepatitelor virale.

Dacă acţionăm acum, vom salva 7 milioane de vieţi până în anul 2030.

În scopul atingerii obiectivului NOhep de a ajunge la 300 de milioane de susţinători până în anul 2030, avem nevoie de ajutorul tuturor.

Alăturaţi-vă mişcării globale şi fiţi parte din ceea ce face din eliminarea hepatitelor virale următoarea noastră mare realizare.

În România, Campania cu sloganul „ELIMINAREA HEPATITEI” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Informaţii suplimentare  Dr.Narcisa Dinica, Compartimentul Promovarea Sănătăţii al DSP Dolj ,tel 0745639328 şi www.dspdolj.ro

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT  DE  PRESĂ nr.27/20.07.2017

 

Măsuri de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă  

 

Având în vedere acţiunea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Afacerilor Interne privind „Măsuri de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă” vă comunicăm următoarele:

          La nivelul judeţului Dolj s-a format o echipă de coordonare a măsurilor de limitare a epidemiei de rujeolă, formată din Prefectul judeţului, Directorul executiv DSP şi Administratorul Public al judeţului, care va implementa activităţile, împreună cu o persoană desemnată de fiecare primărie din judeţ.

          Se vor identifica toate comunităţile din localităţile unde există copii nevaccinaţi, în special cele din categoriile vulnerabile (acces dificil la servicii medicale, populaţie rromă, fără medic de familie), respectiv numărul de copii cu vârste între 9 -11 luni, respectiv 1-9 ani, eligibili la vaccinare, indiferent dacă sunt sau nu înscrişi la un medic de familie.

          În acest sens, în cursul zilei de 20.07.2017, s-au înştiinţat toate primăriile, prin adresă transmisă pe email, cu privire la importanta acestei campanii şi pentru a acorda sprijinul necesar în culegerea datelor necesare.

          De asemenea, la sediul DSP Dolj s-a desfăşurat o întâlnire cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, care au fost instruiţi privind desfăşurarea acestei campanii.

          Tot în cursul acestei zile, DSP Dolj a început distribuirea vaccinului ROR către medicii vaccinatori din judeţ, conform solicitărilor transmise de aceştia.

          În data de 21.07.2017, dr. Narciza Dinică – coordonatorul Compartimentului de Promovare a Sănătăţii din DSP Dolj va susţine un interviu privind importanţa efectuării vaccinării antirujeolice în stoparea epidemiei, interviu care va fi difuzat pe postul Radio Oltenia Craiova.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT  DE  PRESĂ nr.26/06.07.2017

 

 Aprovizionare vaccin

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj  comunică celor interesaţi că a primit repartiţiile pentru vaccinul Hexavalent (7458 doze în valoare de 1.137.270,42 lei) şi ROR (antirujeolic - 7110 doze în valoare de 301.392,9 lei), cantităţi suficiente care asigură recuperarea restanţierilor şi vaccinarea curentă pentru perioada iulie-septembrie 2017.

Apovizionarea se va finaliza la începutul săptămânii viitoare, urmând ca până la sfârşitul săptămânii  vaccinurile să ajungă la cabinetele medicilor de familie.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr.25/03.07.2017

Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool

Iulie  2017

 

Conform Organizaţiei Mondiale a nătăţii, alcoolul este a 3-a cauză de boală şi moarte prematură. Din punct de vedere al consumului total de alcool, România ocupă locul al 3-lea între ţările Uniunii Europene şi locul al 2-lea din punct de vedere al cantităţii de alcool consumate de o persoană cu o anumită ocazie. Peste 60% din tineri au început să consume alcool înainte de vârsta de 13 ani. Cu alte cuvinte, de la o vârstă tânără, românii au obiceiul de a consuma cantităţi excesive de alcool, spre deosebire de majoritatea europenilor, care consumă constant cantităţi moderate de alcool. Adolescenţii care încep să consume alcool înintea vârstei de 15 ani au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool, iar cei care consumă alcool înaintea vârstei de 13 ani au risc de şapte ori mai mare de a deveni mari băutori şi de a consuma cantităţi mari de alcool la fiecare ocazie. Tinerii care obişnuiesc să bea de la o vârstă timpurie sunt mai predispuşi să consume şi alte substanţe de abuz cum sunt tutunul sau drogurile ilegale, sporind riscul consecinţelor negative.

            Alcoolul este un factor de risc pentru mai mult de 200 boli, între care: boli de ficat şi pancreas, unele tipuri de cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate, tulburări psihice. În fiecare an, alcoolul este responsabil pentru mai mult de 3 milioane de decese şi un sfert din morţile în rândul tinerilor sub 30 ani. Consumul de alcool în timpul sarcinii se asociază cu malformaţii ale fătului şi scăderea performanţelor intelectuale ale copilului. Viaţa familială şi relaţia cu prietenii pot fi profund afectate. Educaţia copiilor este neglijată, iar părintele alcoolic oferă un exemplu negativ pentru viitorul copilului. Copiii care au părinţi dependenţi de alcool au risc de patru ori mai mare de a deveni şi ei dependenţi de alcool. Viaţa profesională poate fi compromi ca urmare a scăderii performanţelor la şcoală sau la locul de muncă, a abandonării studiilor sau concedierii. O persoană care consumă alcool în mod excesiv poate avea probleme grave cu legea şi este supusă riscului de a răni sau a fi rănit de alţii sau chiar de a-şi pierde viaţa ca urmare a accidentelor.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Cabinetele de medicina de familie, Autorităţile publice locale prin Cabinetele de planificare familială, reţeaua de asistenţii comunitari şi mediatori sanitari, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj şi ONG-uri : Crucea Roşie Dolj , Societatea Studenţilor Medicinişti, Europrotector organizează în luna iulie 2017 campania de informare-educare-comunicare cu titlul “LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOLavând sloganul Nu lăsa alcoolul să-ţi hotărască viitorul!

Scopul campaniei este de a promova un comportament responsabil faţă de consumul de alcool prin informarea populaţiei cu privire la efectele consumului dăunător de alcool asupra nătăţii, vieţii sociale şi profesionale.

 Mesajul cheie pe care campania doreşte să îl transmită populaţiei este:

Alcoolul este cea mai răspândită substanţă utilizată în scop de relaxare. Consumul de alcool de la o vârstă tânără şi obiceiul de a bea frecvent sau în cantităţi mari poate conduce la dependenţa de alcool şi la deteriorarea gravă a sănătăţii, relaţiilor personale şi carierei...

Informaţii suplimentare  Dr. Narcisa Dinica, Compartimentul Promovarea Sănătăţii al DSP Dolj ,tel 0745639328 şi www.dspdolj.ro

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

 

 

 

 

 

 


COMUNICAT DE PRESĂ NR.24/23.06.2017

Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi

Traficului Ilicit de Droguri - 26 iunie 2017

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Consiliul  Judeţean Dolj, Inspectoratul de Poliţie Dolj, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Inspectoratul Şcolar Dolj celebrează în data de 26 iunie 2017  Ziua Mondială de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri şi organizează în perioada 26 iunie – 24 iulie 2017 Campania  cu sloganul “ În primul rând, ASCULTĂ ” şi mesajul-cheie “ Să îi asculţi pe copii şi tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”.

Campania “În primul rând, ASCULTĂ” este o iniţiativă de creştere, pe baze ştiinţifice, a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investiţie efectivă în bunăstarea copiilor şi tinerilor, a familiilor şi a comunităţilor din care fac parte aceştia.

Acţiunile de Informare-Educare-Comunicare vor sublinia importanţa unei atitudini vigilente şi responsabile din partea adulţilor: părinţi, educatori, personal din serviciile preventive, decidenţi, şi vor încuraja copiii şi tinerii din comunităţile noastre să stea departe de droguri.

Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor. La nivel mondial, 200.000 de oameni mor în fiecare an din cauza supradozelor.Drogurile nu afectează doar consumatorii; acestea provoacă familiilor şi celor dragi, dificultăţi enorme şi suferinţă. Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor si tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, este important să ne amintim că, tulburările cauzate de consumului de droguri pot fi prevenite si tratate.

Toată lumea trebuie să se implice, pentru a proteja copiii şi tinerii de substanţele periculoase. Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

Informaţii suplimentare : Dr.Narcisa Dinica, Compartimentul Promovarea Sănătăţii al DSP Dolj ,tel 0745639328 şi www.dspdolj.ro

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ NR.23/21.06.2015

Masuri de protecţie la temperaturi ridicate

 

Având în vedere că în perioada următoare meteorologii anunţă   temperaturi peste 30 grade C specialiştii DSP Dolj fac următoarele recomandări  pentru populaţie în vederea prevenirii incidentelor determinate de temperaturile extreme .

 

.

1) RECOMANDARI PENTRU POPULATIA GENERALA

a) Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

e)Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

f) Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;

g) Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

h) Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

i) Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

j)Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă;

k)O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

l) Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).

m) Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

n) Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

b) Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

c) Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;

d) Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);

 

o)    Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

 -  Inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

·   Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.

·  Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

·   Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale.

· Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

 

 2. RECOMANDARI  PENTRU PREVENIREA  APARITIEI  DE IMBOLNAVIRI  IN  RANDUL  COPIILOR

2.1 Pentru sugari si copiii mici

a)realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de cadura, umiditate excesiva si curenti de aer.

b) sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin  introducerea de alimente noi in aceasta perioada

c) se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita

d) copilul va fi imbracat lejer, cu hainute din materiale textile vegetale comode

e) nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi, si obligatoriu cu caciulita pe cap

f)  copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit, fructele proaspete si foarte bine spalate

g) mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti. Se va evita in acelasi timp consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa mentina o  igiena riguroasa a sanului si evident igiena generala

h)  la cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutica

i)  atentie deosebita se va acorda conditiilor de igiena atat pentru copil cat si pentru mama. Copilul va fi tinut cu hainute sau scutece curate si uscate si mama se va ingriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. In acest sens copilul va fi imbaiat cel putin odata pe zi, si obligatoriu seara la culcare iar in restul timpului i se va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie.

j)  copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei.

 3.1   Pentru copiii aflati in tabere

·        se vor asigura conditii corespunzatoare de cazare,

·        alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete.

·        se va avea grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor

·        copiii vor fi supravegheati, iar locul de joaca va fi amplasat la umbra, in afara orelor de canicula avand capul protejat de palariute.

·        scaldatul, acolo unde e cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului.

 

 

 

 

4.  RECOMANDARI  PENTRU  PERSOANELE  VÂRSTNICE  ŞI  CU AFECŢIUNI  CRONICE

a) creearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului

b) hidratare corespunzatoare cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti

c)  alimentatia va  fi predominat din legume si fructe proaspete

d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile

e)  este interzis consumul de alcool si cafea in timpul caniculei

f)   se va evita circulatia in perioadele de varf ale caniculei, sau daca este absolut necesar se va folosi imbracaminte usoara din materiale vegetale precum si palariuta de protectie pe cap

g)   persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor  medicului. Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente

h)  mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 dusuri pe zi.

 

5. RECOMANDARI  PENTRU  PERSOANELE  CARE  PRIN  NATURA ACTIVITAŢILOR LOR  DEPUN  UN  EFORT  FIZI  DEOSEBIT

a)    acestia vor incerca dozarea efortului in functie de periodele zilei incercand se evite excesul de efort in varfurile de canicula. Daca valorile de caldura sunt foarte mari se va proceda la stoparea activitatii

b)    se va asigura hidratarea corespunzatoare cu apa minerala, apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti

c)    este total contraindicat consumul de cafea si alcool in aceasta perioada.

d)    utilizarea unui echipament corespunzator, din materiale vegetale si echipament pentru protejarea capului de efectele caldurii excesive

 

 6.  RECOMANDARI  PENTRU ANGAJATORI : 

6.1.  Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

   a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

 b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

  c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

  d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

6.2  Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

  a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb;

  b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

  c) asigurarea de duşuri.

 

 

 

II. Recomandari pentru situatiile de cod rosu :

-         reduceti deplasarile la cele esentiale

-         nu va deplasati intre orele 11.00-17.00

-         consumati lichide intre 2- 4 litri /zi

-         nu consumati alcool

-         daca faceti tratamente pentru afectiuni cronice, luati-va medicamentele in mod regulat, cu multa apa,

-         nu scoateti copii sub 3 ani afara decat  inainte de ora 9 dimineata si dupa ora 20.00

-         evitati mancarurile grele si mesele copioase

-         folositi serviciile medicale spitalicesti sau de urgenta doar in cazuri justificate ; pentru probleme curente de sanatate anuntati telefonic medicul de familie. 

 

Purtator de cuvant,

Dr. Popescu Stefan

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr.22/07.06.2017

Recomandări privind scăldatul

 

Scăldatul în locuri neamenajate corespunzător (plaje, grupuri sanitare, duşuri) determină riscuri majore pentru sănătate.

Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă, în condiţiile in care in judeţul nostru nu exista nici o zonă naturală amenajată pentru îmbaiere.

