RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE

 

 

REGULI GENERALE
DE UTILIZARE A APEI ÎN CURSUL UNEI INUNDAȚII

 

•   Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită - apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheață.

•   În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virușilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor.

•   În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităților publice.

•   Preveniți contaminarea apei în timpul depozitării acesteia.

•   Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți.

 

 

SFATURI PRIVIND SIGURANȚA ALIMENTARĂ,
PENTRU A EVITA ÎMBOLNĂVIREA

 

•   Spălați-vă în permanență mâinile și spălați ustensilele de bucătărie.

•   Folosiți apa clorinată pentru prepararea alimentelor și pentru spălarea ustensilelor.

•   Preparați laptele și hrana bebelușului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic.

•   Separați alimentele neprocesate de cele gătite.

•   Preparați alimentele corespunzător din punct de vedere termic.

•   Păstrați alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare.

•   Păstrați alimentele în recipiente închise.