Riscurile pentru sănătate la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate, sunt următoarele:

- deces prin înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri;

- îmbolnăviri prin ;

o       leptospiroză (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor)

o       meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării,manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit si dureros la mişcare, convulsii si tulburări ale stării de conştientă )

o       boli de piele - micoze,eczeme

  • boli digestive - boală diareică, hepatită de tip A, holera ,febra tifoida ,dizenteria
  • afecţiuni ale ochilor şi urechilor- blefarite,conjunctivite,otite,sinuzite

  -intepaturi de capuşe - Boala Lyme( un risc major pe maluri cu boscheţi, vegetaţie sălbatică,etc)                                 

Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise

din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi îngrijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau chiar viaţa .

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ  nr.20/30.05.2017

 

Ziua Mondială fără Tutun

31 mai 2017

 

Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun (World No Tobacco Day, WNTD) 2017, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cheamă ţările să dea prioritate eforturilor privind controlul tutunului ca parte a contribuţiei fiecăreia la obiectivele Agendei pentru Dezvoltare Durabilă pentru 2030. Controlul tutunului este considerat una dintre măsurile cele mai eficiente către atingerea obiectivului ce prevede reducerea până în 2030 cu 1/3 a deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile, în principal bolile cardiovasculare, cancerul şi bolile pulmonare obstructive cronice.

Tema WNTD 2017 “Tutunul – o ameninţare severă la adresa dezvoltării” şi sloganul “Fumatul ruinează sănătatea şi contribuie la sărăcie!” reprezintă avertismente privind impactul fumatului asupra indivizilor şi economiei: decese premature, costuri uriaşe pentru tratarea bolilor cauzate de fumat şi pierderii mari de productivitate asociate morbidităţii tabagice.

Scopul WNTD 2017 este de a conştientiza  naţiunile, comunităţile şi indivizii în privinţa ameninţărilor industriei şi consumului de tutun la adresa dezvoltării ţărilor, incluzând sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor.                                                                  

În absenţa unei aplicări riguroase a Convenţiei Cadru pentru Controlul Tutunului (FCTC) la care au aderat majoritatea ţărilor, cele 6 milioane decese/an atribuite astăzi consumului de tutun vor ajunge la 30 milioane în 2030.

În 2012, povara economică globală atrasă de bolile atribuibile fumatului a totalizat circa 422 miliarde US$, adică 5,7% din cheltuielile pentru sănătate. Costul economic total al fumatului (cheltuielile pentru sănătate împreună cu pierderile de productivitate) au totalizat 1436 miliarde US$ (echivalentul a 1,8% din PIB-ul mondial anual), suportat în proporţie de 40% de statele în curs de dezvoltare cu PIB-uri foarte modeste.

În România, în ciuda descreşterii după 2007, consumul de tutun se menţinea încă relativ ridicat în 2014, cu prevalenţa de 27% (circa 37% fumători de genul masculin şi 17% de cel feminin) însemnând circa 4,3 milioane de fumători cu vârsta ≥15 ani. Deşi accizele au crescut după 2007, sporirea veniturilor face azi produsele din tutun mai accesibile decât la începutul anilor 2000.

În privinţa controlului tutunului, România a înregistrat un salt notabil între 2013 şi 2016 în clasamentul european specific (de la locul 19 la 7), datorat în esenţă Legii 15/2016 care interzice complet fumatul în spaţiile publice închise. Profesioniştii din sănătate ca şi societatea civilă sau publicul larg trebuie să colaboreze pentru a rezista unor tentative (precum cele ale unor parlamentari din legislatura trecută) de a “îmblânzi” (citeşte: a goli de conţinut) această Lege.

În 2010 se înregistrau în ţara noastră 42.800 decese premature atribuite tutunului. Tratarea bolilor asociate fumatului a costat în 2012 peste 1,2 miliarde lei – circa 5,7% din cheltuielile de sănătate, fonduri sustrase astfel retehnologizării sistemului de sănătate şi cercetării medicale - aspecte notabile al dezvoltării României.

Se estimează că mai mult de 1/5 dintre fumători şi circa 1/6 dintre nefumători nu conştientizează  implicarea fumatului în etiologia accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic acut, sau a cancerului pulmonar. Conştientizarea populaţiei în privinţa fumatului poate fi astfel considerată o contribuţie la dezvoltare şi progres socio-economic în care sunt implicaţi promotorii sănătăţii.

            Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie şi ONG-uri : Crucea Roşie Dolj, Societatea Studenţilor Medicinişti, Europrotector vor informa populaţia cu privire la beneficiile unui stil de viaţă sănătos fara tutun..

     Invităm partenerii noştri din mass-media să participe la/şi să reflecte evenimentele organizate în judeţul nostru cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun 2016, anume:

-         In data de 28.05.2016 ora 12.00 in Parcul Tineretului va avea loc „Crosul Bicicletelor”in scopul promovarii miscarii in aer liber printr-un stil de viata sanatos.Traseul crosului va fi cuprins intre Sala Polivalenta si Parcul Tineretului.

-         In data de 31.05.2016 ora 17.30 in centrul vechi al Craiovei, zona Bancpost la standul Societatii Studentilor Medicinisti din Craiova va avea loc distributie de pliante informative, actiunea „un mar pentru o tigara” si determinarea monoxidului de carbon in aerul expirat.

-         In data de 31.05.2016 ora 18, în Parcul Tineretului , Crosul “Fugi de Tutun”- organizat de Asociaţia Studenţească AMICUS-Filiala Craiova.

-         Activitati de informare, consiliere pe tema Zilei Mondiale vor avea loc in unitatile de invatamant din Municipiul Craiova si jud. Dolj

 

Date suplimentare : Dr.Narcisa Dinica, tel 0745639328, Compartimentul Promovarea Sănătăţii al DSP Dolj şi site-ul www.dspdolj@.ro.

                                                     

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 20/29.05.2017

 

Program unităţi sanitare -  1-5 iunie 2017

Direcţia de Sănătate Publică  DOLJ comunică populaţiei că în perioada 1-5 iunie.2017 unităţile sanitare au program de zile libere asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Ciupercenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, Calea Severinului nr.26, bl.405a, ap 3 şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova(str.Tabaci,nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova(str.Brestii,nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Vă informăm că farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj,sunt următoarele:

- Anedio farm –str.George Enescu, complex Racheta, nr. 76, bloc 15, Craiova, tel: 0251/587777;

-Farm Galan.- str. Calea Bucuresti, nr. 37,bloc 21e parter, Craiova, tel : 0722-289074

-Farmacia Trei F. - str Calea Bucuresti,bl 17 b parter,Craiova, tel : 0251-411787.

-Medplastik Tehnology - str. Tabaci nr. 22, Craiova,tel : 0351-885073.

-Urania farm - str. Calea Bucuresti, nr. 29, bl. 17c, parter, tel : Craiova 0371-300260.

-Prima Warehouse - str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova,  telefon : 0371-300262

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

Comunicat de presa nr.19/19.05.2017

 

ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII (ZEIO)

20.05.2017

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autorităţile publice locale prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie şi ONG-uri : Crucea Roşie Dolj, Societatea Studenţilor Medicinişti, Europrotector,  celebrează în data de 20 mai 2017 Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) şi desfăşoară în perioada 20 mai - 30 mai 2017 campania de informare şi educare dedicată acestei zile.

Prevalenţa obezităţii ar trebui să fie unul dintre indicatorii cheie de măsurare a oricărui progres. Statele membre ale UE sunt invitate să facă mai mult pentru a combate epidemia de obezitate aflată în creştere, în caz contrar se vor confrunta cu costuri de îngrijiri medicale foarte mari de în viitor (Bruxelles, 09 martie 2017).

Avertizarea, precum şi apelul pentru a lua urgent măsuri de prevenire şi tratare a obezităţii vine din partea organizaţiei europene responsabilă pentru cercetarea în domeniul obezităţii şi anume Asociaţia Europeană pentru Studiul Obezităţii EASO (European Association for the Study of Obesity).

Conform EASO, prea puţine ţări europene au strategii eficiente de combatere a obezităţii, iar unele nu au deloc. "În ciuda epidemiei în creştere, multe planuri constau doar dintr-o serie de obiective vagi, mai degrabă decât măsuri concrete", a declarat preşedintele EASO, Prof. Hermann Toplak. Tot dânsul a spus: "Pentru a fi eficace, statele membre trebuie să aibă strategii cuprinzătoare, care să acopere toate aspectele legate de managementul greutăţii. Acest lucru ar trebui să includă promovarea unui stil de viaţă mai sănătos şi reducerea cererii şi a consumului de cantităţi excesive de alimente şi băuturi cu conţinut caloric bogat, precum şi tratamentul obezităţii pentru a ajuta la prevenirea multor altor boli asupra cărora aceasta are impact ". Diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare şi unele tipuri de cancer sunt printre bolile cronice netransmisibile care pot fi atribuite excesului de greutate. În unele cazuri apar chiar şi probleme psihologice. Pentru societate în ansamblul ei, ea are costuri directe şi indirecte ce împovărează sistemul de sănătate şi resursele sociale.

Apelul către statele membre ale UE să ia măsuri mai eficiente a fost făcut de EASO pentru a coincide cu începutul activităţilor care se vor desfăşura cu ocazia Zilei Europene Împotriva Obezităţii, în 20 mai 2017. Printre activităţi va fi şi o conferinţă importantă legată de politici în 10 mai, la Bruxelles, la care vor fi invitate autorităţile din statele membre ale UE, în scopul de a împărtăşi cele mai bune practici şi de a discuta despre provocările cu care se confruntă în momentul elaborării şi punerii în aplicare a strategiilor împotriva obezităţii. La conferinţă vor participa şi reprezentanţi din diferite instituţii europene şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

La nivel naţional, EASO şi asociaţiile sale membre din 32 de ţări europene vor organiza, cu ocazia Zilei Europene Împotriva Obezităţii, diverse evenimente care să atragă atenţia asupra situaţiei obezităţii, pentru a creşte nivelul de conştientizare şi de înţelegere a acesteia.

Aşa cum îndeamnă şi sloganul Zilei Europene Împotriva Obezităţii 2017, şi anume Împreună Împotriva Obezităţii, sunt încurajate să participe toate statele membre ale UE.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică ale secolului 21. Prevalenţa sa s-a triplat în multe ţări din Europa încă din anii 1980. Tema campaniei din anul acesta este : Să acţionăm pentru un viitor mai sănătos .

Mai multe rapoarte au arătat că, în cazul în care obezitatea şi supragreutatea continuă să crească într-un astfel de ritm alarmant, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetăţenii europeni până în anul 2030. În unele ţări, procentul ar putea ajunge la 90%.

Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezităţii în 2014 în rândul populaţiei cu vârsta de 18 ani şi peste s-au înregistrat în România (9,4%) şi Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia şi Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulţii din Malta (26,0%), şi aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%), Estonia (20,4%) şi Regatul Unit (20,1%).

Povara îmbolnăvirilor se măsoară prin ani de viaţă ajustaţi pentru dizabilitate, DALY (Disability Adjusted Life Years), care reprezintă suma anilor de viaţă pierduţi prin decese premature şi a anilor trăiţi cu dizabilitate dată de prezenţa bolii sau a accidentelor, ajustaţi pentru gravitatea bolii.

Povara îmbolnăvirilor exprimată în DALY la 100000 locuitori în anul 2012 în România, pentru toate cauzele, este mai mare cu aproximativ 20 - 40% decât în ţările din vestul Europei, cu aproximativ 10% mai mare decât în Polonia şi cu aproximativ 15% mai mică decât în Bulgaria.

Cauzele importante de îmbolnăviri pentru care DALY la 100000 locuitori sunt mai mari în România decât în ţările din vestul Europei sunt cele asupra cărora excesul de greutate are un impact negativ dovedit şi anume boala cardiacă ischemică, accidentul vascular cerebral, boala hipertensivă cardiacă

Pentru detalii suplimentare privind modul în care puteţi sprijini Ziua Europeană Împotriva Obezităţii şi pentru a afla mai multe informaţii despre obezitate, accesaţi website-ul Zilei Europene Împotriva Obezităţii: www.europeanobesityday.eu . Activităţile pot fi, de asemenea, urmărite pe Twitter (@ EOD2017 şi # EOD2017) şi pe Facebook https://www.facebook.com/EObesityD.

Date suplimentare : Dr.Narcisa Dinica, tel 0745639328, Compartimentul Promovarea Sănătăţii al DSP Dolj şi site-ul www.dspdolj@.ro.

                                                    

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

Comunicat de presa nr.18/16.05.2016

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale

17 Mai 2017

„Cunoaşte-ţi valorile!”

 

Presiunea arterială crescută este principalul factor de risc pentru deces şi disabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

Se estimează că presiunea arterială crescută a fost responsabilă pentru 9.4 milioane decese şi 162 milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţa cardiacă, 13% dintre decese la scară globală şi peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet. Hipertensiunea este, de asemenea, un factor de risc important fetal şi maternal.

În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. În 2008, prevalenţa HTA la scară globală în rândul adulţilor de 25 de ani şi mai mult a fost în jur de 40%. Chiar dacă în intervalul 1980 şi 2008, proporţia populaţiei presiune arterială ridicată sau hipertensiune a prezentat o uşoară scădere, numărul celor cu HTA a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008 ca urmare a procesului de creştere a populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire şi se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025.

            În anul 2016 a fost derulat studiul SEPHAR III, care a relevat o prevalenţă a hipertensiunii arteriale de 45,1% în rândul populaţiei adulte. Raportat la populaţia României, înseamnă că în 2016, un estimat de circa 7,4 milioane de persoane aveau hipertensiune arterială – principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atât la nivel global, cât şi în ţara noastră. Cu toate acestea, conform studiului doar 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiu că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticaţi cu ocazia studiului SEPHAR III. Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 5 români nu ştie că are hipertensiune arterială, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecţiunii.

            Totuşi, în ultimii 11 ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o îmbunătăţire majoră, crescând succesiv, faţă de rezultatele obţinute de celelalte două studii SEPHAR. Dacă în anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscută  hipertensiunea arterială, în anul 2016 procentul acestora a ajuns la 80,9%.

            În ciuda perspectivelor pozitive în ceea ce priveşte diagnosticarea hipertensiunii arteriale, persoanele aflate sub tratament sau controlul afecţiunii, rezultatele studiului SEPHAR III arată că factorii de risc cardiovascular rămân o problemă critică. Dintre aceştia, diabetul zaharat şi dislipidemiile generează cele mai multe îngrijorări, dat fiind că prevalenţa celor două afecţiuni este de două ori mai ridicată decât în 2006, fapt care creşte riscul de apariţie a complicaţiilor. Astfel, studiul SEPHAR III a identificat o prevalenţă de 12,2% a diabetului zaharat, în timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situează la 73,2%, la nivel global şi la 77,8% în rândul hipertensivilor.

România rămâne în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc

cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale. Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor care au hipertensiune arterială şi au fost diagnosticate, precum şi al celor aflate sub tratament şi sub control terapeutic creşte de la an la an. Eforturile se concentrează pe conceperea şi implementarea unor programe de prevenţie, diagnosticare precoce şi control pe termen lung.

            Cu acest prilej, promovăm sloganul „Cunoaşte-ţi valorile!” şi materialele informative propuse de Liga Mondială şi Societatea Internaţională pentru Hipertensiune, aflate pe website-ul http://www.whleague.org.

În judeţul Dolj în anul 2016 au fost luate în evidenta 5924  cazuri noi de HTA, s-au înregistrat 868 decese produse direct de HTA şi au rămas în evidenţă un număr de 77923 bolnavi

      DSP Dolj împreună cu partenerii  tradiţionalii: Primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie şi ONG-uri : Crucea Roşie Dolj , Asociaţia pentru Sănătatea şi Educaţia  Familiei , Societatea Studenţilor Medicinişti vor informa populaţia cu privire la beneficiile unui stil de viaţă sănătos, pentru menţinerea tensiunii arteriale la valori normale.

         Se va urmări promovarea modelelor sanogene ale stilului de viaţă; informarea populaţiei cu privire la relaţia dintre stilul de viaţă şi tensiunea arterială.

Date suplimentare - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 17/05.04.2017

Atenţie la înţepăturile de căpuşe !

 

Odată cu încălzirea vremii, toată lumea evadează în mijlocul naturii, în parcuri cu multă verdeaţă, păduri sau  la munte. Trebuie să ştim însă că ne expunem pericolului înţepăturilor de insecte  care pot transmite variate boli ( bacteriene, virale) unele dintre ele chiar cu evoluţie letală.

Căpuşele fac parte din categoria arahnoidelor şi pot fi un vector al unor boli variate, bacteriene ( borelioza = boala Lyme, babesioza), virale,  parazitare care pot evolua timp îndelungat.

Doar un procent redus de capuse între 10-20%( Ixodes ricinum, Ixodes dafni) este infectat cu Borrelia burgdorferi, bacteria raspunzatoare de aparitia bolii Lyme ( borelioza)

Căpuşele sunt vizibile cu ochiul liber, înţepătura lor nu doare şi de aceea periodic pielea trebuie examinată, ideal seara la baie cu atât mai mult cu cât pot afecta zonele mai ascunse ( pielea păroasă a capului, zona subraţului, ombilic, zona din spate, etc) de care rămân ataşate până când sunt îndepărtate; ele nu zboară şi  nu sar trecând direct pe tegument şi se întâlnesc cu predilecţie în iarba înaltă, zonele umede( păduri, tufişuri, poieniţe) dar  pot exista şi în grădina casei, terenul de joacă sau chiar pe animale (câini, pisici);

Dacă la inspecţia tegumentului găsiţi căpuşe, este  foarte important să nu încercaţi să le scoateţi, deoarece de foarte multe ori rămân părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras. Trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi  se va recomanda tratamentul profilactic.

Boala Lyme este o boala infecţioasă determinată de Borrelia ce presupune o afectare multisistemică cu evoluţie insidioasă, frustă, înşelătoare. Foarte important este şi faptul că nu se transmite de la om la om nefiind boala contagioasă.

In funcţie de momentul infectării se disting 3 stadii evolutive,

a) stadiul I : ( perioada de incubaţie  cu durată variabilă între 3 zile şi 3 -4 săptămâni) se caracterizează prin:

 - ECM = eritem cronic migrator - o leziune circulară, de obicei mică ( 3-5 cm, ce poate creste până la 10 cm, şi uneori 40-50 cm), de culoare roşie pe margini cu centrul deschis la culoare, cu diferite localizări ( cel mai frecvent coapse, fese, zona axilara)

- subfebrilităţi/febră, transpiraţii

- dureri musculare, oboseală musculară, dureri articulare

- astenie/adinamie/tulburări de somn

- cefalee ( durere de cap), tulburări de vedere ( vedere în ceaţă), ameţeli

b) stadiul II – infecţie diseminată :

- apare la cel puţin 4 săptămâni de la momentul infecţiei şi de datorează diseminării Borreliei în diferite ţesuturi şi organe;

- caracteristice sunt simptomele neurologice ,cardiace ( miocardita, pericardita) , precum şi afectarea articulară;

- debutul poate fi brusc sub forma unei meningite seroase(greţuri, vărsături, dureri intense de cap, fotofobie, etc) a unei encefalite sau a unei afectări neurologice progresive cu pareze faciale, parestezii

(amorţeli, furnicături la nivelul membrelor), oboseală musculară, dureri articulare(afectează articulaţiile mari şi schimba periodic sediul)

- tulburări de vedere, îngustarea câmpului vizual, senzaţie de “nisip in ochi”

- mai rar poate exista şi afectare cardiacă de tipul miocarditei, pericarditei

c) stadiul III – infecţie cronică, persistentă

- debutul este la câteva luni, uneori chiar ani de la momentul infecţieicând boala poate fi deja la stadiul de cronicizare; simptomatologia este ţsa de nespecifica incat se impune diagnostic diferential cu o multitudine de alte boli

- afectarea articulară se asociază celei neurologice, cel mai frecvent implicate fiind articulatiile mari

( genunchi, şold,etc); durerile pot fi foarte intense cu durata de zile, săptamâni, urmând un interval liber urmat intotdeuna de reaparitia lor; la o parte din pacienţi, mai ales la adult se pot  dezvolta leziuni de tip eroziv, frecvent ale articulatiei şoldului;

- afectarea cutanată se manifestă sub forma acrodermatitei cronice atrofice, cu sediul la nivelul membrelor inferioare  şi  a pseudolimfoamelor cutanate.

-  apar tulburari emoţionale, depresie, anxietate, diferite fobii, obsesii care de multe ori orientează diagnosticul spre o afectare de tip psihiatric ( tulburari bipolare)

Diagnosticul este sugerat de antecedentele muşcăturii de căpuăa asociate cu manifestările  descrise mai sus  şi confirmat de dozarea anticorpilor ( test Elisa,test Western Blot), de Reacţia polimerica în lanţ (PCR )sau prin Microscopie cu imunofluorescenţă a sângelui sau a lichidului cefalorahidian

Prognosticul depinde de momentul diagnosticării şi poate fi considerat bun atunci cand diagnosticul se stabileşte la distanţă mica de momentul înţepăturiii şi mai rezervat ăn cazurile tardive când datorită afectării multisistemice există posibilitatea ramânerii unor sechele, în special neurologice.

Tratamentul trebuie prescris doar de medic,fiind adaptat stadiului bolii.

Prevenire

Ř     -folosirea de spray-uri aplicate pe piele care conţin substanţe ce înlatură insectele.

Ř     -îmbrăcăminte deschisa la culoare, ideal pantaloni lungi sau macăr sosete trei sferturi;

Ř     -evitaţi să vă aşezati direct pe iarbă;

Ř     -inspectaţi tegumentele  la câteva ore după expunere şi în special seara la duş; atenţie şi la pielea păroasă a capului şi la zonele “ascunse” ( spatele urechilor, axile, regiunea din spatele genunchiului);

Ř     -atenţie sporită la animalele de companie, care pot transmite capuşele; informaţi-vă de la medicul veterinar de produsele existente pentru protecţia animalelor;

Ř     -solicitaţi ajutor medical atunci când aţi fost înţepat de căpuşe, doar personalul medical fiind în măsură să  înlature corect căpuşa şi să vă recomande sau nu, tratament profilactic.

        Cresterea de 3 ori, in anul 2010, a incidenţei bolii Lyme in România, comparativ cu anul precedent, a determinat introducerea de către CNSCBT Bucureşti a Fisei de supraveghere a cazului de Boala Lyme, pentru a obtine informaţii epidemiologice care analizate să permită o întelegere mai corectă şi recomandarea de măsuri de sănătate publică.

În judeţul Dolj, în anul 2010 a fost diagnosticat un singur caz de Boala Lyme, la o persoană în vârstă de 6 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în septembrie 2010, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în noiembrie 2010.

În anul 2011 au fost suspectate 8 persoane, dar diagnosticate 2 cazuri de Boala Lyme la o persoană  în vârstă de 5 ani, din Dioşti, înţepată de căpuşe în martie 2011, diagnosticată, internată  şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în aprilie 2011 şi la o persoană în vârstă de 52 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în iunie 2011, diagnosticată, internată şi tratata în Spitalul de Boli Infecţioase în august 2011.

În anul 2012 au fost diagnosticate 2 cazuri de boala Lyme:. la o persoană în vârstă de 54 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iunie 2012 şi la o persoană în vârstă de 33 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iulie 2012.

       În ultimii ani (2013,2014,2015,2016) în judeţul Dolj nu au fost diagnosticate  cazuri de boala Lyme.

 

Purtător de cuvânt,                              Medic epidemiolog,

Dr. Popescu Ştefan                               Dr. Ciocan Titina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


COMUNICAT DE PRESĂ nr.16/04.05.2017

 

SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor - 5 mai 2017

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj împreună cu Spitalele din judeţ şi cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de Familie, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor Dolj şi  Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova celebrează în data de 5 mai 2017, campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”.

Iniţiativa anuală „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de OMS, care sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor în cadrul serviciilor medicale şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor nosocomiale, care pun frecvent viaţa în pericol.

Problemele din cadrul îngrijirilor pentru sănătate, aşa cum sunt infecţiile nosocomiale, de multe ori invizibile, sunt provocări politice şi sociale pe care trebuie să le abordăm acum.

 

În acest an, tema campaniei este:

Combate rezistenţa microbiană - este în mâinile tale.

Scopul campaniei este de a creşte nivelul de conştientizare în ceea ce priveşte importanţa igienei mâinilor în domeniul îngrijirilor de sănătate şi ”să unească oamenii” la nivel global pentru a susţine îmbunătăţirea igienei mâinilor.. 

Tema ”Combate rezistenţa microbiană - este în mâinile tale” încearcă să influenţeze puternic conexiunea dintre prevenirea infecţiilor şi rezistenţa microbiană la antibiotice şi se adresează indivizilor prin utilizarea cuvântului ”tale” - la fiecare nivel al sistemului de sănătate combaterea rezistenţei microbiene la antibiotice este o chestiune personală, iar impactul depinde atât de acţiunile indivizilor din prima linie, cât şi de acţiunile liderilor.

Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce infecţiile nosocomiale.

Spitalele şi alte unităţi sanitare care doresc să-şi îmbunătăţească controlul infecţiilor, sunt invitate să se înregistreze pentru „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” la următoarea adresă: www.who.int/gpsc/5may/register/en/

În România, Campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”, cu sloganul

 

COMBATE REZISTENŢA MICROBIANĂ - ESTE ÎN MÂINILE TALE

 

este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Date suplimentare - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 15/03.05.2017

PromoSan-CRSP  Bucureşti

 

ZIUA NAŢIONALĂ A INIMII - 4 mai 2017

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj, în colaborare cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Inspectoratul Şcolar Dolj, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, Crucea Rosie Dolj, celebrează în în data de 4 mai 2017 Ziua Naţională a Inimii.

ZNI abordează an de an factorii de risc/protecţie privind sănătatea cardiovasculară, ce pot fi influenţaţi prin schimbări în stilul de viaţă la nivel individual sau comunitar. În ultimii ani ZNI a focalizat pe stresul psihosocial, hipertensiune arterială, activitate fizică, obezitatea la femei şi consumul de alcool la tineret.

În 2017, ZNI actualizează statisticile privind sănătatea cardiovasculară a României în Euro-context şi încearcă să pună în lumină efecte sano-genetice specifice atributelor existenţiale pozitive, descrise prin termeni precum împlinire, mulţumire, satisfacţie, bucurie, fericire în viaţă. Sub tema:Satisfacţia vieţii şi sănătatea inimii”, sloganul Satisfacţia vieţii influenţează esenţial sănătatea inimilor noastre! încearcă să sublinieze că întampinarea stresului psihosocial indus de problemele cotidiene ar trebui să încline mai degrabă către seninătate şi optimism, dacă ţinem la “longevitatea” inimilor noastre.

În Europa, dintre  factorii de risc (FR) stil de viaţă se consideră că alimentaţia are cea mai mare contribuţie la decesul prin boli cardiovasculare (BCV), în timp ce hipertensiunea arterială (HTA) este cel mai important dintre factorii de risc biologici (urmat de colesterol, obezitate şi diabet).

Prevalenţa fumatului a scăzut în cea mai mare parte a Europei, deşi global ritmul descreşterii s-a redus în ultimii ani, din cauza prevalenţelor stabile sau în creştere în unele ţări, în special în rândul femeilor. Puţini adulţi practicau în 2015 activitatea fizică la nivelul recomandat, cu sedentarism mai frecvent în rândul femeilor decât al bărbaţilor. De-a lungul ultimilor 30 de ani, consumul de alcool a scăzut treptat atât în Europa in toto cât şi în UE.

Nivelul colesterolului a scăzut în aceeaşi perioadă în aproape toate ţările europene. Atât în Europa geografică cât şi în UE, nivelurile de obezitate au rămas în general ridicate, atât la adulţi cât şi la copii, în ciuda variaţiilor substanţiale între ţări. Prevalenţa diabetului în Europa rămâne ridicată în urma creşterii susţinute (cu peste 50%, în multe ţări) în ultimii zece ani.

Per total, BCV costau economia UE circa 210 miliarde € pe an, dintre care aproximativ 53% (111 miliarde €), reprezentau costuri de sănătate, 26% (54 de miliarde €) pierderi de productivitate, iar 21% (45 miliarde €) cheltuieli pentru îngrijire la domiciliu a persoanelor cu BCV.

DALY (Disability Adjusted Life Years) reprezintă suma anilor de viaţă pierduţi prin decese premature şi a anilor trăiţi cu dizabilitate dată de prezenţa bolii, corectaţi  pentru gravitatea bolii. Povara BCV estimată prin DALY plasează pe primul loc boala cardiacă ischemică (incluzând infarctul miocardic acut); aceasta este de 2-3 ori mai mare în România decât în ţările din Vest, cu circa 10% mai mare decât în Polonia şi cu circa 50% mai mică decât în Bulgaria. Accidentul vascular cerebral (AVC), a doua cauză DALY în ţările din estul Europei, este de 34 ori mai mare în România decât în Vest, cu circa 30% mai mare decât în Polonia şi cu circa 60% mai mic decât în Bulgaria. HTA este, în termenii DALY, de 18 ori mai mare în România decât în Olanda, de 15 ori mai mare decât în Marea Britanie, de 4 ori mai mare decât în Germania, de 5 ori mai mare decât în Polonia şi cu circa 75% mai mare decât în Bulgaria.

World Happiness Report publica în 2016 date privind distribuţia satisfacţiei vieţii în 157 de ţări. Scorul corespunzător unei ţări reprezintă media răspunsurilor unor eşantioane reprezentative de circa 1000 subiecţi la chestionare aplicate în intervalul 2013-2015, începând cu întrebarea: “La ce nivel vă apreciaţi viaţa personală pe o scară de la 0 = cea mai rea posibilă la 10 = cea mai bună posibilă?”.

Satisfacţia medie a vieţii pentru primele 10 ţări (7,4) -  între care Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda şi Elveţia - este de peste două ori mai mare faţă de media ultimelor 10 clasate (3,4). România ocupă locul 71/157 de ţări analizate, cu scorul 5,528.

O analiză bazată pe celelalte întrebări ale chestionarului compara 6 componente considerate esenţiale/cheie pentru satisfacţia vieţii: PIB-ul/locuitor (prosperitatea); suportul social: “Vă puteţi baza pe cineva în caz de mare nevoie?”; speranţa de viaţă sănătoasă; libertatea alegerii în viaţă; generozitatea: “Aţi făcut vreo donaţie umanitară în ultima lună?”; controlul corupţiei în public şi privat. În cazul României satisfacţia vieţii se bazează în primul rând pe PIB/loc (traducând prosperitatea, ca şi în alte ţări mai bine plasate), apoi pe suportul social şi speranţa de viaţă sănătoasă (practic ex-equo) urmate de libertatea alegerii în viaţă, însfârşit pe generozitate; satisfacţia provenind din controlul corupţiei era practic invizibilă la noi (date 2012-2013 !).

Cercetările sugerează că satisfacţia vieţii cenzurează destul de convingător mortalitatea şi prevalenţa unor factori de risc majori pentru BCV. Scorurile de satisfacţie semnificativ mai ridicate în ţările din Euro-grupul nord-vest asociază mortalităţi BCV totale şi premature mai mici, precum şi nivele semnificativ mai scăzute pentru alcool şi HTA; prevalenţa fumatului tinde la rândul său către nivele mai scăzute. Aceste rezultate sunt compatibile cu opinia multor analişti privind corelarea insatisfacţiei vieţii cu fumatul, alcoolul, HTA sau chiar cu obezitatea; dimpotrivă, satisfacţia vieţii s-ar corela cu nivelul activităţii fizice.

Se poate astfel argumenta că în România, ca şi în alte ţări, satisfacţia vieţii are efecte pozitive asupra sănătăţii cardiovasculare, chiar dacă deocamdată relaţia reciprocă – legând  morbi-mortalitatea BCV de insatisfacţia vieţii - este mai bine studiată.

În privinţa creşterii satisfacţiei vieţii în ţara noastră, la îndemâna promotorilor sănătăţii sunt acţiunile ţintind creşterea suportului social, încurajarea alegerii libere în viaţă şi a generozităţii, precum şi conştientizarea rolului individual şi comunitar în controlul corupţiei.  

Date suplimentare - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Popescu Ştefan

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr.14/02.05.2017

 

Măsuri de combatere a ţânţarilor

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publibat metodologia de supraveghere şi control a neuroinfecţiei cu virusul West Nile pentru sezonul 2017 şi în acest context a recomandat revizuirea, de către autorităţile publice locale, a progamelor de combatere a dăunatorilor, inclusiv a ţânţarilor.

- aplicarea planului de combatere a ţânţarilor astfel încât să fie asigurată folosirea substanţelor active pentru combaterea ţânţarilor

- intensificarea măsurilor de desţânţărizare în zonele cunoscute a fi posibile locaţii de înmulţire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor, etc. inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulari de apa),

- pe fondul apropierii sezonului cald, când populaţiile de ţânţari de origine autohtonă încep să se înmultească, este imperios necesară respectarea acţiunilor de prevenţie. 

Aceste recomandări se înscriu în cadrul general de măsuri de prevenţie destinate combaterii apariţiei unor eventuale cazuri de îmbolnaviri.

Pentru prevenirea infecţiilor virale transmise prin înţepătura de ţânţar ( West – Nile, Zika), Direcţia de Sănătate Publică Dolj  recomandă populaţiei :

 

-         să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

-    să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;

-    să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;

 -  ia măsuri de eliminare a surselor larvare situate pe proprietăţile private sau în vecinătatea lor

 

Tipuri de surse larvare

 

Masuri

Mici recipiente care pot acumula apa, aflate în gospodării, ori aruncate pe terenuri virane : cutii de conserve, găleţi, borcane, jucării de material plastic, butoaie, farfuriuţe suport pentru ghivece de flori, folii de polietilenă în care se aduna apa de ploaie ori din stropitul grădinii.

Orice recipient (borcane, cutii conserve, jucării, obiecte/deşeuri material plastic),care ţine apa trebuie eliminat, stocat în interior,sau golit şi răsturnat. Butoaiele, bidoanele,găleţile cu apă pentu udare trebuie acoperite cu capace compacte ori capace din plasă de ţânţari,care împiedică accesul insectelor. Farfurioarele de sub ghivecele de flori trebuie scase sau se umplu cu nisip care să absoarbă apa.

Terenurile virane trebuie igienizate şi curăţate.

Vaze de flori în exterior, recipiente pentru adăparea animalelor

Recipientele în care este necesară menţinerea apei ,trebuie golite complet prin răsturnare pe sol, de două ori pe săptămână şi umplute din nou cu apă proaspătă

Surse de apă (fântâni/puţuri descoperite, expuse la ţânţari)

Se acoperă pentru a împiedica accesul insectelor.

Piscine, bazine

Bazinele pline cu apă şi corect întreţinute şi igienizate nu reprezintă un habitat larvar adecvat; se va evita golirea lor incompletă şi menţinerea fără apă,deoarece  apa reziduală ori apa de ploaie acumulată formează habitate favorabile

Acumulări de apă rezultate din scurgeri de la conducte, hidranţi, cămine de vizitare, drenuri şi canale de drenaj şi evacuare a apei, incorect întreţinute şi colmatate

Trebuie remediate pentru a evita pierderile de apă şi acumularea ei.

Rigolele drenurile,burlanele trebuie curăţate şi decolmatate

Canale pluviale cu spaţiu pentru sedimentare, fântâni ornamentale

Se verifică dacă sunt focare larvare active şi se tratează cu produse larvicide

Anvelope expuse la precipitaţii

Nu trebuie ţinute sub cerul liber pentru a nu acumula apă de ploaie.Trebuie ridicate de pe terenurile virane,iar dacă sunt reutilizate în alte scopuri în gospodării, trebuie umplute cu pământ sau nisip pentru a nu acumula apă în partea inferioară

Arbori cu scorburi

Trebuie plombate scorburile

Fără implicarea populaţiei în eliminarea surselor larvare de pe domeniile private, eficienţa

 măsurilor luate de autorităţi pe domeniul public este limitată.

 

Purtător de cuvânt

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 13/28.04.2017

Program unităţi sanitare -  1 mai 2017

 

Direcţia de Sănătate Publică  DOLJ comunică populaţiei că în zilele de 29.04, 30.04 şi 01.05.2017 unităţile sanitare au program de zile libere asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Ciupercenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, Calea Severinului nr.26, bl.405a, ap 3 şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova(str.Tabaci,nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova(str.Brestii,nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Vă informăm că farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj,sunt următoarele:

- Anedio farm –str.George Enescu, complex Racheta, nr. 76, bloc 15, Craiova, tel: 0251/587777;

-Farm Galan.- str. Calea Bucuresti, nr. 37,bloc 21e parter, Craiova, tel : 0722-289074

-Farmacia Trei F. - str Calea Bucuresti,bl 17 b parter,Craiova, tel : 0251-411787.

-Medplastik Tehnology - str. Tabaci nr. 22, Craiova,tel : 0351-885073.

-Urania farm - str. Calea Bucuresti, nr. 29, bl. 17c, parter, tel : Craiova 0371-300260.

-Prima Warehouse - str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova,  telefon : 0371-300262

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 12/21.04.2014

 

 

 

 

 

 

 

Săptămâna Europeană a Vaccinării
- 24-30 aprilie 2017-

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj, în colaborare cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Inspectoratul Şcolar Dolj, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, Crucea Rosie Dolj, celebrează în în perioada 24-30 aprilie 2016, Săptămâna Europeană a Vaccinării.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

Scopul SEV 2017 este de a creşte gradul de conştientizare al populaţiei în privinţa importanţei vaccinării, şi de a creşte acoperirea vaccinală; accentul este pus pe activităţile destinate populaţiilor vulnerabile.

Tema globală a campaniei din anul 2017 este ”Vaccinurile sunt benefice”. Prin mesajul ”Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii”, Campania SEVS 2017 îşi propune sensibilizarea populaţiei în privinţa importanţei imunizării pe tot parcursul vieţii şi asupra necesităţii imperative de creare şi susţinere a unei imunităţi de grup în toate comunităţile.

O acoperire vaccinală crescută în toate grupurile de populaţie este esenţială şi va oferi şi o imunitate a comunităţii pentru indivizii susceptibili.

Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani, a condus la o reducere importantă a cazurilor de boală şi a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Regiunea Europeană a OMS a fost certificată “ fără poliomielită” în anul 2002, iar cazurile de rujeolă din regiune au fost reduse cu mai mult de 90% între anii 1993 şi 2007. Cu toate acestea, aproape 650.000 din cei 10,7 milioane de sugari născuţi în fiecare an în Europa, nu primesc seria completă de trei doze a de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, până la vârsta de un an.

Factorii de decizie politică trebuie să înţeleagă importanţa vaccinării pe tot parcursul vieţii şi necesitatea de a asigura vaccinuri pentru persoanele de toate vârstele. Sprijinul politic puternic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate.

Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este, de fapt, a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

În prezent, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. În perioada 2016-2017, au fost confirmate 4793 de cazuri de rujeolă. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 37 judeţe, cele mai multe cazuri în judeţele: Caraş-Severin (943), Timiş (901), Arad (827), Mureş (345), Dolj (317), Bistriţa Năsăud (129), Cluj (94). 3317 din cazurile confirmate au fost persoane nevaccinate, 89 au fost persoane vaccinate cu o doză de vaccin RRO, 33 au fost persoane vaccinate cu două doze de vaccin RRO, iar 7 cazuri cu status vaccinal necunoscut. S-au înregistrat 22 decese (5 în judeţul Arad, 6 în judeţul Timiş, 5 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş-Severin, 1 în judeţul Satu Mare şi 1 deces în Bucureşti).

Ca măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel naţional a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Campania de vaccinare continuă. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică.

În perioada 24-30 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă, şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.

În România, Campania pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

 

În anul 2016 în judeţul Dolj în cadrul Programului Naţional de Imunizare s-au realizat 12 campanii lunare de vaccinare, la nivelul cabinetelor medicilor de familie şi în cele 7 maternităţi din judeţ. 

În acest an  s-au administrat următoarele doze de vaccin :

 

Hep B pediatric

 

6771

BCG

7569

DTPa-VPI-Hib-HB     

12001

DTPa-VPI-Hib             

2068

RRO                             

16304

VPI

1950

dT

1230

TOTAL DOZE

48799

 

 

§         În luna februarie s-a raportat Acoperirea Vaccinală la  BCG1, HB PED 3, DTP 4, VPO/VPI 4 si ROR 1, la cohorta de copii - născuţii iulie 2014 ( vârsta de 18 luni) constatându-se o AV peste 95%,

§         În luna februarie s-a estimat Acoperirea Vaccinală  la doza a II-a la ROR pentru cohorta de copii - născuţii  în anul 2008 şi 2010 ( la  vârstă de 5 si 7ani) si la dTpentru  cohorta de copii – născuţii în   anul 2001 ( la  vârstă de 14 ani).

Estimarea acoperirii vaccinale

Vaccin ROR - cohorta de nascuti in 2008- AV(%)-80,4%

Vaccin ROR - cohorta de nascuti in 2010- AV(%)-86,37%

             Vaccin dT - cohorta de nascuti in 2001- AV(%)-79,74%

 

§         În luna august s-a estimat Acoperirea Vaccinală la  BCG1, HB PED 3, DTP 4, VPO/VPI 4 si ROR 1, la cohorta de copii - născuţii  iulie 2015 ( vârstă de 12 luni) constatându-se o AV s 95%,

§           la cohorta de copii - născuţii  iulie 2014 ( vârstă de 24 luni) constatându-se o AV peste 95%,

§         În luna august s-a estimat Acoperirea Vaccinală  la doza a II-a la ROR pentru cohorta de copii - născuţii  în anul 2008 şi 2010 ( la  vârstă de 5 si 7ani) si la dTpentru  cohorta de copii – născuţii în   anul 2001 ( la  vârstă de 14 ani).

Estimarea acoperirii vaccinale

Vaccin ROR - cohorta de nascuti in 2008- AV(%)-84,5%

Vaccin ROR - cohorta de nascuti in 2010- AV(%)-88%

            Vaccin dT - cohorta de nascuti in 2001- AV(%)-86

 

- Vaccinarea grupelor la risc de îmbolnăvire

                 - antihepatitic A = 109 de persoane

                 - antitifoidic, =35 persoane

                 - antitetanic =  356 persoane.

- Campania de vaccinare antigripală cu vaccin gripal trivalent = 29409 persoane vaccinate  din grupele de risc.

 

Date suplimentare - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

Purtător de cuvânt

Dr. Popescu Ştefan

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 11/13.04.2017

Sărbatori Pascale - 2017

 

Direcţia de Sănătate Publică  DOLJ comunică populaţiei că în perioada de repaus prilejuită de Sărbătorile de  Paşte (15-17 aprilie.2017) unităţile sanitare au program de zile libere asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Ciupercenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, Severinului nr. str. Calea 26 bl 405a ap 3 şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova(str.Tabaci,nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova(str.Brestii,nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Vă informăm că farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj,sunt următoarele:

- Anedio farm –str.George Enescu, complex Racheta, nr. 76, bloc 15, Craiova, tel: 0251/587777;

-Farm Galan.- str. Calea Bucuresti, nr. 37,bloc 21e parter, Craiova, tel : 0722-289074

-Farmacia Trei F. - str Calea Bucuresti,bl 17 b parter,Craiova, tel : 0251-411787.

-Medplastik Tehnology - str. Tabaci nr. 22, Craiova,tel : 0351-885073.

-Urania farm - str. Calea Bucuresti, nr. 29, bl. 17c, parter, tel : Craiova 0371-300260.

-Prima Warehouse - str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova,  telefon : 0371-300262

RECOMANDARI  PENTRU  UN  PAŞTE  FĂRĂ PROBLEME DE SĂNĂTATE

          Este  important să petrecem Sfintele sărbători de Paşte păstrând tradiţiile cu care ne-am obişnuit în familie, dar trebuie să acordam mai multă atenţie consecinţelor provocate de alimentele pe care le vom consuma cu aceasta ocazie, mai ales că, foarte mulţi credincioşi au ţinut post, iar revenirea la o alimentaţie normală nu trebuie făcută brusc sau cu excese .

          Evitând excesele, mielul la tavă sau la proţap, ouăle roşii, drobul, sosurile, salatele cu maioneză, cozonacul, pasca şi vinul care nu vor lipsi de pe masa de sărbători, nu ne vor crea  probleme de sănătate cum ar fi, indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala, pancreatitele,etc sau mult mai grav, decompensări a unor afecţiuni cronice cum ar fi diabetul sau afecţiunile cardiovasculare sau digestive.

          Ca urmare, vă facem câteva recomandări :

          -ouăle nu trebuie consumate în exces, din cauza conţinutului crescut în colesterol (să nu depăşim 2 oua pe zi) ; ar fi bine să  le asociem cu legume de sezon.

          -friptura de miel sau porc, trebuie consumată   în cantităţi moderate, alături de garnituri de legume: broccoli, fasole verde, varză,  salate  şi  mai puţin  cu garnituri de cartofi, orez sau paste .

          -alimentele prăjite (de la carne până la  legume) trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive fiind preferat grătarul sau friptura la tava şi legumele la grill.

          -dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar înlocuite cu  salate de fructe sau fructe proaspete.

          -alcoolul trebuie şi el consumat cu moderaţie, evitându-se băuturile spirtoase şi cele carbogazoase.

          -evitaţi consumul exagerat de sare şi consumaţi moderat condimente ca: ardei iute, muştar, hrean ,usturoi etc

          -nu uitaţi să vă hidrataţi cu minim 2 litri de lichide pe zi

          -evitaţi fumatul şi cafeaua în exces.

          -după o masa încărcată cu toate bunatăţile, din care n-am scăpat nimic, ar fi bine sa nu ne aşezam in fotoliu la televizor, ci să facem o plimbare în aer liber .

          -petreceţi cât mai mult timp în mijlocul naturii, relaxandu-vă cu familia şi prietenii.

          -persoanele cu afecţiuni cronice trebuie, sa fie mult mai atente la ce, cât şi cum manancă şi nu trebuie să întrerupă tratamentul .

          -este bine ca din farmacia casei sa nu ne lipsească: ceaiurile digestive, antispasticele, pansamentele  gastrice, fermenţii digestivi etc.

  

 Vă dorim să aveţi un Paşte  liniştit, cu bucurii şi multă sănătate.

                                                                  

 

          Purtător de cuvânt                                            Consilier Principal

          Dr. Ştefan Popescu                                            Dr. Narcisa Dinica

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 10/05.04.2017

Program unităţi sanitare în ziua de

Vineri,  07.04.2017, Ziua Mondială a Sănătăţii

 

Direcţia de Sănătate Publică  DOLJ comunică populaţiei că în conformitate cu prevederile art.118 din Contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate Sănătate, ziua de 7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii este considerată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

 În această zi unităţile sanitare au program de zi liberă asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Coţofenii din Dos Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str.George Enescu, nr.76, bl. 15(Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ  nr.  9/04.04.2017

 

 

ZIUA  MONDIALĂ  A  SĂNĂTĂŢII

 

7 aprilie 2017

DEPRESIA: Rupe bariera tăcerii

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj împreună cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, Organizatia Studentilor Farmacisti Cva, Crucea Rosie Dolj şi Asociaţia Europrotector.organizează în perioada 07 – 17 aprilie 2017, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la depresie.

Depresia constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa..Costurile personale, sociale şi economice ale acestei maladii, precum şi faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deşi acesta este ieftin şi disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecţiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbaţii.

OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de personae afectate (reprezentând 4,4% din populaţia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931000 de cazuri). La nivelul judeţului  Dolj în anul 2016 au fost înregistrate şi tratate un număr de 2209 cazuri cu depresie,din care 1371 femei

Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.

Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva depresiei este să ne asigurăm că populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin atât dramatismul acestei patologii, cât şi beneficiile depistării în timp util a tulburărilor depresive. În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi al îmbunătăţirii nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenită, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată depresiei.

Prin activităţile preconizate, dorim să sensibilizăm populaţia generală asupra magnitudinii acestei probleme de sănătate publică, asupra recunoaşterii timpurii a simptomelor depresiei, dar şi asupra necesităţii depăşirii barierelor care blochează accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importantă fiind stigmatizarea socială asociată afecţiunilor mentale.

Cu acest prilej, promovăm sloganul OMS „Depresia: să stăm de vorbă” şi materialele informative aferente aflate pe website-ul http://www.who.int/campaigns/world-healthday/2017/en/ .

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

 

banner_st_1

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ  nr.  8/22.03.2017

 

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA  TUBERCULOZEI

 

24.03.2017

 


Raportul Global pentru Tuberculoză din 2016 al OMS arată că 49 milioane de vieţi au fost salvate prin diagnostic efectiv şi tratament în perioada 2000-2015. În 2015, 10,4 milioane de persoane aveau tuberculoză (5,9 milioane au fost bărbaţi, 3,5 milioane femei şi 1 milion copii). 1,8 milioane au decedat prin această boală, inclusiv 0,4 milioane la persoanele cu co-infecţie HIV. Dintre copii, 1 milion s-au îmbolnăvit de tuberculoză şi 170.000 au decedat prin boală, exculsiv cei cu HIV. 61% dintre cazurile de TB s-au produs în Asia, urmate de Africa cu 26% din cazuri. 87% dintre cazurile noi de TB s-au produs în cele 30 de ţări cu povară ridicată a bolii.

În luna mai 2015, la Adunarea Mondială a Sănătăţii, guvernele au convenit asupra noii strategii pe 20 de ani (2016 - 2035) pentru a pune capăt epidemiei TB la nivel mondial. Strategia End TB a OMS prevede o lume liberă de TB cu zero decese, boli şi suferinţă. Din 2016, obiectivul global este de a pune capăt epidemiei TB la nivel mondial. Strategia End TB, adoptat de toate statele membre OMS, serveşte ca un model pentru ţările pentru a reduce incidenţa TB cu 80% şi TB decese cu 90% şi iar pentru a elimina costurile catastrofale pentru gospodăriile afectate de TB până în 2030.

În România, la sfarsitul anului 2015, erau în evidenţă 14.226 de cazuri TB (71,5%000). Un număr de 12.001 sunt cazuri noi (60,3%000), iar 2.240 recidive. Peste 500 de cazuri noi sunt înregistrate anual cu rezistenţă la medicamente.

In 2015,  conform buletinului informativ al INSP, cele mai multe cazuri noi au fost inregistate in judetele: Constanta: 505 cazuri (530 cazuri in 2014), Dolj: 598 cazuri (616 cazuri in 2014), Iasi: 617 cazuri (586 cazuri in 2014), Bucuresti : 942 (1037 cazuri in 2014).

În 2016, România înregistrează cea mai mare incidenţă a tuberculozei din Uniunea Europeană (de cinci ori peste media UE), cu aproximativ 20% din cazurile de TB raportate in UE, in conditiile in care detine doar 4% din populatia UE. În România 1.100 de persoane mor anual de TB si alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din randul populatiei tinere si active (15).  

Sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei este

ÎNVINGEŢI  TUBERCULOZA. ACUM  ŞI PENTRU TOTDEAUNA!

Răspunsul sistemului de sănătate din România pentru reducerea poverii TB se desfăşoară conform Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei 2015 – 2020, aprobată prin prin HG nr. 121/2015 şi este realizat prin PNPSCT constituit în conformitate cu actele normative care reglementează derularea programelor naţionale de sănătate publică finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Campania urmăreşte scopul Planului Global Stop TB şi va permite populaţiei de pe întreg globul să participe la controlul şi eradicarea bolii în decursul vieţii.

DSP Dolj  va derula această campanie împreună cu reţeaua de luptă antituberculoasă din judeţ: Spitalul Clinic de boli infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Craiova, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Dispensarele Tbc din judeţ Craiova, Băileşti, Calafat, Dăbuleni, Filiaşi, Segarcea şi cu partenerii  tradiţionalii : Primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor Dolj, Crucea Roşie Dolj.

Activităţile propuse în cadrul acestei Campanii sunt:

       Atelier  de lucru cu tema Actualitati in tratamentul TBC cu asistentii comunitari -23 martie sediul DSP orele 10.

 Distribuirea de materiale informative specifice temei;

 Informarea populaţiei ţintă cu privire la TBC.

 Activitati  de Informare, Educare ,Comunicare privind TBC  în  unităţi de învăţământ si in comunitatile rurale derulate de medicii scolari si asistentii comunitari.

 

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

Poza Ziua mondială a apei sărbătorită şi la Timişoara PromoSan-CRSP Bucureşti

 

COMUNICAT DE PRESĂ  nr.  7/21.03.2017

 

ZIUA MONDIALĂ A  APEI

22.03.2017

 

În fiecare an UN-Water – agenţia ONU specializată în problematica apei – colaborează cu agenţiile  partenere pentru a semnala un aspect critic al gestionării globale a acestei resurse vitale în cadrul Zilei Mondiale a Apei (WWD) pe 22 martie.

În 2017 WWD se focalizează pe sanitaţie & epurare, temă de importanţă covârşitoare pentru sănătatea populaţiei şi a mediului de viaţă, dar şi pentru agricultura ecologică.

Desfăşurată sub sloganul „Apă mai multă şi mai curată prin progrese în sanitaţie şi epurare! WWD 2017 are drept scop încurajarea progreselor către ţinta nr. 6 din cadrul Obiectivelor ONU de Dezvoltare ale Mileniului (MDG) - incluzând accesul universal la apă potabilă şi sanitaţie îmbunătăţită până în 2030 -  prin  măsuri privind sanitaţia, epurarea apelor, precum şi prin creşterea reciclării şi refolosirea apei în condiţii de siguranţă.

De menţionat că pentru 2015 subţinta privind populaţia beneficiind de sanitaţie îmbunătăţită a fost realizată numai la nivelul de 68% faţă de cele 77%  preconizate. În aceste condiţii, circa 1,8 miliarde oameni încă folosesc apă potabilă dintr-o sursă infestată cu materii fecale. Sanitaţia deficitară contribuie la malnutriţie prin infestarea perimetrelor agricole cu ejecţii umane şi este responsabilă anual de circa  280 000 decese diareice.

În acelaşi timp, apele uzate pot juca după pre-tratare un rol important în dezvoltarea agriculturii ecologice şi acvaculturii cu condiţia respectării stricte a cerinţelor privind protecţia sănătăţii oamenilor şi a mediului.

*

În contextul UE 2015, faţă de Vestul cu acoperire practic totală privind sanitaţia îmbunătăţită, statele din Est/Sud Est se plasau la nivele medii-sporite, cu o anumită rămânere în urmă în cazul României – cu 79%.

În acelaşi context, faţă de o epurare a apelor uzate în zona 81 – 99% în Vest, în anii recenţi grupul ţărilor Est/Sud-Est se plasa în zona 55 -71%, cu ţara noastră pe locul 3 cel mai defavorabil cu 64,8%  epurare corespunzătoare 2015.

În România 2015 încă se practica epurare necorespunzătoare pentru 17,54% din apele uzate evacuate şi nu se epurau deloc 17,65%.

Dacă în privinţa dezvoltării infrastructurii de sanitaţie şi epurare în marile orase şi regiuni rolul major revine statului roman, comunităţile mici trebuie să îşi asume responsabilităţi proprii de dezvoltare care vizează direct sănătatea populaţiei, prin eforturi proprii şi mecanisme de finanţare europeană.  

Promotorii sănătăţii deţin un rol important în conştientizarea populaţiei în privinţa economisirii apei prin eliminarea oricărei risipe şi adoptarea unor soluţii inedite pentru mediul nostru socio-cultural: separarea apelor negre (conţinând materii fecale) de cele gri (ape menajere), cele din urmă, după semi-epurare, prezentând un potenţial ridicat de refolosire în agricultura ecologică şi acvacultură.

 Sanitaţia îmbunătăţită şi epurarea apelor uzate sunt un atribut fundamental al civilizaţiei şi un factor important pentru sanogeneză. Partenerii şi prietenii noştri din media sunt invitaţi să participe la conştientizarea acestui adevăr de către indivizi, comunităţi şi autorităţi.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

 

     COMUNICAT DE PRESĂ nr.6/17.03.2017

 

Ziua Mondială  a Sănătăţii Orale

-          20 martie 2017 -

 

Cu  prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, sărbătorită pe 20 martie 2017, Federaţia Internaţională a Dentiştilor (FDI), subliniază, prin tema "Fii inteligent! Păstrează-ţi zâmbetul sănătos întreaga viaţă!"  importanţa menţinerii unei sănătăţi orale bune pe tot parcursul vieţii, din copilărie până la vârste înaintate. Campania pune accent pe deciziile inteligente pe care oamenii le pot lua cu privire la sănătatea orală pe tot parcursul vieţii, prin adoptarea măsurilor preventive - o bună igienă orală, controale dentare regulate - şi prin auto-controlul factorilor de risc implicaţi în apariţia afecţiunilor orale - fumat, alcool, consum de zahăr etc.

Institutul Naţional de Sănătate Publică în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Centrele Regionale de Sănătate Publică, Direcţiile de Sănătate Publică, inspectoratele şcolare, medici dentişti şi medici de familie din întreaga ţară participă activ, timp de o lună (în perioada 20 martie-20 aprilie 2017), la desfăşurarea campaniei "Fii inteligent! Păstrează-ţi zâmbetul sănătos întreaga viaţă!", prilejuită de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale.

Instituţiile implicate încurajează populaţia pentru a participa la diverse programe, activităţi şi evenimente organizate cu această ocazie.

Acţiunile derulate vizează publicul larg, de la copii la vârstnici şi au drept scop campaniei creşterea gradului de conştientizare a populaţiei privind necesitatea adoptării comportamentelor corecte privind sănătatea orală, la orice vârstă.

               

        În vederea realizării acestor acţiuni se are în vedere diseminarea de informaţii privind afecţiunile orale şi factorii de risc care contribuie la producerea acestora şi transmiterea de recomandări populaţiei ţintă în vederea menţinerii sănătăţii orale de către  DSP Dolj împreună cu partenerii  tradiţionalii: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Colegiul Medicilor Dentişti Dolj, Primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie, Crucea RoşieDolj, Colgate România .

 

Luni 20.03.2017 la ora 11,00 în sala de şedinţe a DSP Dolj din str.Tabaci nr.1 va avea loc o întâlnire prilejuită de Ziua Mondială  a Sănătăţii Orale, la care vor participa reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, Colegiului Medicilor Dentişti Dolj şi medicii şcolari din judeţ.

 

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate

 

Purtător de cuvânt

Dr. Popescu Ştefan

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 5/27.02.2016

 

Ziua Internaţională a Bolilor Rare

 

28 februarie 2017

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj în colaborare Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie şi Crucea Rosie Dolj celebrează în data de 29 februarie 2016, Ziua Internaţională a Bolilor Rare şi organizează Campania cu sloganul:„IMPLICAREA PACIENTULUI: CERCETARE”

 

Tema campaniei din anul acesta a Zilei Internaţionale a Bolilor Rare - Cercetarea în domeniul bolilor rare este crucială, deoarece oferă pacientului răspunsurile şi soluţiile de care au nevoie, fie că este vorba de tratamente sau de îmbunătăţirea îngrijirii.

 

La 28 februarie 2017, persoanele care suferă de o boală rară, familiile acestora, organizaţiile de pacienţi, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii, se reunesc în spirit de solidaritate pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu bolile rare.

Anul 2017 marchează cel de-al zecelea an în care comunitatea internaţională a bolilor rare celebrează Ziua Bolilor Rare.

 

Obiective:

 • La 28 februarie 2017, a zecea ediţie a Zilei Bolilor Rare mii de oameni din întreaga lume se reunesc pentru a pleda pentru mai multe cercetări privind bolile rare. De-a lungul ultimelor decenii, fondurile dedicate cercetarii de boli rare au crescut. Dar se doreşte o creştere şi mai mare a fondurilor pentru cercetare.
 • Prin urmare, rare Ziua Bolilor 2017 este o oportunitate de a face apel la cercetători, universităţi, studenţi, companii, factorii de decizie politica si medicii de a face mai multe cercetari si pentru a le face conştienţi de importanţa cercetării pentru comunitatea de boli rare.
 • Pacienţii cu boli rare şi familiile, organizaţiile de pacienţi, politicieni, îngrijitori, personalul medical, cercetătorii şi industria se vor alătura pentru a creşte gradul de conştientizare a bolilor rare prin mii de evenimente din întreaga lume.

 

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate

Purtător de cuvânt,

Dr.Stefan Popescu

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 3/03.02.2017

 

 

 

 

 

 

 


Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

4 februarie 2017

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj în colaborare Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Asociatia pentru Sanatate, Educatie şi Familie, filiala Craiova, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, Organizatia Studentilor Farmacisti Cva, Crucea Rosie Dolj, Clubul Rotaract Craiova şi Asociaţia Europrotector celebrează în data de 4 februarie 2017, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este un eveniment global, care are loc în fiecare an în data de 4 februarie şi uneşte lumea sub o singură temă pentru a evidenţia lupta dusă împotriva cancerului.

Scopul acestei campanii este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creşterea gradului de conştientizare a cancerul în rândul publicului larg şi prin impulsionarea guvernelor spre a lua măsuri suplimentare împotriva bolii.

 

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie neguvernamentală care uneşte comunitatea de luptă împotriva cancerului în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.

 

În prezent, 8,2 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza cancerului în întreaga lume, iar, dintre aceştia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30 şi 69 de ani).

Trebuie întreprinse acţiuni urgente pentru a creşte gradul de conştientizare asupra cancerului şi dezvoltarea unor strategii practice pentru a aborda povara prin cancer, deoarece inegalităţile globale în privinţa accesului la prevenire, tratament şi îngrijiri paliative sunt în creştere exponenţială.

 

În judeţul Dolj decesele prin cancer(1538 în anul 2015) ocupă locul doi după cele provocate de bolile aparatului circulator, cancerul fiind o problemă de sănătate din punct de vedere al indicelui de evidenţă.

 

Bolnavi de cancer în evidenţa Registrului judetean Dolj  de oncologie - 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specificare

Rând

Toal cazuri noi luate în evidenţă

Bolnavi rămaşi în evidenţă

 

 

Total

din care : femei

Total

din care : femei

 

A

B

01

02

03

04

 

Total localizări  din care:

01

2524

1115

23867

9883

 

Cancer al colului uterin

02

97

97

1871

1871

 

Cancer al pielii

03

80

36

1324

648

 

Cancer al prostatei

04

133

x

1115

x

 

Cancer al sanului la femei

05

260

260

3143

3143

 

Cancer al stmacului

06

98

36

490

189

 

Cancer bronhopulmonar

07

337

74

1018

202

 

Cancer colorectal

08

254

101

1755

751

 

Cancer de ficat

09

100

34

407

132

 

Cancer de pancreas

10

109

50

230

115

 

Cancer vezică urinară

11

126

22

936

201

 

 

Trebuie întreprinse acţiuni urgente pentru a creşte gradul de conştientizare asupra cancerului şi dezvoltarea unor strategii practice pentru a aborda povara prin cancer, deoarece inegalităţile globale în privinţa accesului la prevenire, tratament şi îngrijiri paliative sunt în creştere exponenţială.

Având loc sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, campania Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului 2017 explorează acţiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieţi, pentru a atinge o mai mare echitate în îngrijirea cancerului şi pentru a face din lupta împotriva cancerului o prioritate la cele mai înalte niveluri politice.

În jurul fiecăreia dintre aceste acţiuni există fapte cheie şi documente justificative, astfel că, indiferent cine sunteţi - un supravieţuitor al cancerului, un coleg de muncă, o organizaţie din domeniul cancerului, un îngrijitor, un prieten, un angajator sau un student - informaţiile sunt la îndemâna dumneavoastră, pentru a vă sprijini şi a vă permite să luaţi măsuri.

Aşa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare dintre noi avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor şi comunităţilor.

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 3/20.01.2017

 

Programul unităţilor sanitare – Ziua Unirii Principatelor Române

 

Direcţia de Sănătate Publică  Dolj comunică populaţiei că cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, în perioada 21-24.01.2017 unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe si Camerele de Gardă.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila,Coţofenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str.George Enescu, nr.76, bl. 15(Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova(str.Tabaci,nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova(str.Brestii,nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie  zilnic între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Vă informăm că farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj,sunt următoarele:

- Anedio farm –str.George Enescu, complex Racheta, nr. 76, bloc 15, Craiova, tel: 0251/587777;

-Farm Galan.- str. Calea Bucuresti, nr. 37,bloc 21e parter, Craiova, tel : 0722-289074

-Farmacia Trei F. - str Calea Bucuresti,bl 17 b parter,Craiova, tel : 0251-411787.

-Medplastik Tehnology - str. Tabaci nr. 22, Craiova,tel : 0351-885073.

-Urania farm - str. Calea Bucuresti, nr. 29, bl. 17c, parter, tel : Craiova 0371-300260.

-Prima Warehouse - str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova,  telefon : 0371-300262

 

Director executiv,            Purtător de cuvânt,

         Dr.Ludmila Prunariu           Dr. Popescu Ştefan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 2/20.01.2017

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

22 – 28 ianuarie 2017

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj, în colaborare cu  Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele de planificare familială, Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Crucea Roşie Dolj, Asociaţia Europrotector »,  Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova şi Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova, organizează în perioada 22 – 28 ianuarie 2017, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin.

România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.

În judeţul  Dolj în anul 2015  din total de  970 cazuri noi de cancer la femeie, 104 au fost cazuri de cancer de col uterin, această localizare ocupând locul II după cancerul de sân . În cea ce priveşte cazurile rămase in evidenţă la sfârşitul anului din cele 11327 cazuri de cancer înregistrate la femei, 1701 sunt cancere de col uterin( locul II după cancerul de sân).

O posibilă explicaţie a situaţiei ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe.

Este evident că una dintre priorităţile  actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin.

În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a  mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Ca urmare a succeselor înregistrate în ultimii ani, în perioada 22-28 ianuarie 2017, va avea loc cea de a 11-a ediţie a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

La nivel naţional în perioada 22-28 ianuarie 2017, se derulează Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin cu sloganul:  STOP cancerului de col uterin”.

Prin activităţile preconizate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin și de vaccinare anti-HPV.

Cu acest prilej, promovăm simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin, Perla Înţelepciunii, aflat pe website-ul

www.pearlofwisdom.eu.

 

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate

 

 

Purtător de cuvânt,                                                    

Dr. Popescu Ştefan                                                           

 

  COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 1/06.01.2017

 

Gerul de afară ne poate afecta grav sănătatea -  recomandări  pentru populaţie

 

Având în vedere temperaturile reci care, conform prognozelor meteorologice se vor instala în următoarea perioadă, facem cateva recomandari generale pentru populaţie, în scopul prevenirii unor îmbolnaviri sau a apariţiei unor complicaţii provocate de ger.

 

Evitati expunerile prelungite în aer liber. Persoanele vârstnice, copiii , bolnavii cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii să evite pe cât posibil aceste expuneri.

            Folosiţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată pentru a evita degeraturile (o îmbrăcăminte  şi o încălţăminte strâmtă nu este recomandată pentru ca nu păstrează  caldura).

Purtaţi căciulă, fular şi mănuşi pentru a vă feri extremităţile  care sunt cele mai mult expuse riscului de îngheţ.

            Mersul pe jos (pentru distanţe mici) este de preferat unor staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun.

Evitati eforturile fizice mari care suprasolicită organismul.

Asiguraţi-vă o alimentaţie completă adaptată la vârsta şi activitatea zilnică care să fie bazată  pe o hrană caldă, cu multe legume şi fructe  proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale , cresc imunitatea şi ne apară de temutele viroze şi infecţii respiratorii.

            Asigurati-vă  hidratarea corespunzatoare din care să nu lipsească supele calde, ceaiurile vitaminizante.

            Folositi (în limita toleranţei ) mierea de albine şi  usturoiul ca şi adjuvante naturale împotriva răcelilor.

Evitaţi consumul de alcool  (este chiar periculos), opriţi de la consum, cel putin pe perioada aceasta fumatul şi cafeaua .

Urmati corect tratamentul bolilor cronice  de care suferiţi şi nu-l înterupeţi  decât cu acordul medicului; altfel, există riscul decompensarii unor boli grave.

 În caz de apariţie a unor simptome de răceală, degerături mergeti la medic, NU încercaţi să vă autotrataţi.

Păstraţi un ambient adecvat în locuinţă cu temperatură optimă de 22-24 grade; sub 20 grade intervine stresul asupra organismului făcandu-l vulnerabil şi incapabil să se concentreze sau să se odihnească.

            NU folosiţi aragazul pentru încalzirea locuintei.

            Informaţi-vă despre starea vremii şi a drumului în cazul în care doriţi să plecaţi într-o calatorie pentru a evita eventualele  surprize.   

 

        Informaţii privind conduita în caz de degerături pe siteul www.dspdolj.ro  la rubrica Educaţie pentru Sănătate                      

 

Purtător de cuvânt,                   Comp.Promovarea Sănătăţii,

Dr. Popescu Ştefan                          Dr. Dinică Narciza

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 42 /22.12.2016

 

SFATURI PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ

         

          Sfintele Sarbatori de Craciun si Anul Nou bat la usa ,sa ne respectam traditiile cu care ne-am obisnuit in familie, dar, in acelasi timp,  sa fim mai  atenti la  consecintele exceselor si abuzurilor alimentare,  care se intampla mai  tot timpul in aceste ocazii, mai ales ca,  foarte multi credinciosi au tinut post,  iar revenirea la o alimentatie normala trebuie facuta cu multa grija. .

          Cu moderatie si echilibru , toate bunatatile, (carnea de porc, sarmalele, caltabosul, leberul, carnatii, jumarile,  piftiile, salatele cu maioneza, cozonacul, vinul etc ) care vor fi puse pe masa de sarbatori, ne vor bucura si ne vor tine departe de medici si spital.Altfel, mesele copioase vor  crea  probleme de sanatate cum ar fi: indigestiile, colicile abdominale, balonarile, arsurile gastrice, mahmureala, pancreatitele,puseele de  de hipertensiune  arteriala,aritmiile etc.

Respectand urmatoarele  recomandari, vom avea sarbatori linistite cu bucurie si sanatate.

          -carnea de porc  (din gospodariile proprii)  trebuie sa fie verificata pentru trichineloza,  ambalata corect,  depozitata  , transportata  si manipulata, in conditii de igiena.

          -toate produsele alimentare trebuie achizitionate din unitati comerciale care indeplinesc conditii de siguranta alimentara, verificate  din punct de vedere al termenului de valabilitate,  ambalajului,  compozitie(cat mai putine E-uri )

          -indiferent de friptura pe care o alegem :porc ,pui, curcan,vita ea,trebuie consumata   in cantitati moderate, de preferat cu garnituri de legume: broccoli, fasole verde,  varza,  salate  si  mai putin  cu garnituri de cartofi, orez sau paste .

          -modul de preparare al alimentelor este si el foarte important ,prajelile in ulei sau untura trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive, fiind preferat gratarul sau friptura la tava si legumele la grill.

          -dulciurile, in special prajiturile cu crema ,cozonacul cu nuca, trebuie consumate in cantitati foarte mici la 2-3 ore dupa masa,sau chiar inlocuite cu  salatele de fructe sau fructele proaspete.

          -alcoolul trebuie si el consumat cu moderatie,  evitandu-se bauturile spirtoase si cele carbogazoase.

          -evitati consumul exagerat de sare si  consumati moderat  condimente ca: ardei iute,piper,  mustar,  hrean ,usturoi etc

          -nu uitati sa va hidratati cu minim 2 litri de lichide pe zi.

          -evitati fumatul si cafeaua in exces.

          -evitati mesele copioase, mancati mai putin si fiti  mai atenti la felul cum combinati diferitele feluri de mancare.

          -dupa o masa incarcata cu toate bunatatile , din care n-am scapat nimic, se recomanda un pic de miscare,  macar o plimbare in aer liber .

          -petreceti cat mai mult timp(in functie si de temperatura de afara)in mijlocul naturii, relaxandu-va cu familia si prietenii.

          -atentie si la greutate,ea poate creste mult in aceste zile prin excesele alimentare.

          -persoanele varstnice si cei  cu afectiuni cronice nu trebuie sa-si  intrerupa tratamentul, sa fie insa mult mai atenti si mai responsabili  la: ce, cum, si mai ales cat mananca.

          -este bine sa nu ne lipseasca din farmacia casei:ceaiurile digestive, antispasticele, pansamentele  gastrice, fermentii digestivi etc.

          -nu  va administrati medicamente decat la recomandarea medicilor.

 

La multi ani, sanatate multa, sa ne bucuram si sa  impartim bucurie!

 

Consilier Sănătate Publică,                   Purtător de cuvânt,

     Dr.Narciza Dinică                            Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 41/22.12.2016

 

Programul unităţilor sanitare în perioada Sărbătorilor de iarnă

 

Direcţia de Sănătate Publică  Dolj comunică populaţiei că în perioada Sărbătorilor de Crăciun (24-26.12.2016) şi de Anul Nou (31.12,2016 - 02.01.2017) unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe si Camerele de Gardă.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila,Coţofenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str.George Enescu, nr.76, bl. 15(Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova(str.Tabaci,nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova(str.Brestii,nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie  zilnic între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Vă informăm că farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj,sunt următoarele:

- Anedio farm –str.George Enescu, complex Racheta, nr. 76, bloc 15, Craiova, tel: 0251/587777;

-Farm Galan.- str. Calea Bucuresti, nr. 37,bloc 21e parter, Craiova, tel : 0722-289074

-Farmacia Trei F. - str Calea Bucuresti,bl 17 b parter,Craiova, tel : 0251-411787.

-Medplastik Tehnology - str. Tabaci nr. 22, Craiova,tel : 0351-885073.

-Urania farm - str. Calea Bucuresti, nr. 29, bl. 17c, parter, tel : Craiova 0371-300260.

-Prima Warehouse - str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova,  telefon : 0371-300262

 

      Director executiv,                             Purtător de cuvânt,

Dr.Ludmila Angela Prunariu                  Dr. Popescu Ştefan

 

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 40 /14.12.2016

 

Gerul de afară ne poate afecta grav sănătatea -  recomandări  pentru populaţie

 

Având în vedere temperaturile reci care, conform prognozelor meteorologice se vor instala în următoarea perioadă, facem cateva recomandari generale pentru populaţie, în scopul prevenirii unor îmbolnaviri sau a apariţiei unor complicaţii provocate de ger.

 

Evitati expunerile prelungite în aer liber. Persoanele vârstnice, copiii , bolnavii cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii să evite pe cât posibil aceste expuneri.

            Folosiţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată pentru a evita degeraturile (o îmbrăcăminte  şi o încălţăminte strâmtă nu este recomandată pentru ca nu păstrează  caldura).

Purtaţi căciulă, fular şi mănuşi pentru a vă feri extremităţile  care sunt cele mai mult expuse riscului de îngheţ.

            Mersul pe jos (pentru distanţe mici) este de preferat unor staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun.

Evitati eforturile fizice mari care suprasolicită organismul.

Asiguraţi-vă o alimentaţie completă adaptată la vârsta şi activitatea zilnică care să fie bazată  pe o hrană caldă, cu multe legume şi fructe  proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale , cresc imunitatea şi ne apară de temutele viroze şi infecţii respiratorii.

            Asigurati-vă  hidratarea corespunzatoare din care să nu lipsească supele calde, ceaiurile vitaminizante.

            Folositi (în limita toleranţei ) mierea de albine şi  usturoiul ca şi adjuvante naturale împotriva răcelilor.

Evitaţi consumul de alcool  (este chiar periculos), opriţi de la consum, cel putin pe perioada aceasta fumatul şi cafeaua .

Urmati corect tratamentul bolilor cronice  de care suferiţi şi nu-l înterupeţi  decât cu acordul medicului; altfel, există riscul decompensarii unor boli grave.

 În caz de apariţie a unor simptome de răceală, degerături mergeti la medic, NU încercaţi să vă autotrataţi.

Păstraţi un ambient adecvat în locuinţă cu temperatură optimă de 22-24 grade; sub 20 grade intervine stresul asupra organismului făcandu-l vulnerabil şi incapabil să se concentreze sau să se odihnească.

            NU folosiţi aragazul pentru încalzirea locuintei.

            Informaţi-vă despre starea vremii şi a drumului în cazul în care doriţi să plecaţi într-o calatorie pentru a evita eventualele  surprize.   

 

        Informaţii privind conduita în caz de degerături pe siteul www.dspdolj.ro  la rubrica Educaţie pentru Sănătate                      

 

Purtător de cuvânt ,                                                    Comp.Promovarea Sănătăţii,

Dr. Popescu Ştefan                                                           Dr .Dinica Narciza

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 39/12.12.2016

 

Trichineloza  - O boala ce  poate fi prevenita

 

          De cele mai multe ori, boala apare la om , in urma ingestiei produselor din  carne de porc infestata.  Desi bovinele (fiind ierbivore) nu sunt in mod normal gazde pentru Trichinella, si carnea de vita a fost implicata in aparitia unor epidemii, cand a fost contaminata sau amestecata cu carne de porc infestata.

Simptomele clinice ale trichinelozei apar atat la oamenii maturi, cat si la copii, datorita valurilor succesive de invazie intestinala a parazitului, migrarii larvare si inchistarii musculare.  Aceste manifestari sunt in functie de cantitatea de larve ingerate , dar si de rezistenta si reactivitatea alergica a organismului.       Majoritatea infectiilor usoare (sub 10 larve pe gramul de masa musculara) sunt asimptomatice, in timp ce infectiile grave (peste 50 de larve pe gram) pot pune viata in pericol. Invazia intestinului de catre un numar mare de paraziti provoaca, ocazional, diaree, in timpul primei saptamani de infectie. Durerea abdominala, constipatia, greata si varsaturile pot fi, de asemenea, accentuate.

Simptomele datorate migrarii larvare si invaziei musculare incep sa apara in a doua saptamana dupa infectie. Larvele de Trichinella care migreaza, provoaca o reactie marcata de hipersensibilitate locala si sistemica, cu  febra ridicata, dureri de cap, ameteli, astenie, dureri in masele musculare, dificultate in mers, in masicatie, in inghitire, la respiratie. Caracteristice sunt :edemul facial (umflarera fetei) si periorbital (in jurul ochilor)  dar si eruptiile urticariene ,.

Cateodata sunt prezente: cefalea, tusea , dispneea (respiratie dificila) sau disfagia (inghitire dificila). Alteori poate apare miocardita (inflamatie a muschiului cardiac), cu tahiaritmii sau insuficienta cardiaca - sau, foarte rar,  encefalita  sau pneumonia –acestea fiind, cauza cea mai frecventa a decesului in  trichineloza..

Tratamentul  este recomandat numai de medicul  de familie sau de specialist  Antihelminticele curente sunt insuficiente fata de larvele de Trichinella din muschi. Din fericire, pacientii cu infectii mai usoare se insanatosesc doar prin repaus la pat , alimentatie usoara in care predomina consumul de legume si fructe,  aport suficient de lichide, uneori apeland la medicamente care scad febra si care combat durerea. In cazul unor simptome severe , bolnavii se interneaza in spital unde se va completa tratamentul.

Larvele pot fi distruse prin prepararea culinara a carnii de porc, pana cand culoarea acesteia nu mai este rosie, sau prin congelare la -15 grade C timp de 3 saptamani.

Masuri de prevenire :

-evitarea consumului de carne si produse de carne cruda (afumaturi,salamuri) obtinute din taieri necontrolate sanitar-veterinar.

-cresterea animalelor sa fie facuta  in  conditii igienice, in ferme si gospodarii, prin deratizari sistematice  ,strangerea si incinerarea tuturor cadavrelor de sobolani.

-amenajarea si salubrizarea locurilor de depozitare a gunoaielor menajere.

-este obligatorie efectuarea examenului trichineloscopic al carnii din gospodaria proprie, sau daca nu este cumparata din locuri special amenajate si verificata.. Acest examen se poate face la orice dispensar veterinar,iar rezultatul se da imediat.

- verificarea  existentei   stampilelor de control sanitar-veterinar.

Important : inainte de cosumarea carnii de porc, sa aveti grija de unde o cumparati, sa aiba avizul medicului veterinar , iar in cazul  copiilor  mici, chiar daca este o carne sanatoasa, sa fie consumata in cantitati mici, si foare bine prelucrata termic.

 

Consilier Sanatate Publica,                                          Purtător de cuvânt,

    Dr.Narcisa Dinica                                                   Dr. Popescu Ştefan

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 38/29.11.2016

 

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA

HIV/SIDA  - 1 decembrie 2016

 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează de 28 de ani la 1 decembrie, fiind o  oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

Începând cu anul 2011, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este

"SĂRUTUL   ŞI  ÎMBRĂŢIŞAREA NU   TRANSMIT   HIV. IGNORANŢA   O   FACE.".

           În 2015, pe plan mondial, un procent estimat de 36.7 milioane de persoane au fost infectate cu HIV, dintre care 1,8 milioane dintre acestea au fost copii.  Aproximativ 150 de milioane de copii şi adulţi, din 129 de ţări cu venituri mici şi mijlocii au primit servicii de testare HIV. 17 milioane de persoane care traiesc cu HIV au primit tratament antiretroviral (ART) la nivel global. Aproximativ 2,1 milioane de de persoane au fost recent infectate cu virusul în 2015, iar 35 de milioane de oameni au murit datorită SIDA de la începutul epidemiei, inclusiv 1,1 milioane în 2015.

În România, situaţia HIV/SIDA se prezintă astfel: conform Raportului Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş“, Compartimentul pentru Monitorizarea şi  Evaluarea infecţiei HIV/SIDA, la 30 iunie 2016, au fost inregistrate 14.078 persoane infectate cu HIV/SIDA (21.702 total cumulativ 1985 – 2016). Principala cale de transmitere a fost heterosexuala (57,4% din toate cazurile noi în 2015 şi 63,2% în primele 6 luni ale anului 2016). Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 20% în 2015 şi 17,6% în primele 6 lunii ale anului 2016.  Proporţia de homosexuali fost de 16% în 2015 şi 17,2% în primele 6 luni ale anului 2016. Cele mai multe cazuri noi (6503 cazuri) au fost înregistrate în grupul de vârstă 25 - 29 ani, urmat de 40-49 ani (2133 cazuri)

. În judetul Dolj la sfârşitul anului 2015, se aflau în evidenţă activă 305  cazuri, din care 189 cu infecţie HIV şi 116 cu boală SIDA. În cursul primelor 9 luni ale anului 2016 au fost  inregistrate 11 cazuri noi de infecţie cu HIV.

Scopul campaniei: acces universal la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport, reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA şi informarea şi educarea populaţiei asupra HIV/SIDA si comportamentelor cu risc şi fără risc.

Obiectivele campaniei sunt: creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA; creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV şi creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA.

Parteneri în realizarea campaniei: Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Uniunea Naţională a Organizaţiior Persoanelor Afectate de HIV/SIDA , Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, filiala Craiova, World Vision România, ARAS, filiala Craiova, Crucea Roşie Dolj,  Asociaţia Europrotector »,  Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova şi Organizatia Studentilor Farmacisti Craiova.

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica  Educatie pentru sanatate

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 37/28.11.2016

Program unităţi sanitare 30.11 – 04.12.2016

 

Direcţia de Sănătate Publică  Dolj comunică populaţiei că în perioada de repaus prilejuită de Ziua Sfantului Apostol Andrei, 30 noiembrie  şi  Ziua Naţională a României, 1 decembrie (30.11 - 04.12.2014) unităţile sanitare au program de zile libere asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.         

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Coţofenii din Dos Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str.George Enescu, nr.76, bl. 15(Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie  zilnic între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

 

          Purtător de cuvânt,                                           

          Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 36/24.11.2016

 

Ziua Internaţională Pentru Eliminarea
 Violenţei Împotriva Femeilor

 

25 noiembrie 2016

 

La data de 25 noiembrie 2016 va fi celebrată ZIUA INTERNAŢIONALĂ PENTRU ELIMINAREA  VIOLENŢEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR.

Cu această ocazie ne exprimăm sprijinul faţă de persoanele afectate de acest fenomen şi atragem atenţia întregii societăţi asupra problemei şi a consecinţelor acesteia.

În unităţile sanitare din Judeţul Dolj, în anul 2015 au fost înregistrate 182 de cazuri de femei cu suferinţe datorate violenţei domestice.

            Direcţia de Sănătate Publică Dolj derulează campania de celebrare în cadrul subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos al Ministerului Sănătăţii împreună cu partenerii tradiţionali: Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, filiala Craiova, World Vision România, Crucea Roşie Dolj şi Asociaţia Europrotector.

            Scopul campaniei: Conştientizarea populaţiei privind violenţa asupra femeilor, precum prevenirea şi stoparea acestui fenomen.

            Sloganul campaniei: :  STOP VIOLENŢEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR!

            Obiectivul principal al campaniei este transmiterea către populaţie a unui mesaj care afirmă că violenţa împotriva femeii este un comportament indezirabil şi deviant precum şi informarea tinerilor cu privire la efectele negative ale violenţei asupra femeii

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr.Ştefan Popescu

 

 

ecdca1

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 35/17.11.2016

 

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

18 noiembrie 2016

 

Pe 18 noiembrie 2016 se celebrează a 9-a Zi Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), un eveniment anual desfăşurat sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), ţintind rezistenţa la antimicrobiene (RAM) – inamic al sănătăţii publice mondiale de o virulenţă ce a justificat o reuniune specială în cadrul recentei Adunări Generale ONU.

Într-adevăr, necontracarată azi, prin politici ferme la nivel comunitar (medicina de familie) şi spitalicesc, tendinţa actuală RAM va atrage 10 milioane decese în 2050.  

Desfăşurată sub sloganul “Cod roşu privind antibioticele: informare publică, prescriere prudenţă, igienă riguroasă în spitale!”, ZEIA 2016 are ca temă Dezvoltarea multi-rezistenţei la bacterii - ameninţare gravă pentru siguranţa & viaţa pacienţilor”.

Scopul specific ZEIA 2016 este sporirea conştientizării specialiştilor privind amplificarea RAM în urma abuzului în prescrierea şi consumul de antibiotice. Aşa cum se prezintă astăzi, RAM creează perspectiva sumbră a unei lumi în care viaţa pacienţilor ar putea fi pusă în pericol de infecţii, altădată banale, cu bacterii ce nu vor mai putea fi anihilate de antibioticele disponibile.

În acelaşi timp, ZEIA 2016 focalizează pe informarea publicului larg în privinţa mijloacelor de apărare aflate la îndemâna sa în faţa ameninţării RAM: aprofundarea informării privind indicaţiile antibioticelor şi evitarea recurgerii necontrolate la acestea.                                                               

În Europa, dinamica RAM în intervalul 2011 – 2014  (cele mai noi date) a continuat să fie foarte îngrijorătoare, cu rezistenţa multiplă la antibiotice semnificativ crescută pentru 3 dintre cele 5 tulpini de bacterii supravegheate de ECDC.

În 2014 România se găsea printre ţările cele mai vulnerabile în privinţa RAM, cu creşteri semnificative în intervalul 2011-2014 pentru 2 tulpini bacteriene, situaţie staţionară la nivel înalt pentru o tulpină şi pe  poziţii dintre cele mai defavorabile pentru alte 2 tulpini între ţările raportoare către ECDC.

În euro-context, consumul de antibiotice în România se găsea, de asemenea, într-o situaţie critică, pe locul 29 cel mai defavorabil din 30 ţări raportoare în 2014.

 

Direcţia de Sănătate Publică Dolj celebrează ZEIA 2016 împreună cu: Autoritaţile publice locale care au în subordine Spitalele, Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Asociatia pentru Sanatate, Educatie şi Familie, filiala Craiova, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, Organizatia Studentilor Farmacisti Cva, Crucea Rosie Dolj şi Asociaţia Europrotector

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 34/16.11.2015

 

Ziua  Naţională fără Tutun

- 17 noiembrie 2016 -

      

    Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Centrul Regional de Prevenire,  Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Asociatia pentru Sanatate, Educatie şi Familie, filiala Craiova, Asociaţia  « Tinerii lupta împotriva viciilor mileniului III »,  Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, Organizatia Studentilor Farmacisti Cva, Crucea Rosie Dolj şi Asociaţia Europrotector celebrează în data de 17 noiembrie 2016 Ziua Naţională fără Tutun şi organizează în perioada 15 noiembrie - 30 noiembrie 2016 Campania „Învinge dependenţa de tutun! Recâştigă-ţi sănătatea!”  

              Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

              Campania are ca obiective  informarea şi  conştientizarea populaţiei  asupra  riscurilor     asociate consumului de tutun; creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat; protecţia faţă de  expunerea la fumul de tutun.

              În România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări  iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată studiile au arătat că 89%dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Printre numeroasele avantaje ale renunţării la fumat, se numără:

·        creşte speranţa de viaţă

·         scade riscul producerii unui infarct miocardic

·         scade riscul formării unei tumori cancerigene

·         un mod de viaţă mult mai sănătos

·         mai mulţi bani în buzunar

 

            Activităţi propuse: afişarea de postere, distribuirea de ghiduri de specialitate şi pliante, discuţii interactive,  întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei.

Date suplimentare  - Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

 

 

Purtător de cuvânt,

Dr. Ştefan Popescu

 

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ nr. 33/11.11.2016

 

14 noiembrie  - Ziua Mondială a Diabetului

 

14 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat. Pentru anul 2016 activităţile de celebrare pe plan mondial au ca sub-temă „Alimentaţia  sănătoasă şi Diabetul ” şi se vor desfăşura sub sloganul „Acţionează de azi, pentru sănătatea ta de mâine”.

În acest context DSP Dolj va derula campania naţională „ Controlul diabetului stă pe masa ta”.        În judeţul Dolj ,Diabetul zaharat  cu un număr de 41246 cazuri aflate în evidenţă ,ocupă locul doi în  ierarhia bolilor înregistrate în rândul populaţiei, după bolile cardiovasculare.

Promotorii campaniei sunt  la nivel naţional: Ministerul Sănătăţii, INSP, CNEPSS şi CRSP Cluj

La nivel local parteneri în realizarea campaniei sunt: Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Asociatia pentru Sanatate, Educatie şi Familie, filiala Craiova, Societatea Studentilor Medicinisti